Вечно актуалната тирада на Чарли Чаплин от „Великият диктатор“

Транскрипцията е дело на Теодор Бочев

Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам и владея. Искам да помагам на когото мога — независимо дали е евреин или не, черен или бял.

Всички искаме да си помагаме. Това е присъщо за хората. Искаме да живеем чрез щастието на другите, а не да се мразим и ненавиждаме. В този свят има място за всеки. Животът може да бъде свободен и красив, но сме се отклонили от пътя си. Алчността е отровила човешката душа и е изпълнила света с омраза. Тя ни тласка към страдание и кръвопролитие. Израстваме бързо, а се затваряме в себе си. Голямото изобилие ни остави незадоволени. Знанието ни направи цинични, уменията — груби и жестоки. Мислим много, а чувстваме малко. Имаме нужда от повече човечност, от повече доброта — блага и умения си имаме достатъчно. Без тези качества животът би бил жесток, а ние — изгубени.

Самолетът и радиото ни сближиха още повече. Самото естество на тези изобретения ни приканва към доброта и задружност. Дори в този момент думите ми достигат до милиони хора — отчаяни мъже, жени и малки деца — жертви на системата, която кара хора да измъчват и затварят невинни. На тези, които ме чуват, казвам: Не се отчайвате! Нищетата ви е причинена от алчността, от язвителността на хора, които се боят от прогреса. Омразата ще отмине, диктаторите ще умрат, а властта, която откраднаха от хората, ще бъде върната отново на тях. Докато човекът е смъртен, свободата не ще загине.

Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, направляват животите ви и ви казват какво да правите, мислите и чувствате! Не позволявайте да ви третират като добитък и да ви използват като пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища — те са хора без сърца! Вие не сте добитък! Вие сте хора! Носите любовта на човечеството в сърцата си. Вие не мразите — само необичаните и безсърдечните мразят.

Войници, не воювайте за робство! Борете се за свобода! Свети Лука казва, че Царството Божие е у самия човек. Не само в един от тях — а във всички! Във вас! Вие, хората, притежавате силата — силата да създавате машини. Силата да създавате щастие! Вие можете да направите живота свободен и красив — едно великолепно приключение.

„В името на демокрацията, нека използваме тази сила — нека се обединим. Нека се борим за един нов, по-добър свят, където ще можем да дадем на младите бъдеще, а на старите — сигурност.“ — С тези обещания проклетниците се издигнаха. Но те ви лъжат! Те не изпълниха обещанията си. Няма и да го направят! Диктаторите са свободни, но поробват народа. Нека се борим против това! Нека се борим за свободата на света — за премахването на границите, алчността, омразата и презрението. Нека се борим за свят на разума, свят където науката и прогресът ще донесат щастие на всички. Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!

Хана, чуваш ли ме? Където и да си, погледни, Хана. Облаците се разтурят! Слънцето се показва! Ние излизаме от мрака и навлизаме в светлината. Навлизаме в един нов свят — там хората ще се извисят над омразата, алчността и жестокостта си. Погледни, Хана! На човешката душа ѝ поникнаха криле и тя най-после полетя. Полетя към дъгата, в светлината на надеждата и славното бъдеще, което принадлежи на теб, на мен и на всички нас. Погледни, Хана… погледни!

Източник: Блог на Теодор Бочев

Бел. Стопанина: В оригиналната публикация можете да прочетете и интересни биографични данни от периода, в който Чаплин пише тази реч за филма.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

4 коментара за "Вечно актуалната тирада на Чарли Чаплин от „Великият диктатор“"

 1. House M.D.  25.03.2016 г. | 15:17 ч.

  Всяка прилика на този бръснар с Аденоид Хинкел е случайна!

 2. бате Бино  30.03.2016 г. | 23:32 ч.

  „Нека се борим за свободата на света — за премахването на границите..“
  Интересна мисъл. 🙂 Дали е знаел истината и е говорел от чуждо име или пък се е самозаблуждавал?
  Чаплин е живял във време, в което вече ( за някои ) е било ясно , че новото робство ще мине именно през „премахването на границите “ 🙂 ( Което виждаме и сега с пълна сила – „обединени“ в ЕС сме в пъти по-малко свободни, отколкото по времето на границите )

  Твърде неясно е посланието, защото твърде неясна е мишената! Добре, да се борим, но срещу КОГО? Срещу себе си ли ? 🙂 Кръвопролитията в големите мащаби не НИЕ ги правим.. 🙂
  Или срещу „диктаторите“ ? 🙂 Кои са тези „диктатори“ ? Поставените лица ( като чичкото с мустачките ) или реалните им господари ? 🙂
  Не виждам кое е толкова ценното в тази реч, след като не е ясно дефиниран нито проблемът ,нито „врага“ с когото да се борим.
  Такива речи има много , но само малцина са наясно и имат смелостта освен да кажат , че „Има гол цар“ , а и да го посочат.. 🙂

 3. Стопанина  31.03.2016 г. | 09:51 ч.

  новото робство ще мине именно през „премахването на границите “ 🙂 ( Което виждаме и сега с пълна сила – „обединени“ в ЕС сме в пъти по-малко свободни, отколкото по времето на границите )

  Ами то е въпрос на лично мнение. На мен в ЕС и без граници ми харесва повече, отколкото кочината преди ЕС с оградката.

  защото твърде неясна е мишената!

  Не е неясна мишената. Мишената е всеки човек за себе си. Когато промениш и победиш себе си, променяш целия свят.

 4. Таня  18.04.2016 г. | 15:43 ч.

  Да, много хубава беше идеята за обща Европа, но се оказа, че не била обща та всички и заедно да се обичкаме, а за да си послужат доста годинки с едни малки нациѝки да обслужват икономиката на големите нациѝки, след което обезкървените поради инфлация, емиграция, бедност, ниска раждаемост и висока смъртност малки (на ръба на оцеляването) народи да раздадат и разпродадат за жълти стотинки и родната си земя, която да бъде ползвана от новочорбаджии и чужди, но не за местните измамени и бедняци, а за трамплин за едни такива отдавна обмисляни логистични деѝствия, които ще доведат до промяна в геополитически план и нов „рог на изобилието“ за (отново) бездънниte не-народни джобове. „По делата ще ги познаете“ – а приказки сладки вече втора генерация слушам

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.