6 начина, по които вегетарианството ви спестява пари

Няколко точки за размисъл, насочени към онези, склонни да променят хранителните си навици

Отказът от месото не е за всеки, но много вегетарианци са убедени, че безмесната диета подобрява здравето им. Все пак ползите не се изчерпват с подобреното здраве и ограничаването на жестокостта към животните. За тези, които не са направили избор да преминат към безмесно хранене, има аргументи, че отказът от животински продукти не само е от полза за здравето, но и за джоба ви.

Макар да се среща схващането, че яденето на повече зеленчуци може да излезе скъпо, когато съпоставите цените с тези на месото, всъщност излиза, че спестявате. Има няколко начина, по които ограничаването или премахването на месото от хранителния режим спестява пари.

6 начина, по които вегетарианството ви спестява пари

Ето 6 причини, поради които, ако сте вегетарианец, това ви се отразява добре финансово:

1. Зеленчуците са по-достъпни от най-евтиното месо. Не се нуждаете от финансов експерт или сложни математически сметки, за да откриете, че килограм земеделска продукция е с по-ниска цена от килограм месо. Да, най-добрите зеленчуци може да са скъпи, но не толкова, колкото „най-качественото“ месо.

2. Отглеждането на собствена растителна храна не изисква особени усилия и инвестиции. Грижите за зеленчуците и плодовете могат да се извършват на ограничено пространство при начални вложения от едва няколко лева. Градинарството само по себе си е спестяване. Според Националната градинарска асоциация на САЩ едно средностатистическо семейство инвестира около $70 на година, а добивът на продукция се изчислява на $600, което представлява огромна възвращаемост на вложението.

3. Зеленчуците и плодовете могат да се съхраняват. Макар да има методи за запазване на месото, например чрез изсушаване, консервирането на зеленчуци и плодове е не само по-лесно, но и по-евтино. Дори замразяването на зеленчуците в разгара на добивния сезон ще ви осигури свежи аромати през цялата година.

4. Отпадъците от зеленчуците служат за компост. Ако случайно растителната храна се развали, преди да я консумирате, можете да я хвърлите на купчината тор. Не можете да направите същото с месото. Освен това всички части, които не ядете или изрязвате (сърцевината на ябълките, обелките от банани и др.) могат да се оползотворят в купа компост.

5. Дълготрайните протеинови източници издържат повече време от месото. Можете да се запасявате с месо само ако имате фризер, иначе то ще се развали, преди да го изядете. Растителните протеини от зърнени култури и бобови растения са както евтини, така и годни за почти безсрочно съхранение, стига да са сухи.

6. Спестявате от разходи за лечение. Месоядците ще кажат, че месото не е толкова вредно — може и да е така, — но вегетарианската диета се свързва с по-малко сърдечни заболявания, които са сред водещите причини за смъртност.

Ако твърдо сте решили да се храните с месо, уверете се, че изборът ви е информиран. Не всички месни продукти са еднакво качествени. Но ако се замисляте, дали да станете вегетарианец, финансовите ползи са просто още една причина да направите промяната.

Автор: Елизабет Рентър @ Natural Society

Превод: Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "6 начина, по които вегетарианството ви спестява пари"

 1. Антиантихрист  14.01.2016 г. | 19:49 ч.

  За да си вегетарианец, много е важно също така да поддържаш и разнообразна диета. Само с палачинки и ангелска супа всеки ден няма да стане работата. 🙂 Важно е и да има поне различни 3 ястия на масата, за да се засищат различните вкусови дефицити на човека и храненето да е балансирано. Т.е. по-добре 40 хапки от 40 различни ястия, отколкото да изядеш половин самун хляб с лютеница.

 2. Полувегетарианец  14.01.2016 г. | 20:38 ч.

  Само едно мъничко уточненийце!! Зеленчуците и плодовете имат сезонни цени, които през зимата са непосилни за повечето българи и много рядко имат отстъпки, освен когато започнат да се скапват, а тогава в тях освен нитрати няма нищо друго. Месото не се влияе от сезони, и всяка седмица в някоя търговска верига има доста изгодни намаления. Избягвайте по възможност зеленчуци от Турция ( за жалост това са 80 %), защото те са просто отрова! Домашни консерви с домашни зеленчуци за зимата е най-доброто, но малко хора вече отделят време и средства за това. Предпочитат лютеница на промоция от веригите с китайски чушки и домати. Истината е, че бедните хора не могат да се хранят здравословно и качествено!

 3. Петьо  14.01.2016 г. | 22:15 ч.

  Затова и природата се е погрижила да има сезонни зеленчуци – ряпа, моркови, червено цвекло, гулия, пащърнак, целина, картофи, праз, лук, чесън, зеле.

  От плодовете има ябълки, круши, дюли, тиква, шипки, киви (при това вкусно и качествено българско!), лимони – може да се гледат и в домашни условия у нас, райска ябълка, нар.

  Те са и за предпочитане пред консервираните и замразени храни. Ако липсват свежи – по-добре сушени (примерно сливи, смокини, кайсии, стафиди или пък чушки, домати).

  Добавяме и ядки – орехи, лешници, бадеми, фъстъци (има и български), семена – сусам, лен, мак, коноп, тиквено семе (всички те /могат да/ се гледат и у нас).

  Бобови – боб, леща, грах (сушен), нахут – пак все неща, които се гледат и в България.

  Зърнени култури – пшеница, овес, ръж, ечемик, лимец, ориз, спелта, елда, просо – и пак отгледани в България (просо, ечемик и овес се намират по-трудно и все пак ги има).

  Прибавяме и зелени подправки като магданоз и босилек, копър, които могат да се гледат и в саксии у дома целогодишно.

  Като се има и пред вид, че много от изброените неща могат и да се покълват или да се правят поници от тях.

  Разнообразието е огромно, при това все от храни, които си растат у нас и няма нужда да се внасят. На много места в страна свободно си расте и вълче грозде.

  Не знаете какво е вълче грозде? Тогава питайте баба си за кокоша сянка! Или за лиций или мерджан. Тъй де, друго си е да си купиш годжи бери за по 30 лв килограма от биомагазина. Че ти го носят и чак от Китай. Защо да ходиш сам да си го набереш от село? 😉

 4. will  15.01.2016 г. | 16:50 ч.

  Петьо, звучиш обаятелно!

  Как се консумира конопа?

 5. Петьо  15.01.2016 г. | 20:36 ч.

  Опитът ми с него е скромен – бях си купил едни семенца към 250 гр преди година и дори още имам от тях. Най-често си ги смилам или счуквам и ги добавям към някое ястие, може и към хляб. Иначе съм виждал и конопено масло по магазините. Днес пък попаднах на шоколад със счукани или смлени семена от коноп.

 6. Om Ram  18.01.2016 г. | 22:51 ч.

  Конопът се смила или стрива в хаванче и се добавя към салата като подправка, например. Високо протеинов продукт е.
  За да си вегетарианец са много важни не толкова разнообразието, колкото зеленолистните и нормалната чревна микрофлора (антибиотиците я унищожават и много хора са с дисбактериоза).

 7. Стопанина  19.01.2016 г. | 15:10 ч.

  Само от съдържанието на дадена храна – дали съдържа протеини, въглехидрати, соли и мазнини – не може да се съди за нейното въздействие върху организма. Всяка храна, доколкото е природна, а не е изродено ГМО, има и духовни качества, като влиянието на това духовно съдържание може да се провери само по духовно-научни пътища.

  Въпросът е подробно разгледан от д-р Щайнер в GA-354.

 8. House M.D.  02.09.2016 г. | 20:20 ч.

  Най-полезната книга е „Вегетарианството и неговите вредни последици“. Конопът, ако е с произход Индия, Холандия или Петрич, се консумира като тютюна. Т.е. пуши се.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.