Духовната наука — 1: Произход на човека според светската наука

Първи епизод от новата поредица за въвеждане в Тайната наука

Това е първият епизод от една нова поредица, която бях планирал от години. Едва сега разполагам с необходимото време за нейното осъществяване. Живот и здраве, тези кратки видео лекции с 10-15 мин., предназначени за начинаещи антропософи и търсачи на истината, ще се състоят от много, много серии — всъщност те нямат предвиден завършек.

Темите, които ще се разглеждат, ще бъдат разнообразни, като ще се постарая да намирам баланса — въпросите да се разглеждат хем на достатъчно високо ниво, така че духовната наука да не се профанизира, хем нивото да е достатъчно достъпно, за да може всеки зрител/слушател да вникне в сложния антропософски мироглед. Ако начинанието се окаже плодотворно, „начинаещите“ постепенно ще напреднат и съответно с по-нататъшните епизоди ще „навлизаме във все по-дълбоки води“ на учението. — Иван Стаменов

Видео вариант с висока (HD) резолюция

Аудио вариант: „Духовната наука за начинаещи — епизод 1:
„Произход на човека според светската наука“ (MP3, 13.2 MB)

Текстов вариант: Нередактиран сценарий на записа

Резюме на епизод 1: Докато планирах първите епизоди от новата поредица, разбрах причината, поради която духовната наука се нарича още „антропософия“ (мъдрост за човека, човекознание). Наистина трябва да се почне от човека, а едва по-късно да се премине към различните еони, епохи и културни етапи на общочовешката духовна еволюция.

По предварителен план първият епизод трябваше набързо да разгледа представите за произхода и същността на човека според: господстващата светска материалистична наука, религиозните схващания на в юдео-християнския свят, като накрая тези популярни представи се съпоставят директно със знанията на духовната наука.

Нямаше как да бъда изчерпателен в един епизод, ако исках този епизод да бъде с продължителност между 10 и 15 минути. Затова изначално предвиденото за първия епизод всъщност беше разпределено в три самостоятелни епизода. Следващите две серии са в процес на изработка, като се надявам да излязат в рамките на две седмици.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

3 коментара за "Духовната наука — 1: Произход на човека според светската наука"

 1. Мислещ  04.04.2016 г. | 13:22 ч.

  Ванка, за мен си се справил много добре.
  Точно така си я представях поредицата. И нещо много важно, което пропуснах да споделя, но ти си се сетил и си го направил – продължителността на подкастовете. Този е почти 15 мин., което е много добре. Един подкаст, не трябва да е по-дълъг от 30 мин. При дългите материали се губи концентрацията в слушателите.

 2. House M.D.  04.04.2016 г. | 21:21 ч.

  По принцип тялото, заровено в земята се разпада сравнително бързо. Напр. за около 35 години от тялото на прадядо ми бяха останали зле запазен череп и няколко по-дребни кости. Мисълта ми е, че според сторонниците на дарвиновата теория човекът е произлязъл от несъществуваща днес порода маймуни, а останки от тази порода и от свързващите звена биват откривани много рядко. Откритията на сем. Лики в Африка, останките в долината Неандертал /край Дюселдорф/ и пещерата Кроманьон /Франция/ са по-скоро изключения. Ето защо никога няма да бъде открит богат на скелети некропол на питекантропи, казват въпросните тамплиери на материалистичната наука.

 3. Dani  04.04.2016 г. | 21:43 ч.

  Поздрав и от мен 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.