Николай Тодоров: За бог Зевс — бог Живе, Орфей, пръстена от Езерово и античната българска книжнина

Историко-филологическо изследване

От автора: В предлаганата статия още веднъж научно се обосновава и се доказва тезата, изказана още от Георги С. Раковски (подкрепена от акад. Цани Гинчев, д-р Ганчо Ценов, Георги Сотиров, проф. Асен Чилингиров и др. автори, че българите са преки потомци на тъй наречените „траки“, „пелазги“, „илири“ и пр. древни балкански славянски племена. Статията условно може да се раздели на три части.

Изтегли статията (PDF | 3.2 MB)

Николай Тодоров: За бог Зевс — бог Живе, Орфей, пръстена от Езерово и античната българска книжнина

Джордж де Форест Бръш — „Орфей“ (1890)

Изтегли статията (PDF | 3.2 MB)

В първата част с лингвистични аргументи се доказва, че името Зевс е гърцизирана форма на името на древния славянобългарски бог Жив, или Живе, който е споменат от старите полски и немски изследователи на древната славянска митология, а също и във „Веда словена“. Пътьом се обосновава тезата, че „гръцката“ митология е изкуствена компилация, в която за имена на персонажите са използвани имената на старите трако-илиро-македонски племенни богове.

Втората част е посветена на разшифровката на надписа върху златния пръстен от Езерово, като се доказва, че този надпис е на древнобългарски език, напълно разбираем за днешни българи, и че този артефакт е необоримо доказателство за автохтонния произход на нашия народ.

В третата част се показва, че всъщност голяма част от античните балкански поети и философи не са гърци, а са представители на трако-илирийските, сиреч древнобългарски племена. Сред тях са не само Орфей, Лин, Мусей и др. поети, за които се знаеше, че са от тракийски произход, но и такива автори, като Езоп, Антистен, Питагор и много други.

Николай Тодоров,
доктор по филология

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "Николай Тодоров: За бог Зевс — бог Живе, Орфей, пръстена от Езерово и античната българска книжнина"

 1. Gergana  19.07.2016 г. | 15:01 ч.

  Тази статия има ли я на английски или въобще в някакъв другоезичен вариант?

 2. Стопанина  19.07.2016 г. | 16:20 ч.

  Не, доколкото ми е известно. Защо?

 3. Gergana  19.07.2016 г. | 16:35 ч.

  Защото би трябвало да се публикува на езици, които носят временна известност. За разпространение. Аз бих се заела с превод, но няма да го пусна без съвещание,

  Защо се изненада от въпроса? Прекалих ли с нещо?

 4. Стопанина  19.07.2016 г. | 16:38 ч.

  Не си прекалила, разбира се. Просто не бях сигурен дали питаш, защото намираш статията интересна и за чуждоезична публика, или защото ти звучи като преведена на български от друг език.

 5. Gergana  19.07.2016 г. | 16:46 ч.

  Би трябвало да превеждаме и към чуждоезичните. Не, не ми звучи като преведена на български, но определено би трябвало да запознаем нуждаещите се с превод. Напоследък ми изгърмяха бушоните около прогреса на злото из света, но все съм си аз, мисля. 🙂

 6. Стопанина  19.07.2016 г. | 17:03 ч.

  Разбирам те. И мен ме подпукаха асурите от близо седмица насам. Мисля, че не е заради световното положение. Случва се всеки път, като съм по-дълго в мизийското село, като вече съм сигурен, че има нещо общо с надморската височина…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.