Премиера: „Покушението над Юстиниан“ излезе на книжния пазар

Можете да го намерите в книжарница „Български книжици“

Първото българско издание на „Покушението над Юстиниан“ от днес, 1 ноември 2016 година, е на родния книжен пазар. 240-страничната книга може да се закупи от книжарница „Български книжици“ в София. Адресът е ул. Аксаков №10 (градинката „Кристал“, под колоните — вижте карта във видеото отдолу). Ако не живеете в София, поръчайте книгата от сайта на „Български книжици, за да бъде доставена до дома ви

Понеже се случи така, че по стечение на обстоятелствата премиерата е днес, в Деня на народните будители, всички, които работихме по този проект, изготвен и отпечатан с даренията на десетки родолюбци, вярваме, че будителската работа включва и такава за хора, които не могат да си позволят покупката на книги. В най-скоро време няколко бройки от „Покушението над Юстиниан“ ще бъдат осигурени и за Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. Търсете я там по ISBN: 978-954-9670-27-1.

Пълно представяне на книгата в HD видео:

А тук, в „От Извора“, ще намерите и електронната версия на „Покушението над Юстиниан“ в PDF формат. Тя е напълно безплатна за читателите, които не могат да си позволят коричната цена или не се притесняват да четат цели книги на компютърен екран. Това, че я поместваме като част от библиографията на проф. Асен Чилингиров, не е случайно. Видният историк и изкуствовед е експертен редактор на официалното българско издание и на него дължим нейното осъвременяване за 21 век. Освен това много от собствените книги на проф. Чилингиров са в пряка връзка с темата на „Покушението над Юстиниан“ и допълват разгледаните в нея теми от историческо, археологическо, етнографско, богословско и всякакво естество.

Книгата може да се чете и в „От Извора“, като всяка глава е оформена като отделна публикация. Все пак препоръчваме PDF варианта или печатното издание, тъй като там са най-актуалните версии на редакторските бележки, издателския увод и послеслов.

* * *

Предговор от автора
Въведение
I. Откриването на житието на Юстиниан (Iustiniani Vita)
II. Критиката на житието от Джеймс Брайс
III. Въпросът за надеждността
Първа част
IV. Предполагаемите грешки на епископ Мърнавич
а) Славяноезичните готи
б) Митът за славянското нахлуване
в) Славянската писменост по юстинианово време
Втора част
V. Методология и Джеймс Брайс
а) Anecdota на Прокопий
б) Фамилия Мърнавчик през XIV век
в) Комес Марцелин и Селимир
г) И все пак един Теофил
д) Фалшиво ли е родословието на Мърнавич
Трета част
VI. Новите данни
Заключения
Епилог
Приложения:
Iustiniani Vita / Житието на Юстиниан
Красноречието на липсите
Бележки върху тракийската ономастика
Гети и готи
Надписът за Одоакър в Залцбург
Езикът на Авксентий — ученик на Улфила
Краткият вандалски речник
Славянската писменост преди девети век
Юстиниан и „Енциклопедия Британика“
Бележка за сборника, съдържащ Iustiniani Vita
Виждал ли е Алеман славянското житие

Благодаря на всички, които ме подкрепяха морално и икономически, за да може тази книга да стане реалност!

Иван Стаменов
1.11.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

10 коментара за "Премиера: „Покушението над Юстиниан“ излезе на книжния пазар"

 1. В.Недялков  03.11.2016 г. | 21:19 ч.

  Извънредно ценен труд!
  Прочетох версията на PDF, смятам за престижно пред мен самия да притежавам хартиената книга. Тия дни ще си я купя с огромно удоволствие.
  …И какво от това, че в книги като тази се казват на глас добре аргументирани истини за нашата история?
  …И какво от това, че благодарение на книги като тази, благодарение на книгите на Г.Ценов и най-вече на книгите на многоуважавания г-н Асен Чилингиров, успях за себе си да подредя голям участък от пъзела на нашата културна, религиозна и политическа история?
  …И какво от това, че в тези книги видях един прекрасен и трагичен свят, света на нашата култура и история?
  Биомасата, задръстила съзнанието си с програмирания фалш в училище, вече ме обвинява в „конспиративни теории“, колчем тръгна да излагам прочетеното в тези книги.
  Биомасата, тази толкова трудноподвижна и непобедима в своето невежество сила, до която книги като тази няма да достигнат, е недоверчива, цинична и най-вече незаинтересована.
  Биомасата, която обича приказки, но не обича сериозните интелектуални приключения.
  Книги като тази действат като земетръс, сериозно увреждайки някои наглед стабилно построени постройки на „история“ в точно определени държави.
  Книги като тази направо бъркат в очите на техните архитекти.
  Ето защо очаквам тяхното оглушително мълчание.
  Ще разчитат на потулването и неразгласяването на фактите в тази наистина много ценна книга.
  Как да направим по-широко достояние нейните послания?!

 2. Стопанина  03.11.2016 г. | 21:29 ч.

  Как да направим по-широко достояние нейните послания?!

  С търпение и постоянство.

  С осигуряването на бройки на онези, които смятаме, че ще ѝ обърнат внимание и ще опитат да вникнат в съдържанието ѝ.

 3. Стопанина  06.11.2016 г. | 15:23 ч.

  Книгата се продава много добре. Снощи ми се обадиха от „Български книжици“, за да ми искат още бройки. За по-малко от седмица са продали половината от тези, които отпечатахме. Утре ще им доставя и другата половина. А след това вероятно ще стигнем и до отпечатване на втори тираж.

  Иска ми се във втория тираж да коригирам печатните грешки. Досега намерих четири, които са несъществени и може би няма да направят впечатление на читателите, ако изобщо ги забележат. Но ми се струва редно, след като сме забелязали грешките, да ги изправяме. Ако някой мерне такива, моля, да ги посочва тук, в коментарите.

 4. Стопанина  09.01.2017 г. | 17:42 ч.

  PDF-ът от линковете е подменен с този на второто издание, в което са изчистени грешките, които успях да намеря. Това е и версията за дадена за печат на втория тираж.

 5. Стопанина  17.01.2017 г. | 20:44 ч.

  Второто издание излезе от печат. Утре ще занеса бройки до книжарницата и от следобеда ще може отново да се поръчва.

 6. Стопанина  06.03.2018 г. | 12:38 ч.

  Днес се обадиха от книжарницата. Изчерпан е и вторият тираж. Трети тираж няма да има. Книгата занапред ще се разпространява само в електронната версия на „От Извора“.

 7. Стопанина  13.04.2018 г. | 20:18 ч.

  Поради нестихващия интерес, ще има и трети тираж на книгата, за който настоя и нов спонсор. Засега нямам информация колко бройки ще бъдат отпечатани и къде ще се разпространяват – с тези неща се нагърби съиздателят от „Булга Медия“. Когато имам информация, ще пиша тук.

 8. Varna Mapper  14.04.2018 г. | 21:57 ч.

  Добра новина – все още има хора с будни умове!(доколко аз съм един от тях е друг въпрос)

 9. Стопанина  28.04.2018 г. | 14:09 ч.

  Купих 10 бройки от третия тираж. 3 от тях са обещани на Светльо, една – на Данчето, а една ще остане за мен като мостра. Остават 5 екземпляра, които мога да разпространявам.

  Няколко думи за качеството на печата, понеже съиздателят ми е използвал друга печатница. Вътрешното тяло е на хубава бяла хартия и качеството варира – на места е идеално, но при някои печатни кòли черният текст лееееко сивее. Като цяло обаче всичко там е повече от прилично.

  Не съм доволен от печата на корицата, който пък е от втора нова печатница. Няма контраст и има забележимо изместване на жълтия цвят, заради което буквите в текста на задната корица изглеждат „двойни“. Все пак, като се има предвид, че цената излиза 4 лв. на бройка, значително по-малко от цената за първите два тиража, не можем да придиряме и да очакваме съвършенство.

  Ако има желаещи да се сдобият с печатна бройка, пишете ми.

 10. Милена  22.06.2018 г. | 10:07 ч.

  Г-н Недялков, има надежда за тази „Биомаса“ , от която сме част всички ние. Разпространяват се книгите в училища, предоставят се за свободен прочит на деца, които имат интерес, и на такива,които нямат също. И най-вече – учим собствените си деца на това, в което ние вярваме. Ако ние четем, ще четат и те, ако ние говорим с тях и им предоставяме различни гледани точки, те ще търсят, ще мислят и един ден ще открият истината за себе си. Дали дадени исторически събития са истина или лъжа, това опасявам се никой не може да знае. Но можем да търсим и да сглобяваме пъзела малко по малко, благодарение на такива книги !

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.