Важната разлика между безплодните протести и активното несъучастие

Излиза, че някои гласуват, за да могат после с чиста съвест да проявяват „гражданска позиция“, като се оплакват и протестират? Но решава ли се нещо с всичко това?

Библиотекарите също щели да организират протест. Били им малки заплатите. Сигурно е така. Работата е там, че на депутатите, министрите, премиера и президента също са им малки (парите никога не стигат, нали?)затова си ги увеличиха тия дни, без да протестират и без да вдигат излишен шум. Излиза, че за едни въпросът с парите не се решава с протести. Как, тогава? Ами ето така — всичко зависи от това, доколко някой е наясно с властта си и как упражнява тази власт.

Гледайте какво правят учителите ви във властта и се учете на техния принцип на работа. Само, моля, да не ме разбирате погрешно — не е задължително да усвоявате всичко мотамо, барабар с аморалния и престъпния му аспект. Достатъчно е да схванете основното, че работа се върши, като се върши реална работа, която дава някакви резултати. Депутатите, министрите, премиерът и президентът знаят какво правят и защо го правят. А уж начетените библиотекари тепърва трябва да учат, че

протестите не вършат никаква работа

Ама разбирате ли какво означава „нищо“! Съвсем, абсолютно, тотално нищо не решават. В най-добрия случай могат да накарат някого да се почуства по-добре, защото — видите ли — след като е марширувал по улиците с остроумни плакати и се е провиквал едно или друго, е „изявил гражданската си позиция“.

От протестите няма смисъл, ако не клатят трона на власттаПо-важното е, че на депутатите, министрите, премиера и президента хептен не им дреме. За да им задреме, трябва да свършите нещо, мили мои, от което короните им да отеснеят и троновете им да се разклатят. Каквото и да е то, стига да ги подтикне да ви обърнат внимание и да направят нещо за вас — за предпочитане това, което очаквате. Сега сигурно ви се иска да напиша и как точно да действате. В случай че е така, ще има да почакате. Готови рецепти не давам. Имате глави на плещите си. Ако струват повече от 400 лева месечна заплата, ще ги използвате по предназначение.

Важната разлика между безплодните протести и активното несъучастие

Същото, впрочем, важи и за винетките

Други пък щели да протестират срещу новата им цена. А защо не протестират срещу винетките като цяло? Все едно аз да протестирам, че някои шофьори са глупави да искат винетки на по-ниска цена. Особено когато, независимо от винетките и цената им, карат по калпави улици, трошат колите си и после всички с данъците си плащаме за ремонтите на ремонтите на ремонтите на пътищата.

Не плащаш за винетки (и за всичко друго, което смяташ за пладнешки обир). Да, толкова е просто!

~ Иван Стаменов

Можете да ме цитирате.

Важната разлика между безплодните протести и активното несъучастие„Ама законите казват това, ама законите изискват онова…“ — някои ще кажат. Аз пък ще ги попитам: „И какво е вашето участие в писането на тези закони?“ Никакво. Гласували сте и по този начин сте легализирали законотворческата власт на кожодери и престъпници.

„Който не гласува, няма право да се оплаква“ — гласи една от любимите мантри на „съвестните гласоподаватели“. Само дето аз не се оплаквам. Вие се оплаквате! От заплатите си, от цените на винетките, от какво ли не се жалвате… На мен се пада съмнителната чест да отбележа, че в крайна сметка гласувате за правото си след това да протестирате и да хленчите.

Поне това с хленченето правете като хората:

с положителни искания

„Не искаме 400 лв библиотекарска заплата!“, „Не искаме 100-левови винетки!“… Добре де, вече разбрах какво не искате. Продължавам да не разбирам — какви искате да са заплатите ви? Назовете сумата: „Аз, еди-кой-си, оценявам труда си на толкова и толкова.“ Ами колко искате да струват винетките? Назовете точна цена. И искате ли заплати и винетки изобщо? Аз, дето ви обръщам внимание, все така не разбирам какво искате, а очаквате да ви разберат онези, дето са високо-високо на стълбата.

Всичките ви лозунги са от типа „Спрете расизма“. То така се спира расизъм, с две приказки — вярвате ли го? Какво си мислите, че постигате и че изобщо можете да постигнете?

Играеш ли на чужда игра, при която други определят правилата, често в движение, винаги ще бъдеш надигран и изигран.

~ Иван Стаменов

И за това можете да ме цитирате.

Дейното участие може да бъде дори само несъучастиетоКогато започнете да участвате дейно в писането на правилата на играта, тогава заплатите ви няма да са 400 лева и винетките ви няма да са 100 лева. Понякога дейното участие се изразява само с несъучастие в ключовите моменти от играта. Изглежда страшно, защото ще ви кажат, че било „незаконно“, но това е единственият изход и единственото решение.

Несъучастие. Само това ще ги накара да ви обърнат внимание. Иначе си протестирайте колкото щете! Пука им на черупките. Нали накрая ще си вземете мизерните заплати и ще отидете да си купите винетка. Голям праз, че сте протестирали. И отново — на вас това с протестирането може да ви носи временно удовлетворение, че поне сте опитали, но не ви решава проблема. Време е да почнете да си решавате проблемите, независимо дали това ви разваля комфортното усещане за „законност“ и „гражданска съвест“.

Отделен е въпросът, че човекът на системата не е никакъв човек, но за това друг път.

Автор: Иван Стаменов — Стопанина

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

9 коментара за "Важната разлика между безплодните протести и активното несъучастие"

 1. farseer  22.11.2015 г. | 16:34 ч.

  Много добро! Ето такива публикации са ми едни от любимите в сайта!

 2. Стопанина  22.11.2015 г. | 20:25 ч.

  Живот и здраве, от пролетта нататък ще има по една такава всеки ден или през ден.

 3. will  23.11.2015 г. | 14:30 ч.

  Оставам в леко нетърпение за ..човекът на системата..

 4. Спиро  23.11.2015 г. | 14:37 ч.

  Наистина много добра статия, в която да се кажат няколко истини. Защото навсякъде повтарят лъжите – „гласувай и всичко ще се оправи“ „спазвай законите и държавата ни ще има голям просперитет“ „не е виновна демокрацията, а това, че нямаме гражданско общество“. Като последното наистина нещата зависят изцяло от нас, но на нас ни трябва първо мислещо общество, не такова, което да повтаря мантрите пускани от пеевските медии.

 5. House M.D.  24.11.2015 г. | 22:35 ч.

  „Все същата история. Всеки знае какво не иска. Какво, обаче, иска в замяна – никой не знае.“

  Ерих Кестнер, „Малкият мъж“

 6. will  25.11.2015 г. | 09:36 ч.

  В замяна на какво, House M.D.?
  Ако не дефинирам онова, което съм готова да дам, да вложа, на каква база мога да дефинирам исканията си?

 7. House M.D.  27.11.2015 г. | 05:30 ч.

  В замяна на това, което не иска.

 8. Николай Савчев  29.11.2015 г. | 07:29 ч.

  Аз НЕ ходих на протести! Надали и ще ходя, но всеки ден заставам срещу системата и задавам въпроси, като държа да получа смислени отговори.
  До сега все са ме нахоквали. Казвали са ми, че съм луд, да се слагам против системата. Срещу репресивната система, срещу законодателната система, срещу изпълнителната власт!
  Обикновено задавам въпросите на всички – полицаи, отговорни люде, библиотекари, чистачите на улицата. Не всички от тях са прости. Някои от тях имат по 3 висши образования и бъркат и в кофите за смет наравно с мангалите. Знаете ли какво ми казват обикновено?
  Цитирам по памет: „Ако ти не знаеш какво искаш, кой ще знае? Ти ходи ли да гласуваш? Като видя нередностите, ставащи в СИК, ти Николае, какво направи по въпроса?“
  А отговора ми е: „Аз знам какво искам – искам да мога с парите, които изкарвам на работа да мога да си финансирам спокойствието на семейството ми. Да, ходих да гласувам! Какво направих ли – понеже бях член на СИК, като видях как една партия си надписа ей така 238 гласа, като съответния индивид забрани да се броят бюлетините на съответната партия, а това ме издразни, стигна се до бой и накрая отидох и в ОИК и там дигнах няколко скандала, за да се коригират резултатите на такива, каквито ТРЯБВАШЕ да бъдат, а не на подправените! Скандали, в които ме обвиниха в какво ли не, но накрая НИКОЙ не ми посегна – нито ченгетата, нито служебните лица. После, на улицата всички ме поздравяваха и бяха уверени, че виждат човека, който нямаше 200 лв в джоба, но направи и невъзможното, за да бъдат хората уверени в това начинание!“

 9. Стопанина  29.11.2015 г. | 10:47 ч.

  Ако може да се вярва на тази анкета в news.bg, положението не е чак толкова отчайващо:

  Анкета от news.bg

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.