Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)

Пълна версия на коментарно-документалния филм

В първия сегмент прилежно и надлежно се изтъква и защитава позицията, че конскриптната (наборна) армия като цяло, не само българската, е съвременна форма на робство, която по същество не се различава от узаконените практики на варварски общества в античността и по-новата история.

Втората част, образно казано, подлага на обстрел всички аргументи, изтъквани в наши дни от защитниците на актуалната идея за връщане на военната повинност в България. Прави се анализ за мястото на България по този показател сред останалите европейски държави, като се отбелязват икономически, демографски, социално-културни и други прилики или различия.

Заключителната част елиминира и най-отчаяните аргументи за наборното робство. На критика са подложени както нискообразованите застъпници на тази човеконенавистна идея, така и манипулациите на министри, целящи военното задължаване дори на жените. Специално внимание се обръща на широко разпространения и често повтарян „сериозен аргумент“ за връщането на военно-медицинските комисии, като той неоснователно се поставя в контекста на „грижи за общественото здравеопазване“.

Епилогът повдига неудобни въпроси и би трябвало да накара всеки зрител да се замисли върху темата за връщането на наборната армия — даже ако се лъже, че тази тема (вече) не го засяга.

Пълна версия в YouTube.

Линк за сваляне на филма от „Замунда“.

Линк за Torrent Team.

Линк за „Арена“.

„Наборната армия — робство и позор“ (плакат)Недоброволно участват:

НАТО-вският военен министър Николай Ненчев, НАТОВ-ската военна министърка Ан-Грете Стрьом-Ериксен, Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Красимир Каракачанов (ВМРО), генерал Михо Михов (председател на Комисията за отбрана), Велизар Енчев (независим народен представител) и др.

Със специалното неволно участие на журналистите Андрей Рангелов и Любомир Денов, ветерана Марин Петков и др. Символичен „Оскар“ за цялостно творчество посмъртно получава винаги забавният комик полковник Петко Йотов заради неговия безценен кинематографичен принос към традициите на загубени поколения.

Свободата над всичко:

Продукцията на „От Извора“ е резултат от денонощна робска служба в течение на две седмици. Авторът не изисква отплата за труда си, а щедро дарява плода на работата си на цялото общество.

Видеото може (и трябва?!) да се разпространява свободно в други блогове, социалните мрежи и торент тракерите, за да достигне до повече хора.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

297 коментара за "Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)"

 1. Стопанина  15.04.2017 г. | 22:25 ч.

  Дам, това имах предвид и аз.

 2. Спиро  16.04.2017 г. | 14:38 ч.

  Аз лично не вярвам да върнат военния слугинаж, но бих се обзаложил, че ще продължаваме да чуваме за него от политиците и от доста „обикновенни“ националисти.

 3. House M.D.  16.04.2017 г. | 22:30 ч.

  Може и да го върнат. Щом потомствени атеисти като Плевньо заемат първите места в църквите, а потомствени пасивни гейове като Глинка са отговорни за здравепогазването, защо да не върнат и НВР?

 4. коментатор  22.04.2017 г. | 11:17 ч.

  Оф, стопанино, успокоих се. 🙂 Не съм само аз с бисерите, ето с „единствения“ ставаме двама :). Това с „богоподобните бога-тури“ направо ме уби :). И нова дума научих – гевезе. Триѝте мои емоционални изказвания, които смятате за неподходящи. Самата аз бих изтрила някои от тях на следващия ден ако можех.:) Споделям напълно вашата гледна точка за военното обучение. Благодаря за интересната статия! 🙂

 5. Стопанина  04.05.2017 г. | 17:21 ч.

  Тази година Каракачанката не беше пяла тази песен:

  https://www.actualno.com/politics/karakachanov-shte-nastojava-za-vryshtane-na-nabornata-voenna-slujba-news_609489.html

 6. Стопанина  20.05.2017 г. | 14:52 ч.

  Каракачанов убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден

  Преди да влезе в сградата на музея Каракачанов каза, че не е водил разговор с финансовия министър колко ще струва връщането на наборната служба, защото „този разговор не е актуален със сегашния бюджет“.

  Този разговор няма да е актуален и със следващия бюджет, и с по-следващия, и с по-по-следващия. Другарят агент добре се е ориентирал към музеите на глупостта. Мястото на наборната армия е точно там.

  И друга статия за „възпитателната“ роля на казармата.

 7. Манас  23.07.2017 г. | 14:30 ч.

  Стопанина: „Проектираш вътрешния си хаос върху други хора и света.“
  Не е така. Говоря реално. След 1989 г. се стигна до прекомерна либерализация на българското общество и резултатът е лош… Демокрацията ни донякъде е дивокрация. А и като че ли все по – лош ще става, за съжаление. Какво остава, ако се даде още повече свобода (тоест, ако имаме още повече дивокрация, както искаш ти).

  С. „А мога да го насоча към теб и такива като теб, които се кефят на оковите си и искат да слагат окови на други.“ Може и така да стане. Но тази възможност съвсем не означава, че България не трябва да стане една по – добре защитена държава, отколкото е сега (напук на въздухарите). Не може да има само права в една общество. Естествено е да има и задължения. Обратното също е вярно. През Първата световна война в България избухва войнишко въстание, което предполагам знаеш как завършва… (това във връзка с насочването на оръжието към мен и такива като мен). Имали са основание да недоволстват войниците, но не оправдавам постъпката им. Пресилено е да ми говориш за окови при положение, че съм посочил различни варианти (включително такива изключващи военното обучение, както е в по – демократичната от нас Швейцария) и че за всеки здравомислещ човек в този свят е ясно, че не може само и единствено права да има. Ако всичко стане доброволно, ще настане хаос и животът на хората ще се влоши чувствително. Защо да нямам право да те пречукам, без каквато и да е било власт да ми търси сметка? Защо трябва да ме съдят, да ме пращат в затвор? Кой им дава право да ми ограничават свободата? В момента разсъждавам с твоята логика. Не мога ли да издъня теб и близките ти от бой и после никой да не ми дири сметка? Усещаш ли какво предлагаш и колко е неадекватно за настоящето време предлаганото от теб? Ето и един по – мек пример. Ако някой младеж хулиганства и го попитат искаш ли да полагаш общественополезен труд и той отговори „не“, ако го попитат „да те оставим ли да хулиганстваш“ и той отговори „да“… И ако той наистина е решен да продължи със стария си начин на живот и сметна подобно крайно либерално поведение за слабост и глупост…
  Нито има реално основание на което да ти дължа въпросната гореупомената сума, нито можеш да ме накараш да ти я платя. По твоята анархистична логика, аз съм свободен да те глобя с 50 000 лв. щото ми противоречиш. Глобявам те – искам си парите. Може да направим прихващане на твоя с моя дълг: така ще ти останат само 10 000 лв. да ми плащаш.
  Който иска общество само с права и без задължения, да се опита да си намери остров, на който да си направи такова общество заедно със свои съмишленици.

 8. Стопанина  23.07.2017 г. | 15:38 ч.

  Който иска общество само с права и без задължения, да се опита да си намери остров, на който да си направи такова общество заедно със свои съмишленици.

  Нещо си се объркал за това, кой определя задълженията…

  Задълженията ги определям аз, а не ти.

  Уведомявам те, че си длъжен да млъкнеш завинаги по този въпрос и ако не ти изнася, да се изнесеш от държавата ми, която третирам като частна собственост, за да населиш остров с канибали и други диваци. 🙂 Там ще се чувстваш в свои води.

 9. Манас  23.07.2017 г. | 15:45 ч.

  Три въпроса към Стопанина:

  1. Някой шофира по пътища построени с държавни пари (т.е. пари събрани от гражданите на съответната държава). Има ли морално право този някой да не плаща данъци, да не плаща винетка?
  2. Построява се някъде обществена библиотека. Даряват се и се купуват книги. Библиотеката отваря врати. Обаче някои хора искат да ползват книгите без да плащат. Правилно ли е да им се позволи?
  3. Бива ли аз като свободен човек, да си взимам храна от магазините без да плащам? Да речем, напълня торбата и тръгна към изхода, а охраната вземе, че ме спре. Бива ли да ми пречат да напусна обекта, понеже съм се възползвал от свобадата да живея, както намеря за добре?

  „Всяка крайност е родна сестра на ограничеността“. В. Г. Белински.

 10. Манас  23.07.2017 г. | 15:50 ч.

  Стопанина: „Уведомявам те, че си длъжен да млъкнеш завинаги по този въпрос и ако не ти изнася, да се изнесеш от държавата ми, която третирам като частна собственост.“
  Нямам против да се съобразя с желанието Ви, господарю на http://www.otizvora.com. 🙂 Тоест, няма да са необходими принудителни административни мерки.

 11. Стопанина  23.07.2017 г. | 16:58 ч.

  1. Някой шофира по пътища построени с държавни пари (т.е. пари събрани от гражданите на съответната държава). Има ли морално право този някой да не плаща данъци, да не плаща винетка?

  Да.

  А ти имаш право да плащаш и данъци, и винетки, а скоро и тол такси.

  2. Построява се някъде обществена библиотека. Даряват се и се купуват книги. Библиотеката отваря врати. Обаче някои хора искат да ползват книгите без да плащат. Правилно ли е да им се позволи?

  Ако още не си осъзнал къде се намираш, „От Извора“ (наред с други неща) е обществена библиотека, в която се даряват и купуват книги. Който желае, може да поддържа библиотеката с дарения. Но от книгите могат да се ползват и тези, които не желаят или не могат да си позволят да плащат.

  В ред на тези факти, дали въпросът ти е адекватен?

  3. Бива ли аз като свободен човек, да си взимам храна от магазините без да плащам? Да речем, напълня торбата и тръгна към изхода, а охраната вземе, че ме спре. Бива ли да ми пречат да напусна обекта, понеже съм се възползвал от свобадата да живея, както намеря за добре?

  То не е въпросът да вземеш храна от магазините, както си го описал и без да платиш. Въпросът е да знаеш как да го направиш, кога да го направиш и дали да го направиш.

  Ако имаш пари, е редно да плащаш. Редно е и да си лоялен клиент на определени магазинчета с читави стопани и качествена стока, да ги подкрепяш в битката им срещу веригите голиатовци. Редно е да не чакаш жълтите стотинки от рестото. И някой път може да вземеш нещо, без да го платиш, ако тогава нямаш пари или собственикът ти го е подарил, защото си му лоялен клиент.

  А ако по принцип нямаш пари, има начини пак да постъпваш човешки и да получаваш храна на вересия или напълно безплатно. Това е част от изкуството да бъдеш човек. Като станеш човек, при това и поел по пътя на свободата, ще разбереш.

  Сега каквото и да ти говоря няма да разбереш. Далеч си от човещината, далеч си и от свободата. Затова разбиранията са ти такива. Затова и въпросите ти са такива.

 12. Scorpio  25.07.2017 г. | 14:03 ч.

  От 190 страни в света, в 105 няма военна служба.
  Имам въпрос към подкрепящите военна служба.
  В тези държави случайно хората отритват някакви задължения ли? На фона на страните в които има военна служба. Каква е логиката? Защо просто не започнем да набираме хора против волята им във всякакви професии, които са опасни? Пожарникар, миньор, полицай? Къде свърша тази логика?

 13. Scorpio  07.11.2017 г. | 23:22 ч.

  Нали все дават примери с “ в другите страни как е“.
  Conscirption for the Royal Bermuda regiment to be abolished:
  http://www.royalgazette.com/news/article/20171107/conscription-to-be-abolished

 14. Scorpio  07.11.2017 г. | 23:24 ч.

  ама в другите страни……
  Putin: Russia will abjure conscription service in a short while
  http://www.pravdareport.com/news/russia/kremlin/24-10-2017/139022-russia_conscription_service-0/

  Дори Русия, която е консервативна страна when it comes to gender roles, ще премахне задължителната служба.

 15. Стопанина  08.11.2017 г. | 16:43 ч.

  Путин пее тази песен, откакто излезе на политическата сцена. Още през 2007 година Анна Политковска, която често пишеше за ужасите на руската наборна армия, го обвини основателно в популизъм. Бяха изминали достатъчно години, откакто Путин беше във властта, даже вече беше с втори мандат, за да запревръща думите си в дела. И не само че досега няма дори една крачка към премахването на военната повинност в Русия, ами от 2008 година насам се приемат закони и наредби, които я усложняват – особено за неотслужилите студенти и аспиранти.

  Ето какво пишат тамошните медии и през 2011-а за поредните президентски празнословия:

  Президент накануне тоже сделал популистский жест, поручив главам Минобороны и Минобрнауки согласовать порядок, при котором сразу после окончания школы не будут призываться в армию юноши, уже достигшие 18 лет, до первой попытки поступить в вуз. И это предложение, и рекомендация Минобороны перестать призывать аспирантов в условиях устаревшей призывной армии не более чем паллиатив.

  Научете се да виждате разминаванията между популистките думи и делата. Путин е доказало се с времето лъжливо овчарче – като това не важи само за изказванията му относно тамошната наборна армия.

  Запознай се с „План 2020“, съставен от болшевишката организация ДОСААФ и изпълняван стриктно от Кремъл. Няма и помен от намерения за премахването на военната повинност. Дори напротив – тъй нареченото военно-патриотично възпитание започва от детската ясла. Планът се осъществява мотамо. Не е като да не се знае и какво ще последва след 2020 година…

 16. Scorpio  14.11.2017 г. | 02:59 ч.

  Тогава се надявам да не взимаме пример от тях. 😀

 17. Scorpio  16.12.2017 г. | 22:28 ч.

  Как е възможно да се сравнява плащането за употребена услуга със задължителна военна служба?

  “ 3. Бива ли аз като свободен човек, да си взимам храна от магазините без да плащам? Да речем, напълня торбата и тръгна към изхода, а охраната вземе, че ме спре. Бива ли да ми пречат да напусна обекта, понеже съм се възползвал от свобадата да живея, както намеря за добре?“
  Как този пример оправдава задължителна военна служба е необяснимо.

  Всеки си плаща за дадена услуга. Това не оправдава служба за над година без заплащане.

 18. Scorpio  22.12.2017 г. | 19:04 ч.

  Закон за доброволната военна служба готвят ВМРО и ГЕРБ:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6626392

  Задължителната военна служба у нас е въпрос на време според Каракачанов.

 19. Scorpio  22.12.2017 г. | 20:07 ч.

  Така нареченият министър на отбраната се скъса да лъже за военната служба по света.
  Първо от 190 страни в света в над 100 няма задължителна военна служба.
  В Австрия службата трае 6 месеца, не 8, както каза той.
  В Германия не обсъждат връщането й, както той намекна.

 20. Стопанина  22.12.2017 г. | 20:25 ч.

  В Германия не обсъждат връщането й, както той намекна.

  Също и в Швеция, ако не броим един журналист-мизантроп (и маргиналната му публика), който дори на вид прилича на Каракачанката.

 21. Scorpio  22.12.2017 г. | 23:46 ч.

  В Швеция обаче наистина ще се върне военната служба от януари 2018.
  http://www.government.se/articles/2017/03/re-activation-of-enrolment-and-the-conscription/
  Ще набират 4000 души от съответната възрастова група и няма да се преследват хора, които не са заинтересувани от военна служба. Ще е като в Норвегия.

 22. Scorpio  22.12.2017 г. | 23:48 ч.

  Но Каракачанов доста изкривява факти и лъже за да накара българите да мислят, че след като в цивилизована Европа го правят, и тук няма проблем да се прави.

 23. Scorpio  16.01.2018 г. | 21:13 ч.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/16/3113439_premierut_i_parlamentut_shteli_da_podkrepiat/

  Въвеждат доброволна наборна служба. Каракачанов пак говори за задължителна.

  Чудно ми е, тъй като той няма да спре да говори за това, как ще свърши цялата работа.

 24. Стопанина  16.01.2018 г. | 22:44 ч.

  Продължавам да не разбирам каква ще бъде разликата между сегашната доброволна в.с. и новата, която предлагат.

 25. Scorpio  16.01.2018 г. | 23:01 ч.

  *Продължавам да не разбирам каква ще бъде разликата между сегашната доброволна в.с. и новата, която предлагат. *

  Ами то него никой не го разбира. Как според теб ще свърши този фарс?

 26. Стопанина  16.01.2018 г. | 23:25 ч.

  Как според теб ще свърши този фарс?

  С избори. 🙂 Този коментар е точен:

  Темата „връщане на наборна воена служба“ е лакмус за предстоящи избори. Някои с тази и др. теми като пенсиите си осигуряват процентите гласоподаватели. Започне ли много да се говори за наборна служба, 300-400 лв минимална пенсия и др подобни- очаквайте избори.

 27. Scorpio  17.01.2018 г. | 00:54 ч.

  Започне ли много да се говори за наборна служба, 300-400 лв минимална пенсия и др подобни- очаквайте избори. – надявам се да има предвид, че на хората не им хареса идеята за наборна служба, и това ще доведе до избори.

  🙂

 28. Светльо  17.01.2018 г. | 07:18 ч.

  За пореден път обещания на военния министър Каракачанов увиснаха във въздуха! Пари за ремонти не са предвидени. Ако се направят такива, трябва да има обществена поръчка за няклко десетки милиона. Обещанията, че „Авионамс“ ще ремонтира самолети, кънтят на кухо. И като нищо 14 декември мже да се окаже датата, на която Су-25 са казали „Сбогом!!!“ на българското небе.

  Плюе им в сурата иначе казарма щял да връща. Забелязвам, че в днешно време лъжите биват разобличени светкавично от едно или друго реално събитие.

 29. Стопанина  17.01.2018 г. | 14:45 ч.

  надявам се да има предвид, че на хората не им хареса идеята за наборна служба, и това ще доведе до избори.

  По-скоро човекът има предвид, че малоумните националисти сплотяват още по-малоумния си електорат с обещания за нещо, което им харесва, но няма да го бъде. 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.