Искате ли да работя повече и само за вас?

На жадния Аз ще дам даром
от извора на живата вода.
(Откровение, 21:6)

Най-лесният начин да бъдем подобни на Христос е като даряваме. Дарението е плод на Любовта. Затова и на други места в Светите книги четем завета:

„Даром сте взели, даром давайте.“ (Матей, 10:8)

През всичките години, откакто стопанисвам „От Извора“, не съм обвързвал с пари работата си — била тя авторска, преводаческа, редакторска, издателска, разпространителска… Винаги съм дарявал труда си за сайта и съм очаквал от сътрудници и съавтори да постъпват по същия начин. И това, което ме радва, е, че винаги досега съм намирал подкрепа и разбиране.

„Естествено, че ще ги пускате безплатно!“ — даже веднъж леко се обиди д-р Чилингиров на въпроса ми относно разпространението на неговите просветни книги.

Ето защо няма да направя сайта платен — нито сега, нито някога в бъдеще

Ще съм благодарен обаче, ако от този момент нататък вие, читателите, ме подкрепите по-сериозно с дарения. Защо? За да мога на свой ред да служа по-сериозно и на вас, самите дарители, и на всички останали редовни и/или случайни посетители…

Ангажиментът ми ще е на пълен работен ден!

Да, от самото начало на 2016 година или от пролетта ще престана да се разкъсвам. Тъй като битовите сметки и прехраната все пак са с пари, досега трябваше да влагам ума си в служебната работа… А сърцето ми винаги е било в частния проект „От Извора“, само дето все ми липсваше достатъчно време и напълно съсредоточен ум да се посветя изцяло на него.

Дойде времето, когато сърцето и умът трябва да намерят средищната си точка — този сайт да стане и частна, и служебна работа. Това обаче няма как да се получи без вашата морална и финансова подкрепа.

„Дерзай смело, пък каквото стане! 100 човека по 10 лева са 1000. Ако можем да плащаме за телевизия, а няма достатъчно зряла публика за Извора, това само по себе си ще е един урок за реалността“ — написа един приятел и съмишленик, след като преди няколко месеца направих проучване на нагласите.

Не очаквам 1000 лева на месец. За да покривам ежемесечните си разходи, ще са ми нужни около 600-700 лева. И да постъпят повече някой месец, излишъкът винаги ще се прехвърля за следващия месец. Както досега, даренията ще се вписват в счетоводната Книга на дарителите — за да няма спекулации и съмнения, че съм започнал да „печеля“ баснословни суми от работата си по сайта.

Искате ли да работя повече и само за вас?

Искам всички да спечелим, макар и не финансово. Аз ще правя това, което мога и което обичам. И ще го правя за по-малката заплата, която ще идва от вас, отколкото е заплатата, която ще загубя, след като в началото на идната година напусна служебната си работа.

А всички вие ще спечелите следното:

⊕ От понеделник до петък — всеки делничен ден:
Преводен материал на здравна тематика (природно лечение, витамини, доклади от нови проучвания за качествата на плодове и зеленчуци… и новостите около ваксините и ГМО-тата). Обемът на този ежедневен материал — около 2 машинописни страници (4000 знака с интервалите).

Преводен или авторски материал на политическа, икономическа, духовна или друга тема — около 2 машинописни страници.

Авторски аналитичен материал или коментар по актуално събитие от света и/или България. Може да е кратко, може и да е доста дълго — както дойде, според конкретния повод за текста.

Цялостната идея е да се разширят покриваните теми. Напоследък има еднообразие, което се дължи на това, че някои събития и въпроси изискват време и постоянство, каквото няма да мога да си позволя, докато работя на няколко места.

⊕ Веднъж седмично в делничен ден:

Подкаст на светска тема. Иска ми се всеки ден да правя подкастове с коментари на теми от деня, но това ще стане по-нататък, когато изработката на записите стане рутина и ми отнема по-малко време. Минимална продължителност на подкаста: 5-10 минути (в текстов вид това са около 3 машинописни страници, а изработката на крайния продукт засега ми отнема около 3-4 часа).

⊕ Събота:

• Вариант 1: Подкаст на духовна тема или превод на антропософски материал с минимален обем две машинописни страници.
• Вариант 1: Авторска рецензия на актуален филм/сериал или друг продукт на изкуството от духовна гледна точка. В текстов и/или аудио формат.

⊕ Неделя:

• Вариант 1: Нещо като неделна проповед — духовна беседа от друг автор или специално подбрани тематични цитати на духовна тема с минимален обем две машинописни страници.
• Вариант 2: Сатиричен или аналитичен материал с най-интересното от изминалата седмица. Подобно на рубриките „По света и у нас“ и „Здравни свинщини“, които поддържах преди години, но трябваше да прекратя поради липса на свободно време.

* * *

Смятам, че програмата е много сериозна

И друго — ще бъде сериозно спазвана. Някои приятели дори се притесниха за мен, понеже я намират за прекалено изтощаваща. Може и да са прави — все още не знам. Да кажем, че подробностите подлежат на уточняване, въпреки че засега всичко ми се струва реалистично. Не забравяйте все пак, че имам дългогодишен опит с писането и неща, които мъчат някои автори, за мен са рутина.

Ако има някакви промени, при които отпадат някои от гореописаните ангажименти, те ще са по-скоро заради поемане на… други ангажименти.

Например — искам да допиша няколко започнати разказа, които нямам търпение да споделя с всички вас. Искам най-сетне да имам и нужното време, за да завърша продължението на книгата „Пътят към слънцето“. Втората книга — „Исполинът от Палèна“, която също ще дарявам в електронен формат и файл за отпечатване, вече е написана наполовина и стига да работя само за вас, може би ще успея да сложа последната ѝ точка още през 2016-а. Ако не изцяло (с първа и втора редакция), поне като чернова. След това веднага, живот и здраве, ще започна работа по една странична малка книга (първоначално замислена като филмов сценарий) с работно заглавие „Отличникът“, след което за трети път ще поемем заедно по „пътя към слънцето“…

Това е в общи линии…

Имам смели планове и ясно виждане какво искам да правя за години напред. Но тези идеи няма да се осъществят или все така ще остават започнати и недовършени, ако трябва и в бъдеще да се разкъсвам между две работни места. Това разкъсване всъщност вкарва ума и сърцето ми в дисхармония, прави ме по-изнервен, непродуктивен и цялостно ме разболява..

Иска ми се да се ориентирам отрано какви са вашите нагласи. Затова пускам това описание/призив няколко месеца, преди да започна същинската работа. Надявам се, че ще прегърнете идеята и че дотогава ще дарите средства поне за първите три месеца. Най-обнадеждаващото е, че не започваме от нула. Заплатата ми за първия месец всъщност вече е осигурена от даренията, постъпили след „опипването на почвата“ във форума.

Благодаря на всички за щедростта и за обичта. Да даряваш наистина е Любов и се познава по това, че винаги се връща! Щастлив съм, че и вие обичате това, което обичам аз — „От Извора“, с всичките му духовни богатства и дори с несъвършенствата му.

Направете дарение по банков път, през ePay или PayPal »

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

38 коментара за "Искате ли да работя повече и само за вас?"

 1. Стопанина  15.11.2015 г. | 01:11 ч.

  Какви например? Като този тук?…

  http://www.otizvora.com/2014/07/6326

 2. ivkoni  15.11.2015 г. | 16:32 ч.

  Ами, страхувам се,че не са толкова добри:)) А и са съвсем друг стил.

 3. Стопанина  15.11.2015 г. | 18:58 ч.

  С какво го сравняваме?

 4. ivkoni  15.11.2015 г. | 20:08 ч.

  Фентъзи са пак, но по-различни:) Не зная, просто предложих, но не желая да се натрапвам. Може би друг път. Така или иначе почти нямам време за писане.

 5. Стопанина  15.11.2015 г. | 20:35 ч.

  Чак сега разбирам, че става дума за твои разкази.

  Прати ми един или два да се запозная с тях.

 6. ivkoni  15.11.2015 г. | 20:41 ч.

  Ами нямам твой e-mail:)

 7. Стопанина  15.11.2015 г. | 21:40 ч.

  Хубава работа. 🙂 Има го на поне три места на всяка страница от сайта:
  is@otizvora.com

 8. ivkoni  15.11.2015 г. | 21:54 ч.

  Съжалявам. 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.