Истинските мъченици и другите

Експериментален подкаст с философски въпрос, оставен без категоричен отговор

Събитието, което ме подтикна да направя този подкаст, се случи миналата година, по времето, когато започнах сериозно да мисля за по-усилена работа по „От Извора“. И когато реших, че тая работа ще я бъде, вече знаех, че ще направя този запис. Тия дни му дойде редът. Обичам да занимавам ума си с философски, верски и морални дилеми. Иска ми се да занимавам и вас с такива, въпреки че за момента не мога да прогнозирам отзвука — ще го има ли, няма ли да го има, какъв ще бъде, колко хора ще се включат…

Почти съм убеден, че този подкаст може да предизвика обяснимо и оправдано неудобство у слушателите и зрителите. Това е нормално за всяка нравствена дилема, особено ако ни занимава със смъртта. Още по-убеден съм обаче, че, колкото и да ни смущават такива теми, има смисъл да ги повдигаме под формата на въпроси за обсъждане, а по възможност и да си помагаме в търсенето на решения. Всъщност този експериментален материал е вторият с такава насоченост. Първият беше този — той не предизвика интерес, затова нямам високи очаквания и по въпроса за „Истинските мъченици и другите“. Ако кажа обаче, че нямам никакви очаквания, ще излъжа.

Видео вариант:

Аудио вариант:
„Истинските мъченици и другите“ (MP3, 10 MB)

* * *

Уточнения: В записа описвам събитието от Орегон по памет. Направил съм някои грешки, които открих едва когато подготвях илюстрациите за видео варианта и трябваше отново да отворя архивните публикации на няколко медии. Например, казвам, че жертвите на Крис Мърсър са 7, а в действителност са повече. Също така сравнявам трагедията със „заложническа драма“, което може би не е адекватно.

Важното е, че нито една от грешките не променя дилемата. Дори можем да заменим реалното събитие с изцяло измислено, каквото до голяма степен е другото събитие от „Време разделно“, но въпросът, който се повдига, си остава същият.

Иван Стаменов
25.8.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

20 коментара за "Истинските мъченици и другите"

 1. Dancer  25.08.2016 г. | 21:30 ч.

  Хм… та кои бяха терористите и кои тероризираните?
  Общуването решава подобни положения по-лесно от всичко друго, ама пусти пари и власт. Все някому са нужни. И тия точно работи и „нуждаещи се“ силно вярващи хора, ебават майката на останалите. Като ги сложим че са и само 1 мизерен процент от всичките 7 милиарда, че то ко станаааа… манджа с грозде. А, ето бе – и на български от къде ми дойде тоя лаф:
  https://www.youtube.com/watch?v=TUleC93ATrM
  Бе, тука някъде под статиите на сайта мернах коментар за живи беседи. То май не е лоша идеята. Верно може да е време за един по-съвременeн Щайнер, че гледай ти как бързо се менят времената, пък и нравите, пък и хората. Дилемите са вече едни по-такива – крайни и налудничави чак. Може и това да реши проблемите на нуждаещи се от стари истини, казани по нов начин. Ама де да знам, то си трябва и човек дето да умее да приказва и така.
  А иначе – от опит да кажа, че видеото е добро! Мерси 🙂 Дълъг стана коментара и без да искам и циничен, ама не се стърпях. Сори

 2. Спиро  25.08.2016 г. | 21:45 ч.

  Аз лично не мисля, че техният избор ги е направил мъченици. Човек под влиянието на хапчета не може да се контролира, даже има и случаи, в които хората нямат спомен какво са правили под влиянието на прозак и подобните му. За мен тези хора бяха трезвите, за разлика от психопата. Не си въобразявам, че ако всички бяха казали, че не са християни той щеше да се предаде и всичко щеше да завърши благополучно. Не виждам никакъв смисъл в такава смърт.

 3. Dancer  25.08.2016 г. | 22:03 ч.

  Пък аз не виждам смисъл що пък всички да не минем на прозак. И защо няма прозак още в БГ, да попитам аз, че то луди има много по рейса, само в метрото не. Някакви успокоителни поне, че да не буйстват, така ненадейно. Ще взема да получа инфаркт от ужас някой ден и кой е виновен. Че няма прозак според мен, е те това е проблема и решението… И в крайна сметка защо толкова хора взеха да изтрещяват? Щото няма с кой да си говорят и като почнат сами да си говорят или да псуват по-често шефа наум, пък нямат и прозак под ръка или поне валериан, е те тогава става лошо. И после ето теми за нови чалга клипове. И шефа ми пак ще е щастлив, жалкооо…щото аз не съм, ма тва е жалко само за мене де.

 4. Мислещ  25.08.2016 г. | 22:17 ч.

  Хммм….. много навременен подкаст.
  Постояно си мисля как ще реагирам Аз, как ще реагират най-близките до мен хора, ка ще реагират приятелите ми, вие, когато дойде време Разделно- Да имаш печата на Звяра за да можеш да купуваш и/или продаваш или да покажеш сила и вяра в Христос Бог!!!

  Аз вече съм взел това решение, а вие???

  Няма да изневеря на методите ми на комуникация и ще цитирам Учителя. Ще оставя всеки сам, да вземе своето решение:

  Тези, които се застъпват за властта, за правата на змея, ще го видят да дойде на земята, като се прояви по различни начини. Ние не искаме да намалим страданията в този свят, но и да искаме, това няма да ни помогне.
  Страданията ще се намалят само тогава, когато се разбере смисълът на този велик закон, в живота на човека и придобие правилно разбиране. Вие казвате:

  Ние вярваме в Господа.
  – Готови ли сте да се пожертвате за Него?

  „Аз съм християнин.“
  – Готов ли си да умреш за Христа?

  – Аз съм евангелист, православен.
  – Готов ли си да се жертваш за евангелието, за православието?

  Ако не си готов, ти си актьор на сцената. Где са онези велики хора, които са готови да се жертвуват за своите идеали?
  Разбира се, щом те уловят в престъпление, ще дойде съдията, ще те осъдят. После, свещеникът ще те изповяда, ще окачат въжето на шията ти и ще кажат: Той умря, жертва стана. За какво?
  – Жертва за своето престъпление.

  Аз намирам, че тези хора, които умират, на въжето, за своите престъпления, са по-големи герои от вярващите, които не са готови, да пролеят капка кръв, за своите идеали. Ако боднеш някой вярващ и му протече капка кръв, ще си наведеш с това най-голямата беля. Всички парадират, като казват: Ние сме вярващи.
  – Ако не си готов, да пролееш капка кръв, не си вярващ. Така е било с всички светии, с всички велики хора, когато се опитвала вярата им. Който е готов да защити своите принципи, той е готов да пролее и кръвта си. Когато бъдем готови да се жертваме, тогава ще се събуди у нас великото, Божественото.

 5. zaharia  25.08.2016 г. | 23:05 ч.

  Според мен съвсем не е сигурно какво точно е ставало и какви точно са били обстоятелствата, дори и разказите на очевидците, доколкото успях да намеря такива в българоезичните сайтове, ми се струват недостатъчни, за да си съставя цялостна картина на събитията по време на въпросната стрелба. Камо ли да си позволя да поставям етикети и присъди от рода на „тоз постъпил правилно“ пък другия „постъпил глупаво“, „този е мъченик“, пък другия е „предател на вярата“. Станало е това, което е трябвало да стане, и нищо не е случайно. Няма невинни жертви.

  От личен опит съм установила, че понякога, особено при екстремни обстоятелства, човек постъпва крайно нетипично, и е в състояние да направи неща, които в обикновения си ежедневен живот никога не би ги направил, дори не би си и помислил за такова нещо. Жертвите в Орегон, са били според мен именно в такава нетипична и екстремна ситуация, но не е сигурно дали действително така е било, както си го представя Стопанина – като във „Време разделно“, че едва ли не един по един всеки е бил питан „ти християнин ли си, или не си“. Много силно ме съмнява това.

  Иначе, ако погледна на казуса чисто философски, съм съгласна с мнението, че е добре живота да продължи и че човек трябва да се опита да оцелее. За мен лично въпроса „християнин ли си“ е с повишена трудност и единствения честен отговор, който мога да дам, е „не знам“. Даже и да ме питат „вярваш ли в Христос“, пак трябва да кажа „не знам“, защото не знам какво точно се очаква да вярвам за Христос според питащия. Някой вярват, че Исус Христос е бил просто човек – мъдър и добър, но просто човек. Според други е бил пророк, и какво ли още не. Това е твърде сложна тема, а в екстремна ситуация едва ли ще ми се разсъждава и обяснява точно по този въпрос. Ама знае ли човек, какви изпитания ще ни донесе бъдещето?

  Наистина, сложен е въпроса. От една страна, Господ казва: „Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери. „, а също и „всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Отца Си, Който е на небесата.“

  Но от друга страна, пак Господа е казал: „Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат.“ В случая май точно това е станало… 🙁

 6. Gergana  25.08.2016 г. | 23:27 ч.

  Интересни въпроси. Както и да им отговори човек, все рискува да си навлече сам някакъв изпит.

  Какво щеше да стане, ако му бяха отвърнали, на този Крис: „Опитвам се да вървя по Божия път.“ Какъв Бог, кой Бог, чий Бог? Колко ли дълго може човек да се надлъгва с допуснатото зло? Всъщност, този отговор лъжа ли щеше да е, разгледан по отношение на всеки един от убитите поотделно?

  Бог в религиозните институции няма, но там има много срам и скърцане със зъби. Пред въпрос в упор, така пряко поставен, как щяха взаимно да се гледат в очите на следващия ден, знаейки, че са изрекли отрицание на досегашното си битие? От друга страна, щом не са могли да формулират отговора си едновременно истинно, но също и по сходен на предложения от Стопанина начин, значи нещо се е самоопределило вътре в тях по окончателен път в този им живот.

  Жертвали са се и Бог ще приеме жертвата им, както е определил.
  Но да се жертва човек за благия Бог може и по други начини.

 7. Георги Панайотов  26.08.2016 г. | 03:11 ч.

  Колежи, терористи, „страната на неограничените възможности“ – пак някаква сценка от големия Спектакъл (на Кармата), наречен Великият Вавилон.
  Какви „мъченици“, какво „Време разделно“ – живей си живота от Светлина в Светлина и ти си вече Безсмъртен! Живей осъзнато ТУК и СЕГА и ти си вече Христос!
  Сега, в новите условия на Прехода, хората с Христово Съзнание избират винаги живота, а не смъртта – и това ги води по интуиция към Безсмъртие (Преображение, Подмладяване, Възнесение).
  „Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен.“ (Ницше)

 8. Nelli  26.08.2016 г. | 10:11 ч.

  Поставеният въпрос е толкова сложен, защото, за да реша абстрактно, когато си седя на бюрото и всичко около мен е нормално, или пък да реша в един кратък момент, когато съдбата ме е поставила в една екстремна ситуация, са две напълно противоположни неща. Знаем, че външните, осъзнавани с нашето ограничено ясно самосъзнание събития са само върхът на айсберга. Всички ситуации са много по-комплексни и проникнати във всеки отделен детайл от духа. В дадена ситуация, дори в една крачка, която правя с краката си, участват от елементарни духове до най-висши йерархични духове. Затова може да се каже, че е безсмислено да си представям подобна ситуация. Защо? Защото такава ситуация при всички положения е кармична и индивидуално засяга всеки отделен човек. Само духовният изследовател от ранга на Р. Щайнер може да опише индивидуалната ситуация и защо някой е взел решението да се остави да бъде застрелян или да остане да живее.
  Но понеже всичко в живота е много сложно, горното не изключва, че е ползотворно за всеки отделен човек да поразсъждава какво би направил, ако се намира в подобна ситуация, макар че ако ситуацията стане действителна, той може да постъпи точно противоположно на своите размишления.
  Самата аз съм се питала какво бих направила, ако в къщи влезе въоръжен бандит и иска да убие не само мен, но и деца, намиращи се под моята закрила. Тази ситуация е също така съдбовна и е трудно човек да реши умозрително как ще постъпи.
  Проливането на кръвта на даден човек има дълбок смисъл и като жертва на аза на човека, жертва се егоизмът. Р.Щ. казва, че всеки християнин (ако наистина е християнин) ще измине пътя на Христос с всички негови жертви. Как ще изглежда това за всеки по отделно, ще покаже самият живот. Сигурно е много важно с каква душевна нагласа умира човекът. Ето че дори единият разбойник, разпънат на кръста до Христос, ще последва Христос, въпреки своите престъпления.
  Ужасно много хора в миналото са проляли кръвта си за идеали, които от гледната точка на разумния човек са неразумни, фалишиви идеали, но пролятата кръв, като носител на човешкия аз, има огромно значение за бъдещето на човечеството. Да пролееш кръвта си изисква определена сила, жертвоготовност, да я пролееш за фалшиви идеали, е само една друга страна, засягаща в друг смисъл развитието на човека. Двете неща не се обезсилват едно друго, а вървят паралелно. Едното, заблудата, ще трябва да се поправи кармично, за да може човекът да постигне силите на разума, другото засилва качествата на жертвоготовността, на способността да се прави нещо за другите и силата на тази жертвоготовност остава за в бъдеще. Остава и силата на неизживените години, т.е. ако някой е умрял в извънредна ситуация на 30 години, а нормално по съдба би живял 70 години, спестените години ще му бъдат сила в следващия живот, която той ще употреби за доброто на човечеството. Лекциите на Р.Щ. по времето на Първата световна война могат да дадат известна светлина относно пролятата кръв.
  Интересно е и твърдението на Р.Щ., че ако хората не поемат сега импулсите на духовната наука, ще се пролее много кръв, за да се наложат тези импулси. Или човекът трябва да изживее болката от доброволната жертва по пътя на постигане на познанието, или жертвата ще бъде направена по друг начин и тогава той говори за Великия учител – Войната. (Той говори и за ужасно силната болка на човека, при действителното изживяване на висшите форми на познанието.)
  Отново искам да напомня, че нещата не бива да се разглеждат или, или, а както едното, така и другото.
  И освен това, казаното от мен е само един аспект от многото мои собствени разсъждения, а и от описаните гледни точки на самата духовна наука, защото и жертвата може да бъде отмъкната в световете на противодействащите духове.

 9. Стопанина  26.08.2016 г. | 11:36 ч.

  Интересно е и твърдението на Р.Щ., че ако хората не поемат сега импулсите на духовната наука, ще се пролее много кръв, за да се наложат тези импулси.

  Нели, повдигам въпроса и в този смисъл. Ако си отговорим или просто се замислим за себе си по този въпрос, ще можем да се ориентираме: доколко човечеството е готово да приеме импулсите на духовната наука. За да разберем и опознаем хората около нас, е необходимо да разсъждаваме като тях за няколко минути, а антропософския ни аз да стои отстрани и да наблюдава този мисловен процес. Точно това опитах да направя с размишленията си. Те не са антропософски. Не намесвам кармата на миналото, кармата на бъдещето, изобщо нищо, което може да ни даде антропософско обяснение за събитието. Като антропософ, съм убеден, че това, което се е случило, е било допуснато с някаква цел, за която мога да предполагам.

  Но въпросът ми е светски и философски, а не антропософски: Имат ли основания светските хора да наричат „мъченици“ жертвите в Орегон? Можем ли да отговорим положително на този въпрос, като в мисловния ни процес участват светски аргументи? По-скоро клоня към „не“, но не бих имал нищо против и да бъда опроверган – отново със светски (неантропософски) аргументи. И в двата случая ще се доближим до отговора на повдигнатия от теб въпрос – колко близо/далеч е човечеството до приемане на импулсите от духовната наука.

  Мисля, че не сме близо до този момент. Ще се леят още реки от кръв. Даже същинското проливане според мен не е започнало, а предстои.

  Като още един аргумент, освен казаните в подкаста, ще ви обърна внимание на снимките във видеото – онези, на които хората държат свещи в памет на жертвите. Наречете ме циничен, но за мен някои от израженията не показват истинско вътрешно терзание на хората. По лицата на някои хора чета просто страх, а страхът не приближава към антропософията. На други лица чета „Сега трябва да изглеждам много разстроена, защото знам, че ме снимат, но леко прекалявам с актьорската игра, като само мога да се надявам, че няма да ми личи много.“ И това дава индикация за антропос. импулси.

 10. Светльо  26.08.2016 г. | 15:02 ч.

  За мен е важно как човек живее, делата му какви са и плодовете от тези дела.Какви са му възприятията за живота, какви принципи отстоява, това са значими неща. Не случайно в ранните християнски традиции Св. София, Св. Ирина, Св. Георги са все принципи, които са били отстоявани. Стремежа към Свободата, Истината, Мира, Любовта към ближния и делата за постигането на тези стремежи у човека, са били движещия елемент в човешката еволюция, която Христос изявява като еманация на Божия Син, дошъл заради човеците, животните, растенията и Земята, заради всичко живо на този свят. Всичко което запрещава търсенето и следването на тези принципи, не е от Бог, а е от мамона. Следователно ако на човек му се запрещава търсенето и следването на тези принципи според мен е античовешко, антихристиянско. Кой какво декларира какъв е, що е, ходи ли на църква или не ходи са все второстепенни и не толкова значими белези на християнството. За съжаления, принципите отдавна са изтикани на страна и екзотерично, външно християнство на църквите днес с доминант. Но всъщност истината е, че винаги в човешката еволюция една малка група хора, са тикали (извинявам се за израза) целия свят на Горе.

  Мое мнение, е че аз бих първо се опитал да се нарека човек, а след това всичко останало. Християнин ли съм или не? По начина по който го разбират деноминациите, да, кръщаван съм в източно изповядване на Вярата. Дали принадлежа към тази деноминация – не, не принадлежа. По сърце съм убеден хуманист, последовател на Беинса Дуно, богомилското течение у нас, вкл. ранно християнските (доколкото са познати от историографиите) принципи, описани в изворите. Ума и разсъдъка ми се увличат по антропософията. Това мога да кажа аз за себе си, на този етап от моя живот.

 11. House M.D.  29.08.2016 г. | 10:22 ч.

  От гледна точка на търгуващите с Христос, жертвите са мъченици.

 12. Елена Бяла  10.09.2016 г. | 14:56 ч.

  И екзекутираните и екзекуторът им са ЖЕРТВИ на мръсната политика наречена религии и на духовното си невежество…За съжаление толкова отдавна сме потънали ултаконтинентално, национално и каквото щеш още в тоя дух в заблудите и илюзиите си, че дори сигнална ракета можем да възприемем като метеорит (това във връзка с „метеоритът прелетял над Кипър“).
  Във връзка с темата за мъченичеството и свещеността – неизброими са жертвите на манипулациите на верска, партийна, религиозна, (псевдо) духовна основа и на човешката – да, именно човешката, а не на животинската или даже извънземната жестокост!!! Най-голям мъченик е нашата красива Планета. Даже понякога се питам с какво допринасяме ние, хората, които би трябвало да сме Венецът на Природата и Подобие на Бога, и не знам колко алабаланици още за всеобщото благо и прослава на Творението. Толкова много мерзости в името на НЕЩО като НИЩО просто не си заслужава Идеята. С едно изречение – имам предчувствие, че няма да ни бъде като цивилизация сега и присно, и вовеки веков…, а е толкова просто и логично да се обърнем към Извора на Истината, т.е. най-древното учение, за което има сведения, и което е Херметизмът и чисто и просто да живеем съгласно Законите на Вселената, а не според това, кой какво рекъл-казал и колко това на нас ни харесва и му хващаме ВЯРА, че чак го приписваме на самия Господ и Съзнанието наречено Христово, което пак поради манипулации се спряга с Исус Христос, за който пък няма никакви реални свидетелства, че е съществувал в дадената епоха, както няма свидетелства за истинноста на Аллах, Йехова (който е бил племенното божество на евреите, и то не на всички) и прочие 33 млн божества на индусите…
  Та, който има глава да мисли.

 13. Gergana  10.09.2016 г. | 20:35 ч.

  Елена Бяла,

  с какво някакво съзнание Христово бърка на нашата красива планета?

 14. Стопанина  10.09.2016 г. | 22:40 ч.

  И като добавка към въпроса на Гери:

  Как оцеляха индусите и старите перси без „херметизма“?

 15. Елена Бяла  11.09.2016 г. | 02:00 ч.

  „Елена Бяла, с какво някакво съзнание Христово бърка на нашата красива планета?“
  Gergana
  Христовото съзнание е Чиста Енергия, част от Цялото,което е УМ, защото според първият закон на херметизма – Светът е Ментален, а не Персона, Личност или Идол и с нищо не бърка на нашата красива планета. Кашата се получава от намесата на „човешкия“ фактор и различните интерпретации на Законите, повечето от които (интерпретации) обслужват нечии небожествени интереси. В Историята на Света има достатъчно доказателства до какво води криворазбраната вяра в Бога. Реките от кръв още не са спрели, нито „дотациите“ от страна на човечеството в тази насока. Криво да седим право да говорим , както казват нашите стари – няма религия, която да е взела повече морални и физически жертви от християнството, което иначе в самата си същност не е лоша доктрина, морално устойчиво учение и ако наистина милиардите така наречени християни бяха живели по неговата повеля сега тоя Свят щеше да бъде райска градина, но не би…С това не искам да засягам чувствата на християните или да промотирам някаква друга религия или пък секта, а се опитвам да разсъждавам над разни фанатични изцепки и в частност случая в Орегон.
  Преди това имаше друг случай, в Норвегия, пак на религиозна основа, само дето ролите на жертви и палач бяха разменени – той ултра националист, те мюсюлмани…Живеем в 21 век, а религиите като двигател на духовния прогрес вече не вървят. Само биват използвани, за да манипулират и разделят хората, вместо да е обратното. Религиозният фанатизъм обслужва правителствата и скритата власт, а не обикновения човек, това вече и на децата е ясно, но няма изгледи да бъде спряно това издевателство скоро.

  И като добавка към въпроса на Гери:

  Как оцеляха индусите и старите перси без „херметизма“?
  Стопанина
  Ще си позволя да използвам един цитат от друг сайт:
  Един анонимен автор казва: „Няма нито една чертица от окултното знание, което е проникнало в света и е притежавано от човеците, което да не се е считало като отронена частица от Учението на Хермес, което е дошло до нас от преди много десетки векове.“

  „Неговият велик основател-Хермес Трисмегист, „Учител на хората и боговете“, е живял в древен Египет през времето, когато настоящата човешка раса е била в своето детство. Съвременник на Авраам, и ако легендите ни говорят истината, е и наставник на този почтен мъж; жрец, защото Хермес е бил и е Великото централно слънце на окултизма, чиито лъчи са осветлявали всички учени, които са се промъквали в света още от неговото време. Всички основни принципи, вмъкнати и положени в езотеричните учения на всички народи, могат да се проследят, че произхождат от Учението на Хермес. Даже и най-древните учения на Индия безсъмнено имат своите корени в оригиналните Учения на Хермес. От земите на река Ганг много напреднали окултисти са се отправяли към Египет и са сядали при нозете на Учителя Хермес. От него те са получавали главните ключове, с които са съгласували своите схващания и мнения, като по този начин Тайното учение е било сложено на здрави основи. И от другите страни са идвали учени мъже в Египет и всички са гледали на Хермес като на Учител на учителите“.
  Както ние сега се възхищаваме от Беинса Дуно и Рудолф Щайнер, които наистина са много напред с материала, но за съжаление на твърде локално ниво, така и навремето, в зората на цивилизацията ни след Потопа будните и жадни за духовно знание и напредък „са сядали при нозете на Учителя Хермес“. Всяко учение и вероизповедание съдържат непреходни ценности и истини, но толкова различно интерпретирани и дотъкмявани, или изрязвани, че вместо да ни изписват веждите ни изваждат очите. Във филмът „Житието на Пи“ има един кадър, в който Първоизточникът на Вселената се пръсва на милиарди форми и еманации, т.е. всичко сътворено, видимо и невидимо има един единствен Източник. Ние, хората сме го докарали дотам да се караме на кого Източникът и Богът е по-голям и по-истински. Затова съм на мнение, че трябва да има яснота и съгласие по тези въпроси, а херметизмът се е запазил сравнително морално неопетнен, за да претендира за учение на бъдещето. Това не означава да зачеркнем всичко ценно, до което са досигнали другите официални религии и учения, а да си сверим часовниците с древните.
  Поздрави!!!

 16. Gergana  11.09.2016 г. | 06:25 ч.

  Елена Бяла, сериозно ли твърдиш, че

  Криво да седим право да говорим , както казват нашите стари – няма религия, която да е взела повече морални и физически жертви от християнството, което иначе в самата си същност не е лоша доктрина, морално устойчиво учение и ако наистина милиардите така наречени християни бяха живели по неговата повеля сега тоя Свят щеше да бъде райска градина, но не би…С това не искам да засягам чувствата на християните или да промотирам някаква друга религия или пък секта, а се опитвам да разсъждавам над разни фанатични изцепки и в частност случая в Орегон.

  Къде в сайта видя друго, освен обсъждане на импулси?

  Какви религии, какви т. нар. християни назидаваш?

 17. Gergana  11.09.2016 г. | 07:09 ч.

  Всяко учение и вероизповедание съдържат непреходни ценности и истини, но толкова различно интерпретирани и дотъкмявани, или изрязвани, че вместо да ни изписват веждите ни изваждат очите. Във филмът „Житието на Пи“ има един кадър, в който Първоизточникът на Вселената се пръсва на милиарди форми и еманации, т.е. всичко сътворено, видимо и невидимо има един единствен Източник. Ние, хората сме го докарали дотам да се караме на кого Източникът и Богът е по-голям и по-истински.

  Изведнъж стъпваш встрани от кадър и си Бог. Това не те ли смущава, поне малко?

  В Бхагавад Гита Господ не използва дори цялата си мощ и всичката си природа. Има си резерви. Дали е Антропоморфен? Ми, не е. Не.с

  Да си се питала дали пък сътресенията не идват от по-високо място, а не от хората?

  Хората не се джафкаме на кого му е по-голям, а на кого му е по-изгодно да живее по някакъв свой си върколашки начин. То пък едни „хора“…

  Ние хората… Ай, холан, от хора, които „защитават“ хора. Винаги се получава колективна отговорност за неизвършени деяния .

 18. Елена Бяла  11.09.2016 г. | 13:23 ч.

  Къде в сайта видя друго, освен обсъждане на импулси?

  Какви религии, какви т. нар. християни назидаваш?
  Gergana

  Не назидавам никого, а се опитвам да разсъждавам върху влиянието на Егрегорите на религиите в съвремието ни, които Егрегори са „образувания“, поддържани именно от импулсите на неосъзнали себе си Същности и небалансирани хора, като марионетките от Орегон. Според теб нормално ли е в 21 век да има кръвопролития и сеч в името на нещо, с което толкова се е спекулирало през вековете, че повече няма накъде? Градивно ли е млади хора, които може би при други обстоятелства щяха да имат един ползотворен живот да бъдат марионетка в мръсна игра на някакви фалшиви идеали и животът им да бъде посечен толкова нелепо? Това, че действията са в Американски щат и на нас ни се струва повече като абстракция и поредната новина за изтрещялници, които си позволяват да се правят на богове и архангели на смъртта не смекчава естеството на проблематиката поставена в темата.
  Пределно ми е ясно, че деструктивният начин на мислене и импулсите на кръвожадност, алчност, невежество…, които не се проповядват по никакъв начин от нито една религия или духовна школа няма да изчезнат с магическа пръчка. Апелът ми беше да оставим поне за малко девалвиралите и доказали се като нефункционални щампи като „християнин“, „мюсюлманин“, „комунист“, „баптист“, „масон“, „атеист“…, с които сме свикнали да се определяме и разграничаваме от другите, които не мислят като нас и да спрем този антагонизъм на верска основа. За целта трябва да има морална и етична доктрина или школа го наречи, чиито идеи да бъдат представени достъпно и разбираемо, за да се разсеят заблудите и страховете, и да ни сплотят .
  За по-високото място, откъдето идват сътресенията може и да си права – идват от Егрегорите, които „прозвеждаме“ с мислите и емоциите си. Ако си гледала филмът „Сферата“, който иначе е от категорията на фантастиката, или си чела книгата „Соларис“ (има и филм създаден по нея, с Джордж Клуни в главната роля) има загатнати явления на материализация на чувства, емоции и кошмари. На подобен принцип (предполагам) е устроен и нашият свят, който е потопен в менталното море на цялото и се подчинява на неговите закони, както клетките на телата ни се подчиняват на законите, които държат организмът и съществото цялостни, за да можем да изпълним индивидуалните си мисии, за което сме тук. Задачата на по-напредналите аватари и същности е да движат еволюцията на съзнанието на планетата, която също е Същност във вярната посока, а на деструктивните сили, наричани ариманични или още сатанински, животинско начало, дявол и не знам още как, да поддържат градивното начало на човека живо. Пак във филмът “ Житието на Пи“
  тези взаимоотношения между двете начала са представени с аналога и историята между човекът, който се търси и тигъра, без страховете от когото младият мъж нямаше да оцелее по никакъв начин.
  Нямам намерения да правя разбор на филма, защото наистина е твърде многопластов като идея, което го прави и гениален, а и Стопанинът е направил това доста изчерпателно в едно свое видео, за което му благодаря сърдечно и сигурно не е случайност, че именно чрез това видео се натъкнах на този сайт и получих импулс да пропиша по темата…
  Благодаря за информацията, въпросите и дискусията!
  Любов, здраве и късмет на всички!!!

 19. Стопанина  11.09.2016 г. | 14:10 ч.

  Не назидавам никого, а се опитвам да разсъждавам върху влиянието на Егрегорите на религиите в съвремието ни, които Егрегори са „образувания“, поддържани именно от импулсите на неосъзнали себе си Същности и небалансирани хора, като марионетките от Орегон. Според теб нормално ли е в 21 век да има кръвопролития и сеч в името на нещо, с което толкова се е спекулирало през вековете, че повече няма накъде?

  Само да уточним, че „небалансираните хора“ и „марионетките“ от Орегон всъщност са жертвите, а не са извършвали въпросната сеч. Няма данни касапинът да е бил религиозен, което в голяма степен анулира размишленията ти, Елена, поне за конкретния случай.

 20. Елена Бяла  11.09.2016 г. | 18:04 ч.

  Само да уточним, че „небалансираните хора“ и „марионетките“ от Орегон всъщност са жертвите, а не са извършвали въпросната сеч. Няма данни касапинът да е бил религиозен, което в голяма степен анулира размишленията ти, Елена, поне за конкретния случай.
  Стопанина

  Добре, приемам забележката. И все пак, защо един нерелигиозен психар ще задава въпросът „християнин ли си“ и ще линчува при утвърдителен отговор? Можеше да попита примерно „будист ли“, „расист ли си“…“сатанист ли си“…И как на никой от заложниците не му хрумна да отговори „приличам на човек, като теб“, или „геймър съм“, „студент съм“, „момиче съм“…?
  Не, те са отговорили автоматично и първосигнално, без да включат централния си мозък, защото от поколения им е насаждано, че принадлежат първо именно към тази общност и егрегор, и чак след това са всичко останало. Това, че християнството е амалгама от католицизъм, протестанство, адвентизъм …и да не изброявам всичките му клонове и клончета, и сектички не е интересно. Всичко под ножа. Дори да не е имал мотиви да убива специално християни от репортажът и свидетелствата на оцелелите изглежда точно така, като наказателна акция и е повод да се замислим сериозно кому и защо е нужно всичко това. Това, че американското правителство и сие си отглеждат ислямисти-терористи и практикуват откровен геноцид над собствените си граждани е официална тайна и нямаше да е толкова обезпокоително ако случаите бяха изолирани. Проблемът е, че използват фундаментализмът и безхаберието, за да разбунват целия свят. Наводняването на Европа с бежанци изповядващи исляма, който е много по-радикален от омаломощеното и със затихващи функции християнство за мен лично е стресиращо. Може би този сценарий е за да се изкара на сцената поредния егрегор на нюейдж, защото когато двама се карат-трети печели, но това няма да мине и не минава без сътресения и масова психоза, а страхът и паниката могат да убият в зародиш всичко добро в човека, особено в по-младите и неукрепнали духчета…
  Както и да е, нека оставя финалът отворен и завърша с един анекдот за разведряване на обстановката.
  Два еднояйчни близнака си говорят в утробата на майка си:
  -Хей, пич – пита единият – ти вярваш ли в мама?
  -ооо, не, братко, аз съм атеист! – отговаря другият.
  …..

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.