Писмо на Махатма Ганди до Адолф Хитлер

24 декември 1940 г.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛЮ,

Това, че се обръщам към теб като към приятел, не е просто формалност. Аз нямам врагове. Моята работа за последните 33 години беше да се сприятеля с всички хора, независимо от тяхната народност, цвят или вяра.

Надявам се, че имаш времето и желанието да узнаеш как голяма част от човечеството, което живее, следвайки учението за всемирното приятелство, гледа на твоите действия. Ние нямаме ни най-малко съмнение в твоята храброст или твоята преданост към родината, нито вярваме, че си чудовището, което описват враговете ти. Но твоите собствени писания и слова, както и тези на приятелите и поддръжниците ти, не оставят никакво място за съмнение, че много от постъпките ти са чудовищни и непристойни за човешкото достойнство, особено според хора като мен, които вярват във всемирното приятелство. Такива постъпки са твоето унижение на Чехословакия, изнасилването на Полша и поглъщането на Дания. Аз съм наясно, че според твоя мироглед тези злодеяния са велики дела. Но ние сме обучавани от детство да гледаме на тях като на действия, принизяващи човечеството. Следователно ние не можем да пожелаем успех на военните ти действия.

Писмо на Махатма Ганди до Адолф Хитлер

Но се намираме в уникална ситуация. Ние се съпротивляваме на британския империализъм не по-малко, отколкото на нацизма. Ако има разлика между двете, тя е в мярката. Една пета от човешката раса е била покорена от британците по начини, които не издържат на критика. Нашата съпротива не цели да нарани британците. Ние искаме да ги променим, не да ги победим на бойното поле. Нашето е невъоръжен бунт срещу британското иго. Но независимо дали ще успеем да ги променим или не, ние сме твърдо решени чрез ненасилствено несъдействие да направим тяхното управление невъзможно. Това е метод, който в своята същност не се нуждае от защита. Той е основан на знанието, че никой подтисник не може да изпълни своите цели без определено съдействие, доброволно или насилствено, от жертвата.

Нашите господари можеха да се разпореждат със земята ни и с телата ни, но не с душите ни. Те могат да придобият контрол над последното само и единствено ако избият всички индийци — мъже, жени и деца. Че не всички ще проявят такъв героизъм и че значително количество страх може да пречупи гръбнака на бунта, са верни аргументи, но не са съществени. Защото, ако се намери определен брой мъже и жени в Индия, които да са готови без никаква лоша умисъл към потисниците да дадат живота си, вместо да преклонят глави, те ще успеят да покажат начина за освобождение от тиранията на насилието. Аз бих желал да ми повярваш, когато казвам, че ще се намерят неочаквано голям брой такива мъже и жени в Индия. Те се обучават на това през последните 20 години.

От половин век насам ние се опитваме да се освободим от британското иго. Движението за независимост никога не е било толкова силно, както сега. Най-влиятелната политическа организация, имам предвид Индийския национален конгрес, се опитва да постигне това. Ние вече имаме значителен успех с ненасилствени методи. Ние се опитваме да намерим правилния начин да се противопоставим на най-организираното насилие в света, олицетворено от Британската империя. Ти оспорваш властта им. Времето ще покаже кои са по-организирани — германците или британците. Ние знаем какво означава за нас британското владичество, не само за нас, но и за другите неевропейски раси по света. Но ние никога не бихме пожелали да се прекрати британското иго с помощта на Германия. Ние намерихме сила в ненасилието, което, ако се впрегне правилно, може без съмнение да се справи с всички най-жестоки сили в света, взети заедно. В ненасилствените техники, както казах, не съществува поражение. Там е „успех или смърт“, без да убиваш или да нараняваш други хора. Може да се приложи на практика без пари и очевидно без помощта на науката на разрушението, която ти си развил до такава висока степен. За мен е чудно, че ти не проумяваш, че никой няма монопол над тази наука. Ако не британците, то някоя друга сила със сигурност ще измисли по-унищожителни методи от вашите и ще ви бие с вашите камъни по вашите глави.

Не оставяш нищо на твоите хората, с което да се гордеят. Те няма как да се гордеят с изпълнението на жестоко дело, без значение колко умело е изпълнено. Аз затова се обръщам към теб — в името на човечеството да спреш войната. Няма да изгубиш нищо, ако оставиш всички спорове между Германия и Великобритания да се решат от взаимно избран международен трибунал. Ако спечелиш войната, това няма да докаже, че си бил прав. Това ще докаже само и единствено, че твоята сила на разрушение е по-голяма. Докато едно решение в твоя полза на безпристрастен трибунал би показало честно, доколкото е човешки възможно, коя от страните е права.

Ти знаеш, че не много отдавна отправих призив към всеки британец да приеме моя метод за ненасилствено противопоставяне. Направих го, защото британците ме приемат за приятел, въпреки че съм бунтовник. Аз съм непознат на теб и твоя народ. Нямам смелостта да отправя към теб призива, който отправих към всеки британец. Не защото не е валиден и за теб със същата сила, с която е валиден за британците. Но сегашното ми предложение е много просто, защото е много по-практично и изпитано.

През тези празнични дни, когато сърцата на народите от Европа копнеят за мир, ние прекратихме даже нашето мирно съпротивление. Толкова ли много искам от теб — да направиш опит за поне временно примирие, което за теб лично може да не значи нищо, но което е жизненоважно за милионите европейци, чиито безмълвни ридания за мир чувам, защото ушите ми са привикнали да чуват милионите безмълвни? Имах намерение да се обърна едновременно към теб и господин Мусолини, с когото имах честта да се запозная, докато бях в Рим при пътуването ми до Англия като участник в Конференцията на кръглата маса. Надявам се, че след необходимите промени той ще приеме това като обръщение и към него.

Аз съм,
твой искрен приятел,
М. К. Ганди

* * *

Превод: Кирил Атанасов

Източник: MKGandhi.org

Споделете публикацията

Google1

За Спиро

kiril@otizvora.com | Кирил Атанасов - Спиро е преводач на свободна практика за „От Извора“. „Злото не е в грешките, които човек прави, а в неизправянето им.“

Всички публикации

14 коментара за "Писмо на Махатма Ганди до Адолф Хитлер"

 1. Стопанина  06.10.2015 г. | 16:07 ч.

  Любопитна подробност. Това писмо е второто, което Ганди е писал на Хитлер. Има и едно от август 1939-а, което гласи:

  23 август 1939 г.
  До хер Хитлер,
  Берлин, Германия

  Скъпи приятелю,

  Приятели ме накараха да ти пиша за благото на човечеството. Но досега отхвърлях молбата им, защото чувствах, че едно такова писмо би било неуместно. Нещо ми подсказва, че не трябва да залагам нищо на това писмо, нито да съжалявам, че съм го написал.

  Пределно ясно е, че ти си единственият човек в света, който може да предотврати една война, която би унизила човечеството до положението на диваци. Трябва ли да плащаш тази цена за нещо, независимо колко значимо ти се струва? Ще се вслушаш ли в призива на човек, който умишлено отхвърля метода на войната, а постига значими успехи? Както и да е, очаквам да ми простиш, ако съм прегрешил, задето ти писах.

  Аз оставам
  твой искрен приятел,

  М. К. Ганди

 2. HH  06.10.2015 г. | 17:22 ч.

  Впрочем много по това време в Индия включително Ганди са смятали, че Адолф Хитлер е така чаканият Калки Аватар, прероден Бог Вишну, който е трябвал да донесе мир и развитие по света и да унищожи злото. Жалко, че злото победи във ВСВ….

 3. Кирил Атанасов  06.10.2015 г. | 18:49 ч.

  HH аз от двете писма останах с впечатление, че Ганди не само не смята Хитлер за Бог, ами съвсем ясно му казва, че е военолюбец, който ще донесе голямо страдание. А и не знам колко от тези индиици са чели „библията“ на този „бог“, „библия“ в която е изявен възторг, че Англия с няколко милиона може да покори тази голяма страна Индия, а самите индиици кучета ги яли…

  Впрочем това писмо може да се отнесе към днешните суперсили – просто се сменя името на лидера и страната. Путин, Обама, Камерън…

 4. Антиантихрист  06.10.2015 г. | 19:14 ч.

  Чакам някой да предложи как да приложим тая технология на ненасилието към братята ислямисти. 😈

 5. Кирил Атанасов  06.10.2015 г. | 20:17 ч.

  Ненасилствено несъдействие спрямо мюсюлманите ще рече ненасилствено несъдействие с ЕС. Защото в случая ние се явяваме окупирани от ЕС и те ни налагат „толерантността“ към мигрантите. Просто не изпълняваме това, което ни кажат от ЕС. А в такъв случай мигрантите сами ще ни избягват.

 6. Jordanj  07.10.2015 г. | 20:24 ч.

  Кирил Атанасов
  Ненасилствено несъдействие спрямо мюсюлманите ще рече ненасилствено несъдействие с ЕС. Защото в случая ние се явяваме окупирани от ЕС и те ни налагат „толерантността“ към мигрантите. Просто не изпълняваме това, което ни кажат от ЕС. А в такъв случай мигрантите сами ще ни избягват.

  За уточнение – точно поради строгото спазване на изискванията на ЕС ордите не желаят да влизат у нас. Понеже сме гранична за ЕС държава всяко човкоподобно попаднало при нас трябва да бъде описано и да му се вземат отпечатъци – така казва великия ЕС. Тези данни е събират за да може човекоподобното ако бъде заловено в Германия да го върнат обратно в страната, която първа го е посрещнала… и тук е уловката – изпратените с поръчение да громят християните имат за крайна цел Германия – Бавария и реално като разберат, че у нас се вземат отпечатъци беж да ги няма… другите, които очакват кола, руса девойка, жилище и по 1000 евро на седмица помощи чуват, че у нас такива неща не е имало, няма и няма да има.. и те също беж да ги няма.. Остават едни тотални аутсайдери – каквито имаме в изобилиие – да влизат и да остават тук , като проклинат късмета си… Та значи добре, че в случая спазваме точ в точ заповедите на Великия ЕС

 7. Gergana  07.10.2015 г. | 22:12 ч.

  На Завет сме, значи 🙂 Шегата настрана, но най-добре човек се предпазва от душманите, като не общува с тях.

 8. Кирил Атанасов  08.10.2015 г. | 01:28 ч.

  Jordanj и в това, което го казваш има истина. Но аз искам да обясня какво имам в предвид – след като страната ни започна да се пълни с мигранти, много хора питаха – защо ние трябва да се грижим за тия, а не ги вкараме в затвора или екстрадираме. И тогава отговора беше, че сме подписали договори… и трябва да ги спазваме. Какви договори, кой ги е подписал, кога, какво ще стане ако не ги изпълним, никой не каза. Отделно никой не каза, че тези договори са за мигранти, а не за всеки влязал нелегално в страната ни.Защо не отделиха мигрантите от паразитите?
  Искам да добавя и няколко неща:
  Първо по световните новини бяха пуснали клип в който български полицаи са наредили нелегални мигранти на земята и ги поступват. И нещо, което не е заснето на клипа е, че след боя са им взели парите, мобилните телефони, върнали са ги на турската граница и са им казали да се върнат там откъдето са дошли, даже имало и стреляне във въздуха. Ти ако чуеш такова нещо ще избягваш страната ни. Но точно тази случка, която ни пази много по-добре отколкото която и да е ограда, показва как като се прегазят изискванията и директивите на ЕС можеш да се справиш с нелегалните мигранти изключително лесно.
  Второ искам да кажа, че по новините казваха как цигани са хващали и ограбвали мигранти. Я си помисли дали ще минат през нас или през Гърция?
  Третото – нали си спомняш как като хората чуха, че в селото им ще живеят мигранти веднага се вдигнаха на протест и стресираха мигрантите. Дали това беше политически театър не знам. Но след като това се разчуе хората повече няма да помислят и да дойдат тук. Естествено за това по новините ни обясняваха как ние трябва да се срамуваме от постъпката на тези хора. Въпреки, че нито сме я извършили, нито имаме моралното право да казваме на други хора как и с кого да живеят.
  Ако полицията прибира всеки без паспорт, взема му парите и телефона и го държи на топло, докато се докаже той какъв е, защо е тук, откъде ги има парите… знаеш ли как мигрантите ще ни избягват… защо вместо да се предприемат някакви мерки срещу тия талази паразити се мисли как да сме по-толерантни към тях и как да им направим престола тук по-добър, сякаш, че не сме държава с конституция и закони, а сме долнопробен хотел.
  А и защо тия от западна Европа не направят като нас – един мизерен бежански лагер, да получават храна и много мизерна сума пари, толкова мизерна, че да е смешна. Дали тогава ще има стотици хиляди бежанци тръгнали през Европа? Който иска повече да си намери работа и да не ни виси на гърба.
  А в момента идеята на тези отпечатъци е тия от западна Европа да има къде да ги изхвърлят тия „сирииски бежанци“. В крайна сметка искат да ни ги прехвърлят и да ни четат конско как ние не се грижим добре за бедничките бежанци. С други думи Ангела Меркел няма да каже, че е сгрешила и затова разтяга локуми, че всички трябва да помогнем на Германия, въпреки, че ние не сме поемали никакви задължения и не сме давали никакви обещания на мръсни, полудиви фундаменталисти.

 9. Кирил Атанасов  08.10.2015 г. | 14:44 ч.

  И едно изказване на Меркел:

  Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува източноевропейските правителства, които отказват да приемат бежанци.

  „Ние, източноевропейците – аз също се разглеждам като източноевропеец, виждаме, че изолацията не помага“, изтъкнала Меркел, която е израснала в комунистическа Източна Германия.

  изолацията? Как манипулативно си подбира думите? Никой в източна Европа не е казал, че иска изолация, а сигурност срещу фундаменталисти.

  Източник: frognews

 10. Аз  16.10.2015 г. | 15:25 ч.

  Приятно за четене писмо, но същевременно глупаво. Няма нищо лошо човек да живее така, както е описано, стига да може. Писано е какво няма да спечели Хитлер, но то е спечелено и печелено хилядолетия наред от спечелилите. Всичко е налагано със сила и то е оставало и стои.
  Какво мислят такива мъдреци не е от полза никому. Не сме видели империите да са освободили завзетите територии или да са върнали откраднатото, или да са обезщетили пострадалите. Няма и да видим. Празните приказки са за верующите.
  Що се отнася до мигрантите, европейците не понасят чужденците и всякакви мигранти от техни неколониални страни, в това число и българи. Причината да ги пускат в някаква степен е, че са като марионетки на кого беше… А да се натъпче Европа с араби е една хубава новина, защото арабският свят е съсипан и е нормално тамошните хора да мразят до смърт „Европейците“. Ей къде е Северна Африка. Така че много вероятно е Европа да затъне в разни недотам приятни проблеми и икономическият просперитет, доколкото го има, да затъне също. Но дали ще затънат е друг проблем. Проблемът е, че се пука най-слабото място, а това сме ние.
  А това, което става тук е че се изграждат много отдавна основите на едно религиозно противопоставяне. Българите вече не са българи, а православни християни – как ли биха се изсмяли дедите ни от 19 в. или тези от първата половина на 20 в. на старата песен на нов глас за Балканската – или беше Югославската – федерация под крилото на Русия… От другата страна са турците, а от третата ония оттатък, за които още един пожар е кууул. При такова съвпадение на интереси няма мърдане.
  На промитите религиозни мозъци у нас им пожелавам приятни сблъсъци в бъдещето в името на християнска Европа, православна Русия, приятен данък и ангария на църквата и духовно робство за цял живот и сръбски хомот, като му дойде времето. Трудно е да се превърнеш от млад или зрял мъж в баба, но като се случи, няма оправия.

 11. Спиро  16.10.2015 г. | 22:58 ч.

  Какво мислят такива мъдреци не е от полза никому. Не сме видели империите да са освободили завзетите територии или да са върнали откраднатото, или да са обезщетили пострадалите.

  Случайно да си чул, че Англия даде независимост на Индия? И точно този мъдрец поведе индийския народ. И те успяха да спечелят без бой.

  Българите вече не са българи, а православни християни

  Затова в църквите поповете с продавачките на входа и чистачките са повече от православните християни там. Защо смяташ, че българите са религиозни.

  Проблемът е, че се пука най-слабото място, а това сме ние.

  Гърция, Португалия, Испания, Италия, Крит – всичките тези страни не се пукнаха финансово.

  @Аз бих те помолил следващият път да помислиш малко какви думички имаме на български вместо да си раждаш недоразумения като „кууул“.

 12. Стопанина  28.10.2015 г. | 13:09 ч.

  Любимата мантра на Ганди, която, както се твърди, произнасял като утринна молитва. В мой свободен превод:

  Рано всяка сутрин
  почитам Него, Който е неописуем с мисли и слова,
  но от Когото по благоволение произлиза Словото.
  Почитам Него, за когото Писанията говорят,
  че Той не може да се ограничи от думи.
  Почитам Онзи, Когото древните мъдреци наричат
  Бог на боговете,
  Него – Неродения,
  Него – Съвършения,
  Него – Извора на живота.

  Рано всяка сутрин
  се прекланям на Онзи, живеещ отвъд мрака,
  Който е сияен като слънцето.
  Почитам Него, който е съвършенство,
  Него, Когото древните наричат Всеблаг.

  Ний, надничащи през булото на мрака,
  мислим, че знаем всичко за всемира,
  дори когато, гледайки от мрака,
  мислим, че въжето е змия.

  Източник: MKGandhi.org
  http://www.mkgandhi.org/g_hymns/hymn1.htm

 13. Ивелин  15.12.2018 г. | 14:53 ч.

  Ганди явно не е знаел, че Англия обявява война на Германия, а Хитлер изпраща над 20 мирни предложения. Последното нещо, което Хитлер е искал е световна война.

 14. Петьо  15.12.2018 г. | 19:56 ч.

  Англия обявява война на Германия,

  След като последната окупира Чехия и после напада Полша.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.