Христо Ботев: „Калъп за учители“

Актуална публицистична статия, писана преди близо 150 години

Чули сте за фабриката, ала не сте чели в „Училището“ на буля Блъсковица, да видите какъв пък калъп за учители е приготвил синът на дяда Блъскова. Слушайте, да ви го опише „Будилникът“.

Христо Ботев: „Калъп за учители“

Първо и първо — учителят трябва да знае нещо повече от децата, които ще учи.

Второ и второ — когато ги той учи, или не учи, то трябва с очи да гледа долу на земята, а духът му да е издигнат горе на тавана, а сам той да не е в кожата си.

Третйо и третйо, понеже децата ги предава на учителят сам Христос, а не родителите им, то най-тежка служба на учителят е: да запази тяхната драгоценна и сладка невинност, дорде остареят, — което е най-главната цел на възпитанието, а всичко друго наоколо (пръчка, книги и др.) са колайлъци, сиреч — шарлатанлъци.

Четвърто и четвърто най-после — учителят трябва да бъде: търпелив като вол, добър като ягне и телесно здрав като биволски просяк.

Мъчно се усвояват такива свойства от един учител, но с Божа воля, като се поотворят тук-таме фабрики за попове-учители или учители-попове, то — „дето махнеш със сопа — таквоз добиче ще удариш“.

Автор: Христо Ботев

Оригинална публикация: в. Будилник,1


Бележки:

  1. I година, брой 2/10.5.1873 г. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.