Цяла книга: Рудолф Щайнер — Статии върху троичното разделение на социалния организъм (GA-24)

Всеки, който проявява интерес към тази електронна книга, може свободно да я разпространява сред роднини, приятели, колеги и съмишленици

Книгата съдържа 20 статии на д-р Рудолф Щайнер, първоначално публикувани във вестника „Троичен социален организъм“ в периода 1919-1920 г. По-късно тези статии стават част от антропософския сборник със събрани съчинения №24 (GA-24).

Рудолф Щайнер — Статии върху троичното разделение на социалния организъм (GA-24)

Изтеглете безплатно от Виртуалния Гьотеанум:

PDF (50 стр. с корици, 1.5 MB) | WORD (48 стр., 411 KB)

Можете да четете сборника и под формата на отделни публикации в „От Извора“:

СЪДЪРЖАНИЕ
Статия 01: Необходимост на епохата
Статия 02: Международните аспекти на Троичния социален ред
Статия 03: Марксизмът и Троичният социален ред
Статия 04: Троичният социален организъм и свободата в образованието
Статия 05: От какво имаме необходимост (за обновление на живота)
Статия 06: Уменията за работа, волята за работа и Троичния социален ред
Статия 07: Какво не виждат социалистите
Статия 08: Социалистите и техните препъникамъни
Статия 09: Какво изисква Новият дух
Статия 10: Печалбата и духът на епохата
Статия 11: Култивирането на Духа и икономическия живот
Статия 12: Право и икономика
Статия 13: Социалният дух и социалистическите суеверия
Статия 14: Педагогическата основа за Валдорфското училище
Статия 15: Главната заблуда в социалната мисъл
Статия 16: Корените на социалния живот
Статия 17: Основата за троичния социален ред
Статия 18: Истинското просвещение като основа за социално мислене
Статия 19: Копнежът за нови мисли
Статия 20: Търси се прозорливост!

Всеки, който проявява интерес към тази електронна книга, може свободно да я разпространява сред роднини, приятели, колеги и съмишленици, като се съобразява със следните условия:

• да запазва нейната цялост, последователност и форматиране;
• да не променя нищо от съдържанието ѝ;
• да я споделя напълно безвъзмездно.

Преводачите са собственици на интелектуалните права върху превода на съответните статии — в никакъв случай тази книга не може да се разпространява комерсиално онлайн и в печатна форма, особено с търговски цели. При констатирано нарушение лицата, облагодетелствали се егоистично от чуждия труд, ще бъдат потърсени за компенсация съгласно актуалния ценоразпис на общество „От Извора“ за преводи на специализирана литература.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

28 коментара за "Цяла книга: Рудолф Щайнер — Статии върху троичното разделение на социалния организъм (GA-24)"

 1. Спиро  04.10.2015 г. | 13:19 ч.

  Аз както гледам и за дизайна на „корицата“ сте се погрижили. И спрямо външният вид на повечето книги на българският пазар, това е едно от най-добрите изпълнения. Който го е правил има едно голямо „Браво“ от мен.

 2. Стопанина  04.10.2015 г. | 14:09 ч.

  Можеше и много, много по-добре с корицата, но целта беше да е по-добра от немската и английската. Както се казва – за петминутка толкоз.

 3. Дорина  04.10.2015 г. | 14:55 ч.

  Честит нов цялостен превод, step by step, както се казва. 🙂

  “ …в никакъв случай тази книга не може да се разпространява комерсиално онлайн и в печатна форма, особено с търговски цели…“ – това звучи диаметрално противоположно на начина, по който издават двете сегашни антропософски издателства. Добър пример, но явно целите са различни!

  Благодаря на преводачите и безкрайно уважавам отделеното време от личния им живот, в името на безвъзмездния труд за всички!

  По принцип винаги съм смятала, че в България, Щайнер е нужно да се превежда и разпространява безплатно. Така са го правили първите антропософи, напр. Димо Даскалов, и други преводачи, Петър Райчев – с неговия диск… Друг е въпросът за авторски изследвания – там човек сам трябва да реши дали може да разпространи труда си безплатно. През лятото чух един жив разказ от съвременник на Димо Даскалов, как са се случвали нещата, с гонения, с криене, с престарелите пишещи машини, как се е печатало през индиго, дават ти вечерта копие, четеш цяла нощ, защото на другия ден друг иска да го чете скришом. Добре е да имаме мисъл и за миналото. На онези хора изобщо не им е минавало и през ума да печелят пари от Духовната наука и преводите й. Явно моралът е бил друг, антропософският – също. Скоро ми попадна тази статия за Учителя, доста ме накара да се замисля, не само за онова, което се случва с т.нар. „дъновисти“, но и с т.нар. „антропософи“ /най-вече на Запад, голяма част от тукашните са скромни хора/, нали сме в Духовни течения, все пак… и дали някои събития не ни се изсипват на главата точно защото не осъзнаваме, че безкрайно много подхранваме егото и джоба си, като го завоалираме с „духовност“.

  За мястото на парите в живота на Бялото Братство:
  http://duhovnoobnovlenie.org/?q=node%2F480

  Айде, успех! Кой ще е следващият цикъл за превод?! 🙂

 4. Мислещ  05.10.2015 г. | 14:16 ч.

  Благодаря на Иван, Кирил и Григор за превода!
  Вие момчета сте пример за повечето антропософи от АОБ и от ББ.
  Това е пътят към едно бъдещо общество, когато пренебрегнем личната изгода
  в името на общото благо.

  Работете с любов. Освободете се от егоизма си. Вложите ли и най-малкото егоистично чувство в работата си, то ще разяде основите й, както червеят изяжда младите коренчета.
  (ЗАКОНЪТ НА ЛЮБОВТА – 107).

  Кооперирайте се и работете в единство, съгласие и любов. Само така ще имате Божието благословение, Божията радост и Божието веселие.
  (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ – 392).

  Идеята за Бога, която е идея за общочовешко благоденствие и прогрес, трябва да стане плът и кръв и тогава да мислите, да чувствате и да постъпвате като Бога-само така ще бъдете носители и творци на една нова култура, в която ще царува разумността и свободата по целия свят. Личният интерес да се издигне до общочовешки интерес.

 5. Спиро  05.10.2015 г. | 15:06 ч.

  Моята помощ в случая е символична – преведох донякъде една глава и Иван после трябваше да я довърши, като не е ясно дали щеше да е по-бързо ако той я беше превел цялата 😀
  Така, че благодарностите за работата трябва да са за Иван и Григор. Имах има добро намерение, но дотам.

 6. Стопанина  05.10.2015 г. | 18:02 ч.

  Моята помощ в случая е символична

  Скромността краси човека. Скромниченето – не.

  Има си преводаческа работа. Има и редакторска. Твоята работа по превода си я беше свършил. А това, че съм работил след теб, вече е редакторска намеса.

 7. Спиро  05.10.2015 г. | 19:38 ч.

  Има си преводаческа работа. Има и редакторска. Твоята работа по превода си я беше свършил. А това, че съм работил след теб, вече е редакторска намеса.

  Всеки ден научам поне по една идиотщина, която съм направил. 😳

 8. Богатир  06.10.2015 г. | 01:34 ч.

  Моите адмирации за добрата работа! Пожелавам ви ползотворна работа и над бъдещите проекти!

 9. Дорина  14.10.2015 г. | 22:09 ч.

  Мислещ
  Вие момчета сте пример за повечето антропософи от АОБ…
  Това е пътят към едно бъдещо общество, когато пренебрегнем личната изгода
  в името на общото благо.

  Ох, Огняне, Огняне, пример би трябвало да са и за антропософите извън България. Нашите са дребни рибки. Тук, в България, сме шепа хора, които правим нещата без хонорари, без материална изгода, заради самата кауза, безусловно. И лично за себе си, аз съм убедена, че така трябва да се правят и ще ги правя. Но ето в преговори сме за едно обучение – 400 евро иска „братът“-антропософ от Германия, още 200 евро за самолет и още 200 евро за хотел и храна, при условие, че идва в петък следобед – започва вечерта и си тръгва в неделя на обед! Какъв е тоя хонорар антропосфски за ден ден и половина обучение!!! Да ги уважавам ли! Търгаши! 👿

 10. Мислещ  15.10.2015 г. | 07:37 ч.

  Но ето в преговори сме за едно обучение – 400 евро иска „братът“-антропософ от Германия, още 200 евро за самолет и още 200 евро за хотел и храна, при условие, че идва в петък следобед – започва вечерта и си тръгва в неделя на обед! Какъв е тоя хонорар антропосфски за ден ден и половина обучение!!! Да ги уважавам ли! Търгаши!

  Предложете да му поемете пътните. Сега има ниско-бюджетни авиокомпании. Настанете го в дом на някой от АОБ. Хранете го в домашна обстановка с домашно приготвени ястия.
  Иначе, той ви предлага един продукт за който вие трябва да платите определена цена. Не виждам нищо духовно в това. Това си е чиста търговия – сега му казват „бизнес отношения“.
  В противен случай, аз не бих го поканил. В моето съзнание, разпространението на духовната наука трябва да е безкористно от сърце. Пък, който както иска да го разбира.

 11. Дорина  15.10.2015 г. | 08:46 ч.

  Мда… аз отдавна вече не съм член на АОБ, имам приятели, но реално поддържам връзка само с един човек. Обсъждаме писмото. Мерси за идеите. За спането в дом на някой от АОБ ще е проблемно, никой тук в София няма да го иска. От друга страна някои хора искат да са си самостоятелно. Но каквото и да е – спането в едно спретнато хотелче за две нощи, както и храната, не струват 200 евро – та аз – една обикновена българка, на ден харча за семейство от 4 човека, да го нахраня, по 20-25 лева. Смятам да му кажа какви са цените тук за нощувки, храната, и учтиво да му предложим да си преосмисли предвидените разходи в България. По отношение на хонорара от 400 евро – тук никой няма да му даде толкова пари /при 25 човека, граница, която той поставя, дори е сметнал, че таксата е по 40 евро на човек!!!/, хората не са будали, особено пък по-осъзнатите. Дори вчера в един разговор с човека, с който работим за това обучение, попита – ама той антропософ ли е, че иска такива суми?! Явно вече не се знае кой кой е, на кой служи, с какви цели… Идеализъм и служене в безкористния смисъл – найн! Жалко е, защото става дума за изкуството… 🙁

 12. Кирил Атанасов  15.10.2015 г. | 09:58 ч.

  Дорина, последните ти два цитата описват много добре Антропософско общество ЕООД много добре. Аз като ги чета тези неща и се сетя, че там хората си говорят на братко им се чудя на лицемерието. Все пак може колега или нещо друго не толкова двулично.

 13. Кирил Атанасов  15.10.2015 г. | 10:31 ч.

  Но сега се сетих, че има и антропософска група във Виена, която провеждаше безплатни курсове.

 14. Дорина  15.10.2015 г. | 20:44 ч.

  Кирил Атанасов
  Но сега се сетих, че има и антропософска група във Виена, която провеждаше безплатни курсове.

  Кириле, да знаеш, че със сигурност в това има някоя българска, заблудена идеалистически, антропо-жилка! 😆
  Духовните ЕООД-та, за съжаление и сякаш може би като една духовна закономерност на света, в който живеем, се нароиха много. Интересен феномен е в антропософията, защото там има практически направления. И в тях, да речем, валдорфски педагози, социални терапевти, лечебни евритмисти и т.н. професионално практикуват познания, които са придобили и задълбочили чрез антропософията. Те също трябва да хранят и обличат семейства, в това лошо няма. Това е в другите страни, тука просто нямаме среда, с една дума – няма кой да ни „купи“. Не съм за „безплатност“ – това също не е здравословно /макар, че и аз го правя и не се харесвам – символично може да е, но трябва човек да цени труда си!/, но също не съм и за материалната лакомия. Значи – някакъв компромис между тези две крайности, а по възможност – бартер.

  Антропософията не трябва да се превръща в професия, а самата ни професия, е нужно да бъде одухотворена чрез антропософията. Ние като личности, упражняващи дадена професия, свързана с антропософията, да я излъчваме… И смятам, че в момента, в който чрез Антропософията като лекции, лична ангажираност, контакти, кауза, започнеш користно да се опитваш да печелиш, възвишеното същество на Антропософията, отдавна си е отишло – друго е заело неговото място. Но всъщност случващото се е продължение и плод на времената, в които живеем, на кармичните нишки… Както и да е, просто мои размисли.

  Кириле, един личен въпрос – защо стилът ти на писане ми прилича на стила на Спиро? 🙂

 15. Кирил Атанасов  15.10.2015 г. | 21:10 ч.

  Аз нямам нищо против професиите в антропософията и си мисля, че ако иска човек може да печели безкористно от това. Това е личното ми мнение и не казвам, че е вярно.
  Но мога да се обзаложа, че лектора искащ такива суми определено не държи да печели безкористно.

 16. Кирил Атанасов  15.10.2015 г. | 21:14 ч.

  Кириле, един личен въпрос – защо стилът ти на писане ми прилича на стила на Спиро? 🙂

  Много точно се ориентира. Аз съм Спиро.

 17. Дорина  15.10.2015 г. | 21:18 ч.

  Прав си и в двете си разсъждения и съм съгласна с теб. Има две възможности – или лекторът да не е наясно с различния стандарт тук, /макар, че е грък, работещ в Германия!/ който за Германия да е нормален – 400 евро за няколко лекторски часа, или да опитва дали има будали. Но тъй като ми е написал следното: „Dear Dorina, i hope i gave you some ideas about the subject matter and i’m looking forward to hearing from you and your thoughts on this.“ – смятам да преспя още някоко нощи, пътувайки из астралния свят с добри „съветници“, и тогава да му отговоря, като междувременно вече правя проучване за хотела и мястото на провеждане на обучението. 🙂

 18. Дорина  16.10.2015 г. | 07:41 ч.

  Кирил Атанасов

  Кириле, един личен въпрос – защо стилът ти на писане ми прилича на стила на Спиро?

  Много точно се ориентира. Аз съм Спиро.

  Ето повод с едно изречение да обобщя, Кириле, на какво човек се учи, занимавайки се с Антропософия /т.е. над 350- те тома на Рудолф Щайнер!/ – отново да се научи да „вижда“ практически във видимото – невидимото! 🙂 Макар и казано с усмивка, това е точно така.

  Вчера близък приятел пусна следния текст във фейса: „Оказва се, че новопреведените антропософски книги не се търсят и издаването на нови е пред преустановяване. За това има няколко причини – от книжарница Елрид не изплащат продадените книги, а пък поръчките към самото издателство са намалели силно. Най-малко вече няма място къде да се складират издадените…“

  Дали причината е, че книгите се „обнародват“ в електронен вариант?! Не мисля. Това е само външната причина.

 19. will  16.10.2015 г. | 08:52 ч.

  Ако се прави сметка на тоя дето взема пари – колко взема, защо ги взема и колко ще забогатее, то следва да се направи сметка и на този който не взема пари – колко не взема, защо не ги взема и колко ще обеднее.
  Ако това се направи, зад привидно безкористното изведнъж могат да лъснат множество користности. И накрая да станеш пишман, че не си платил 40 лв.

 20. will  16.10.2015 г. | 09:02 ч.

  Ето повод с едно изречение да обобщя, Кириле, на какво човек се учи, занимавайки се с Антропософия /т.е. над 350- те тома на Рудолф Щайнер!/ – отново да се научи да „вижда“ практически във видимото – невидимото! Макар и казано с усмивка, това е точно така.

  А кое ли е онова, което ни кара да виждаме очевидното във видимото?
  Например:
  Мислещ казва: Благодаря на Иван, Кирил и Григор за превода!
  Спиро казва: …Така, че благодарностите за работата трябва да са за Иван и Григор.
  Познайте как се казва Спиро ❓

 21. Дорина  16.10.2015 г. | 19:36 ч.

  Ако тук възникне инициатива за книжно издаване на книгата, бих се радвала да я подкрепя и финансово, освен само с виртуално „потупване“ по рамото. 🙂

  will, добре е човекът-антропософ да подкрепя твърденията си с факти, иначе се оказва, че говори общи приказки – уж казва нещо, а всъщност – нищо. Отговорността е голяма – мислите-форми като се хвърлят ей-така във време-пространството, колкото да кажем, че сме казали нещо, даже могат да станат опасни, и не само – ами и да се върнат като бумеранг към създателя им.

  Прочутата Дървена статуя на Р. Щайнер, Кириле, най-отгоре в лявата страна, има едно същество – съществото на хумора. Той е на възможно най-високото място – над Луцифер, Христос и Ариман, защо ли?! Много ми допада лекотата, с която общуващ, изчистената ти логика, непреднамереността ти – чета във форума. Пожелавам ти да ги запазиш, и да съхраниш чувството си за хумор. 🙂

 22. Спиро  16.10.2015 г. | 21:30 ч.

  Дорина, благодаря!

 23. will  18.10.2015 г. | 09:41 ч.

  Ле – ле, Дорина, какви благи слова! Чак ще преразгледам себе си в контекста на хумора, въпреки че не мога да си обясня, защо на моменти Щайнер паралелизира действителност и хумор. Сигурно заради изкуството.
  В знак на благодарност, ще ти разкрия тайната на изчистената логика: нужно е да се проумее, че познатото „две и две четири” е частен случай на интегрално смятане, а не обратното.

  В случай, че покрай този форум се запаля по художественото изкуство и реша да направя изложба: някъде, незнам къде, Щайнер е казал, че мястото на картините не е по стените. Можеш ли да ми кажеш къде е мястото на картините? И евентуално къде и в каква връзка го е казал?

 24. Дорина  18.10.2015 г. | 11:03 ч.

  will, чувствам напора ти да общуваме, въпреки че моето желание е да се неутрализирам от общуване с теб, тъй като усещам преднамереност и индиректност между редовете на написаното, а аз нямам желание за такова общуване. Ако наистина искаш това да се случва по пълноценен начин, особено за областта на изкуството, накъдето е видно, че отива коментара ти, според мен не е мястото в тази тема. Освен това, бих общувала с теб само при условие, че знам кой стои зад ника „will“ – тъй като от години аз съм в света и живота с реалното си име, това ме прави много уязвима, но вече съм свикнала на всичко. Уважавам смелостта човек да застава зад написаното от него. И-мейлът ми можеш да намериш от доста хора тук. Разбираш, че няма как да помня, какво точно Щ. е казал за всичко, затова са важни цитати от него – къде какво си чел не мога да гадая, макар и извадени от контекста на дадена лекция /което не е много редно!/, въпреки това е помощно, когато се разисква даден въпрос.

  Аз рисувам от години, но досега не съм имала желание нито да продавам, нито да подарявам. Трудно ми е да продавам и подаравям части от душата си. Мои картини има единствено в моя хол – и то по желание на съпруга ми, който най-накрая „оцени“ онова, което ми е любимо, и в ателието ми за психологическа и антропософска работа. Не се считам за художник или талант, наротив, смятам, че дори и да нося нещо от предишните ми инкарнации, ако не беше антропософията, то нямаше да се събуди. Така е и с музиката. Имам още две мечти в този живот – в България да има обучение по антропософска музикална терапия, и по антропософска арт-терапия. Следвам тези цели.

  Не знам къде Щ. е казал това за картините и стените. Ще ми е ценно да го прочета и осмисля. Съдейки по себе си, аз обичам да си нареждам картините около мен в кръг и да сядам в средата, наблюдавайки ги. Не съм се замисляла защо го правя, но сякаш така се чувствам в моя си свят, може би в света, от който идват душите ни. Това не бих го преживяла, ако картините ми висят закачени на стените и аз рутинно всеки ден ги подминавам.

  Днес поканих едно сляпо 21 год. момиче по рождение, с което всеки ден пътуваме заедно, и аз му помагам – сучайно се запознахме, ще рисуваме заедно. То няма родители, живее в съседния квартал, и учи за масажист. Считам, че незрящите хора развиват много повече сетивата си за невидимото. Изобщо мен ме интересуват тези по-фини аспекти на усет, изследвам света.

  И сега един поздрав, will, от моите момчета, които снощи изненадаха много хора със собствена композиция! /две от картините ми са зад гърба им/:

  Хубав есенен ден, надявам се да продължим да общуваме в тази насока, но извън тази тема. 🙂

 25. will  19.10.2015 г. | 08:07 ч.

  Дорина, не приемам тази жертва на несвобода: да общуваш с мен без да го желаеш.
  Нямам необходимост от поощрения с благи слова и смъмряния поради субективни предчувствия (все пак не съм в подрастваща възраст и не съм твое дете).
  …………….

  Дорина
  Имам още две мечти в този живот – в България да има обучение по антропософска музикална терапия, и по антропософска арт-терапия. Следвам тези цели.

  Да бъдеш днешния Икар си е твоя воля и/или съдба !
  ……………
  Да са ти живи и здрави момчетата !
  Наслука !

 26. Дорина  19.10.2015 г. | 16:03 ч.

  Дай, Боже, повече истински Икари в този живот, пък макар и с изгорени крила! 🙂
  Благодаря за момчетата, наслука и на теб!

  * * *
  Гложде ме един въпрос, но надали ще получа отговор. Как реагират антропософите в света, как реагират и българските антропософи на ставащото в Европа в момента? Поне досега, освен тук, в това пространство, не съм прочела нищичко. А моментът е много важен и е от духовно, не само от историческо или гео-политическо естество. Дали изобщо реагират, или се реят някъде самосъзерцавайки се, или…, бих била благодарна, ако някой ме препрати да прочета нещо адекватно.

  Гложде ме и друг въпрос – защо досега лекциите за троичния социален организъм не са били преведени от българската антропософска гилдия. Подозирам следните оговори:
  – „Щайнер казва…“
  – „Тази идея се е провалила по негово време…“
  – „Няма как да се случи днес това, защото…“
  На мен тези отговори ми звучат като спряла мисловна дейност. Ако бихме и бяхме изпълнили всичко онова, което Щ. наистина каза, предрече, посочи за самата антропософия и нейния път в човечеството, както спазваме днес точно тези „предписания“ за провала на идеята за троичния социален организъм, много неща нямаше да са такива, каквито са днес – не само в БГ, но и в Европа, и в света.

 27. Nikolay Savchev  29.11.2015 г. | 12:37 ч.

  Привет на Стопанина. По същия начин, като грижовен петел както си кътка кокошчиците и ти така си къткаш читателите (сиреч нас).
  Отдавна очаквах този превод, но го чаках от друго място. Както и да е!
  Много БЛАГОДАРЯ! Много поздрави на всички (и читатели и писатели!)

  С уважение Ники Савчев

 28. Стопанина  29.11.2015 г. | 12:41 ч.

  Привет и от мен.

  Отдавна очаквах този превод, но го чаках от друго място. Както и да е!

  Не знам къде си го очаквал, но ми се струва, че на другите места, за които аз знам, идеята за ТСО е оставена на заден план и дори се смята за неактуална. За мен пък е по-актуална от всякога и догодина, живот и здраве, ще преведа още един, доста по-голям лекционен цикъл, който дава доста яснота по някои от подробностите.

  Казвам това, за да знаеш къде да търсиш. 😉

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.