Горан Благоев: БПЦ навлиза в своя сталинистки период

„Щастлив съм, че не живея в средновековието, със сигурност да са ме хвърлили на кладата“

Из интервю на Мая Георгиева за „Фактор“:

— В гражданите остава усещането, че според синодалните старци сякаш не става дума за светско предаване в национална телевизия, а за тв програма на БПЦ, в която никой няма право на различно мнение. Защо се защитава такава крайност?

„Вяра и общество“ е предаване на обществена медия, а не на църковна институция. Светият синод очевидно се е заблудил, че щом предаването акцентира върху най-голямото изповедание в страната — православието — той трябва да има монопол върху него. Безотказно! Но това няма как да се случи. Като негов създател, още от самото му начало, съм отстоявал принципа за плурализъм на гледните точки. Както и вчера Ви казах — винаги, когато е дискутирана тема, свързана със Светия синод или БПЦ, екипът ни изрично е настоявал да присъства техен представител. Естествено в това предаване е имало и ще има място за представители и на другите традиционни за страната изповедания — което не се нрави на част от синодалните клирици. Много ги дразни и темата за диалога между католици и православни, която също често коментираме…

Горан Благоев: БПЦ навлиза в своя сталинистки период

Съзирате ли някаква опасност предаването „Вяра и общество“ да бъде свалено от ефир?

— Това несъмнено е целта на Светия синод. Като забранява на своите духовници да говорят по верски въпроси в едно от малкото специализирани предавания в телевизионния ефир, висшият клир очевидно иска да създаде повод за дирижирано недоволство срещу „Вяра и общество“ на принципа: как така обществената медия не дава трибуна на представители на най-голямото изповедание в страната. И да приложи сталинската практика — няма човек, няма проблем.
[…]
Опасявам се, че с това решение Светия синод на БПЦ навлиза в своя сталинистки период. Ако до формалното приключване на т. нар. разкол през 2004 г. част от църковните среди бяха обхванати от болшевишката параноя да привиждат рушителите на Църквата извън нея, то от няколко години — особено откогато в Светия синод седнаха личности като Николай Пловдивски — БПЦ започна да се сталинизира. Търси се врагът вътре в нея — на принципа: който не е с нас е против нас.

Пълното интервю можете да прочетете тук »

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "Горан Благоев: БПЦ навлиза в своя сталинистки период"

  1. House M.D.  01.04.2016 г. | 00:34 ч.

    Горан Благоев винаги е защитавал кривославието. Според него е нормално божите служители да бъдат офицери от репресивния апарат на Кесаря, защото „в крайна сметка Църквата така е оцелявала“. И сега офицерите от ДС му анатемосват предаването. Каква черна неблагодарност от страна на пагоните в расо…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.