Какво всъщност се казва в новогодишната му реч?

Превод на човешки от политическия език на г-н Прецедента

Къде сериозен, къде сатиричен — ето го моят непълен аматьорски превод на новогодишното обръщение от тъй наречения президент.

„Живеем в трудно време на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света.“

Превод: Понеже не съм дори в ТОП 1 МИЛИОН на умните хора в България, които имат какво съществено да кажат, започвам новогодишното си обръщение с изтъкването на нещо очевидно, което трудно би се подложило на критика даже от онези, които ще ме дебнат за грешка и са готови да чепкат всяка моя дума. И не защото казвам безусловни факти, а така подбирам думите си, че просто на никого после няма да му се занимава да брои и да проверява статистики, дали имаме нов рекорд в умножението на кризите.

„Историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила.“

Превод: По някакъв начин трябва да се покажа ерудиран и миротворец, затова в едно и също изречение ще сложа „историята ни учи“ и „траен мир“. За мое щастие, речта ми ще е на запис и няма да има обратна връзка от слушателите. Така че не може да има неудобни въпроси и няма да ми се налага да давам конкретни примери от историята за траен мир. Нито ще пояснявам колко продължителен трябва да е мирът, за да го определим като траен. Що да му мисля толкова, и без това никой няма да ме слуша и ще заглушат телевизора, докато пуснат часовника, отброяващ последните секунди до Новата година.

„Силата на една нация не бива да се измерва с територия и военна мощ, а с културата и образованието на хората, с вярата и вдъхновението на народа. Успехът на държавата се мери с успеха на обикновения човек.“

Превод: Тук и аз не знам за коя държава говоря. Като президент на държава, членуваща в НАТО, би трябвало да говоря за Русия — защото това е държавата, която погрешно би могла да се измерва с територия и военна мощ. Но, като се замисля чак сега, това с успехите на обикновения човек, което го няма много-много в Русия, е точно толкова валидно и за тук, в България. Но в такъв случай би излязло, че критикувам българската политика и дори себе си като безпрецедентен президент. Опасна мисъл, затова като че ли е по-добре да си говоря така, както умея най-добре: без да мисля…

„Да не се връщаме назад към идеите и идеологиите на отминали времена, защото новата ера изисква нови идеи.“

Превод: Историята ни учи, че не може да ни научи на нещо, което да ни ползва днес. Забравете онова, което казах по-рано, че историята ни учи на нещо, което можем да приложим за съвременния мир.

„Няма големи или малки народи, но има народи, които имат големи мечти и амбиции и точно те успяват.“

Превод: Тук отново говоря по инерция, като пак благодаря на господа, моя бог Сатанаил, задето е инспирирал изобретяването на електрониката и особено на аудио-видео рекордерите, позволяващи ми да говоря простотии, без публиката да ми задава елементарни, но сложни за мен въпроси, като например: Г-н безпрецедент, дайте пример за амбициозна и успяла държава, която да ни е модел за подражание.

„Днес никоя държава, дори най-силната, не може да се справи сама с предизвикателствата. Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна. Само заедно можем да подредим света и да го направим по-добро място за живеене.“

Превод: Дирижираният тероризъм, псевдонауката за климатичните промени, икономическата стагнация, лесно контролирана от онези, които печатат парите, и целенасочено поканената миграционна вълна — всичко това служи за подреждането на света в Нов глобален ред. Ще го направим по-добро място за живеене… за нас, не за вас.

„Нашите мечти са тясно свързани с мечтите на милиарди хора на планетата за мир, върховенство на закона и човешко развитие.“

Превод: Ние сме нещо различно от милиардите хора на планетата. Нашите мечти са различни от вашите, въпреки че са свързани. Без вас — робите, ние не бихме имали сред кого да паразитираме. Ние сме върховенството, което тепърва ще определя законите, по които ще слагате граници на мислите, думите и делата си. Ще играете по нашата свирка. И пак ние ще определяме посоката и границите на вашето развитие, щом не желаете да го правите сами и сте ни преотстъпили властта върху собствените ви животи.

„Очакваме принципите на международния правов ред да се спазват от всички.“

Превод: Всички без изключение трябва да сведат глава и да коленичат пред нашия господ Сатанаил, когато много скоро се яви в плът и кръв на Земята и се разгърне мощта на законите в неговото царство. Очакваме от вас да следвате законите, както машината следва своята зададена програма, и сме готови да воюваме със свободомислието.

Какво всъщност се казва в новогодишното обръщение

„Трябва да гледаме напред, да се отворим към бъдещето. Технологиите, науката, интернет, човешката мобилност са само в началото на бурното си развитие. Те ще променят света и начина, по който пътуваме, работим, учим, живеем. В бъдеще можем да успеем само чрез добро образование и международно сътрудничество, а не чрез изолация, популизъм и национализъм.“

Превод: Технологиите и интернет тепърва ще се използват за пропаганда в полза на царството на Антихриста. Ако не сте вързани към Системата, ще бъдат ограничени пътуванията ви, възможностите ви за работа и за себеизява. Не сте ли индоктринирани в символ веруюто на Системата, дупе да ви е яко, защото ще сте заклеймени като необразовани! Всяка непозволена и политически-некоректна изява ви гарантира изолация и обвинения в популизъм и национализъм.

„Трябват ни не силни хора, а силни институции.“

Превод: Най-изявените свободомислещи, които имат възможност да оформят нагласи, противни на нашите цели, ще бъдат пречупени и смазани от репресивния апарат и неговите институции.

„Нашата демокрация не е перфектна, тя невинаги функционира добре. Но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни.“

Превод: Това и аз не мога да си го разбера. Липсва каквато и да било логична причинно-следствена връзка между първото и второто изречение. Какво съм искал да кажа и мислел ли съм изобщо тогава?! Ще опитам да прикача второто изречение към следващото…

„Но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни. Силата на българите е в здравите ни корени, в нашата духовност и ценности, в толерантността и уважението към различния.“

Превод: Демокрацията носи силата. Щом българите от памтивека са били силни, значи са били демократи… Ей, пак голяма глупост изръсих, като се замисля сега, но, както е казал Добри Войников навремето: „Коса дълга — ум къс.“1 За нас, жените, го е казал… И като се замисля пак, доста сексистко звучи, пък и опровергава твърдението ми, че „уважението към различния“ е вкоренена българска ценност. Я по-добре да не мисля, а да си кажа какви ще ги вършим, без да умуваме и да увъртаме:

„Да изпълним Националната програма „България 2020“, а скоро да изработим и се обединим около план за развитие на България до 2030 г.“

Превод: До 2020 г. българите трябва да са оскотели достатъчно, за да нямат алтернатива, освен да участват в Третата световна война по начина, който искаме, и на страната, която искаме. А до 2030-а трябва да са готови да припознаят нашия Сатанаил за свой господ бог в плът и кръв. Оттам-насетне… лично Сатанаил ще е президент на целия свят, а аз ще съм по-излишен и по-безполезен, отколкото съм даже сега.

Превод от политически на човешки:

Иван Стаменов © 2016


Бележки:

 1. Из сатиричната пиеса „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников, писана през 1871 г. в Румъния. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

15 коментара за "Какво всъщност се казва в новогодишната му реч?"

 1. Даниела  02.01.2016 г. | 16:39 ч.

  Всеки Божи ден сме свидетели на падението на тези жалки хора. Срам ме е. Срам ме е… Какви грехове изкупуваме. Защо такива смешни пионки, такива безмозъчни лицемери представят пред Светa един велик и стар народ. До там я докарахме. Нека Светът да ни се смее. А аз ще си поплача.

 2. Спиро  02.01.2016 г. | 19:32 ч.

  Даниела, ако погледнеш новите закони нашите „представители“ и тези на народите от западна Европа правят едни и същи неща. Даже при нас е по-добре да имаме такива паляци в парламента, защото това помага на хората да не им се връзват на въдицата.
  Например при нас имаше протести срещу някой мракобесни закони и те се отложиха(закона за „защита“ на детето, ГМО-то, фракинга, Делян Пеевски) и много закони не се спазват, което също ни предпазва до голяма степен.
  В момента политиците на запад успяха да им натерсат на хората много фундаментални паразити, точно защото бяха успели да промият мозъците на хората и да ги сплашат, че който се обяви против масовата миграция на вредни елементи е едва ли не расист, престъпник и боклук и всеки „прилежен“ гражданин има моралното задължение да започне вербални атаки и да повтори като папагал глупостите казани от тамошните политици и преститутки. Като има и „зомбирани“ хора, които са на принципа, че не трябва да се мисли и те направо нападат хората изразили различно мнение. Много често нападенията са подигравки, така че ние трябва да сме готови и да ни се присмиват и да не го взимаме при сърце, защото това е най-често използвания метод за нападение.
  Точно тази представителност на политиците е много коварна, защото тя кара хората да им вярват повече, а сляпата вяра в политиците е много опасна.
  Аз лично си мисля, че всички по-пробудени хора разбират що за стока са първо техните политици и след това виждат, че политиците навсякъде са такива. И на тях им се плаче – от техните, от нашите и от всички други политици, защото ако някъде имаше работеща система щеше да може да се ползва като ориентир как може да се излезе от ситуацията, в която сме в момента.

 3. Даниела  02.01.2016 г. | 21:39 ч.

  Спиро, тази ситуация, дори налична в целия свят, така както твърдиш, не ми действа успокояващо. Да, може би навсякъде нивото е нулево. Може и така да е. Но ние сме една малка страна, която много лесно може да се управлява без репресия и циркове. Вече повече от 100 години се лутаме в тъмнината. Умни сме безспорно, но „байганювщината“ е дълбоко „закопана“ в нас. Дори и извън пределите на Родината ни пак си я носим, като зестра.
  Новото поколение може би ще е изкорени, но какво от това. Половината от децата ни няма да се идентифицират с България, защото са родени и живеят другаде, а другата половина са със скопени мозъци благодарение на образователната ни система. (не го казвам, защото нямам деца, а напротив, имам две деца живеещи в България)
  И докога ще я караме така. Докато затрием Родината си?
  Не, не съм толкова „широко скроена“ за да не ми пука!

 4. Таня  02.01.2016 г. | 21:52 ч.

  Радвам се, че открих този саѝт. От близо година спрях да гледам или слушам официалните новини, защото пък от друго място за алтернативна информация разбрах какви жертви на официални лъжи и манипулации сме болшинството от хората. А речта на г-н прецедентът я прочетох сега. Прави ми впечатление прокарването на идеята за глобализацията като приоритет, естествено разкрасено с красиви думи. Всичко върви по план, примката се затяга бавно, но сигурно. Според мене единствения изход е да не участваме в техните игрички, поне където е възможно. Поздрави за смелостта!

 5. Спиро  02.01.2016 г. | 22:27 ч.

  Даниела, можеш ли да ми обясниш какво точно е „байганювщината“?
  Образователната ни система мога да кажа, че е много по-добра от другите – няма толкова много индоктриниране и учениците не изпитват уважение към учителите, които се опитват да се налагат, камо ли да ги слушат или да им обръщат внимание.
  И като човек, завършил образованието си имахме и много добри учители, които наистина се уважаваха от учениците. Имахме и такива, които живееха в комунизма и се опитаха да се налагат удряха на камък толкова грубо, че даже за повечето ми беше жал.

 6. Даниела  03.01.2016 г. | 02:56 ч.

  Ех, Спиро, защо ме караш да обяснявам нещо, което ти самия знаеш много добре. Келепира Спиро, келепира! Липсата на духовни ценности. Чалга, ама долнопробна. Премиера ти да се хвали, че са го галили цели три Папи по главицата. Още искаш ли? Не се заяждам.
  А в училище е „смех“, както казва един мой познат. Ти отварял ли си скоро учебник. Отвори моля те. От неразбираеми и сложно написани изречения ще се стреснеш. Пълен бъркоч. И така, до безкрай…
  Децата не са виновни, че учителите не са авторитети. Професията учител е призвание. Във всеки учител трябва да живее частица от великия Ерих Кестнер. А някои дори не знаят кой е той.

 7. Аха  03.01.2016 г. | 21:26 ч.

  https://m.youtube.com/watch?v=8eAMiZnqyJ0
  Новогодишното обръщение – Върха на политическата наглост!!
  Анализ.

 8. Петьо  04.01.2016 г. | 11:45 ч.

  „Половината от децата ни няма да се идентифицират с България, защото са родени и живеят другаде, а другата половина са със скопени мозъци благодарение на образователната ни система. (не го казвам, защото нямам деца, а напротив, имам две деца живеещи в България)“

  Даниела, това значи ли, че имаш две деца със скопени мозъци вкъщи?

 9. Петьо  04.01.2016 г. | 11:50 ч.

  „Умни сме безспорно, но „байганювщината“ е дълбоко „закопана“ в нас. Дори и извън пределите на Родината ни пак си я носим, като зестра.“

  Не знам какво е закопано във вас и какво си носите извън Родината, но аз и повечето ми приятели и познати изнасяме съвсем различни неща.

  От много притеснения едва ли има полза. Лопатата може повече да помогне.

 10. Спиро  04.01.2016 г. | 14:09 ч.

  Даниела, премиера за мен не е част от народа, а си е паразит захванал се върху народа. И за мен е напълно нормално нашият премиер, както почти всички други политици с някаква власт да нямат духовни ценности. Те ако имаха нямаше да се доберат до никаква власт.
  Чел съм учебници. И аз също обяснявах на всички, че учебниците са прекалено сложно написани и са толкова сухи, че няма как човек да ги прочете с интерес. Моите родители ми казваха – ами такива са, не ти е работата да ги критикуваш. Но моите родители ми казаха, че трябва да си избера една сфера, в която да искам да се развивам и да не обръщам внимание на другите. И за мен това е най-добрият подход. По някой предмети имах само шестици, по други само тройки, но поне нямах проблеми с родителите. За разлика от някои мои съученици, чиито родители изискваха децата им да са отличници. При нас имаме гимназии: езикови гимназии, математически гимназии… има едно ниво на специализация на училищата и там можеш да се „специализираш“ в един предмет.
  Ако не искаш да учиш има преписване, по мое време се преписваше на поразия. Естествено гадното е, че се иска и да се учиш. Но като цяло имаше много номера, с които да можеш да отбегнеш учението. Например при нас имаше изпитване по желание – учителят пита кой от вас иска да го изпитам по желание – и на практика ти трябва да си научил само последните два урока… и т.н.
  Но идеята ми е, че един ученик може да си спести доста усилия и да ги положи в област, в която нещата му се отдават, особено ако има разбрани родители, които не желаят да се фукат, че детето им е отличник или пълен отличник.
  Учителите, които искат да се налагат е много добре, че не са авторитети и срещат жестока съпротива от страна на учениците. Тези, които се интересуват повече от учениците, отколкото от това да се преподават материала, както те си искат е много добре, че не се уважават от учителите. Това за мен е нещо много добро. Аз не обвинявам децата, а ги хваля!!!

 11. Даниела  05.01.2016 г. | 23:15 ч.

  Петьо, радвам се за теб, че си доволен от живота, че можеш да се оттърсиш от простотията, да си полезен за себе си и за другите.
  От начина, по който пишеш личи че си младо момче, което още няма семейство и деца. Ако греша ме поправи.
  Трабва да се научиш да приемаш мнението на другите. Да не ги съдиш и упрекваш. Да се научиш да се самоиронизираш, защото не си идеален. Но явно още не си го разбрал, а аз за себе си съм напълно наясно, че съм несъвършена.

 12. Петьо  06.01.2016 г. | 10:57 ч.

  Даниела, чуде(се)н анализ само от 5 изречения! Какво повече да добавя?!

 13. Стопанина  06.01.2016 г. | 11:36 ч.

  Какво повече да добавя?!

  Аз мога да добавя нещо по фактологията на анализа, но ще се въздържа. :mrgreen:

 14. Петьо  06.01.2016 г. | 12:17 ч.

  😉

 15. Даниела  06.01.2016 г. | 20:53 ч.

  Уважавам хората, които когато няма какво да кажат си замълчават. Браво!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.