„Монсанто“ съкращава 2600 работници заради лоши ГМО продажби

Те са „прекалено големи, за да се провалят“ — казвахме. И може би изпълнителните им директори са разсъждавали по същият начин. Истината обаче е, че тези компании имаха десетилетия, за да се променят към по-добро и да си създадат добро име.

Положението не е розово за любимия на всички гигант, разработващ генно-модифицирани семена. Поради сериозния спад на продажбите, „Монсанто“ обяви, че планира да съкрати 2600 работници в опит да намали разходите си — коло 11.6% от всички работни места.

И това не е първият път, когато „Монсанто“ има провал с продажбите. През февруари тази година предрекох „началото на краха“ за „Монсанто“ и „Макдоналдс“. Това е становище, което до неотдавна се смяташе за истински абсурдно. „Макдоналдс“ и „Монсанто“ бяха злодеите, които всеки обичаше да мрази, но пред които се чувстваше безпомощен.

Те са „прекалено големи, за да се провалят“ — казвахме. И може би изпълнителните им директори са разсъждавали по същият начин. Истината обаче е, че тези компании имаха десетилетия, за да се променят към по-добро и да си създадат добро име. Защо „Макдоналдс“ не спря да използва долнопробни и токсични съставки, като ги замени с нещо по-качествено? „Монсанто“ можеше да направи нещо след множеството репортажи по медиите за самоубийствата на индийските фермери в резултат на ужасяващите им договори.

Още по-добре щеше да е, ако „Монсанто“ не използваше връзките си с властниците в САЩ, за да заплашва с „търговски войни“ страните, които се осмеляват да се опълчат на техните генно-модифицирани продукти. Тези случаи са много добре описани в The Guardian през 2007-а по повод разкритията на „Уикилийкс“ относно „Монсанто“. Държавният департамент на САЩ също така е плащал и за рекламирането на „Монсанто“ в чужбина.

„Монсанто“ съкращава 2600 работници заради лоши ГМО продажби

Но да се върнем на финансовите загуби на тази корпорация. Ето какво пишат Reuters:

„Монсанто, една от най-големите компании за семена и аграрни химикали, обяви в сряда, че съкращава 2600 човека и ще се преструктурира, за да се намалят разходите заради свиването на пазара на техните продукти.

Продажбите на царевични семена и продукти, едни от главните стоки на „Монсанто“, са спаднали с 5% до 598 милиона долара за едно тримесечие. А продажбите на агрокултурните продукти на компанията, включително „Раундъп“ (Roundup), са намалели с 12 процента до 1.1 милиарда долара.“

Ако Монсанто магически не се промени напълно и не започне да играе честно, или пък купи Syngenta (друга компания за ГМО) и започне да се занимава с напълно нов тип генно-модифицирани култури, очаквам подобни заглавия и в бъдеще.

Автор: Антъни Гучиарди @ Natural Society

Превод: Кирил Атанасов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.