Елитът наистина иска свят без свобода, без лична собственост и без лично пространство

Днес ме по-близо от всякога до осъществяването на тази тиранична мечта

Ако се вслушате внимателно, световния елит ни казва точно това, което възнамерява да прави. А ако осъществят замисъла си, в не много далечно бъдеще нашият свят ще изглежда много по-различно. Тези властолюбци имат общата мечта за един антиутопичен, устойчив социалистически рай, в който индивидуалната свобода ще бъде жестоко ограничена в името на общественото благо.

Къде живеете, какво работите, какво имате право да ядете и колко деца ще родите — всичко това ще се определя от всемогъща централизирана власт, която никой няма да държи отговорна или да оспорва. Може и да ви се струва странно, но глобалният елит действително си мечтае за тези неща.

Идеалният пример за казаното дотук е една статия, която наскоро се появи на официалния сайт на World Economic Forum. Тя е озаглавена „Добре дошли в 2030 година. Не притежавам нищо и нямам лично пространство, но животът ми никога не е бил по-добър“. Автор е Ида Аукен,1 депутат от парламента на Дания. Както ще видите, тя е напълно убедена, че можем да постигнем такова общество до 2030 година.

„Добре дошли в година 2030. Добре дошли в моя град — или по-точно трябва да кажа: в „нашия град“. Нямам притежания. Нямам кола. Нямам къща. Не разполагам с лични вещи или лични дрехи.

Може да ви се стори странно, но това за нас е напълно смислено в този град. Всичко, което сте смятали за продукт, вече е станало услуга. Имаме достъп до транспорт, настаняване, храна и всички неща, от които се нуждаем в ежедневието си. Едно по едно тези неща станаха безплатни, така че за нас няма смисъл да ги притежаваме.“

В света на Аукен никой не плаща наем, а когато се нуждаете от нещо, го получавате пред вратата в рамките на броени минути.

Как е възможно това?

Ами тя вярва, че компютри, роботи и други машини скоро ще вършат почти цялата работа, с която хората се занимават в наши дни:

„Пазаруването? Наистина не помня, какво беше това. За повечето от нас то се е превърнало в избирането на неща, които да използваме. Понякога го намирам за забавно, а понякога просто искам алгоритъмът да избира вместо мен. Той вече познава вкуса ми по-добре и от самата мен.

Когато изкуственият интелект и роботите поеха повечето от нашата работа, ненадейно се сдобихме с време да се храним добре, да спим добре и да си прекарваме приятно с други хора. Представата за пиковите часове вече е изгубила смисъл, защото работата, която вършим, може да се свърши по всяко време. Даже не знам дали вече трябва да наричам това работа. По-скоро е време за размишления, време за творчество и време за усъвършенстване.“

Но, разбира се, животът в едно такова общество си има цена. Аукен го знае. Тя признава, че в нейния възглед за бъдещето тя „няма истинско лично пространство“:

„Сегиз-тогиз се дразня от факта, че нямам истинско лично пространство. Не мога да отида някъде, без да бъда регистрирана. Знам също, че всичко, което правя, мисля и мечтая, се записва. Само мога да се надявам, че никой няма да го използва срещу мен.“

Това, което Аукен си мечтае, е злокачествена форма на зелена диктатура. За да има „съвършен свят“, състоящ се от несъвършени човеци, някой трябва да наблюдава, проследява, коригира и контролира всички тези несъвършени човеци, при това през 100% от времето. А тъй като практически всяко решение, което взимаме, по някакъв начин се отразява на околната среда, всяко решение ще подлежи на държавна регулация.

Когато прочетох статията на Аукен, веднага си спомних за едно кратко видео, създадено от Forum for the Future, само че там ни занимават с 2040 година. Ако не знаете кои са тези, Forum for the Future е една от най-големите неправителствени организации, използвани от глобалния елит по целия свят. Тези НПО-та станаха изключително дейни през последните години, а най-влиятелните често работят съвместно с Организацията на обединените нации, за да пропагандират „промяната“ в развиващите се държави.

Във въпросното видео на Forum of the Future ни се представя смразяваща версия на бъдещето, която включва „калорийни купони“, „глобален съвет за храните“, порцион на водата и всемогъща централизирана власт, която управлява дори най-малките подробности от живота ни. Изгледайте клипа тук:

Ако не сме много внимателни, тази тирания ще стане реалност, понеже именно към нея ни води глобалният елит. Преди около пет години писах, че това наближава:

„Представете си, че заспивате една вечер и се събуждате след много години в съвършено различен свят. В този бъдещ свят буквално всичко, което правите, се наблюдава и контролира до малките детайли от обезумели бюрократи, търсещи пълна власт, но представяйки я като „устойчиво развитие“, съгласно целите на тяхната „зелена програма“.

Транснационална управленска структура е централизирала глобалния контрол над всяка човешка дейност. Какво ядете, какво пиете, къде живеете, колко студен или топъл може да бъде домът ви и колко гориво може да използвате, се определя от тези властници. Всеки, който е несъгласен или се разбунтува, се изпраща за „превъзпитание“. В това бъдещо общество човешкото население е с 90% по-малобройно от днешното, а оцелелите хора са натикани като говеда в строго контролирани градове, управлявани като затвори.“

Днес ме по-близо от всякога до осъществяването на тази елитарна мечта. Дори в някои от най-консервативните области на Съединените щати „зелената идея“ се прокарва под прикритието на „устойчиво развитие“. Глобалният елит никога няма да спре, докато не постигне всичко, което е намислил.

Постоянно ни се казва, че трябва да правим жертви „за доброто на планетата“. Но истината е, че техният план ще отвори вратите за всеобхватна тирания, каквато повечето хора дори не допускат, че е възможна.

Наместо социалистически рай, ще получим антисоциален кошмар. А мнозина няма да осъзнаят истината, преди да е станало твърде късно.

Автор: Майкъл Снайдер

Източник: Activist Post

Превод: Иван Стаменов


Бележки:

 1. Ida Margrete Meier Auken е народен представител на датската социал-либерална партия и бивш Министър на околната среда за периода 2011-2014 година — бел. пр. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

12 коментара за "Елитът наистина иска свят без свобода, без лична собственост и без лично пространство"

 1. Йордан  09.12.2016 г. | 17:57 ч.

  Сравнението на статията на Аукен със статията на Снайдер дава сериозен повод за размисъл.
  Аукен поставя на преден план етичните въпроси, които биха възникнали в близко бъдеще поради заместването на разграничението бедни/богати с готови да ползват технологиите/нежелаещи.
  Защото това бъдеще съвсем не е далеко – (почти) безплатната енергия е въпрос на няколко десетилетия, от там безплатния транспорт, евтина чиста вода, напълно автоматизираното производството и т.н. Това от друга страна води до масова безработица, и затова отсега се експериментира с базовия доход като решение на този проблем.
  За кого не е изгодно това – за международните концерни, които печелят от преработката на суровини (нефт), от търговията и от финансовите потоци, съпровождащи тоя модел. Каква е най-добрата форма на защита – нападението.
  Точно това според мен прави статията на Снайдер – подменяйки понятията и изкривявайки картинката, създава негативна представа у хората за предлагания модел на бъдещето, така че да ги наплаши и отблъсне от него. Ако разгледаме заглавието: „без свобода, без лична собственост и без лично пространство“ СЛЕД като прочетем статията на Аукен, ще видим че:
  – никой не се кани да отнема свободата на никого – дали да живее по предлагания или по друг начин ще е личен избор на всеки;
  – никой няма да отнема личната собственост, тя просто в голяма степен ще стане излишна (отживелица);
  – ограничението на личното пространство няма да е по-различно от „нормалното“ ограничение, към което така или иначе отиваме – пак ще има камери навсякъде както сега, дали ще знаят местоположението ти по телефона и банковата карта или по друг начин, няма голяма разлика.

  Т.е. основната разлика е в подхода – единия предполага отворен диалог как да стават нещата, другия – заблуждаване и заплашване, за да прави няКОЙ дрг избора вместо теб.

 2. Йордан  09.12.2016 г. | 19:50 ч.

  Забравих да добавя за (цивилизационния) контекст, който трябва да се взема предвид, четейки статията на Аукен. Джихадистите живеят в условията на феодализъм, но искат да върнат родово-общинните отношения; ние (руснаците, турците и др) живеем при условията на див капитализъм, но ни бутат към феодализъм; Западна Европа от 70-те живее при условия на социализъм, и една част вече се замисля за комунизъм (гледа напред).
  Искам да кажа, че за един датчанин, за когото от една страна наистина има безплатно здравеопазване и образование, но от друга той знае че това става с 60% от заплатата му, която дава за данъци, така описаното бъдеще изглежда по един начин (близко и разбираемо). За мурзилката Снайдер, такова бъдеще може да бъде само световна конспирация на елитите, защото не се помества в когнитивната му рамка (и в опорните точки).

  Елън Мъск от трета страна, не се занимава с дискусии, а лека-полека работи в тая посока 🙂

 3. Gergana  09.12.2016 г. | 20:30 ч.

  За какво ли им е на датчаните Utopia, като си имат Christiania…

  https://en.wikipedia.org/wiki/Freetown_Christiania

 4. Gergana  09.12.2016 г. | 20:50 ч.

  Защото това бъдеще съвсем не е далеко – (почти) безплатната енергия е въпрос на няколко десетилетия, от там безплатния транспорт, евтина чиста вода, напълно автоматизираното производството и т.н. Това от друга страна води до масова безработица, и затова отсега се експериментира с базовия доход като решение на този проблем.

  Какво пречи енергията, такава каkвато си я отвоюваме от природата, още сега да е безплатна? Примерно на ротационен принцип: днес аз полагам усилия, утре – ти.

  За кого не е изгодно това – за международните концерни, които печелят от преработката на суровини (нефт), от търговията и от финансовите потоци, съпровождащи тоя модел. Каква е най-добрата форма на защита – нападението.

  Международните концерни печелят не от енергията на преработени суровини, а от силата на непреработени кармични взаимоотношения между хората. Ако минаващите оттук смятат мисълта ми за неясна, много съжалявам!

  […] СЛЕД като прочетем статията на Аукен, ще видим че:
  – никой не се кани да отнема свободата на никого – дали да живее по предлагания или по друг начин ще е личен избор на всеки;

  Няма да е личен избор, понеже ще е най-добрият възможен избор, в най-добрия възможен свят, т.е. всички останали алтернативи (хуманно) ще бъдат изоставени на вълците (в това нямаше да има противоречие, ако не се подразбираше, че най-хуманният от всички светове няма намерение да е пазач на брата си – добре дошли в свят на щастие без състрадание)

  – никой няма да отнема личната собственост, тя просто в голяма степен ще стане излишна (отживелица);

  Личната собственост е отживелица, съгласна съм. Но личното пространство не е. Хм, чия собственост е то?

  – ограничението на личното пространство няма да е по-различно от „нормалното“ ограничение, към което така или иначе отиваме – пак ще има камери навсякъде както сега, дали ще знаят местоположението ти по телефона и банковата карта или по друг начин, няма голяма разлика.

  Значи, липсата на елементарно възпитание и въздържание по отношение на чуждите дела ще бъде увековечена?

 5. Стопанина  09.12.2016 г. | 21:01 ч.

  „От една страна…“, „от друга страна“… Двуполюсен модел, няма трета страна?

  От една страна, мурзилки и феодали, от друга – капиталисти. Трети типаж няма?

  Йордане, не си ми интересен.

 6. Gergana  09.12.2016 г. | 21:17 ч.

  Искам да кажа, че за един датчанин, за когото от една страна наистина има безплатно здравеопазване и образование, но от друга той знае че това става с 60% от заплатата му, която дава за данъци, така описаното бъдеще изглежда по един начин (близко и разбираемо). За мурзилката Снайдер, такова бъдеще може да бъде само световна конспирация на елитите, защото не се помества в когнитивната му рамка (и в опорните точки).

  За един датчанин, на когото му е светнало, че близо 40% от заплатата МУ отиват за безплатното здравеопазване и що-годе образование на други (и как ще плаща за неща, които тепърва уж ще получава, а вече е получил?), така описаното бъдеще е непривлекателно. А мурзилките си заслужават жилото, когато са мурзилки.

  Може и да няма световна конспирация. Може би всичко е сън в зимна нощ. Но злонравните магарета се надушват, макар и да не се харесват взаимно. Ние, краставите такива, сме по-благонравни (понякога).

 7. Спиро  10.12.2016 г. | 17:42 ч.

  И при нас за жалост ни тикат към това – в момента го направиха много скъпо да пътуваш с „неперсонализирана“ карта за градския транспорт. Искаха и да въведат ползване на медицински услуги с пръстов отпечатък. Камерите никнат като гъби след дъжд. Въведоха закона да се записват кой уеб сайтове е посетил всеки.
  Въпроса е какво следва…

 8. nothingfail  03.01.2017 г. | 23:00 ч.

  Спиро, ако не искаш да записват кой сайт ползуваш, ползувай Tor browser.

 9. nothingfail  03.01.2017 г. | 23:01 ч.

  Стопанино, Йордан ми е интересен!

 10. nothingfail  03.01.2017 г. | 23:03 ч.

  Стопанино, това че има трета, четвърта и безброй страни, не значи че Йордановите една друга не са верни!

 11. Нина  27.01.2017 г. | 01:08 ч.

  Този момент наистина ще дойде скоро според мен.
  Хората не могат да ползват болнични, майките с деца не ги вземат на работа и оттук вече следва намаляване на раждаемостта. От друга страна, ако вече сте на работа, вие трябва да сте на разположение по телефона, въпреки че сте изкарали 12часова смяна. И какво лично време ви остава?
  Само чакаме безплатния транспорт и електроенергия, другото е налице

 12. Beco  10.03.2017 г. | 13:10 ч.

  https://vesti.bg/sviat/za-svetovno-pravitelstvo-koeto-da-kontrolira-vsichko-6066488

  Стивън Хокинг призова за световно правителство

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.