Вегетарианците са по-вредни за света от войнолюбците?

Така излиза от ново проучване, което гледа в чинията ви, но не закача политиците и корпорациите, осигуряващи грантове

През последната седмица научих много нови неща. Глобалното затопляне топяло ледовете и това щяло да… забави въртенето на Земята. Сякаш да покажат за кой ли път, че вярата в климатичните промени е поредната религия и на нея могат да се вържат само идиоти, неспособни да осмислят събитията от един и същ ден, политически коректните медии на същата дата пуснаха и новината, че глобалното затопляне щяло да… ускори въртенето на планетата.

Последно? Ще забави въртенето или ще го ускори?

Естествено, няма да се случи нито едното от двете

Първо, защото няма глобално затопляне. Доколкото има климатични промени, те са циклични и толкова нормални, колкото смяната на годишните сезони. Не зависят само от събития на Земята1 и ако изобщо човекът има роля за тях, тя е пренебрежимо малка. Особено ако говорим за обикновения човек със обичайния за много от нас начин на живот, а не за „големците“, които ще упомена по-долу…

Не така обаче смятат учени от Университета „Карнеги Мелън“. Те са на мнение, че вегетарианците допринасят за парниковия ефект повече, отколкото месоядците.

„Яденето на маруля е над три пъти по-лошо по емисии на парникови газове от яденето на бекон“, заявява без заобикалки някой си проф. Пол Фишбек.

В друга част от обобщението, което можете да прочетете в цялост тук, се казва:

„Яденето на препоръчваните „здравословни“ храни — микс от плодове, зеленчуци, млечни продукти и морски деликатеси — увеличава въздействието върху околната среда и в трите категории: употребата на енергия се покачва с 38 на сто, използването на вода — с 10%, а емисиите на парникови газове — с 6 процента.“

Не разбрах защо думата „здравословни“ в контекста на вегетарианските храни е в кавички, но няма и да питам. Доста по-важно е да отбележим профанските методи, в резултат на които се стига до тези потресаващи изводи. А те са от типа на оня виц, в който двама разговарят:

— Имаш ли аквариум?
— Не.
— Значи си педераст.2

Но не за това ми е мисълта.

Същинският ми коментар

е по отношение на тенденциозността. Нямам предвид тази против вегетарианците, тъй като месоядците също са споменати като замърсители и създатели на парников ефект, само че в различна (уж по-малка) степен. За мен е изумително как може един учен да гледа в моята паница, във вашата паница и дори да пресмята доколко пръцкането на кравите увеличава глобалното затопляне…

Но в никакъв случай не смее да попита и да изчислява приноса на всяка от десетките, стотиците, хилядите „миротворчески“ ракети и бомби, които ежедневно правят горещи огнени кълбета и отделят безконтролни и нетаксувани емисии CO2 в Сирия и други страни, раздирани от военни конфликти.

Вегетарианците са по-вредни за света от войнолюбците?

Ако от самолетите падаше храна (все тая вегетарианска или месна), вместо бомби, светът щеше да е друг. Проблемът обаче е в това, че тези, които сеят бомбите, са същите, които усложняват екологичните и климатичните проблеми, докато позират като спасители.

Значи, по логиката на „учените“ (получаващи заплатите си от корпоративни и политически грантове, което ги прави чиста проба интелектуални проститутки) моето топло вегетарианско меню е новина за глобалното затопляне, но това не може да се каже за далеч по-горещото и тровещо природата бомбардиране на планетата от всички политически сили: Русия, САЩ, членките НАТО…

Или обобщено, проф. Пол Фишбек и другите смешници от „Карнеги Мелън“ могат да заврат доклада си на онова място, от което повече няма да излизат парникови газове, нито отпадъците от храна — била тя растителна или животинска.

Иван Стаменов
декември 2015 г.


Бележки:

 1. Огромна роля например има цикличността на Слънцето. [^]
 2. Целият виц: Срещнали се двама полицаи: Гошо и Пешо. Заговорили се и Гошо казал на Пешо:
  — Колега, как си, какво с тава с тебе?
  — Ами следвам в Академията в Симеоново, ще ставам офицер! — отвърнал Пешо.
  — Браво на теб. И какво по-точно следваш? — поинтересувал се Гошо.
  — Уча логика, сложна наука!
  Гошо възкликнал:
  — Брей, това не ми е познато, я ми дай някакъв пример…
  — Ами добре… — замислил се Пешо и попитал: — У вас имаш ли аквариум?
  — Да.
  — Значи, имаш рибки. Щом обичаш рибки, вероятно ходиш и на риболов. Щом ходиш за риба, значи ядеш риба. Ядеш ли риба, следователно пийваш и напитка. Като пийнеш някоя напитка, ти се ще да оправиш жена си. Значи, не си педераст! Така ли е?
  — Да, така е! — радостно отговорил Гошо и на следващия ден отишъл при шефа си и го попитал:
  — Шефе, една логическа задачка: ти у вас имаш ли аквариум?
  — Не.
  — Значи, ти си педераст! [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

9 коментара за "Вегетарианците са по-вредни за света от войнолюбците?"

 1. Спиро  16.12.2015 г. | 19:46 ч.

  Много се радвам, че се говори за тази измама, защото много хора май ще ѝ се вържат.

 2. Антиантихрист  16.12.2015 г. | 21:04 ч.

  Всяка пилешка кълка – бомба, всяка пържола – мина, всеки кренвирш – кол в задника на глобалното затопляне. 😉
  Извинявам се за пикантния език, но тия хора вече се самозабравиха.

 3. bigstoyan  17.12.2015 г. | 12:58 ч.

  Както винаги – гениален коментар 🙂 – поклон! 🙂

 4. предимно месояден  18.12.2015 г. | 15:01 ч.

  Простичко е обяснението! През последните години вегетарианството става все по-популярно и печели все повече привърженици. Това трябва да бъде спряно! Пропагандната машина очевидно е задвижена, а когато бъде достатъчно подготвена почвата, вегетарианецът ще бъде обявен за обществен враг. Полезните идиоти и политкоректните пачаври само чакат подаден сигнал.

 5. len  20.12.2015 г. | 11:54 ч.

  Боже, прибери си вересиите! Тези съвсем са изтрещели. Не се учудвам, някъде бях чела /доколко е вярно, не знам/, че американците щели или обявили веганството или вегетарианството за болестно състояние. Въобще като се замисли човек, що нови болести се пръкнаха – палавите дечица вече имат какво беше там разстройство – хиперактивност – и ги лекуват с отрови като Прозак и Риталин. Въобще процесът на унищожаване на човечеството върви с пълна сила и което е най-зловещото е, че са насочили убийствените си действия срещу децата – и ваксините, и всички тези измислени заболявания! Бог да ни пази както се казва, но и ние самите трябва да си помагаме, за да ни помага и Господ. Предлагам на четящите тук да разпространяваме публикациите от този вид сред своите приятели или сред социалните мрежи, за да проглеждат повече хора. Аз лично онази статия на Иван за начините за избягване на ваксините съм я препратила на много млади майки да четат. Благодаря, Иване!

 6. Стопанина  20.12.2015 г. | 12:02 ч.

  И аз благодаря, че препращаш материали.

 7. Таня  02.01.2016 г. | 22:24 ч.

  Напълно съм съгласна с вас.

 8. Емил Захариев  25.01.2016 г. | 17:29 ч.

  BE IAJTE I PIYTE I SI NOSETE NOVITE DREHI.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.