Духовната наука — 5: Физическото тяло и нетленните тела у човека

Заключителният епизод 5 от поредицата за произхода на човека

Последният подкаст от поредицата за произхода на човека беше голямо предизвикателство. В този епизод се разглеждат отношенията между физическото и нетленните тела. Как може, да речем, да се изобрази етерно или астрално тяло? Ами как да представим графично Аза на човека? Те нямат сетивна форма, така че се налага да изберем символично или схематично онагледяване. Надявам се, че съм се справил на задоволително или поне прилично ниво.

Във видео варианта на този епизод ще се натъкнете и на опити за анимиране на описваните събития. Дано сте снизходителни към крайния резултат. Със сигурност можех да се справя и значително по-добре, но щеше да се наложи да използвам по-сериозни програми, с които напоследък съм отвикнал да работя, а изработката на по-впечатляваща анимация щеше да ми отнеме дълги дни, вероятно и седмици. Но, като се замислим, не търсим „Оскар“ за спецефекти.

Видео вариант с HD резолюция:

Аудио вариант: Физическото тяло и нетленните тела у човека (MP3, 11.8 MB)
Текстов вариант: Нередактиран сценарий на записа

Саундтрак:
Andy Blueman – Sea Tides (фрагменти)
SignalRunners – Meet Me in the Montauk (фрагменти)

Вижте още предишните епизоди: 1, 2, 3 и 4.

Благодаря предварително за всички коментари, в които посочвате какво харесвате или не харесвате в този и други подкастове.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Духовната наука — 5: Физическото тяло и нетленните тела у човека"

 1. Тео  19.09.2016 г. | 10:52 ч.

  Много красиво!

 2. Георги Панайотов  29.09.2016 г. | 04:45 ч.

  Всъщност Антропософията на Щайнер не е толкова Духовна, както се представя и афишира пред масовото съзнание, т.е. хората със сетивно-матриалистичто мислене. Учението за Еоните е доста схематично и едностранчиво – една спекулация с идеята за Прераждането. Оттам и за телата на човека, разпръснат и разпрострян във времето като чарковете на машина… Истината е много по-мащабна и фантастична от този уж духовен, а всъщност естествено-научен подход…
  Самата Христология разбива на пух и прах тия антропософски клишета и окултно-интелектуалистични догми. Исус Христос е показал реалното Преображение, Възкресение и Възнесение на физическото тяло – извън Времето, т.е. нашето Триизмерно битие, подчинено на Кармата и Прераждането… И висшите тела на човека са връзката му с различните Духовни сфери на Четвъртото, Петото, Шестото и т.н. измерения… Запознайте се например с езотеричните книги на Багрина Кларк, за да добиете по-пълна и актуална представа за РЕАЛНОСТТА.
  Иначе харесвам много вашия стил и начин на водене на тоя вид Просвета. На добър час!!!

 3. Емо  29.09.2016 г. | 05:20 ч.

  Човек вижда толкова, колкото знае.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.