Рон Пол: Искам никой да не бомбардира Сирия

Аз не съм сред развълнуваните, че Русия бомбардира Сирия.

Политиката на САЩ за сменянето на президента на Сирия пък се оказа катастрофална. Над 200,000 убити и цялата държава беше превърната в руини, отчасти защото президент Обама реши, че „Асад няма легитимност“. Как се получава така, че президент на една страна, отдалечена на 10,000 километра, има правомощието да решава дали друг лидер трябва да заема поста си? Ами ако Рухани в Иран реши, че Обама е загубил легитимност заради убийствата на американски граждани с дронове — без съд и присъда? Ние бихме ли се съгласили с това?

През изминалите най-малко три години САЩ тренираше бунтовници, за да свалят сирийското правителство. Резултатът е, както казва генерал Лойд Остин, командир на Централното командване на САЩ — само „четири или пет“ тренирани и обучени „умерени“ сирийски бунтовници. 500-те милиона долара, които бяха отделени за тази цел, са изчезнали.

Решението на неоконсерваторите за провала, да свалят Асад и да „омаломощят и унищожат“ ИДИЛ, е да засилят бомбардировките и да се проведе сухопътна инвазия в Сирия. Противоречивата политика хем да се бием срещу Асад, хем срещу неговите противници, изглежда, по никакъв начин не притеснява неоконите. Те искат ние напълно да забравим за техните наскорошни провали в Либия и Ирак, а след това още веднъж да опитаме абсолютно същата неработеща стратегия.

Но миналата седмица се случи нещо поразително. Руският президент Владимир Путин произнесе реч пред ООН, в която разкритикува политиката на САЩ да се обединяват с едните екстремисти — Ал Кайда и техните съюзници, за да се нападнат другите – Асад и Ислямска държава. „Разбирате ли сега, какво направихте?“ — попита Путин.

Скоро след неговата реч Путин поиска и получи от руския парламент правомощието да използва военна сила в Сирия в отговор на молбите на сирийското правителство за помощ срещу бунтовниците. Руски изтребители и бомбардировачи започнаха да летят над Сирия почти на момента. За по-малко от седмица руски бомби, както изглежда, са нанесли значителни щети на Ислямска държава и на свързаните с Ал Кайда групи — някои от които са смятани от САЩ за техни съюзници и са обучавани от ЦРУ.

Рон Пол: Искам никой да не бомбардира Сирия

Изкушаващо е да ръкопляскаме за действията на руската армия в Сирия, защото Ислямска държава най-накрая претърпя значителни загуби. Медийните публикации загатват за голям брой дезертьори, напуснали Ислямска държава след руските атаки. Изведнъж това, което се очертаваше като неизбежно превземане на Сирия от Ислямска държава, сега изглежда много по-малко вероятно след намесата на руснаците.

Но аз не мога да ръкопляскам за бомбите,

без значение дали са американски, руски, френски или британски. Не вярвам, че проблемите, причинени от една терористична група, създадена с чужди сили, могат да се решат от друга чужда намеса в региона. Бомбите свидетелстват за тотален провал на политиката. Те разрушават икономиката и инфраструктурата на всяка страна.

И искам най-накрая американският народ да изисква от своето правителство да се прекрати тази унищожителна политика — да се сменя всеки един режим, който не прекланя глава пред желанията на Вашингтон.

Аз искам американския Конгрес да уважава нашата Конституция достатъчно, за да изисква от президента да получи декларация за обявяването на война, преди да атакува чужди страни. Искам президента Буш и неговите неоконсервативни съветници никога да не бяха решавали да свалят сирийското правителство. Искам президент Обама да уволни тези неоконсерватори, които го подвеждаха от едно глупаво нападение към друго. Искам ЦРУ никога да не беше обучавало бунтовниците, които се бият рамо до рамо с Ал Кайда в Сирия. Искам ние да бяхме отхвърлили всичките призиви за война. Искам американските медии да не бяха просто пропагандно звено на американското правителство.

Аз не се радвам, че Русия бомбардира Сирия. Искам никой да не бомбардираше Сирия.

Автор: Рон Пол (Американски лекар, писател, политик и дългогодишен член на Конгреса на САЩ, бивш кандидат-президент.)

Превод: Кирил Атанасов

Споделете публикацията

Google1

За Спиро

kiril@otizvora.com | Кирил Атанасов - Спиро е преводач на свободна практика за „От Извора“. „Злото не е в грешките, които човек прави, а в неизправянето им.“

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.