Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)

Пълна версия на коментарно-документалния филм

Резюме: В първия сегмент прилежно и надлежно се изтъква и защитава позицията, че конскриптната (наборна) армия като цяло, не само българската, е съвременна форма на робство, която по същество не се различава от узаконените практики на варварски общества в античността и по-новата история.

Втората част, образно казано, подлага на обстрел всички аргументи, изтъквани в наши дни от защитниците на актуалната идея за връщане на военната повинност в България. Прави се анализ за мястото на България по този показател сред останалите европейски държави, като се отбелязват икономически, демографски, социално-културни и други прилики или различия.

Заключителната част елиминира и най-отчаяните аргументи за наборното робство. На критика са подложени както нискообразованите застъпници на тази човеконенавистна идея, така и манипулациите на министри, целящи военното задължаване дори на жените. Специално внимание се обръща на широко разпространения и често повтарян „сериозен аргумент“ за връщането на военно-медицинските комисии, като той неоснователно се поставя в контекста на „грижи за общественото здравеопазване“.

Епилогът повдига неудобни въпроси и би трябвало да накара всеки зрител да се замисли върху темата за връщането на наборната армия — даже ако се лъже, че тази тема (вече) не го засяга.

Пълна версия в YouTube.

Линк за сваляне на филма от „Замунда“.

Линк за Torrent Team.

Линк за „Арена“.

„Наборната армия — робство и позор“ (плакат)Недоброволно участват:

НАТО-вският военен министър Николай Ненчев, НАТОВ-ската военна министърка Ан-Грете Стрьом-Ериксен, Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Красимир Каракачанов (ВМРО), генерал Михо Михов (председател на Комисията за отбрана), Велизар Енчев (независим народен представител) и др.

Със специалното неволно участие на журналистите Андрей Рангелов и Любомир Денов, ветерана Марин Петков и др. Символичен „Оскар“ за цялостно творчество посмъртно получава винаги забавният комик полковник Петко Йотов заради неговия безценен кинематографичен принос към традициите на загубени поколения.

Свободата над всичко:

Продукцията на „От Извора“ е резултат от денонощна робска служба в течение на две седмици. Авторът не изисква отплата за труда си, а щедро дарява плода на работата си на цялото общество.

Видеото може (и трябва?!) да се разпространява свободно в други блогове, социалните мрежи и торент тракерите, за да достигне до повече хора.

Споделяне на публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

216 коментара за "Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)"

 1. Стопанина  15.04.2017 г. | 22:25 ч.

  Дам, това имах предвид и аз.

 2. Спиро  16.04.2017 г. | 14:38 ч.

  Аз лично не вярвам да върнат военния слугинаж, но бих се обзаложил, че ще продължаваме да чуваме за него от политиците и от доста „обикновенни“ националисти.

 3. House M.D.  16.04.2017 г. | 22:30 ч.

  Може и да го върнат. Щом потомствени атеисти като Плевньо заемат първите места в църквите, а потомствени пасивни гейове като Глинка са отговорни за здравепогазването, защо да не върнат и НВР?

 4. коментатор  22.04.2017 г. | 11:17 ч.

  Оф, стопанино, успокоих се. 🙂 Не съм само аз с бисерите, ето с „единствения“ ставаме двама :). Това с „богоподобните бога-тури“ направо ме уби :). И нова дума научих – гевезе. Триѝте мои емоционални изказвания, които смятате за неподходящи. Самата аз бих изтрила някои от тях на следващия ден ако можех.:) Споделям напълно вашата гледна точка за военното обучение. Благодаря за интересната статия! 🙂

 5. Стопанина  04.05.2017 г. | 17:21 ч.

  Тази година Каракачанката не беше пяла тази песен:

  https://www.actualno.com/politics/karakachanov-shte-nastojava-za-vryshtane-na-nabornata-voenna-slujba-news_609489.html

 6. Стопанина  20.05.2017 г. | 14:52 ч.

  Каракачанов убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден

  Преди да влезе в сградата на музея Каракачанов каза, че не е водил разговор с финансовия министър колко ще струва връщането на наборната служба, защото „този разговор не е актуален със сегашния бюджет“.

  Този разговор няма да е актуален и със следващия бюджет, и с по-следващия, и с по-по-следващия. Другарят агент добре се е ориентирал към музеите на глупостта. Мястото на наборната армия е точно там.

  И друга статия за „възпитателната“ роля на казармата.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.