На криви богослови все българите им пречат

Поредното квичене на ортодокса срещу „битовото християнство“ на народа

Едни „умни глави“ запитали други „умни глави“ за проблема, пред който „треперят“ хората по нашите земи. Трети „умни глави“ решили да отразят „новината“ в статията „Народът трепери пред апокалипсиса“. Ако попитаме и богословите, и журналистите на „Труд“ къде ги намират тези „треперещи българи“, със сигурност ще се почне шикалкавене „като за последно“, затова ще им спестим този въпрос и преминаваме към акцентите в статията.

Основният акцент е вярата на българите в т. нар. „апокалипсис“, известен още и като „край на света“. От статията на „Труд“ се оказва, че според „нашите“ богослови тази вяра е неоснователна и следствие от „битовото християнство“ на българите, съчетано с „неизживяно езичество“. Казано иначе, вярваме ли на ортодоксалните „умни глави“, не трябва да вярваме на Христос и апостолите, разпространителите на Словото Му, че апокалипсис предстои. По този начин самозваните богослови за кой ли път показват единствено и само, че може и да използват Христос като рекламно лице на търговските си центрове, наричани черкви, но реално се повинуват на Сатаната.

Звучи пресилено? — Ще го защитя със следното…

Първото, което трябва да се знае, е, че Христос говори и пророкува пространно за „края на века/света“, „последните времена“ и „родилните мъки преди новото небе и новата земя“, като ни увещава, че „ще бъда с вас до свършека на света“. Той обаче ще може да помага само на онези, които са будни и Го търсят. Ето защо филистерското отношение на цитираните богослови може и трябва да се приема като опит да се надсмеят над будността на българите, а по възможност и да приспят тази будност, като за мен това е достатъчен повод да ги определя като слуги на Губиларя.

Второто, което не остава добре скрито между редовете на статията, е, че на тези богослови не им пречи толкова вярата на българите в апокалипсиса, а главната им мъка е, че не са тези, които експлоатират тази вяра. Като се говори за някои учени и ясновидци, прогнозиращи „началото на края“, ортодоксите недоволстват, че други, а не самите те „владеят така силно съзнанието и да определят съдбата на част от българите“. На криви проповедници другите им пречат!

На криви богослови все българите им пречат

Според врагословите Христос и учениците Му са страдали от масова психоза и колективна невроза, също като българите, срещу които отново излизат на бой.

Ключови извадки от обсъжданата статия:

„Такава особеност, оказва се, има именно в българската култура. Заради смесицата на християнство с езическо наследство религията ни е станала твърде битова. Така на преден план излиза недоизживяното езическо минало – прабългарско, славянско, тракийско. Състоянието на недостатъчна християнизация на нашия народ обяснява страха от края на дните, категорични са богослови.“

Страхът от края на дните съществува единствено в твърде склонните към илюзии и самозаблуди празни тикви на тези богослови. Не ми е известен дори един единствен случай на българин, който да е станал, да речем, част от сектата на някой шарлатанин, обещаващ оцеляване в апокалипсиса. Такива случаи обаче изобилстват в САЩ и не са чужди на Западна Европа.

Някой да е чувал за българи, които продават цялото си имущество, за да използват парите за луксозен живот и забавления в последните дни преди предсказания край на света? Аз не съм. Но такива хаховци ги има в излишък по други земи.

Също така от цитата излиза, че „страхът от края на дните“ е езическа особеност и нямала общо с християнството. Ако приемем това за вярно, тогава трябва да приемем, че и учениците на Христос са били езичници, щом често са изразявали пред Него опасенията си от „свършека на тези дни“ и са Го разпитвали кои са знаците, как да ги разпознаят, какво да правят… Ако есхатологията (науката за последните времена) не е част от съветско-гръцкия ортодокс, проповядван от глъмавите богослови у нас, е редно всеки да се запита

за какво изобщо ни е този ортодокс?

Понеже от дълги години съм мислил по този въпрос, за пореден път ще използвам случая да се изкажа, че българите могат да се гордеят със своето „битово християнство“, което ги отдалечава, изолира и имунизира срещу милиционерската пасмина във врагословието. А ако българите намерят християнските недогматични учения, които дават тежест на голата вяра (лековерието), обличайки я с ценни знания, включително за времената, които идват, ще бъдат сред „званите и избраните“, които ще бъдат защитавани свише при изпитанията.

„Увлеченията на хората по апокалиптични сценарии са всъщност масова психоза и колективна невроза. Страхът на българите, които усещат, че Страшният ден е надвиснал над главите им, всъщност се корени в отчуждаването на съвременния човек от църковната идентичност, уточниха и специалисти по християнска антропология.“

Казано другояче, според богословите, служещи ревностно на Сатаната, сред страдащите от масова психоза и колективна невроза се причисляват Христос и първоапостолите. Защото никой друг не е говорил така за „апокалиптични сценарии“, както са го правили те. Със сигурност не искам да имам нищо общо с дяволската „църковна идентичност“, за която говорят „специалистите по християнска антропология“. Нека тези сверкнословци не забравят, че Страшният ден е надвиснал и над техните глави. И именно те са безбожната измет, която би трябвало да се страхува повече и от най-битовохристиянския българин, защото обидата срещу Отца и Сина ще се прости, но хулата срещу Духа, изявяващ се и чрез индивида, няма да се прости.

В заключение: Определено понастоящем в България няма по-опасна и по-гнусна секта от ортодокса и неговите специалисти, от устите на които говори само бесът.

Иван Стаменов
4.8.2016 г.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "На криви богослови все българите им пречат"

 1. Спиро  04.08.2016 г. | 21:30 ч.

  „за какво изобщо ни е този ортодокс?“
  Това е много добър въпрос. Но аз лично много се радвам на нашите попове защото техните свинщини успяват да накарат много хора да прогледнат. Има много добри хора, които наивно вярват в ортогокса. Това са хора, които не членуват в сектата, но имат много добро мнение за нея. Така че трябва да има бесни попове да им отворят очите на тези наивни хора.

 2. Gergana  05.08.2016 г. | 23:14 ч.

  Междувременно, шведските комунистически пастири са изтрещели съвсем.
  http://www.katolsktmagasin.se/2016/08/03/kommunikationsansvarig-svenska-kyrkan-uppviglande-att-bara-kors/

  Igår kunde Katolskt magasin berätta om den nystartade Facebookgruppen Mitt kors, med hashtaggen #mittkors, som startats för att visa solidaritet med förföljda kristna. Idag kan vi berätta att Facebookgruppen skapat stor irritation hos representanter för Sveriges största kristna samfund, Svenska kyrkan.

  Вчера Католическо списание разказа за новообразувана фейсбук-група Моят кръст, с таг #mittkors, която е започната с цел показване на солидарност към преследваните християни. Днес можем да разкажем, че групата е предизвикала силно раздразнение у представители на най-голямата шведска християнска общност, а именно в Шведската църква.

  Gunnar Sjöberg, kommunikationsansvarig på kyrkokansliet i Uppsala skriver på sin Facebooksida att uppmaningen att bära kors är ”uppviglande och okristligt”. Han tycker att tonen bland kristna debattörer och bloggare är ”ofräsch” och antyder att Facebookgruppen Mitt kors uppmanar till religionskrig.

  Гунар Шьоберг, отговорник по връзки с обществеността към канцеларията на църквата в Упсала, пише на фейсбук-страницата си, че призива да се носи кръст е „провокиращ и нехристянски“. Той смята, че тонът всред християнските дебатьори и блогъри е „нездрав“ и намеква, че фейсбук-групата Моят кръст подтиква към религиозна война.

  Det är dock inte korset i sig som är problemet, enligt Gunnar Sjöberg, som själv gärna bär kors. Det handlar om vem som bär det. När han i en kommentar får frågan om vad som är skillnaden på hans och andras sätt att bära kors svarar han:
  – Jag bär det med. Inte mot.

  Не обаче самият кръст е проблемът, според Гунар Шьоберг, който самият носел такъв. Ставало въпрос кой го носи. Когато в един коментар го запитват по какъв начин неговото носене на кръст ссе различава от това на някой друг, той отговаря:
  -Аз го нося с мен, а не срещу друг.

  Sjöberg får medhåll av Anna-Karin Hammar, präst i samma samfund, som menar att initiativtagarna har en ”dold tankefigur” och att denna behöver utmanas. Hon väljer också att kalla initiativet #mittkors för en ”aktion” med ”glidande identiteter”.

  Шьоберг получава подкрепата на Ана-Карин Хамар, свещенничка в същата църковна общност, която смята, че инициаторите имат „скрит замисъл“ и той трябва да бъде предизвикан. Тя избира също да обрисува инициативата #mittkors като една акция на „приплъзващи се идентичности“.

 3. Петър Влахов  07.08.2016 г. | 19:07 ч.

  Жалко, че малко познавате православната ни Църква. Да се твърди, че православната Църква не очаква описаното в Откровението на св. Йоан Богослов, е невежество. Православните християни очакват Второто Пришествие на Господа с трепет, но и с радост.

 4. Стопанина  07.08.2016 г. | 19:25 ч.

  Влахов, преди да говориш за невежество, се научи да четеш, защото звучиш като илитерат или някой с нищожни читателски навици. В статията ми не се казва, че православните християни не очакват Второто пришествие, а че богословите на Църквата ви явно не очакват апокалипсиса.

  Ако вие очаквате „с трепет“ апокалипсиса, тези богослови са нещо различно от вас. И в такъв случай ще трябва да се разправяте с тях, а нямате работа тук и с мен. Ако държиш да водиш полемика, се свържи с редакцията на „Труд“ и поискай да посочат имената, от които са цитатите в статията им. След това се разправяйте помежду си кой какво очаква „с трепет“, а аз ще стоя отстрани, както досега, и ще отразявам сеира ви.

 5. House M.D.  03.09.2016 г. | 15:40 ч.

  Спокойно, Стопанино! Страх да нямаш! В периода 09.09.1944 – 10.11.1989 има и нещо положително. Народът се отдалечи от ортодокса, а това е предпоставка за събуждане.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.