Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)

Пълна версия на коментарно-документалния филм

В първия сегмент прилежно и надлежно се изтъква и защитава позицията, че конскриптната (наборна) армия като цяло, не само българската, е съвременна форма на робство, която по същество не се различава от узаконените практики на варварски общества в античността и по-новата история.

Втората част, образно казано, подлага на обстрел всички аргументи, изтъквани в наши дни от защитниците на актуалната идея за връщане на военната повинност в България. Прави се анализ за мястото на България по този показател сред останалите европейски държави, като се отбелязват икономически, демографски, социално-културни и други прилики или различия.

Заключителната част елиминира и най-отчаяните аргументи за наборното робство. На критика са подложени както нискообразованите застъпници на тази човеконенавистна идея, така и манипулациите на министри, целящи военното задължаване дори на жените. Специално внимание се обръща на широко разпространения и често повтарян „сериозен аргумент“ за връщането на военно-медицинските комисии, като той неоснователно се поставя в контекста на „грижи за общественото здравеопазване“.

Епилогът повдига неудобни въпроси и би трябвало да накара всеки зрител да се замисли върху темата за връщането на наборната армия — даже ако се лъже, че тази тема (вече) не го засяга.

Пълна версия в YouTube.

Линк за сваляне на филма от „Замунда“.

Линк за Torrent Team.

Линк за „Арена“.

„Наборната армия — робство и позор“ (плакат)Недоброволно участват:

НАТО-вският военен министър Николай Ненчев, НАТОВ-ската военна министърка Ан-Грете Стрьом-Ериксен, Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Красимир Каракачанов (ВМРО), генерал Михо Михов (председател на Комисията за отбрана), Велизар Енчев (независим народен представител) и др.

Със специалното неволно участие на журналистите Андрей Рангелов и Любомир Денов, ветерана Марин Петков и др. Символичен „Оскар“ за цялостно творчество посмъртно получава винаги забавният комик полковник Петко Йотов заради неговия безценен кинематографичен принос към традициите на загубени поколения.

Свободата над всичко:

Продукцията на „От Извора“ е резултат от денонощна робска служба в течение на две седмици. Авторът не изисква отплата за труда си, а щедро дарява плода на работата си на цялото общество.

Видеото може (и трябва?!) да се разпространява свободно в други блогове, социалните мрежи и торент тракерите, за да достигне до повече хора.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

296 коментара за "Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)"

 1. inran  03.01.2017 г. | 17:23 ч.

  скоро ще се убедиш ,че така държава не оцелява……въпреки ,че и сега е видно….напомни на мислещ да ти прати картичка като го мобилизират….

 2. Светльо  03.01.2017 г. | 17:33 ч.

  Инра, въпроса е каква е държавата България преди и сега, както и въпроса защо такава държава трябва да оцелява? Наборната казарма е позорна във всеки един аспект. Да видим сегашната руска държава с най-позорната наборна казарма как ще оцелее!

 3. Светльо  03.01.2017 г. | 17:40 ч.

  и още нещо, бяхме си говорили преди време и ти сподели, че армията на една държава представлява нейната имунна система, с което донякъде съм съгласен. Интересен момент е как една имунна излиза извън организма и действа вън от него – ами няма как. Т.е. работата е сбъркана. Когато е сбъркана, то значи и организма е сбъркан. Такъв организъм тежко заболява, после следват оперативни намеси, лечения и после или оздравяване или смърт. Това е, средно положение няма или ако има не е за дълго!

 4. Петьо  03.01.2017 г. | 17:51 ч.

  Да не стане така мобилизираните да набиват крак редом с турци в бой срещу… турци:

  http://www.otizvora.com/forum/index.php?topic=1533.msg36686#msg36686

  Пази Боже изобщо да се стига дотам!

 5. Стопанина  25.02.2017 г. | 12:06 ч.

  Препечатвам един забележителен коментар от YouTube, върху който може да се напише цяла антропософска дисертация. Можете ли да разпознаете кои от категориите духове на мрака се проявяват в следните параграфи:

  От EguHCTBEHuqT:
  Харесвам хората които мислят,харесвам видеата,но тук сбърка човече,не само сбърка,ти опорочи нещо добро – това какъв те прави ?!? Или щом си имал добри намерения ти е простено ?!? За каква свобода и робство говориш тук ?!? Момчетата от ранна възраст трябва да разберат,че дълга към родината е висша степен на признание,към нея и към всички които са загинали за нея,колкото и да се опитват да ги пречупят в казармата – хилядократно повече ще ги пречупват когато са в плен,да не говорим за дезертиране – уплашени мамини синчета,а самата армия НИКОГА не е била същинската ни сила,погледни как са защитавали земята през балканските войни,през първата световна – има ли подобна войска някъде по света ?!? Има ли войска такава – на % от населението – повечето са доброволци,а знаеш ли как са ги изпращали жените им – чел ли си някое писмо – цитирам по спомен : „бъди достоен съпруже,ние се гордеем с теб,не мисли за нас на фронта,докато ти и други като теб са там ние ще сме добре … “ – ТИ ОПОРОЧАВАШ ТЕЗИ ПИСМА , ОПОРОЧАВАШ СЪЛЗИТЕ И ДУШИТЕ НА МАЙКИ,СИНОВЕ,СЪПРУГИ – ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЕ СЛЕДВАМ , НЯМА ДА СЛЕДЯ И ЩЕ ЗАБРАВЯ ЧЕ СЪЩЕСТВУВАШ !!! Навремето майките са се гордеели с децата си,които отиват в казарма не защото отиват на добро място,а защото това е тест като при спартанците и техните деца,подобни имат и индианците преди да станат мъже,скандинавците и т.н. навсякъде по света !!! Култура е съвсем различно нещо,но тя не бива да измества упоритостта на смелите,младата ни армия,опълченците и т.н. никога не е била на такова ниво като на другите след освобождението,но българския дух е бил дори в цивилните,затова наборната армия не трябва да се опорочава както направи ти !!!

  Засрами се,келеш !!! Изтрий си видеото незабавно,объркваш хората,не всички са изнежени като теб,нежната революция си я прави у вас !!! България трябва да бъде защитена от силни и издържливи хора,дори ако ни сломят армията на фронта,дори ако ни набучат на шиш и ни пекат,земята ни е свещена, тя не е просто парче почва,ту се е зародило човечеството,сега меките китки като теб го предават за уют на западняците !!! Срам и позор,ти не си българин,сигурен съм че дори не знаеш какво означава тази дума,язък ти за образованието !!! Българите са несломими войни,дух и култура – богоподобни богатури !!! От озверял хайдутин ги е страх всички турци,при Шипка 15 българи хукват „на нож“ и почти мигновено над 100 турци бягат панически – това е описано и документирано,това е българския дух,на това учат в казармата,макар че на много места по комунистически тертип се е извращавало ! Но затова пък е и израза – „което не те убива,те прави по-силен“ !!!

  СРАМ И ПОЗОР – С НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ ПОКАЖЕШ УМЕН СИ СЪБРАЛ ОТ НЯМА И КЪДЕ ПИСАНИЯ , КОИТО НЕ ОТГОВАРЯТ НА НАЙ-ДРЕВНИЯ НАРОД , НАЙ-ДРЕВНАТА КУЛТУРА !!!

  СРАМ ЗА ТЕБ !!!

  ЯВНО СИ ЧОВЕК НА СВЕТА – НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИТЕ,КОИТО СА БРАНИЛИ,КОИТО СА УМИРАЛИ,КОИТО СА СЕ ЖЕРТВАЛИ !!! ПО-УДОБНО И ЛЕСНО ЩЕ Е НА ВСЕКИ ДА СЕ СКРИЕ ИЛИ ДА ИЗБЯГА,НО ТАКА НАЦИЯ И КУЛТУРА НЕ СЕ БРАНИ,НЕ СА НИ ПРЕЧУПИЛИ ВЕКОВЕ,НЯМА ДА НИ ПРЕЧУПЯТ И СЕГА ЗАРАДИ ГЕВЕЗЕТА КАТО ТЕБ , КОИТО СА ПРЕДАТЕЛИ НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА – НА ХИЛЯДОЛЕТИЯ , ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ СЛАБИТЕ ХОРА НЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ И СТАВАТ АПЕТИТНА ХАПКА ЗА АЛЧНИТЕ И ЗЛОНАМЕРЕНИ ЗАВОЕВАТЕЛИ , ВОЮВА СЕ НЕ С ОРЪЖИЕ , А С ДИСЦИПЛИНА , КОЯТО ЯВНО ТИ ЛИПСВА !!! ПРИ ВОЙНА СЕ МОБИЛИЗИРА МНОГО ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО , ЗАЩОТО НИЕ НАПАДАТЕЛНА ВОЙСКА НЯМАМЕ – САМО ЗАЩИТНА – ЗА ОТЕЧЕСТВОТО , КОЕТО ЗА ТЕБ ЯВНО НЕ ЗНАЧИ НИЩО !!! ДОРИ БАБИТЕ ПОМАГАТ КАТО ЯТАЦИ !!!

  ДЪЛГЪТ КЪМ РОДИНАТА СВОБОДНА КАРА БЪЛГАРИНА ДА СЕ ГОРДЕЕ , ЧЕ Е ТАКЪВ , ТИ И ДРУГИ ИНАКОМИСЛЕЩИ НАПРАВИХТЕ ТАКА , ЧЕ ДНЕС ДА СЕ СРАМУВАМЕ , ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ !!! С ЛЕСНА РЪКА ЩЕ ПРОДАДЕШ ДРЕВНАТА НИ КУЛТУРА И ЩЕ Я ЗАМЕНИШ С НОВОВЪВЕДЕНИЯ , КОИТО СА ПЛОД НА ВЪОБРАЗИЛИ СИ ХОРА , ЧЕ МОРЕТО Е ДО КОЛЕНЕ И МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ ,ЧЕ ЧОВЕШКИТЕ ЗАКОНИ НЕ ВАЖАТ ЗА ТЯХ , ЧЕ „ЧОВЕЩИНАТА“ Е ИЗМИСЛЕНА ДУМА ОТ ПРИМАТИ !!! ДЯДО МИ Е ЗАЩИТАВАЛ СТРАНАТА НИ НЕ ЗАЩОТО ТАКА МУ ХАРЕСВА , НЕ ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ , А ЗАЩОТО Е ДЛЪЖЕН , ПОЛУЧИЛ Е КРЪСТ ЗА ХРАБРОСТ И МНОГО МЕДАЛИ ДОКАТО Е ГЛАДУВАЛ , ЗА ДА МОЖЕМ ДНЕС ВСИЧКИ ДА СЕ НАРЕЧЕМ БЪЛГАРИ , КОГАТО СЪСЕДКИТЕ НИ СА ИСКАЛИ ДА НИ АСИМИЛИРАТ И ЗАТРИЯТ – ТИ СЕГА НАГОТОВО МИ ГОВОРИШ ЗА СВОБОДА И РОБСТВО ?!? ЩО ЗА ИЗРОД СИ ?!?

  СИГУРЕН СЪМ , ЧЕ ЩЕ ИЗТРИЕШ КОМЕНТАРА МИ И ЩЕ НАПРАВИШ НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ ГРЕШКА ,ВМЕСТО ДА СЕ ПОУЧИШ !!! ОСТАНИ СИ ГРЕШНИК !!!

  Безпогрешно разпознавам Армани и Луцко. Засега от Асурас има само елементи. Но с това темпо скоро ще можем да говорим за 666.

  От което следва поредното потвърждение, че казармата е дело на Антихриста и е създадена да подготвя бъдещата му богоненавистна войска.

 6. Стопанина  25.02.2017 г. | 21:32 ч.

  Ако не сте попадали на почти чист ченълинг на Ариман, ето още от словото му:

  EguHCTBEHuqT
  От страни е лесно да приказваш,но не и ако си там,ще се насереш !!! Половината неща,които ми ги пожела – аз ги направих,при това отдавна !!! Пак казвам – отстрани е лесно да критикуваш !!! Повярвай ми прочел съм доста повече отколкото си мислиш,прочел съм доста повече и от теб самия ! А отделно – тепърва ще се докажат неща,които аз ще опиша,неща които не се вземат наготово от други източници – както правиш ти и просто изказваш мнение – за каквито и да било теми ! Това всеки трябва сам да си направи,поздравления че го правиш в мрежата та да покаже инакво-мислещите – да покажеш „ние сме тук и сме будни“ , далеч от стереотипите на стандарта,напоен с много кръв и затвърден с много болка,страдание – това го казах и в предния си коментар,но тази тема за отбраната на родината – ще е нещото,което те прави отричащ правдивостта – която е наслоена в ДНК през поколенията,това е природата – физичните закони,които се опитваш да пренебрегнеш ! Боговете съществуват – и то в материалния свят,след време ще се покажат и доказателствата,тогава думите ти от писанията на някои си професори,които ти вземаш наготово и разсъждават върху тях,ще си останат като капка в морето – думи на объркани хора ! Древните градове,древните видове ще излязат на яве,които използват физичните закони по друг начин,защото са част,изградени са от по-друг вид енергия,не както нас ! Интересно ми беше да видя мнението на други хора за представата за света,но ако излязат доказателства в противното – всичките ти думи и разсъждения ще отидат директно в канавката и ще разбереш веднъж завинаги,че хората спадат към различни видове дори и днес,че божествената енергия е дори днес тук,на земята и тя влияе на разграниченията на видовете,динамично ДНК – не наследствено,има народи които никога не страдат от болести,има много други необясними неща за днешната наука,когато в последствие излязат доказателства за това, ще разбереш че да браниш родината е първа и най-важна цел в живота на всеки българин,защото Боговете са тук,физически,дори и да не ги виждаш,отделен е смисъла на думата „Бог“,който е силно изкривен,дори в твоите видеа !!! Ако се докаже дори само един факт – че хора са съществували много по-отдавна,отколкото ти предполагаш в твоите теории – всичките ти думи отиват в канализацията !!! Така само обиждаш скритата мъдрост в нашия,българския род,скита в в кръвта ни и мислиш че всички хора са еднакви – еми не са,те не са устоявали на чуждите видове,не са спомагали за развитието на цивилизацията,само са използвали нашата древна такава !!! Има защо да пазим земята си – тук са се случили много събития,много по-отдавна отколкото разсъжденията ти предполагат !!! Личи си кой не е чел каквото трябва !!!

  Аз поне не казвам,че съм по-умен от други – както правиш ти !!! Истинската култура не е нужно да се описва в книги,човек има възприятия,за които ти дори и не предполагаш,има чувства за които ти дори не предполагаш,има божествена връзка за която ти дори не предполагаш,за някои неща си прав,но мисля че е някаква случайност и преплитане на фактите – например не знаеш какво е 3d,4d,5d и т.н. мироглед – възприемане на нещата !!! Помисли малко над някои от тези неща,поставил си си цел да опишеш какво за теб е най-правилно и нищо от тук нататък не може да те разубеди,има научна дума затова,забравих я в момента,но може би ще си я припомня,все пак аз не съм учен,живота ми не беше много благосклонен към мен за да развия потенциала си,но както и да е,старя се и не съм като кон с капаци,както явно си ти !!!

  Тази логорея е особено интересна, ако я разглеждаме с антропософски очи.

 7. Спиро  26.02.2017 г. | 12:18 ч.

  Безпогрешно разпознавам Армани и Луцко.

  Ти да, но аз например не. Мислил ли си някога да ги обясниш по-подробно? Най-добре с примери.

  Тази логорея е особено интересна, ако я разглеждаме с антропософски очи.

  В противен случай не прави никакъв смисъл смисъл. Човека много не е чел изобщо какво си казал и споменава неща, които на пръв поглед не са свързани с темата по никакъв начин.

 8. Стопанина  27.02.2017 г. | 22:09 ч.

  Мислил ли си някога да ги обясниш по-подробно? Най-добре с примери.

  Обяснявал съм ги няколко пъти. Ще ги обяснявам пак в книгата, която почнахме да пишем и нещо остана на заден план напоследък. 🙁

 9. Gergana  28.02.2017 г. | 01:05 ч.

  Е, на заден план.

  „Ари седна на камъка и се замисли. Не му потръгна. Стана му студено около седалището, мускулите му неволно се раздръпнаха и някак единодушно застинаха в неудобно усещане за собствената си уязвимост. Главата му се унесе в неправдподобни спомени около бившата му гъвкавост и увисна виновно и безкомпромисно в празната длан, в която представата за другата нарастваше заедно с опосредствяването на главата помежду им. „Пак съм тук, пак съм тук, има ме и докога ли…“, припяваше си Ари, докато и двете му длани изтръпнаха. Студ го прищипа и придърпа през тунела на самосъжалението и го изплю някъде преди изхода върху влажен отрязък от избледняла и посърнала от страсти централна улица. „Накъде?“, изплака всичко в него.“
  Следва… 🙂

 10. Стопанина  28.02.2017 г. | 11:01 ч.

  Следва…

  Направо ме шашкате с умението си да пишете проза. Вчера и Петьо ми събра очите с една пеперуда. 🙂

 11. Манас  02.04.2017 г. | 02:25 ч.

  Какво лошо има в това мъжете да могат да боравят с оръжие и в случай на нужда да защитят себе си и семействата си?

 12. Gergana  02.04.2017 г. | 10:45 ч.

  Какво лошо има в това мъжете да могат да боравят с оръжие и в случай на нужда да защитят себе си и семействата си?

  Какъв е проблемът това да става и извън казармата?
  С уважение

 13. Спиро  02.04.2017 г. | 10:55 ч.

  Манас, в това няма нищо лошо. Но това няма нищо общо с армията, защото:
  1. За дългата с месеци служба в наборната армия боравенете с оръжие е няколко часа, а стрелянето е броени минути. За тези няколко минути човек няма как да се научи да стреля.
  2. След като се отслужи на хората не ти дават нито оръжие, нито разрешение за оръжие. С какво ще защитават себе си и семействата си? С незаменимите знания придобити от казармата като бръснене на портрета на Ботев, белене на картофи, измерване на дължина с клечка за зъби?
  В случай на война какво ще правят с калашници срещу изтребители?

 14. Манас  02.04.2017 г. | 12:20 ч.

  Gergana: „Какъв е проблемът това да става и извън казармата?“ Може и извън казармата да се случва. Или да се приложи швейцарския модел – който не желае да служи, да заплати глоба или пък да върши общественополезна работа определено време. Швейцарските мъже, в продължение на еди колко си години ги викат всяка година за по 1 мес. на военни сборове. Освен това им зачисляват автомати, които те си държат във вкъщи.
  Спиро: „В случай на война какво ще правят с калашници срещу изтребители?“ Противодействието на изтребителите е работа на противовъздушната отбрана.

 15. Стопанина  02.04.2017 г. | 12:42 ч.

  който не желае да служи, да заплати глоба

  Глобата не е ли форма на робство, защото тя предполага, че си длъжен за нещо? И ако не издължиш дълга по един начин, дължиш нещо друго?

  Освен това им зачисляват автомати, които те си държат във вкъщи.

  Ако не мислят периодично за тези автомати и не ги чистят редовно, пак глоба (измислено задължение, робство), нали? Като в прехвалена Швейцария…

  Противодействието на изтребителите е работа на противовъздушната отбрана.

  Дали и как ще се противодейства на изтребителите, ще се решава от други, не от теб, нали? Каквато и да е заповедта, ти си длъжен да действаш.

  Какво лошо има в това

  Бе, няма нищо лошо в робството… за роба.

  Свободният човек не би и попитал.

 16. Манас  02.04.2017 г. | 18:03 ч.

  Стопанина: „Глобата не е ли форма на робство, защото тя предполага, че си длъжен за нещо? И ако не издължиш дълга по един начин, дължиш нещо друго?“ А нима човек трябва да има само и единствено права? Нима глобата не е форма на санкция и за неизпълнението на друг тип задължения? С какво предлагаш да бъде заменена глобата в едно общество? С потупване по рамото? С молба повече да не се кара с превишена скорост?
  Това за редовното чистене на автоматите – не знам. „Измислено задължение“ – ми то и определени права са измислени.
  Стопанина: „Дали и как ще се противодейства на изтребителите, ще се решава от други, не от теб, нали? Каквато и да е заповедта, ти си длъжен да действаш.“ Ами ако имам достатъчно власт – ще се решава от мен. По принцип на изтребителите не се противодейства с калашници, просто защото няма смисъл. Не разбирам защо Спиро е дал този пример при положение, че съществуват различни родове войски. Това, че с калашници не може да се спрат изтребители, основание ли е огромната част от мъжете в едно общество да бъдат лишени от възможността да получат някаква елементарна военна подготовка? За теб е лошо човек да умее да защитава себе си и семейството си – за мен не е.

 17. Манас  02.04.2017 г. | 18:16 ч.

  По твоята логика излиза, че и данъците трябва да се плащат само и единствено, ако човек има желание да ги заплати. Допускам, че си против съществуването на държави. Възможно е да имаш в ума си представата за някакво извисено общество, която представа ми е непозната. Дори даден вариант на обществено устройство да е по – съвършен по принцип, това не означава, че той е възможен към съответния момент. Има си определени реалности. Стопанино, какво предлагаш по отношение на отбраната на България да речем? Професионалните войници също са длъжни да изпълняват заповеди. Да премахнем и професионалната армия и в случай на нападение (например от страна на Ердоган) да разчитаме само и единствено на молитви ли? Мен не ме влече този вариант.

 18. Весо  02.04.2017 г. | 18:44 ч.

  Манас звучиш глупаво и говориш недомислени неща само за да убеждаваш че,, в казармата се става мъж,, голямата работа, ще те разочаровам —тя нищо не променя ,сори пич изпитано е

 19. Манас  02.04.2017 г. | 19:39 ч.

  Кое по – конкретно е глупаво и недомислено? Цитирай и обясни.
  Къде убеждавам, че ,,в казармата се става мъж,,? Можеш ли да цитираш?

 20. Манас  02.04.2017 г. | 19:40 ч.

  И защо не е одобрен единия от коментарите ми? Какво нередно имаше в него?

 21. Атмановски  02.04.2017 г. | 19:55 ч.

  Според мен, особено и с оглед на засилващата се от юг опасност (Турция, ИДИЛ) ще е добре не само професионалните ни войници да умеят да боравят с оръжия, но това да могат и много други мъже. А за да го могат – те трябва да бъдат обучени. Смятам, че трябва да има някаква форма на военно обучение, която да обхваща много повече хора отколкото са военните (за предпочитане задължителна форма евентуално с опция за замяна с глоба или общественополезен труд): еди колко си месеца наборна военна служба или швейцарския модел, или пък курсове за боравене с оръжия (които курсове мъжете да посещават в продължение на еди колко си години, по еди колко си дни годишно за еди колко си часа в определени центрове за обучение).

  П.П.: Смених си името, защото сайтът не ми позволяваше да си публикувам коментара.

 22. Стопанина  02.04.2017 г. | 20:18 ч.

  С какво предлагаш да бъде заменена глобата в едно общество?

  Няма да ти давам готови отговори. Искам да си раздвижиш мисленето. Ето една хипотетична ситуация:

  1. Станал съм законотворец и съм получил властта да налагам законите си.

  2. Мой закон глобява или криминализира всяка проява, която поощрява ограничаването на човек да живее живота си както и където намери за добре.

  3. Ти нарушаваш този закон и ти налагам глоба 10,000 лева.

  Какво ще направиш? Ще платиш глобата? Ще се молиш да бъде опростена с обещание, че повече няма да говориш това, което мислиш? Или ще призоваваш хората да разберат позицията ти, че законът е аморален и същото важи за глобата?

  Това, че с калашници не може да се спрат изтребители, основание ли е огромната част от мъжете в едно общество да бъдат лишени от възможността да получат някаква елементарна военна подготовка?

  Никой не е лишил никого от това. Военното обучение в образователната система е свободно ИЗБИРАЕМА дисциплина и така трябва да бъде. Има и ДОБРОВОЛЕН военен резерв. Нещо не са ти много ясни нещата май.

  Възможно е да имаш в ума си представата за някакво извисено общество, която представа ми е непозната.

  Очевидно не ти е позната.

  Дори даден вариант на обществено устройство да е по – съвършен по принцип, това не означава, че той е възможен към съответния момент.

  Но може и да е възможен към съответния момент. Това обаче няма как да го знаеш, щом не ти е познат.

  Професионалните войници също са длъжни да изпълняват заповеди. Да премахнем и професионалната армия и в случай на нападение (например от страна на Ердоган) да разчитаме само и единствено на молитви ли?

  Кой е казал, че трябва да се премахне професионалната армия? И кой е казал, че професионалните войници не трябва да изпълняват заповеди? Това си е техен ИЗБОР, който предполагаемо са на направили ДОБРОВОЛНО.

  Наистина ли думите ДОБРОВОЛНО и ИЗБОР нищо не ти говорят? Вече съм почти сигурен, че не си гледал и видеото ми.

  И защо не е одобрен единия от коментарите ми? Какво нередно имаше в него?

  Нямаш неодобрен коментар. И да имаше, не съм войник на пост, който веднага трябва да пуска генерала, щом спре пред портала на казармата.

  Имам си друга работа.

  Смятам, че трябва да има някаква форма на военно обучение, която да обхваща много повече хора отколкото са военните (за предпочитане задължителна форма евентуално с опция за замяна с глоба или общественополезен труд)

  Отново нарушаваш закона ми, че тук не може да се ограничава човешката свобода с измислени, аморални задължения. Още 10000 лева глоба!

  И един въпрос: Ако ме обучат да използвам оръжие против волята ми, откъде си сигурен накъде ще сочи оръжието ми, ако се стигне до военен конфликт с Турция и съм заставен да взема участие?

 23. Манас  03.04.2017 г. | 22:26 ч.

  Ако се разреши всеки да си живее, както си иска – ще настане хаос. В училищата няма опция за получаване на военна подготовка. В този доброволен военен резерв, обучават ли хора?
  Неизлезлият коментар е излязъл.
  Няма как да си сигурен накъде ще сочи оръжието ти. Ако толкова не щеш да го използваш, можеш да откажеш да го направиш и да си понесеш последствията.

 24. Манас  03.04.2017 г. | 22:27 ч.

  Колкото до идеята за някакво извисено общество. Един вариант за обществено устройство може по принцип да е по – съвършен от сега съществуващите, ама по принцип. Тоест, да не е подходящ за настоящия етап от еволюцията на човечеството.

 25. Стопанина  03.04.2017 г. | 22:36 ч.

  Ако се разреши всеки да си живее, както си иска – ще настане хаос.

  Проектираш вътрешния си хаос върху други хора и света.

  В училищата няма опция за получаване на военна подготовка.

  Хайде да не ми разправяш наизуст какво има и какво няма. Щом ти казвам, че има, ще се размърдаш и ще провериш, вместо да повтаряш небивалици като латерна. Не само че има курсове, ами желаещите получават и звания след завършването на курсовете.

  Ако толкова не щеш да го използваш, можеш да откажеш да го направиш и да си понесеш последствията.

  А мога да го насоча към теб и такива като теб, които се кефят на оковите си и искат да слагат окови на други. Това само хипотетично със съответните хипотетични последствия за кармата ми.

  Колкото до идеята за някакво извисено общество. Един вариант за обществено устройство може по принцип да е по – съвършен от сега съществуващите, ама по принцип. Тоест, да не е подходящ за настоящия етап от еволюцията на човечеството.

  Това вече го каза и вече ти отговорих в предишния коментар. Ако искаш, може да го потретиш. И даже да тропнеш с краче, за да си „по-убедителен“. 🙂

  Ето за такива роби въобще не ми е жал. Само гърч, гърч, гърч ще ви оправи. Казарма, клатене, данъци, шамари, подигравки, ограничения на хаоса ви, та да не се шири по света. И в този живот, и в следващия, и в по-следващия, докато ви изтънеят главите и си кажете: дотегнаха ми тия окови, ще ставам човек. В този смисъл съм върл фен на черните учители като Баце, Буда, Цвъ Цвъ, Каракачанката, Пастирката и прочие, които ви ръгат и ритат, а още не ви стига и даже молите за „още, още“…

  Малко ви е. Ще има и още. Гаранция.

 26. Стопанина  03.04.2017 г. | 22:45 ч.

  И да не забравим:

  Манас, вече дължиш 40,000 лева за престъпване на законите ми. Хазната чака.

  Доброволно ли ще ги плащаш? Съдия изпълнител ли да пращам, за да описва имуществото ти? Или ще даваш дупе в затвора и ще отработваш глобата с трудова повинност?

  Избирай, имаш това право, демокрация е все пак.

 27. Спиро  15.04.2017 г. | 21:00 ч.

  Швеция въвежда задължителна военна служба

  източник: frognews и го проверих на bbc. Страната успяла да спечели почетното второ място в свето по брой изнасилвания на глава от населението, реши че живота там не е достатъчно лош за мъжете и реши да направи нещо по върпоса.

 28. House M.D.  15.04.2017 г. | 21:45 ч.

  Предлагам да се срещна лично с Манас и да го подложа в следващите 9 /словом: девет/ месеца на същия режим, на който бях подложен от Мишето.

 29. Стопанина  15.04.2017 г. | 22:05 ч.

  живота там не е достатъчно лош за мъжете и реши да направи нещо по върпоса.

  Ами да. Сега вносните мъже ще опъват шведките, а шведите ще стоят под ключ в казармите и ще лъскат пушките. О, забравих… Освен това, ще се подготвят за евентуално нападение на най-големия враг на „свободата“ им, Рашката.

  Колкото повече време минава, толкова повече ми се иска да бях разгледал въпроса във видеото от друга гледна точка. Не че и тази не е адекватна, особено покрай многократно подновяваната кампания миналата година, но…

  Де да знам, може пак да изскочи повод. Тогава определено бих защитил връщането на военната повинност с необичайни, гениални аргументи.

 30. House M.D.  15.04.2017 г. | 22:24 ч.

  С оглед много вероятното участие на Тримата глупаци във властта, Стопанинът ще има повод да направи еп. 2.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.