Джоли и Пит „принудени“ да се разделят от чуждоземни филмови режисьори

Необикновено отразяване на шумотевицата около раздялата на съпружеската двойка Бранджелина (Brangelina).

Сигурно се питате: Стаменов да не е пипнал първия есенен грип? — Уверявам ви, нямам температура.

Ами защо пишеш за Анджелина Джоли, Брад Пит и развода им? — Обещавам, няма да пиша нищо по тази тема.

А защо заглавието е за тези холивудски звезди и края на брака им? — Дали наистина е така? Всичко ще се разбере преди края…

* * *

Има „новини“, от които просто не можете да избягате. Глухи и слепи да сте, едва ли сте пропуснали една от водещите теми през последната седмица. Анджелина Джоли (Angelina Jolie) е подала молба за развод с Брад Пит (Brad Pitt) и се очаква грозна съдебна битка за попечителството на многобройните им деца. Може да не сте чули още, че двете корпорации „Монсанто“ и „Байер“ се сливат в аграрно-фармацевтично-ненаситен концерт, но непременно сте осведомени, че такова нещо, като тъй нареченото „Бранджелина“, вече не съществува.

Защо и аз пиша по този въпрос?

Все пак „От Извора“ не е „Блясък“, „Хай-лайф“ или друго издание, разглеждащо светски клюкини. Мога да се оправдая, че „новината“ занимава даже най-обикновени медии: вестници, сайтове и телевизии. Но няма защо да извинявам тази публикация, тъй като изобщо не възнамерявам да обсъждам развода на звездната двойка, а само ще го използвам като повод — не самия развод, а медийното му отразяване, — за да отбележа няколко механизма, чрез които предимно западните, но и доста тукашни медии вече традиционно си служат в своя икономическа изгода и против вашето внимание към по-важни въпроси и против свободното ви време.

1. Заглавието трябва да е „стръв за кликове“ от ненаситни шаранчета

Терминът „стръв за кликове“ е превод на английския еквивалент „clickbait“ (кликбeйт). Значението е самообясняващо се. Целта е чрез него авторът да ни спусне кукичка с апетитна стръв, която веднага да налапаме. В заглавието на тази статия — Джоли и Пит „принудени“ да се разделят от чуждоземни филмови режисьори — съм използвал не една, а няколко кукички:

Първата е в използването на думата „принудени“, което поощрява интерес, тъй като елементът или сюжетът на принудата в развода на Пит и Джоли не присъства в публикациите на други медии, отразяващи темата. С други думи, заглавието обещава, че ще прочетете нещо различно спрямо статиите на останалите медии. И ще се убедите, че наистина е така!

Втората е поставянето на „принудени“ в кавички. От една страна, това усилва интереса дори на онези, които имат опит с кликбейтове и биха се въздържали да кликнат върху заглавие, което по начало звучи съмнително и нереалистично. От друга страна, сами по себе си кавичките акцентират върху думата „принуда“ — правят я да се открои.

Третата кукичка е прилагателното „чуждоземни“, понеже то задейства всички чувства на потенциалния читател към чуждоземието. Едни просто мразят хора, които не принадлежат към техния народ, като биха намерили повод да ги мразят още повече, ако наистина са причина за развода на любимо холивудско семейство. Други биха се заинтригували само заради загатнатата международна интрига. А ако някой се подлъже, че под „чуждоземни“ се разбират „извънземни“ (пришълци от друга планета), става още по-абсурдно, но и интересно, и т.н.

2. Заглавието може да е умишлено подвеждащо, но все пак оправдано

В наши дни това, че заглавието рядко отговаря на съдържанието, едва ли впечатлява читателите с дълъг стаж. Но — няма спор — винаги е дразнещо. Не чак толкова дразнещо обаче е, когато се подведем по някое заглавие и се окаже, че то в никакъв случай не е откровена лъжа, но все пак не отговаря на съдържанието, което сме очаквали.

Това, че сме очаквали друго, все пак си е наш проблем — нали?

Ето какво имам предвид — вижте следния пример за текст в съдържанието, с който ще оправдая и заглавието на настоящата статия:

Неотдавна актрисата Анджелина Джоли, която озвучава Тигрицата от анимационната сага „Кунг-Фу Панда“, за пореден път е била „принудена“ да се раздели за една седмица със съпруга си Брад Пит и семейното огнище. Тя е била повикана по спешност да запише репликите на героинята си за третата серия на поредицата, оглавявана от чуждестранни режисьори — италианеца Алесандро Карлони и южнокорейката Дженифър Ю. Присъствието на Джоли в звукозаписното студио на DreamWorks е било гарантирано от задълженията по договора ѝ за участие в три епизода (и тъй нататък).

Както се убедихте, горният текст не само е фактологически верен, но съответства и на заглавието. А това, че вие сте очаквали да прочетете, че под „раздяла“ се разбира „развод“, говори само за вашите предразсъдъци, а не за това, че авторите на такива заглавия са непременно измамници.

Джоли и Пит „принудени“ да се разделят от чуждоземни филмови режисьори

3. Двуезичието на текстовете има смисъл и тогава, когато привидно няма смисъл

Вероятно ви е направило впечатление, че на няколко места в текста досега, наред с някои имена, написани на кирилица, давам и еквивалентите им на латиница: Jolie, Pitt, Brangelina, clickbait и т.н. От какъв зор? — може би се пита читателят, след като едва ли за първи път се натъква на подобна практика. Обяснението е съвсем просто.

Когато текстът включва съдържание на няколко езика със съответните писмености, има по-голяма вероятност да бъде открит в Гугъл (Google) от по-многобройни потребители, сърфиращи от всевъзможни държави и въвеждащи разноезични думи в тази търсачка. Това, че статията ми няма да върши работа на много читатели, които не разбират български език и не четат преобладаващата кирилица, няма никакво значение. И това, че със сигурност ще напуснат страницата броени секунди, след като я заредят и установят, че им е безполезна, също не е от значение. Защо? — Вижте по-долу разясненията ми за импресиите.

Може би малцина знаят, че ако текстът ви съдържа думата Google, изписана на латиница, той ще излезе на по-предна позиция в списъка с резултати на най-популярната търсачка. Така че към „стръвта за кликове“ можем да добавим и „стръв за паяци“, като тук имаме предвид „паяците“ (spiders) на Google, индексиращи страниците в интернет, преди да бъдат степенувани по „релевантност“ от алгоритмите на Google. Тези алгоритми  автоматично и „интелигентно“ определят, че текстовете, съдържащи поне един път думата Google, със сигурност са по-важни от текстовете, които не съдържат вълшебната думичка Google. 🙂

За какво, по дяволите, се прави всичко това?

За кликове, разбира се. Нима не разбрахте от написаното дотук?

Ами какво печели авторът заради някакви си кликове? — Някои сайтове печелят пари. Буквално. В това няма непременно нещо лошо. Издръжката на един сайт е скъпа, като се почне от разходите за домейни и хостинг, като се премине през заплатите на репортерите, журналистите, редакторите и фотографите, та се свърши с дивидентите и бонусите, очаквани в края на всяка година от собствениците и акционерите на медията.

Не всеки сайт може да се издържа само от грантове… Нужна е и реклама!

А рекламодателите искат да знаят какви импресии на банерите им могат да се гарантират от дадена медия, преди да дадат парите си. (Говорим за стотици или дори хиляди левове в рамките на една кампания.) Под една импресия се разбира всяко едно показване на платен банер. Ако банерът на определена позиция на страницата е единствен, неговата импресия се гарантира при всяко зареждане на страницата. Но ако на една и съща позиция се „въртят“ няколко банера, тогава тази страница трябва да има значително повече зареждания (отваряния), за да се гарантират поръчаните и/или обещаните импресии на всеки един от банерите. Така стоят нещата.

Сега загрявате ли защо някои (много или повечето) медии са „принудени“ да поставят стръв за кликове в заглавията на публикациите си? — Колкото повече шаранчета клъвнат стръвта и кукичката, толкова повече зареждания ще има страницата и толкова повече импресии ще имат банерите на нея. Елементарно е. Може да е малко или много пошло — зависи до каква степен заглавието съответства на съдържанието, — но разбирам колегите от такива медии. Тези медии не случайно се наричат корпоративни. И да не бяха такива, там работят хора, които чакат заплати. За да заработят заплатите си, а по възможност и бонуси, се правят и други хитрини:

Вариант 1: Към статията за „принудителната“ раздяла на Пит и Джоли може да се добави снимкова галерия. А тя на доста сайтове, ако обърнете внимание, ще бъде така програмирана, че зареждането на всяка следваща снимка от галерията презарежда цялата страница, което — досещате се — генерира много импресии от един и същ потребител. Гениално, нали? Това няма да го онагледявам, тъй като „От Извора“ не е такъв сайт — няма платени банери и всяко презареждане на страниците всъщност излишно тормози сървъра.

Вариант 2: Самият автор на статията или друг служител на медията може да напише един от първите коментари под публикацията, като заложи на неистинно, спорно или направо скандално твърдение. Например: „Нормално е Брад Пит да се разведе с Анджелина Джоли, след като тази жена си изряза всичко, което интересува мъжете.“ Естествено, един такъв коментар поощрява читателите да се включат в дискусията с възмущение към сексизма или с уточнението, да речем, че „Всъщност Джоли е тази, която е подала документите за развод, а не Пит“ или „Джоли се е оперирала по медицински причини“. След като обсъждането поеме в такава посока, към него умишлено могат да се добавят пиперливи подправки: „А бе май не е била болна рак, а е легнала под ножа от страх да не се разболе. Тъпа овца!“.

Подобен спор „принуждава“ читателите да се връщат отново и отново на страницата, за да четат новите мнения и да правят допълнения на своите становища или да опровергават чуждите, като всеки път трупат нови и нови импресии. Можете да сте сигурни, че медията, издържаща се от банери, не възразява. 😉

И накрая няколко думи за стръвта с нетърговски цели

В случай че нещо ви мъчи и имате потребност да изпуснете напрежението, няма по-добър начин да го направите от… хумора. Да, хуморът е чисто човешка способност — няма друго създание във всемира, което да залага на хумора в себеизразяването си или да разбира чуждия хумор. Както е известно от духовните науки, хуморът е нещо, което не се разбира даже от мъдрите ангели.

Та, за да разпуснете, можете да напишете информативна статия, но с едно от ония пошли заглавия — ей така, само заради майтапа. В случая можем да говорим за ситуационна стръв за кликове, тъй като такива заглавия не са присъщи на „От Извора“, което автоматично ги прави интересни. Ами да — признайте си!колцина от вас кликнаха, за да се повеселят на изтрещяването и „пожълтяването“ на Стопанина?

Ако и вие сте се забавлявали поне толкова, колкото аз, докато писах горните редове, едва ли ще се чувствате подхлъзнати или излъгани.

Нямате основание да се чувствате и лично засегнати. Защото всички сме шаранчета, които сегиз-тогиз кълвем на чуждите остроумни кукички. 😛

Иван Стаменов
26.9.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Джоли и Пит „принудени“ да се разделят от чуждоземни филмови режисьори"

 1. Чобана  27.09.2016 г. | 08:08 ч.

  Правилното изписване на термина е clickbait (кликбейт).

 2. len  27.09.2016 г. | 18:46 ч.

  Благодаря, Иване! Много интересна информация. Сега разбирам защо някои заглавия из нета са такива, каквито са – то не са избухвания, взривявания, уникални и прочие уловки. Погледнеш, уловиш се на кукичката, отвориш страницата – боклук! Ама вече си го направил. 🙂

 3. House M.D.  27.09.2016 г. | 21:17 ч.

  От Бранджелина се интересуват само онези плужеци, които не са способни да намерят нещо интересно в собствените си бракове.

 4. digigi  28.09.2016 г. | 00:53 ч.

  Много хубава статия! Харесвам такива статии, съчетание на сериозна тема с повечко хумор… 😉
  Все повече читатели ще разберат що за пумия ни залива от медиите – електронни и печатни и най важното защо се пишат такива статии!

 5. universum  28.09.2016 г. | 23:51 ч.

  „Хуй изригна с два световни рекорда!“

 6. Gergana  29.09.2016 г. | 01:21 ч.

  Ха, universum, находчиво!

  „Сън Ли покри Европа в отчаяние!“
  „Ли Зинг губи на кредит.“

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.