ТВ сериали ТОП 10 — #10: Игра на тронове

Един фентъзи сериал, който ме направи почитател едва от последния си сезон

От десет години насам, може би и по-отдавна, предпочитам телевизията пред киното. Като цяло не гледам телевизия, но подбирам сериали. Задължително — без рекламите, а понякога наваксвам цели сезони на екс.

Установих, че някои сериали ми носят по-голяма радост от Холивуд. Ако сега харесвам само по два или три пълнометражни филма на година, с интерес следя 4-5 сериала. И това, което ми предлагат всяка седмица.

Броенето в тази класация на сериали ще е в обратен ред. По едно или няколко предложения в епизод. Точно така — няколко предложения ще заемат едно място, защото имат нещо общо. Очаква ни сериал от подкастове.

„Игра на тронове“ е на десета позиция:

Подкастът в аудио формат (MP3 | 9MB | 7:49 мин.)

Фонова музика във видеото:
Ramin Djawadi — Main Title (GoT OST)
Ramin Djawadi — Blood of my blood (GoT OST)
Ramin Djawadi — Finale (GoT OST)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "ТВ сериали ТОП 10 — #10: Игра на тронове"

 1. Факт  22.11.2016 г. | 11:19 ч.

  Никога не съм го гледал и никога няма да гледам този сериал , въпреки натрапването му – факт.

 2. Стопанина  22.11.2016 г. | 14:15 ч.

  Как се натрапва сериал? 🙂

  Никога не съм го гледал и никога няма да гледам този сериал

  Що?

 3. Факт  22.11.2016 г. | 14:33 ч.

  Имам лошо предувствие.

 4. Факт  22.11.2016 г. | 14:34 ч.

  Иначе се натрапва , чрез постоянно говорене за него и рекламиране , също като фейсбук(него го ползвам)

 5. Femto  26.11.2016 г. | 19:41 ч.

  Намирам за забавно как в нежеланието си да погледнеш материала източник ти убягва точно онова, което търсиш. В Песен за огън и лед съществува езотерично послание. По-вероятно е съществуването му да не е умишлено. Светът на Вестерос е свят на контрасти. Мисля, че Мартин се опитва да изследва красотата и трагедията на това да си идеалист в един пропаднал, отвратителен свят. Героите, на които симпатизираме са тези, които, са най-безкомпромисни и непокварими пред изкушенията на моралната деградация. Смятам, че тези, които успеят да запазят идеалите си чисти, докато балансират успешно, чисто практичната страна на действителността, в която се намират ще бъдат онези, които ще излязат победители накрая. В света на сериала добрите намерения нямат никакво място, а е езотерична истина, че е нужно да имаш такива ако искаш действията ти да постигнат положителен резултат. Добрите се обръщат към жестокост, за да достигнат желания триумф (например Санса). Целта на епизода с Хрътката, в който той се опитваше да намери красотата на това да живее по мирен начин, беше изцяло да се подиграе с подобен мироглед в суровия свят, в който се намират всички. Това е нещо, което се бие страшно грубо с посланието на същата сюжетна линия в книгата. Ще оставя линк към едно видео есе, което аргументира по-добре това, което се опитвам да обясня. Малко съм болен и е възможно да не осъзнавам, че пиша неразбираемо…

 6. Стопанина  26.11.2016 г. | 21:02 ч.

  Здравей, Femto,

  Не става въпрос за нежелание да чета първообраза. Напротив, опитах да го зачета. Не ми харесват художествените похвати на Мартин. Проблемът може да е в мен, защото от 20-годишен отвикнах да чета художествена литература. Ако все пак чета такава, не е фентъзи. И тук не става въпрос за липсата на мое желание, а в невъзможността на авторите на фентъзи да поощрят или поддържат желанието ми.

  Относно останалото:

  Струва ми се, че имаме различни представи за езотеричните послания. Нормално е във всяка книга да има някакви сюжети, в които се открива мъдрост, основана на познаване на житейските ситуации. Ако изгледаш видеото, с което аргументирам първото място на „Животът на Пи“ в класацията ми за филми, ще разбереш какво търся. Смея да твърдя, че такива неща отстъстват както в сериала „Игра на тронове“, така и в първата книга от поредицата, с която съм лично запознат.

  Изгледах и видеото, което си предложил. В него има добри наблюдения, с които съм съгласен. Но има и такива, с които не съм съгласен. Както някой може да ме упреква, че не съм запознат с книгите на Мартин, така аз мога да отговоря, че не съм съгласен с мненията за сериала, изразени от хора, които по мои наблюдения очевидно не го следят достатъчно задълбочено.

  Например, въобще не съм съгласен с една от основните тези в клипа, че Денерис и Аря в сериала са просто badass. Както Денерис, така и Аря минават през изпитания, които ги правят по-силни – било в книгите, било в сериала.

  Абсолютно не е вярно, че в сериала са представяни само като терминаторки, които колят и бесят. Минават и през зор. Даже зорът им преобладава. И именно заради това сцените, в които са badass, продължават да впечатляват.

  Това е мнението ми. Не целя да го налагам, нито търся спор. Хубавото на изкуството е, че може да влияе различно на консуматора според нагласите и мирогледа му.

  Желая ти скорошно оздравяване!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.