Лудницата да се погрижи за Москов, а прокуратурата и КС да не спят

Не знам кое е по-отчайващо: изявлението на Москов, че от догодина щяло да се влиза в болница само след даване на пръстов отпечатък, или това, че идеята се подкрепя от най-висок процент гласували в текущата анкета на „Дневник“ — поне до момента, в който пиша тези редове. (Актуализация: Резултатите вече се обърнаха в полза на отговорилите с „не“.) Надявам се, че скоро резултатите в анкетата ще се обърнат, защото иначе би трябвало да направим тъжната равносметка, че някои умствени заболявания вече могат да се пренасят по въздушен път.

За щастие, имаше експерти, които вече се изказаха критично или направо с насмешка срещу ненормалната идея на Москов за отпечатъците в болниците и аптеките. Според мен обаче само се разменят мнения, без да има нужната острота, която би озаптила лудите да се налудуват, докато мъдрите се намъдруват. Моето мнение е, че подобни „авангардни“ (както ги наричат pressтитутките) идеи трябва да се режат безцеремонно и без да е необходим какъвто и да било такт.

• Първо, защото са безсмислени (без смисъл и перспектива) и безмислени (родени от нечия глава, в която не се навърта каквато и да било градивна мисъл).

• Второ, защото са аморални.

• Трето, защото са противоконституционни.

Лудницата да се погрижи за Москов, а прокуратурата и КС да не спят

Да вземем идеята за постъпване в болница само срещу пръстов отпечатък. С какво пръстовият отпечатък е по-добро средство за идентификация от личния документ за самоличност? С нищо. Ако в болницата се правят далавери, със или без пръстов отпечатък, някой все така ще може да лежи вместо друг. Ако Москов се поинтересува защо и как би могло да стане това, да ме потърси и ще му обясня, стига да преценя, че е адекватен. Засега няма да описвам публично евентуалните сценарии, за да не ме обвиняват, че „давам престъпни идеи“. Това с престъпните идеи нека си остане запазена марка на Москов и нему подобни министри.

Да, тези идеи са престъпни, защото са противоконституционни. Ето защо призовавам прокуратурата и Конституционния съд, образно казано, да пернат един през устата на Москов, а след това и зад врата му, та никога повече да не му хрумват нацистки мерки, които за N-ти път ограничават конституционните права на българите за достъп до здравеопазване. Това, разбира се, с възпитателните мерки срещу хиперактивния и хиперправопогазващ министър би имало смисъл, ако по-напред не бъде прибран за лечение в някоя психиатрична клиника, тъй като това не е първата му ненормална идея, а и в цялостното му поведение е на социопат, който разглежда българските граждани като враг. Да не говорим, че има изражение на някой, сякаш страдаш от Базедова болест. Макар и като неспециалист, бих споделил впечатлението, че се забелязват известни отклонения, които говорят за нужда от прием на „Рисполепт“ или сходен медикамент. Нека окончателната диагноза да я сложат експертите, само им обръщам внимание.

Лекувайте министъра, за да не пречи на болните българи да се лекуват! И преди да е заразил други анкетирани в „Дневник“ да дават изумяващи отговори. Явно болестта му е заразна.

Не знам дали е необходимо да обяснявам защо идеята на Москов е аморална. По принцип голяма част от читателите на „От Извора“ са морален компас и за самия мен, но ще дам един хипотетичен пример, за да не бъда голословен…

Ами ако имаме болен роднина, който е толкова немощен, че не може да отиде сам до аптеката, за да си купи лекарствата сам срещу собствения му пръстов отпечатък? Какво правим, ако се налага друг да ги купува и за чий к.. трябва допълнително да усложняваме и без това сложния си живот?

В тази статия дори няма да навлизам в размишления за другите аспекти на престъпната юридически и морално същност на идеята. Например за това, че по нацистко-болшевишки стил ще се събира биометрична база данни от хора, които „по подразбиране“ са третирани като престъпници. Нормалните хора, гледам, вече са се изказали по този въпрос.

За финал, нека добавя един призив, който съм отправял и преди. Не позволявайте безконтролната власт на други хора върху телата и душите ви. Тази власт ще е толкова обхватна, колкото го позволи всеки един от нас. Идеята на Москов, ако се осъществи, би създала опасен прецедент и скоро къде ли не и за какво ли не истинските престъпници ще започнат да събират отпечатъци от „виновните по подразбиране“.

Иван Стаменов — Стопанина

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "Лудницата да се погрижи за Москов, а прокуратурата и КС да не спят"

  1. Стопанина  23.01.2016 г. | 14:51 ч.

    Отчето също има усет за нещата:

    „Като гледам министър Москов имам предложение към всички, които искат да станат депутати или министри – винаги проверявайте дали не се водите на отчет в психодиспансера. Не е хубаво да гледаме външния вид, но понякога той ни говори много за самия човек. Погледът на Москов е като на психясал човек. И той се държи така. Освен за ваксините, той вкара законопроект в аптеките да се влиза с пръстови отпечатъци, което за мен е грубо нарушение на моите лични права и свободи. Не знам в кои европейски държави има подобна практика.“

    http://front.bg/bulgaria/society/otec-evgenij-pogledyt-na-moskov-e-kato-na-psihjasal-chovek

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.