Излагането на слънце не гарантира достатъчно витамин D

Можете да приемате витамин D от слънчевата светлина, като витамин от аптеката, чрез някои храни, а също и като съчетание от тези източници

Ползите от витамин D за здравето са неоспорими. Недостигът му може да поощри всевъзможни здравословни проблеми, включително много видове рак, остеопороза, деспресия, автоимунни заболявания, сърдечно-съдови проблеми и други. Много от тях могат да се предотвратят чрез приемането на подходящи количества витамин D.

На голяма част от хората той не им достига

Като се има предвид огромната важност на този витамин, за някой може да е изненадващо, че, според статистиките на National Center for Health Statistics (цитирани в статия на USA Today от Мери Брофи Маркъс), цели 36% от американците имат недостиг на витамин D. В статията се отбелязва още, че един лекар, д-р Таня Едуардс, е открила, че 95% от пациентите ѝ имат недостиг на витамин D, включително хора в двадесетте и тридесетте си години.

Не всички могат да преобразуват
слънчевата светлина във витамин D

Някои хора може би са чели статии, в които се казва, че тялото ще произведе собствен витамин D, стига кожата да се изложи на достатъчно слънце. Това е вярно за здравите индивиди, но определено не важи за много други хора. Според една статия от Уилям Фалун за списание Life Extension, резултатите от едно медицинско проучване са, че количеството на витамин D може да е недостатъчно и в хора, които имат доста значително излагане на слънчева светлина.

Излагането на слънце не гарантира достатъчно витамин D

Проучването е проведено от учени на Университета в Уисконсин сред хора, живеещи в слънчевите Хаваи. Участниците са прекарвали средно по 11.1 часа на слънце всяка седмица. Важно е да се отбележи, че никой от участниците не е ползвал каквато и да било защита от слънцето.

Въпреки че тези хора имали значително излагане на слънце, 51% от тях се оказали с недостиг на витамин D. Това проучване подкрепя друго, според което с напредването на възрастта намалява възможността на тялото да произвежда витамин D чрез кожата. Затова единственият начин хората да са сигурни, дали имат достатъчно витамин D, е да се изследват. Както отбеляза здравният рейнджър Майк Адамс, недостигът на витамин D не може да се преодолее от днес за утре, като може да минат месеци на приемане на слънчеви лъчи и добавки, преди да се възстановят костите и нервната система.

Затлъстяването носи риск

Д-р Майкъл Холик пише в статия за MedicalConsumers.org, че особено пълните хора често имат недостиг на витамин D. Това е така, защото те съхраняват витамин D в големите количества телесна мазнина, където той става недостъпен. Предвид този факт, не е изненадващо, че покрай епидемията от затлъстяване отчитаме недостиг на витамин D при толкова много хора.

Дори лекарите не правят изключение

Можете да приемате витамин D от слънчевата светлина, като витамин от аптеката, чрез някои храни, а също и като съчетание от тези източници – важното е, че няма причина да пренебрегвате потребността на тялото ви от този жизненоважен елемент. Между другото, не трябва да чакате лекарите да предложат да изследвате нивата си на витамин D. Както заключава Майкъл Холик след изследване от 2002 г. в Бостънския медицински център, 32% от студентите и лекарите на възраст между 18 и 29 години са били с недостиг на витамин D.

Автор: Джоан Уолдрън @ Natural News

Превод: Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Излагането на слънце не гарантира достатъчно витамин D"

 1. len  28.10.2015 г. | 22:29 ч.

  Д-р Меркола пише много за Вит.Д. Аз си поръчах от iherb и давам на болния ми възрастен баща, и на майка, пък аз когато се сетя…

 2. Десимир  29.10.2015 г. | 12:43 ч.

  Предполага се, че възможността на тялото да синтезира Витамин D от слънцето е пряко обвързана с нивата на холестерол в организма. Повече HDL (добър холестерол) гарантира възможността за синтеза, докато повишен LDL (лош холестерол) прави точно обратното.

  От друга страна има пряка връзка между стреса и лошия холестеро, а като че ли нарочно модерното ежедневние е изключително стресиращо, уморително, натоварено, затворническо… Връзката холестерол-стрес е установена още през 60-те години от руски учени.

  Отделно препоръчително дози витамин D като добавка са неадекватни. 400 IU дневно не водят до нищо, както и по-масовите препоръки за 5000 IU при дефицит.

  Една стара схема (отново руска), но изключително ефективна е употребата на ударни дози (35 000 – 70 000 IU) 2 пъти седмично.

  Бих препоръчал и една интересна статия от популярен български здравен портал.

  http://www.bb-team.org/articles/4614_ednogodishen-eksperiment-s-vitamin-d

 3. бате Бино  01.11.2015 г. | 10:31 ч.

  Тъкмо същото ми идва на ума, което и на Десимир – след като организмът не успява да усвои вит.Д по НАЙ-ЕСТЕСТВЕНИЯТ , заложен от природата начин , „слънчевият“, тогава как ще успее по ИЗКУСТВЕНИЯТ, с добавки ? : ) ( има една хубава мисъл – „Ако баща ти не е оставил наследство, не се надявай на вуйчо ти 🙂 )
  Явно по-разумното е да се установят причините, поради които този витамин се ГУБИ, а не толкова да се работи по начини по които да се НАБАВИ..
  Същото е и с калция – на първо място по недостиг са точно тези, които го приемат в най-големи количества – ескимосите! ( по 2000 мг на ден!) Но го приемат от животински източници, които силно подкиселяват организма и същият този калций ( понеже е алкален) е основен буфер за намаляване на тази киселинност и в крайна сметка се оказва , че тръбата от която басеинът се оттича , е по-голяма от тази, от която се пълни .. 🙂

 4. бате Бино  01.11.2015 г. | 10:39 ч.

  аа,забравих .
  „Както заключава Майкъл Холик след изследване от 2002 г. в Бостънския медицински център, 32% от студентите и лекарите на възраст между 18 и 29 години са били с недостиг на витамин D. “
  Това беше много забавно :))
  Отдавна е известно и многократно доказвано, че лекарите са хората , водещи най-най нездравословния начин на живот, вкл. цигари , алкохол и прочие субстанции :)))
  ( имам и многобройни лични наблюдения )
  Та ми е много забавно защо се цитират именно техните резултати :)) Някой май прави опити да им чисти имиджа :))

 5. Яна  08.11.2015 г. | 13:25 ч.

  На мен наскоро ми откриха дефицит на вит. Д. Всъщност след изследвания се оказва, че много от българската популация има генетичен дефект в ензимите, свързани с този витамин. Разбира се генетичните изследвания са много скъпи за всеки индивидуално.

 6. Спиро  09.11.2015 г. | 15:24 ч.

  А може ли ако човек е притеснен, гневен, нервен… това да се отразява на съдържанието на витамин Д?

 7. Кали  09.11.2015 г. | 21:01 ч.

  За онези, които разбират немски, една интересна статия (както и повечето статии в блога) за витамин Д. Свързват се хемтрейлс с настъпващото след тях облачно време и невъзможността за много хора да си набавят витамин Д от слънцето. Авторът смята, че умишлено се дават като препоръчителни прекалено ниски стойности на вит. Д. Той съветва да се излагаме 10 до 30 мин. на слънчева светлина ПО ОБЯД, като разбира се се внимава да не получи човек изгаряне.

  http://lupocattivoblog.com/2010/03/29/die-offiziellen-vitamin-d-empfehlungen-sind-viel-zu-niedrig-angesetzt/

 8. Петьо  10.11.2015 г. | 21:19 ч.

  Я, и други са забелязали развалянто на времето след пръскането!

  Иначе най-благоприятно е времето между 7 и 11 сутринта за излагане на слънце. По обяд не е особено препоръчително, защото Слънцето е твърде силно и лъчите не са толкова полезни.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.