Blinded by science — женевската археология на проф. Диана Гергова

Как гетското става келтско, щом спонсорите са западноевропейци

Какво ни осведомиха археолозите през изминалия месец? Какво ли не… Но тук ще разгледам само една от августовските публикации, обобщаваща откритията на проф. Диана Гергова.

Келтско светилище откриха в резервата „Сборяново“

„Светилището има правоъгълен план и е оградено с ровове. В тях археолозите са намерили находки на воинско въоръжение. Сред тях имало и ритуално огънат меч ромфея и келтска воинска тока.“

С други думи, само заради една „келтска воинска тока“ цялото светилище в земите на гетите се определя като „келтско“. Забележително!

А как се разбра, че ромфеята е била „ритуално“ огъната — като че ли не се очаква да питаме, щом не благоволяват да ни обяснят. Дали токата наистина е келтска, явно също няма значение за никого по нашите земи, тъй като е било по-важно да се задоволят очакванията на спонсорите от женевската фондация и международния екип (вижте последния параграф от източника).

Това, че по принцип в сериозната археология е много трудно да се направи сигурна разлика между „келтско“ и „тракийско“, сякаш никак не притеснява проф. Гергова. За сметка на това, нейната категоричност със сигурност ще подпомогне продажбата на тракийски находки в международните аукциони, където на тракийските предмети по стара традиция се слага етикет „келтски“, просто защото терминът „келтски“ говори нещо на участниците в търговете и стоката се продава лесно и по-скъпо.

„Железният меч бил с непознат досега вариант. Формата на военната тока пък е скромна. Въпреки това тя е ценна, защото правела връзка с присъствието на келтите по гетските земи, обясни археоложката.“

Археоложката обаче е пропуснала да обясни механизма (или „пътя на логиката“), според който една военна тока обяснява присъствието на келти по гетските земи. Дори да приемем хипотетично, че токата наистина е келтска, тя може да е била донесена от някой гет като военна плячка (трофей), след като гетът с неговата „ритуално огъната ромфея“ е посякъл келта, да речем, край Женевското езеро (ако ми позволите шеговитото заяждане на дребно).

Както се оказва, проф. Гергова не е в състояние да обясни „непознатия досега вариант“ на меча ромфея, въпреки че в него няма нищо необяснимо. Северните траки — гетите и даките, по начало са имали по-различно военно снаряжение от южните траки. Дори мизите, които спадат към северния клон на траките, са имали свои особености — те са били най-добри в ръкопашния бой.

„Типичните ромфеи“ са били свойствени главно за войниците на юг от Стара планина, което обяснява и защо думата „ромфея“ се е запазила до наши дни сред родопските българи. В Гоцеделчевско и Разложко думата „ромна“ и сега има значение на „бода, пробождам, мушкам“, а в цялото българско землище носовката „ом“ звучи като „ъ“, откъдето е „ръгна, ръгам“. От същия корен е и думата „рофя“ („руфея“, „рофьосвам“; стбълг: „рофета“) със значение на „(поразявам с) мълния/меч“.1

Blinded by science — чудната археология на проф. Диана Гергова

(Ляво) Гетски благородник. (Дясно) Гетски конен стрелец. Още преди Христа гетите и даките се повлияват значително във военното снаряжение и военното дело от сарматите, с които мирно са съжителствали в общи градове.

Гетите и даките още във времената преди Христа се повлияват от оръжията и доспехите на съседните и сродните им скито-сармати, като има и исторически извори, в които директно се казва, че даките воювали със „сарматски мечове“. Според мен обаче, дори професорката да е знаела това, е избрала да загатне, че гетският меч е бил спонсориран от женевските келти.

„Гергова отбеляза, че нямат данни за битки, а за проникване на келти и келтски жени. Тя предполага, че е имало смесени бракове с гетите. На тези мисли навеждали откритите дребни келтски накити.“

Вече видяхме, че „данните“ за „проникването на келти“ се изчерпват цифром и словом с 1 (една) военна тока, незнайно по какви критерии определена като келтска. Понеже тези археологически „данни“ са смехотворни, проф. Гергова обявява и някои намерени накити за келтски произведения. Женевските спонсори и международният екип трябва да са останали доволни от щедростта на българската ученост, въпреки че, както ще се разбере след малко, със своята „финансова подкрепа“ са успели да си купят и още един „келтски етикет“…

Предположението на археоложката за смесени бракове между келти и гети говори за богатото въображение на нашите археолози, което обяснява презрението и насмешката, с които се ползват в келто-германските научни среди. От една страна, нека да се знае, а ако се знае — да се повтори, защото едва ли е излишно: много антични автори определят траките за келти, като едни от най-начетените използват термина „келто-траки“. Под този термин те не разбират смесени бракове, а че самите тракийци са клон на келтите. Или пък обратното, както е отбелязал и първият коментатор под източника — че келтите са „клон на гетското море“.

Има и антични автори, които казват, че сред тракийските гети и даки са се заселили представители на келтските племена бои и скордиски, като отбелязват, че съжителството им е било мирно. От тези извори действително може да се изведе предположението, че между гетите и келтите, доколкото са били различни в материалната култура, е имало смесени бракове.2

Но историческите насоки са едно, а съвсем друго са фантастичните заключения на проф. Гергова, които лесно могат да се оборят с примери от реалността. Дори да приемем спорната атрибуция на накитите — тоест нека за момент се съгласим, че са изработени от западни келти, — от това съвсем не следва непременно, че са донесени в земите на гетите от келти, а още по-малко са аргумент, че е имало смесени бракове. Както стана дума, накитите могат да са донесени като военна плячка, също като гореказаната военна тока. Но ключовият аргумент тук е, че както съвременните българки нямат смесени бракове с китайци, въпреки че много от тях използват китайски дрънкулки, така и древните българки — геткините, не е задължително да се омъжват за женевски келти, за да носят „дребни келтски накити“.

„Откритата преди две години в съседната могила келтска колесница с два впрегнати коня пък говорела, че е имало и политически взаимоотношения.

Това изречение е умопомрачително. Какви са тия „келтски колесници с два впрегатни коня“? Да не са същите като онези, които Омир нарича тракийски в своята „Илиада“?

Blinded by science — чудната археология на проф. Диана Гергова

Това тракийско изображение от Казанлък, изобразяващо двуколка с два впрегатни коня, да не би да изобразява средно- или западноевропейски келт?

Няма да отговарям на тези въпроси, защото е излишно. Когато спонсорите си плащат за „келтски“ етикети върху материалната култура на предците ни, не е икономически оправдано да възпрепятстваме „чуждите инвестиции“ в историческата и археологическата неистина. Пък и какъв съм аз да оспорвам откритията на една гениална професорка, която очевидно е по-веща в атрибуцията на находки дори от световните светила, получаващи тлъсти хонорари за експертните си мнения и оценки в аукционите.

Но какво да се прави — не съм blinded by science,3 както професорите и професорките на чужда ясла, затова си позволявам да описвам това, което виждам!

Иван Стаменов
23.8.2016 г.


Бележки:

 1. Вж. Български етимологичен речник, БАН, том 6, стр. 330. [^]
 2. За поселенията на бои и скордиски сред траките пише например Страбон през I в. сл. Хр. [^]
 3. На гетски: Ослепен от науката [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Blinded by science — женевската археология на проф. Диана Гергова"

 1. Gergana  23.08.2016 г. | 19:09 ч.

  Нищо, нека си плащат за сватовски връзки с гетите.
  Те си сложиха такъв демографски таралеж в гащите, че скоро може да им се наложи да просят роднински услуги от Източна Европа, дето за тях все някак не е Европа.

 2. House M.D.  23.08.2016 г. | 22:20 ч.

  Blinded by science не беше ли песен на Foreigner?

 3. Стопанина  23.08.2016 г. | 23:17 ч.

  може да им се наложи да просят роднински услуги от Източна Европа

  Ако помолят, може, само дето ми се струва, че са свикнали да изискват с тропане на краче.

  Blinded by science не беше ли песен на Foreigner?

  Беше и продължава да е – викат им евъргрийни.

 4. Стопанина  24.08.2016 г. | 16:57 ч.

  Докато търсех илюстрации за статията, ми направи впечатление, че на всички археологически снимки, показващи тракийски колесници, колелетата са разположени по този начин:

  Колесница

  По всичко личи, че умишлено са заравяни по този начин, тъй като на някои от снимките не са разчистени изцяло – това изключва възможността тази подредба да е дело на археолозите.

 5. House M.D.  24.08.2016 г. | 21:46 ч.

  Във въпроса ми се съдържаше двусмислие. А за статията – и друг път съм го казвал. Българите произхождат от мен и който оспорва това, няма право на научност. Който не вярва, нека пита нашите мастити археолози и медиевисти.

 6. Илиан  25.08.2016 г. | 09:08 ч.

  .Д Гергова няма как да избяга от общия модел на финансиране на научни проекти.
  Принципът днес в България е „Който плаща, той поръчва“
  Затова и личности като Росен Милев и подобни по абсолютно същия начин, само с една нарочена за германска фибула, „откриват“ мощно германско присъствие
  Кой печели от това (като изключим трохите за Милев и подобни)?!
  Нито науката нито истината. Печели политиката на раздуване на фалшво самочуствие на едни народи и създаване на комплекси на други

 7. мизиѝка  25.08.2016 г. | 18:29 ч.

  Язък им за дипломите! Така и аз, дето не съм я учила, мога да тълкувам история….

 8. коко  02.06.2017 г. | 06:27 ч.

  То като се замислим от славяни и една тока не е намерена, но това не беше проблем да се създаде едно „море от славяни“ което е претопило траките.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.