Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)

Пълна версия на коментарно-документалния филм

В първия сегмент прилежно и надлежно се изтъква и защитава позицията, че конскриптната (наборна) армия като цяло, не само българската, е съвременна форма на робство, която по същество не се различава от узаконените практики на варварски общества в античността и по-новата история.

Втората част, образно казано, подлага на обстрел всички аргументи, изтъквани в наши дни от защитниците на актуалната идея за връщане на военната повинност в България. Прави се анализ за мястото на България по този показател сред останалите европейски държави, като се отбелязват икономически, демографски, социално-културни и други прилики или различия.

Заключителната част елиминира и най-отчаяните аргументи за наборното робство. На критика са подложени както нискообразованите застъпници на тази човеконенавистна идея, така и манипулациите на министри, целящи военното задължаване дори на жените. Специално внимание се обръща на широко разпространения и често повтарян „сериозен аргумент“ за връщането на военно-медицинските комисии, като той неоснователно се поставя в контекста на „грижи за общественото здравеопазване“.

Епилогът повдига неудобни въпроси и би трябвало да накара всеки зрител да се замисли върху темата за връщането на наборната армия — даже ако се лъже, че тази тема (вече) не го засяга.

Пълна версия в YouTube.

Линк за сваляне на филма от „Замунда“.

Линк за Torrent Team.

Линк за „Арена“.

„Наборната армия — робство и позор“ (плакат)Недоброволно участват:

НАТО-вският военен министър Николай Ненчев, НАТОВ-ската военна министърка Ан-Грете Стрьом-Ериксен, Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Красимир Каракачанов (ВМРО), генерал Михо Михов (председател на Комисията за отбрана), Велизар Енчев (независим народен представител) и др.

Със специалното неволно участие на журналистите Андрей Рангелов и Любомир Денов, ветерана Марин Петков и др. Символичен „Оскар“ за цялостно творчество посмъртно получава винаги забавният комик полковник Петко Йотов заради неговия безценен кинематографичен принос към традициите на загубени поколения.

Свободата над всичко:

Продукцията на „От Извора“ е резултат от денонощна робска служба в течение на две седмици. Авторът не изисква отплата за труда си, а щедро дарява плода на работата си на цялото общество.

Видеото може (и трябва?!) да се разпространява свободно в други блогове, социалните мрежи и торент тракерите, за да достигне до повече хора.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

299 коментара за "Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)"

 1. Scorpio  18.01.2018 г. | 16:21 ч.

  https://echo.msk.ru/news/2129818-echo.html

  Пикет против дедовщины в армии пройдет сегодня в Перми.

 2. Стопанина  18.01.2018 г. | 16:30 ч.

  Първият коментар под новината е пророчески:

  А повесился он сам, никто его не заставлял.
  Вот вам примерный ответ от МО…

  Другият вариант е Юрий Буров да се изтъпани пред камерите и да упрекне родителите и обществото, че не са подготвили предварително момчето за живота по законите на джунглата в руската армия. Точно такава беше позицията му преди години покрай доста подобен случай.

  И националните медии услужливо ще напомнят, че според статистиките дедовщината практически е изкоренена, че процентът на уклонистите пада всяка година и че все повече младежи нямат търпение да облекат униформа.

  Системата никога не е виновна. Също като ваксините.

 3. Scorpio  18.01.2018 г. | 17:30 ч.

  Сигурно и никой не го е насилвал да ходи. Така по желание е бил …привикан. То руската казарма си е практически по желание само.

 4. Scorpio  18.01.2018 г. | 17:33 ч.

  Представяш ли си с какво пренебрежение, недай Боже Каракачанов, ще третира такива случаи в България? Ама то май до това трябва да се стигне, за да им се набие в главите на някои хора, че е лоша идея.

 5. Scorpio  19.01.2018 г. | 23:46 ч.

  https://news.bg/int-politics/makron-obeshtava-golyamo-uvelichenie-na-voennite-razhodi.html

  Макрон обещава да върне едномесечната казарма във Франция.
  Това по- скоро звучи като обучение, много кратко.

 6. Стопанина  20.01.2018 г. | 22:44 ч.

  55 ХИЛЯДИ младежи са напуснали Литва само за една година след връщането на военната повинност в страната – „емигрирали от служба“.

  http://hvg.hu/itthon/20160119_sorkatonasag_Orban_Kover_katonasag

 7. Scorpio  21.01.2018 г. | 01:43 ч.

  Литва изключително ме издразни, когато разбрах, че връщат наборната служба. Защото жена президент го направи само за младите мъже там. Съжалявам, но трябва да са имаме уважението.
  Та и местните жители споделят мнението ми явно.Не съм изненадан, че толкова много са емигрирали.

 8. Кирил  21.01.2018 г. | 14:35 ч.

  Литва е добър пример какво реално мислят младите хора, които „трябва“ да ходят в казарма. Аз се радвам, че имаме отворени граници, защото това е една възможност да се избегненасилственото вкарване в казармата.
  И се надявам тази военна повинност в Литва да се окаже една голяма грешка. И да се махне в скоро време.

 9. Стопанина  21.01.2018 г. | 16:06 ч.

  Стана ми интересно и се разрових по литовската тема. Оказва се, че емиграцията заради конскрипцията изобщо не е новост в тази страна. Заема второ място и изпреварва безработицата! Ако миналия век литовците не са искали да служат на руско-царистката и съветската армия, днес не искат да служат на своята собствена (доколкото е тяхна разбира се, защото хората не са политическата държава).

  В този литовски източник се дава двойно по-ниска бройка на емигриралите, в сравнение с посочената в унгарския източник, но трябва да се има предвид, че тези са бройките, признати от властите. Просто не признават, че другите емигрирали са напуснали страната заради връщането на наборната служба.

  А в тази публикация има нещо, което изобщо не звучи обещаващо:

  After a period of five years, the government of Lithuania is likely to make a decision to keep conscripts for an indefinite period of time.

  След пет години правителството на Литва вероятно ще приеме решение да задържа наборниците за неопределен срок от време.

  Ако правилно го разбирам, литовците дори няма да знаят колко ще служат – половин година, една година, две, три… доживот?! Много ясно, че момчетата ще си бият камшика на запад.

 10. Стопанина  21.01.2018 г. | 16:21 ч.

  Интересно е как завършва последната от цитираните по-горе статии:

  Time will tell whether Lithuania’s decision will precipitate the restoration of conscription in other small NATO member states.

  Времето ще покаже дали решението на Литва ще ускори връщането на военната повинност в други малки държави, членуващи в НАТО.

  На мен това ми звучи като насъскване или сугестиране, издържано в духа на презряната сред антропософите „английска политическа мисъл“. Източникът е Лондонската школа по икономика и политически науки. Въпреки че след статията въпросната Школа отрича отговорност за застъпваните идеи, които уж били само на двамата литовски автори, това е чиста проба йезуитско измъкване. Достатъчно е да видим биографията и трудовия стаж на двете юпита, за да ни стане ясно, че са отродени литовци, в главите на които се въртят само английски полит-абстракции и икономически сметки.

  Самата идея, че Литва може да служи за пример на други държави, е безумна. Дори да приемем, че заради конскрипцията емигрират „само“ 30,000 литовци на година, това е много голям процент, тъй като населението на страната е под 3 милиона. Връщането на наборната армия в случая е пример за национално предателство. И най-тъжното е, че емигрантите отиват в западни страни, където се обучават да бъдат подлоги на английските политически и икономически школи, за да проповядват още по-големи предателства.

  Нямах представа, че положението е толкова зле там.

 11. Светльо  21.01.2018 г. | 19:19 ч.

  Чукундурите и у нас нямат свършване.

  Още по темата, вижте само желанията на тези чугунени глави до къде стигат:

  да бъде попълнен некомплектът от личен състав до допустимия минимум, да се вдигнат военните заплати не с десет, а поне със сто процента, да настъпи най-сетне процесът на превъоръжаване и модернизиране, да има достатъчно дрехи и обувки и т.н

  Прочети още на: http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4562532/

  Нищо, че де що имаше самолет бе приземен, и че няма кандидати за войниклък няма. Мерак за писане на простотии обаче не липсва.

 12. Кирил  21.01.2018 г. | 19:33 ч.

  Аз искам да цитирам един цитат от статията:

  It is possible that the law on conscription will lead to lower emigration and some emigrants who return for their mandatory military service will stay in Lithuania.
  Възможно е закона за наборната армия да доведе до по-ниска миграция и някой мигранти след като се върнат за задължителната военна служба да останат в родината си.

  Много добре се пропуска, че даже властите официално отчитат, че този закон гони 1% от население и го преставят като начин за борба е емиграцията. Ето така се прави пропаганда!

 13. Стопанина  21.01.2018 г. | 20:12 ч.

  То цялото изречение е една голяма безсмислица, като в най-добрия случай може да се определи като софизъм.

  Ако напусна родината си, за да не ходя в казарма, НЯМА ДА СЕ ВЪРНА, за да вляза в казарма и после да остана. Няма такива случай нито в Литва, нито в Русия, нито някога в България.

  Законът за конскрипцията ще „ограничи“ емиграцията само ако включва забрана за напускане на страната, преди да е отбита военната служба. Такива мерки имаше в България, а досега ги има и в Русия. По тази причина във Варна е пълно с руснаци, които са имигрирали у нас, преди синовете им да са заведени на военен отчет. Сигурен съм, че литовците също правят нещо подобно.

  Държава, която държи гражданите си като затворници, заслужава всичко, което Провидението ще ѝ осигури… Не ще я спасят ни наборни войници, ни НАТО, ни чудо.

 14. Стопанина  21.01.2018 г. | 20:23 ч.

  Една съществена добавка за литовските наборници:

  Need to mention that conscript soldiers are paid monthly allowances and cumulative payment after service (maximum total ~3.000 Eur), which depend upon the military service performance level (excellent/good/satisfactory). Moreover, their current or new employer after service is paid 6 months’ subsidy, which increases chances of finding work.

  Важно е да се отбележи, че наборните войници получават месечни надници и заплащане след службата (общо до макс. 3,000 евро), което зависи от изпълнението на военната служба (отлично/добро/задоволително). Нещо повече, след службата им текущият или новият им работодател получава 6-месечна субсидия, което повишава шансовете им да си намерят работа.

  Въпреки тези мерки литовците емигрират. А сега познайте дали подобни плащания ще са възможни в България. 🙂 Тук не плащат читави заплати дори на доброволците.

 15. Scorpio  21.01.2018 г. | 22:17 ч.

  Разбира се, че тук няма да им плащат. Айде да видя провържениците, пискащи по форумите, да отидат за без пари. Няма да стане разбира се, но искат друг да ходи.

  Извинявам се, че ще изгрубея но: “ Законът за конскрипцията ще „ограничи“ емиграцията само ако включва забрана за напускане на страната, преди да е отбита военната служба. Такива мерки имаше в България, а досега ги има и в Русия.“
  Как е възможно българските мъже да са били третирани така преди? Отврат.

  „After a period of five years, the government of Lithuania is likely to make a decision to keep conscripts for an indefinite period of time.“

  Как е възможно местните да подкрепят такова отношение? Ако моето семейство подкрепяше това, щях да прекъсна всякакви връзки с тях. Как е възможно да няма протести?

 16. Стопанина  21.01.2018 г. | 22:46 ч.

  Как е възможно българските мъже да са били третирани така преди? Отврат.

  Хммм. Явно си доста млад.

  Едно време не можеше да припариш дори до пограничен район като Петрич, без да имаш разрешение. А какво остава да напускаш страната. При такъв прецедент забраната да напускаш държавните граници, преди да си отслужил, беше слаба ракия.

  Как е възможно местните да подкрепят такова отношение? … Как е възможно да няма протести?

  Нека не забравяме, че литовците са били част от СССР. В някои отношения имат по-голяма обремененост и от българите. Хората са разбрали, че е по-продуктивно да си решават проблема с емиграция, отколкото да мръзнат по улиците в безплодни протести, които в крайна сметка не променят политиката на националните предатели.

  Емиграцията е ефективна и по-голямо наказание за изродите.

 17. Scorpio  21.01.2018 г. | 22:53 ч.

  Едно време не можеше да припариш дори до пограничен район като Петрич, без да имаш разрешение. А какво остава да напускаш страната. При такъв прецедент забраната да напускаш държавните граници, преди да си отслужил, беше слаба ракия.

  Разбирам, че това е била ситуацията, но на мен ми е интересно как повечето мъже не са повдигали въпроса за двойните стандарти. Явно като цяло пътуването зад граница е било трудно, и не се е стигало до този въпрос.

  Но трябва да кажа, че това отношение подхожда по скоро на изтривалки, отколкото на хора.
  Хората, които настояват, че това отношение те прави мъж, не правят разлика между изтривалка и мъж явно.

 18. Стопанина  21.01.2018 г. | 23:52 ч.

  на мен ми е интересно как повечето мъже не са повдигали въпроса за двойните стандарти.

  Българите не повдигат въпроси, а решават проблемите си по неофициални начини. 🙂

  Освен това „повечето мъже“ бяха средношколци, които се занимаваха с военните окръжия, докато още не бяха завършили гимназия/техникум. Пътуванията зад граница не бяха належащ въпрос пред повечето от тях. След 2000-та година режимът стана по-хлабав, защото стана ясно, че наборната армия е на доизживяване и военните вече не търсеха много бройки за запълване на контингента.

  Пламене, кой набор си?

  Хората, които настояват, че това отношение те прави мъж, не правят разлика между изтривалка и мъж явно.

  Напълно естествено. Тези хора са утайката на обществото. И са най-големите страхливци, тъй като искат казарма, за да има кой друг да ги пази.

 19. Scorpio  22.01.2018 г. | 00:04 ч.

  1991. 😀
  Последният служил набор е 88 мисля.

 20. Стопанина  22.01.2018 г. | 00:33 ч.

  Откъде този интерес към темата? Много си активен. 🙂 Ако е нещо лично, може да ми пишеш на имейл.

 21. Scorpio  22.01.2018 г. | 01:39 ч.

  Откъде този интерес към темата? Много си активен. Ако е нещо лично, може да ми пишеш на имейл.

  И тук мога да кажа, че изключително ме е дразнел двойният стандарт, с който се говори по темата. В България от 2007 година няма военна служба, но в момента, в който се повдигна въпросът пак, отново се казва, че само мъже трябва да се имат предвид. Съжелявам, не може едни от най=върлите поддръжници на идеята да се жени, знаейки, че те няма да са засегнати. Говорехме за Литва- е там президентката им се правеше на ударена като каза, че “ всички трябва да поемем отговорност към отбраната“, ако под всички има предвид само половината население- добре. Още примери- Австрия, Швейцария (две прогресивни страни), в които гласуваха и жени ЗА да остане това.
  Представяш ли си в Америка да кажат, че само черните трябва да се регистрират за Selective service? Като се има предвид целия политически коректен пейзаж в момент, в който проблемите само не единия пол се разглеждат, това лицемерие по тази тема ми дойде в повече.

 22. Стопанина  22.01.2018 г. | 01:48 ч.

  Да разбирам ли, че няма да имаш проблем, ако наборът включва и жени?

 23. Scorpio  22.01.2018 г. | 01:50 ч.

  Да разбирам ли, че няма да имаш проблем, ако наборът включва и жени?- Ще го протестирам и тогава. Няма нужда от такъв вид армия.

 24. Scorpio  22.01.2018 г. | 15:47 ч.

  Атлантическият съвет против доброволната военна служба:

  https://offnews.bg/obshtestvo/zashto-dobrovolnata-voenna-sluzhba-e-vredna-pozitcia-na-atlantichesk-673303.html

 25. Стопанина  22.01.2018 г. | 15:57 ч.

  Атлантическият съвет против доброволната военна служба:

  Ама с изключително гнусен текст. 20% истини са ракета носител на 80% изродщина.

  Пламене, ако си ми писал писмо, не съм го получил.

 26. Scorpio  22.01.2018 г. | 16:05 ч.

  Още не съм ти писал. Ако може само да напишеш тук имейла си. 🙂
  Благодаря.

  is@otizvora.com – това е нали?

 27. Стопанина  22.01.2018 г. | 16:10 ч.

  Да, пиши ми. Искам да обсъдим нещо на четири очи. От някое време следя темата SJW и мисля, че си компетентен да напишеш материал за блога. Но ще уточним детайлите в частна кореспонденция.

  Ето и резултатите от текуща анкета:

  анкета

  Без коментар.

 28. Scorpio  22.01.2018 г. | 16:12 ч.

  *От някое време следя темата SJW и мисля, че си компетентен да напишеш материал за блога*
  With pleasure! 😀

 29. Scorpio  23.01.2018 г. | 02:03 ч.

  Отказвам да повярвам, че ти не се дразниш като прочетеш „задължителна за мъжете“. 2018 година сме, какво е извинението да е само за нас?

 30. Стопанина  23.01.2018 г. | 03:02 ч.

  Отказвам да повярвам, че ти не се дразниш като прочетеш „задължителна за мъжете“. 2018 година сме, какво е извинението да е само за нас?

  Свободен си да вярваш или не, но въпросът за „равнопоставеността на половете“ заема много ниско място в списъка с нещата, които ме дразнят в тази тема. Поставянето на акцента върху „феминизма срещу патриархата“ ми идва твърде „ниска топка“ и според мен измества основното и много по-важното до пълното му избледняване.

  Публикациите ти във фейса ме насърчиха тази вечер да гледам филма The Red Pill и вече мисля, че разбирам от каква позиция разглеждаш нещата. Но това НЕ е моята позиция. Затова в моя клип единствените места, където засягам „равнопоставеността на половете“, са:

  1) Норвежката армия, където имат повинност и за жените;
  2) обиските на наборниците, които не винаги имат възможност да избират пола на „лекарите“, за разлика от затворниците.

  Може да съм засегнал въпроса и на друго място, но вече не помня.

  Не мога и не искам да разглеждам темата за военната повинност от гледната точка на половете, защото това би означавало, че не оспорвам самата военна повинност, а кой да подлежи на нея. Нещо такова се прави във филма, който препоръчваш, и това ме дразни! Както е ясно, аз оспорвам моралността и даже легитимността на конскрипцията, което покрива интересите и на двата пола. Всичко друго е заобикаляне на същината и не изкоренява проблема от корена му.

  Ако трябва да класирам важността на подтемите, свързани с основната за конскрипцията, списъкът ще изглежда горе-долу така:

  1. Военната повинност е отживелица от дивашки времена.

  2. Военната повинност е енциклопедичен пример за съвременна форма на робство.

  3. Военната повинност е насилие, лишаващо младежите от възможност за свободна реализация в сфера, която би ги направила по-полезни за себе си и обществото.

  4. Военната повинност цели индоктринация на младежите (независимо от пола им) в полза на властниците (не на народа).

  5. Военната повинност е средство за индоктринация на младежите в полза на държавана религия – особено в случая на източноевропейските ортодоксални страни.

  6. Военната повинност води до излишни осакатявания и смъртни случаи в мирно време. Излишни, защото е спорно дали оцелелите получават смислена военна подготовка.

  7. Военната повинност поощрява емиграцията и усложнява демографската криза, включително по линия на това, че младежите трябва да се съобразяват с казармата при семейното планиране.

  8. Военната повинност утежнява бюджета – държавния и семейния на хората, които разчитат на младите да ги издържат.

  9. Военната повинност поощрява корупцията на овластени военни от окръжията, на алчни лекари от лекарските комисии, на политици и прочие.

  10. Военната повинност е подигравка с „равнопоставеността на половете“ и нищо не може да се направи за двойните стандарти, защото половете са различни!

  какво е извинението да е само за нас?

  Защото малоумните смятат, че щом носиш пишка, трябва да носиш и пушка.

  Защото малоумните смятат, че „традиционното“ е добро дори когато създава повече проблеми, отколкото решава.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.