Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)

Пълна версия на коментарно-документалния филм

В първия сегмент прилежно и надлежно се изтъква и защитава позицията, че конскриптната (наборна) армия като цяло, не само българската, е съвременна форма на робство, която по същество не се различава от узаконените практики на варварски общества в античността и по-новата история.

Втората част, образно казано, подлага на обстрел всички аргументи, изтъквани в наши дни от защитниците на актуалната идея за връщане на военната повинност в България. Прави се анализ за мястото на България по този показател сред останалите европейски държави, като се отбелязват икономически, демографски, социално-културни и други прилики или различия.

Заключителната част елиминира и най-отчаяните аргументи за наборното робство. На критика са подложени както нискообразованите застъпници на тази човеконенавистна идея, така и манипулациите на министри, целящи военното задължаване дори на жените. Специално внимание се обръща на широко разпространения и често повтарян „сериозен аргумент“ за връщането на военно-медицинските комисии, като той неоснователно се поставя в контекста на „грижи за общественото здравеопазване“.

Епилогът повдига неудобни въпроси и би трябвало да накара всеки зрител да се замисли върху темата за връщането на наборната армия — даже ако се лъже, че тази тема (вече) не го засяга.

Пълна версия в YouTube.

Линк за сваляне на филма от „Замунда“.

Линк за Torrent Team.

Линк за „Арена“.

„Наборната армия — робство и позор“ (плакат)Недоброволно участват:

НАТО-вският военен министър Николай Ненчев, НАТОВ-ската военна министърка Ан-Грете Стрьом-Ериксен, Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Красимир Каракачанов (ВМРО), генерал Михо Михов (председател на Комисията за отбрана), Велизар Енчев (независим народен представител) и др.

Със специалното неволно участие на журналистите Андрей Рангелов и Любомир Денов, ветерана Марин Петков и др. Символичен „Оскар“ за цялостно творчество посмъртно получава винаги забавният комик полковник Петко Йотов заради неговия безценен кинематографичен принос към традициите на загубени поколения.

Свободата над всичко:

Продукцията на „От Извора“ е резултат от денонощна робска служба в течение на две седмици. Авторът не изисква отплата за труда си, а щедро дарява плода на работата си на цялото общество.

Видеото може (и трябва?!) да се разпространява свободно в други блогове, социалните мрежи и торент тракерите, за да достигне до повече хора.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

299 коментара за "Кинопремиера: „Наборната армия — робство и позор“ (видео)"

 1. Scorpio  23.01.2018 г. | 03:13 ч.

  2. Военната повинност е енциклопедичен пример за съвременна форма на робство. -Робство, което не се дори леко коментира за жени.
  3.Военната повинност е насилие, лишаващо мъжете от възможност за свободна реализация в сфера, която би ги направила по-полезни за себе си и обществото.
  4. Военната повинност цели индоктринация на мъжете,( не е независимо от пола има, не говорят за жени тук.) (независимо от пола им) в полза на властниците (не на народа).

  6. Военната повинност води до излишни осакатявания и смъртни случаи в мирно време. Излишни, защото е спорно дали оцелелите получават смислена военна подготовка. – да ще доведе на осакатявания на мъже само.

  . Военната повинност е подигравка с „равнопоставеността на половете“ и нищо не може да се направи за двойните стандарти, защото половете са различни!– различни са ама само когато става въпрос за задължения. Иначе правата са им равни.

  С други неща съм съгласен.
  Аз много харесах видеото ти, и се радвах, че някой е направил такъв добър коментар. Но да ми се обяснява как САМО аз трябва да карам военна служба, заради пол, особено пък когато жените могат да са на всеки пост във армията, на който те пожелаят, няма да стане.
  Въобще.

 2. Scorpio  23.01.2018 г. | 03:15 ч.

  „Може да съм засегнал въпроса и на друго място, но вече не помня.“

  Беше още казал, как в Австрия и Швейцария, бяха гласували за остава повинността само за мъже разбира се, и как и жени са гласували, въпреки, че не са задължени.

 3. Стопанина  23.01.2018 г. | 03:24 ч.

  И отново – правиш грешка, като разглеждаш въпроса през призмата на The Red Pill. Мога да те оборя за почти всичко, което си написал отгоре. Ако не те оборя, поне би ти показало, че нещата не са розови и за жените заради тази повинност.

 4. Scorpio  23.01.2018 г. | 03:27 ч.

  „че нещата не са розови и за жените заради тази повинност“ .- ако са включени ще е абсолютно гнусно също.
  Ама не ги постаям аз нещата така, ако Каракачанов беше казал че иска всички, нямаше да обяснявам как само единият пол се вкарва.

  Ако беше каза, е иска всички да са, пак щях да протестирам, колко сега.

 5. Scorpio  23.01.2018 г. | 03:29 ч.

  “ Ако беше каза, е иска всички да са, пак щях да протестирам, колко сега. “ –
  Искам да кажа, че и да беше казал, че всички трябва да влизат, отново щях да протестирам.
  (извинявам се, клавиатурата ми е зле)

 6. Стопанина  23.01.2018 г. | 03:47 ч.

  ако са включени ще е абсолютно гнусно също.

  И да не са включени, пак ще имат проблеми – независимо дали са съпруги, майки или баби на включените. Гледай общата социална картина – цялата гора, а не се взирай в дървото, защото рискуваш да те подведат към манипулирани размисли и изводи.

  Проучи как стоят нещата, да речем, в Русия. Там жените (майките) защитават правата на синовете си, защото съпрузите им и самите им синове са прекалено заспали и милитаризирани от най-ранна възраст, за да се бранят сами от армията и правителството си. Изключенията потвърждават правилото.

  ако Каракачанов беше казал

  Каракачанов може да казва каквото си иска. Човекът е тъпо парче и не може да продава успешно на публиката една идея, която се спуска отвън. Предшественикът му – Ненчев, я продаваше по-добре и по-вярно с истинските цели. А тези цели са завеждане на военен отчет и във военен резерв на всички граждани, включително жените.

  Дори Конституцията на РБ е категорична, че „дългът“ е за всички граждани, а не за определен пол. В този смисъл ще видим какво ще измъдрят с новия проектозакон. Но съм сигурен, че ще покрива външните изисквания за резерва, а не глупостите на Каракачанов. И най-вероятно проектозаконът ще бъде отхвърлен (за кой ли път!) по икономически и противоконституционни причини, освен ако натискът отвън не е прекалено голям и не цели фалиране на държавата и смяна на амбулантните търговци, позиращи като политици във властта.

  Искам да кажа, че и да беше казал, че всички трябва да влизат, отново щях да протестирам.

  На мен взе да ми писва да подновяват тая умряла тема по два пъти годишно от 2015-а насам. И все повече се убеждавам, че обществото трябва да си доизживее недоизживяното. Затова, след като излезе проектозаконът и се запозная с него, независимо какво пише в него, вероятно ще го подкрепя с две ръце и с присъщия ми натопорчен сарказъм.

  Така де, убедиха ме, че казармата трябва да се върне. За да умре отново заедно с мафиотската държава… Този път, надявам се, завинаги.

  Stay tuned…

 7. Стопанина  25.01.2018 г. | 12:49 ч.

  Каракачанов чупи тъпометъра:

  Доброволната казарма ще дава предимство за държавна служба и вуз

  Из публикацията:

  Който отиде доброволно войник, ще има предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация или в университет.

  За да стане това, трябва да се променят около 10 актуални закона. Палячото не може да прокара един проектозакон, а вече мисли да променя цялата юридическа база на страната. Според мен идеята е в противоречие и с Конституцията. Да не говорим, че идеята е вносна от… Руската федерация, където военната служба е обвързана с по-нататъшната работа на държавна служба.

  Той предлага да бъде въведена швейцарската система – обучение на всички за кратък период от 6 месеца, а след това резерв.

  Швейцарската система позволява на обучените мъже и дори ги задължава да разполагат с лично оръжие, поддържано в бойна готовност. Искате ли да се обзаложим, че Каракачанов би изрязал това от швейцарската система, за да е сигурен, че пушките няма да бъдат насочени срещу него, когато дойде Видовден.

  Изразът „кратък период от 6 месеца“ е нефелен. Какви са тези субективизми? Читателят може и сам субективно да прецени дали „период от 6 месеца“ е кратък, или пък е твърде продължителен.

  „По време на резерва опресняваш знания и подготовка, докато си в подходяща възраст. Така че ще има един ден казарма. Нуждата го налага“, каза Каракачанов.

  Между първото и второто цитирано изречение няма логическа връзка, въпреки че с думите „така че“ Каракачанов твърди обратното. 🙂

  Каракачанов твърди, че за доброволната служба ще се ползва материалната база, където служат кадровите войници, а там, където тя е унищожена, ще се възстанови.

  Кой ще плаща за възстановяването на унищоженото и колко ще струва?

  Досега Каракачанов не е дал финансова обосновка на начинанието.

  Защото мечтите са безплатни. :mrgreen:

 8. Стопанина  25.01.2018 г. | 13:07 ч.

  И гледайте сега майтап! Ето какво казва патрЕотчето в друго изказване относно Истанбулската конвенция:

  „В тази конвенция леко по терлици, през задния двор, се прави опит да се подмени биологичното понятие „пол” с понятието „социален пол”. Социален пол няма, има биологичен пол, смята той.

  Щом няма социален пол, всякакви приказки за военна повинност, засягаща основно единия пол, са лишени от основания.

  „Под стереотипни роли се разбира биологичната роля на мъжа и жената, това, което природата е заложила.“

  Природата не е заложила оръжие в ръцете на мъжете. Ролята на мъжа като войник е стереотипна. Само дето един прост патрЕот не може да вдене как се оплита и сам се вкарва в противоречие.

 9. Стопанина  25.01.2018 г. | 13:44 ч.

  Добра статия от Медиапул, да им се не надяваш:

  Доброволната казарма: Обърнете покривката, за да не се виждат дупките

 10. Scorpio  29.01.2018 г. | 17:13 ч.

  „Природата не е заложила оръжие в ръцете на мъжете. Ролята на мъжа като войник е стереотипна. Само дето един прост патрЕот не може да вдене как се оплита и сам се вкарва в противоречие.“

  Това, разбира се, е вярно. Проблемът е, че такива хора мислят, че природата Е заложила оръжие в ръцете им – биологичен детерминизъм. Или някаква много странна форма на такъв.

 11. Scorpio  01.02.2018 г. | 01:46 ч.

  Каракачанов: „Да бил съм в казарма! В минал живот!“ .
  LOOOLOLOLOLOL 😀

 12. Scorpio  01.02.2018 г. | 01:47 ч.

  Нещо ми подсказа, че в този живот не е бил.

 13. Стопанина  07.02.2018 г. | 13:29 ч.

  Доброволната военна служба – от „Великолепната седморка“ до Валтер Калашников

  Из статията:

  …Патриотичната мечта на военния министър Красимир Каракачанов да реставрира наборната военна повинност. Понеже това няма как да се случи, съвсем навреме той се примири с компромиса – доброволна служба под знамената за „онези млади хора, които така са възпитани и имат желание“. […] Според предложението на министъра на отбраната по време на обучението си доброволците ще получават заплата от около 600 лв. Заедно с другите сметки по издръжката им те ще струват на държавата близо 54 млн. лв. на година (данните са на Министерството на отбраната отпреди няколко години). Тези пари ще излязат пак от сметката на онези данъкоплатци, обезумели от бедност, безпомощност и тормоза на кърските разбойници.

  След като осигури парите за кратковременна заетост на доброволни донаборници, държавата ще трябва да се погрижи и за базите, в които да ги забавлява с ролеви игри. Да, да, точно с игри! Защото ефектът от изгърмяването на бюджетен ресурс за идеята на Каракачанов може би ще придаде някакъв смисъл на присъствието му в управлението на държавата, но няма да реши проблемите с комплектоването на армията. Там се губят 2400 резервисти и 5500 професионални войници, за чието обучение са нужни години. Но има и още един проблем. […] Колко от някогашните казарми все още са собственост на Министерството на отбраната и колко от тях са годни за използване, не е ясно. За това и въпросът, къде ще настани Каракачанов доброволците си е съвсем основателен. Един вариант е мотел „Козият рог“ на коалиционния му партньор Валери Симеонов в Малко Търново. Там през пролетта на тази година нощуваха полицаите, командировани за охрана на южната граница, но само той няма да свърши работа. Ще трябва да бъдат потърсени и собствениците на вече продадените военни имоти. Срещу наем, разбира се.

  Смях се с глас на това: „идеята на Каракачанов може би ще придаде някакъв смисъл на присъствието му в управлението на държавата, но няма да реши проблемите“. 😀

 14. Scorpio  08.02.2018 г. | 17:20 ч.

  Абе кога Каракачанов ще изкара своята служба? Бива толкова неприятен човек….

 15. Светльо  13.02.2018 г. | 15:38 ч.

  Макрон ще спази обещанието си за задължителна военна служба

  Две десетилетия след като Париж отмени задължителната военна служба, тя ще бъде въведена отново във Франция, заявиха от правителството във вторник. Това означава, че френският президент Еманюел Макрон ще спази едно от обещанията в предизборната си кампания.

  Банкстерския президент на Франция, Макрон, по стъпките на болшевизма.

 16. Стопанина  13.02.2018 г. | 15:46 ч.

  Ключовото в статията за мен е следното:

  Той (Макрон) оправда тази своя идея с нуждата от социално обединение в общество, където младите хора имат множество различия в представата си за света.

  Имаш различна представа за света от официалната? – Запрещено!

  Следователно, Макрон се подписва под становището, че армията е индоктринационен център за обезличаване на индивиди.

 17. Scorpio  13.02.2018 г. | 16:38 ч.

  Ще бъде с трайност един месец. Не знам дали това може да се води наборна служба. По-скоро нещо символично ще е според мен.
  Дори Франция не може да си позволи година военна служба, какво остава за България.

 18. Светльо  13.02.2018 г. | 16:56 ч.

  @ Scorpio

  Тази година един, после два, после три и така от 6 до година. Какво им пречи? Щяла да фалира държавата? Държава не фалира, пари като вестници, пардон, цифри на компютъра.

  Самата идея е безумна, но им върши чудесна работа. Първо още по-големи дългове, после повече индоктринация (то не че им трябва специално на франсетата ама и де що читаво и то да отиде в канала) та и повече социално напрежение така може да се създаде – като вкарат на едно място араби, африканци и бели момчета.

 19. Scorpio  13.02.2018 г. | 16:59 ч.

  – като вкарат на едно място араби, африканци и бели момчета.
  И момичета.

 20. Стопанина  21.02.2018 г. | 13:37 ч.

  Идеята на Каракачанов ще гълта десетки милиони годишно без ясен ефект.

  Че гълтането на милиони годишно не е ли достатъчен ефект за ненаситните? Вярно е, че ги надценихме, като подозирахме по-дълбоки замисли, но и това не е малко. Голямо облажване ще падне от „наши фирми“ още при възстановяването на отдавна изчезналата материална база.

 21. Scorpio  20.03.2018 г. | 14:58 ч.

  http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/1767532

  Молдова планира да се откаже от наборната военна служба.

 22. Scorpio  17.04.2018 г. | 20:43 ч.

  https://news.bg/politics/i-sotsialistite-podhvanaha-temata-za-nabornata-sluzhba.html

  Социалистите подхванаха темата за наборната служба.

 23. Светльо  06.05.2018 г. | 15:50 ч.

  Близнашки дори попита: „Какъв гражданин си, ако не си готов да защитиш родината си?“

  Изглежда, че най-големите тлъстаци с шкембаци стават най-големите поддръжници на казармата.

  Значи какъв гражданин си, а какви човеци сте вие близнашки и каракачанов? Ако изобщо можем да говорим за човеци?

 24. Стопанина  06.05.2018 г. | 15:58 ч.

  Що трябва да съм гражданин?

 25. Varna Mapper  06.05.2018 г. | 21:54 ч.

  Според мен е крайно време да се оправим – тъй де, по света предстоят катаклизми, в чужбина има много българи, които ще се върнат тук(защото сме географски на безопасно място), така че щем не щем, за да ги приемем ще трябва тук да има що годе някакви условия… Така че отпада възможността за наборна армия(задължителна най-малкото), защото хептен ще фалираме.

 26. House M.D.  10.05.2018 г. | 16:08 ч.

  Когато нещата опират до малоумие и кражба, държавата не жали сили и средства да ги осъществи. И пак предметът Мишето ще се облажи.

 27. Стопанина  30.07.2018 г. | 20:40 ч.

  Поповете в армията, наборните комисии и военно-патриотичните уроци в средните училища не са достатъчни за съвременна Русия. Путин върна замполитите в армията, за да осъществяват пропагандните си цели. Това е поредното свидетелство, че План 2020 на болшевишката ДОСААФ, който често съм споменавал и по други поводи, неизменно се следва година по година.

  Русия бавно, но уверено се съветизира по изпитана рецепта. 2020-а е зад ъгъла. Какво следва?

  А потом – война, и сколько из них не вернулись…

 28. Стопанина  27.11.2018 г. | 13:11 ч.

  Алгоритъмът на YouTube ми препоръча едно видео с много интересна информация. Съдейки по коментарите под него, някои руснаци са шокирани. Но за мен не е никаква изненада, че руската армия е регистрирана в международните регистри като… американски бизнес.

  Проверка в бизнес справочнике США (https://www.upik.de/ или http://www.dnb.com/)
  Зарегистрированное имя бизнеса:
  Министерство обороны РФ
  DUNS ®: 363447708
  Место ведения бизнеса: д. 19 ul.Знаменка
  Почтовый код: 103160
  Город: Москова
  Страна: Российская Федерация
  Номер телефона: 74956965395
  Ответственный: Сергей Шойгу Кожегедович
  Деятельность SIC(СИК): 9711-Национальная охрана США.

  Все военные комиссариаты РФ зарегистрированы в США как бизнес компании. Для проверки стоит только указать на сайте upik.de в строке поиска „VOENNY KOMISSARIAT“ и страну „Россия“.

  Бизнес США классифицируется по SIC(СИК) и НАИКС кодам, в Министерстве труда США. http://www.dol.gov/

  И едва ли това се отнася само за руската армия…

 29. Светльо  27.11.2018 г. | 15:28 ч.

  Още едно потвърждение на факта, че такова задължение като войнски дълг е измислено понятие за сломяване на човешката воля.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.