Мониторинг на пресата: Безмерна простотия в агенция „Монитор“

Питам се, ако някой след един или два века направи проучване на нашето време и използва главно сведенията и мненията в днешната преса, до какви изводи ще стигне за живота и битието ни? Вярно, има всякакви медии — лъжливи, опиращи се частично на реалността; тотално откъснати от действителността и откровено тъпанарски, какъвто не отскоро е тъжният случай с агенция „Монитор“.

За благото на бъдещото човечество и неговите исторически проучвания, се надявам, че изследователите от идните времена няма да попадат на статии, като следните от самопровъзгласилата се „Институция в мрежата“, които ще коментирам накратко. Заради тях човек, който все още е с всичкия си, може само да се почесва неразбиращо, преди да се излее, както ще направя по-долу.

Бай Ганьо и Черният петък
„Тарикати пазаруват на килограм евтина техника по време на Черния петък, която след това препродават с до 80% печалба. Ех, тази пуста наша родна и мила байганьовщина! Българинът все гледа откъде да удари малко келепирец.“

Коментар: Добре, че беше „Монитор“, иначе нямаше да разберем, че вносният тарикатски ритуал Черен петък и келепирът са нещо, свързано с българи и байганьовщина. В момента, в който някой автор започне с етнически генерализации, типични за военната пропаганда, и литературни клишета, ме губи като читател. Но слагането на български етикет върху Черния петък бие рекордите по журналистическо невежество, а в случая показва и тенденциозно отношение, граничещо с българофобия.

Последиците от самолечението
„Не е тайна, че българинът обича да се самолекува. Нали все разбира от всичко, смята се за специалист по какво ли не. И за да не отиде на лекар, предпочита да си вземе сам антибиотика от аптеката. Лошото е, че тази практика още продължава. И дори не се замисляме за последиците.“

Понякога просто трябва да сме слепи за някои мислиКоментар: Пренебрегваме генерализацията в първото изречение. Пренебрегваме и презрителното отношение във второто. Ще се направим, че не сме видели третото изречение, в което авторът се прави, че не знае защо някои българи не ходят на лекар. Отново включваме режим „игнор“ за „лошата“ оценка в четвъртото изречение. И снизходително ще се усмихнем в опита на нефелния мониторец да изтъкне, че не се дели от презряната група, за която пише.

Направо преминаваме към една друга статия по сходна тема, където в прав текст е обяснено защо някои българи избягваме да ходим на лекар и да се доверяваме на тъй наречената здравеопазваща система. И въпреки че другата статия също е от „Монитор“, явно някои тамошни журналисти, бедничките, просто не умеят да събират 2 и 2 или не им плащат, за да мислят:

Между тънките сметки и хигиената
„Мръсотията и липсата на каквато и да било хигиена, които се ширят в някои болници у нас, са причина по 2000 българи годишно да се заразяват с различни инфекции, сочат експертни оценки. Жертви стават пациентите, които биват хоспитализирани. Някои от тях влизат в лечебното заведение за рутинна операция, например на апендицит. По време на престоя си обаче се заразяват с болестотворни микроорганизми и излизат от там с пневмония.“

Коментар: В такъв случай за какво ни беше коментарът в „Последиците от самолечението“?!

(Пак там:) „Българинът има странни понятия за хигиената. И това съвсем не е от днес. Нито е от вчера. Нестандартните му разбирания за чистота са от векове. Няма друг народ, който в ХХІ век да използва тоалетна без вода и да се поздравява за взета баня.“

Коментар: Може би авторът на горните редове трябва да излезе от външния нужник, наречен „Монитор“, за да установи, че народът всъщност познава и други видове тоалетни — те също може да понамирисват, ама не толкова, колкото тази новинарска медия на Пеевски и мамка му.

„Според епидемиологичната статистика, поднасяна у нас традиционно и ежегодно, излиза, че и медицинските работници пропускат упражнението с водата и сапуна след всеки преглед. Освен сапун в малките лечебници в провинцията няма апаратура, която да пречиства и йонизира инструментите, а водата се пуска само от кранче. Това са основните причини вместо здрав човек да излиза заразен от болницата. За да не се проявят вътреболничните инфекции още докато човек е хоспитализиран, лекарите го тъпчат с антибиотици дори да няма нужда.“

Коментар: Освен че в тази част от статията отново се обяснява склонността на някои българи да се самолекуват, научаваме и за една чудна статистика. От нея възникват няколко въпроса.

Лекари, защо не си миете ръцете? Или ще кажете, че „Монитор“ лъже…1) Тази епидемиологична статистика има ли си име, съставител, библиографска извадка и други задължителни атрибути, от които да научим:
2) дали лекарите сами са признали за престъпната си практика да не мият ръцете си;
3) или това е установено чрез доноси и скрити камери (или е просто плод на въображението на автора)?

Интересни въпроси, но отговорите не са дадени от „институцията в мрежата“. Там са само твърденията:

„Затова по употребата на тези силни медикаменти нашата страна е на трето място в европейската класация, за разлика от Европейския съюз, където 95% от антибиотиците се приемат извън клиниките.“

Нещастникът, писал тези редове, дори не знае, че България е в Европейския съюз, така че всичко, което казва за България, влиза в статистиката за Съюза и прави изречението му абсурдно.

Мониторинг на пресата: Безмерна простотия в агенция „Монитор“

Когато моят дом е моята крепост
„Странно нещо е българинът. Открай време сякаш живее и работи само за едно – да си купи жилище и да подсигури децата си. Пък ако може и внуците. В противен случай сякаш губи почва под краката си. Мир няма да има, ако няма своя къща. Това го прави несигурен. Понякога се чудя как бихме се чувствали, ако сме на мястото на повечето американци, които цял живот са на кредит, местят се от град на град и понякога пътуват стотици километри до работните си места. Това сякаш противоречи изцяло на нашата народопсихология.“

Коментар: И отново — говорят ли ви за „българина“ и „Бай Ганьо“, позовават ли се на „народопсихология“, бягайте по-далеч! Но не достатъчно далеч, че да излезете извън ареала, където хората влагат в имоти, вместо да живеят като американците на кредит.

Образование на промоция
„Всичко на този свят си има цена и тя рано или късно се плаща. Друг е въпросът кой какво плаща и кой какво печели. Оказва се, че българинът не обича да бърка в джоба си, дори за да плати частния урок на детето си. Хитрите родители шмекерували и плащали само първата вноска за частните школи, а децата продължавали да ходят на езикови курсове. Това е причината частниците да въведат драконовски мерки, за да си събират парите.“

Коментар: Разбрахте ли сега защо „частниците“ (те не са ли българи?), въвеждащи драконовски мерки, винаги са добрите. И разбрахте ли защо „българинът“ винаги е лошият, щом — мбрех, да се не надяваш — не давал пари дори за образованието на децата си? Всичко това идва от същата медия, която неотдавна писа как „Баби продават имане за висше на внуците“. Но явно тези баби също не са „българинът“, за който говори „Монитор“, ако изобщо „Монитор“ знае какво бръщолеви.

Родителите и „доброволното спонсорство“
Сигурно на немалко родители им се е случвало да вдигнат ръце от учебните заведения, в които учат децата им. Не за друго, ами заради това, че непрекъснато се искат някакви пари от родителите. Я за охрана, я за някакви помагала. Да не говорим за практиката „доброволно даряване“. Тази практика съвсем не е от днес и беше крайно време да се вземат някакви мерки.

Коментар: Кога, мислите, е писано горното? Ще се изненадате ли, че е публикувано броени дни преди по-горното за българите, дето не давали пет стотинки за образование? Добре де, какво стана сега, българите плащат ли за школуването на децата си или не плащат? На българина ли му е писнало от образователната система на „частниците“ или „частниците“ имат основание за драконовските мерки?

Гласът на „Монитор“ е като на вражеска медияСъгласете се, че такива противоречия и тъпизми, гарнирани с безобразни слагания под общ знаменател, прилягат повече на пропагандна машина на вражески народ, а не на сериозна медия.

Колкото и да е невероятно, дори „Блиц“, с цялото му лошо реноме и пошли практики, е с една класа над това, което е „Монитор“ днес. Нищо, че и двете издания могат да се смятат за парцалите върху задниците на едно и също осрано прасе. От днес смятам да му помогна да умре — на вестника, не на прасето и мамка му Кръстева, — за да не се мъчи повече. Преди години спрях да го купувам, но вече няма да правя и импресии за онлайн агенцията. А като стана дума за импресии и реклама…

Един важен коментар за финал: Всеки, който рекламира в парцал, също е парцал. Всеки, който купува стока, която се рекламира от парцали в медиен парцал, също е парцал и заслужава отношението, което „Монитор“ си позволява да демонстрира към читателите си.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

4 коментара за "Мониторинг на пресата: Безмерна простотия в агенция „Монитор“"

 1. Веселин Минчев  30.11.2015 г. | 11:19 ч.

  „Идеологическата диверсия“ днес се нарича „хибридна война“. Техните цели, очевидно не са постигнати.

 2. Стопанина  02.12.2015 г. | 00:21 ч.

  Нов нагледен пример как се словоблудства, за да се угоди на властниците:

  Безотговорността има висока цена
  Когато става дума за здравеопазване, българинът е склонен остро да критикува и хули лекарите и цялата система. Често обаче се отклонява от темата за личната отговорност за собственото си здраве, поради липсата на която най-често ни сполетяват проблеми. Често проявяваме пълно безхаберие към това какво ядем, пием и изобщо как живеем. […] В тази връзка премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че…

  Въй! 😳

 3. Мислещ  02.12.2015 г. | 15:22 ч.

  Опитали са се да прикрият наглият коментар на Тиквоча от вчера, а именно:

  Борисов: Който пие ракия, пуши и яде сланина, няма друг да му плаща лечението !!!

  Изключително нагло изказване, на което аз ще му отговаря така:
  В такъв случай, аз пък няма да си плащам задължителното здравно осигуряване!!!

 4. Спиро  03.12.2015 г. | 00:22 ч.

  Бойко в последните няколко месеца се чуди как да вдигне данъците – по-високи такси за винетки, по-големи общински такси, данък вредни храни… Просто се чудят какви данъци да измислят.
  А Бойко винаги се чудя как да ни обиди българите – като се започне от лош материал и се чуят „великите“ му речи.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.