Интервю: Нелегалните имигранти не са бежанци, а престъпници

Рано тази сутрин се появи първият аргументирано критичен материал към статията Ето защо ми липсва състрадание към „сирийските“ „бежанци“. Това вече е най-четената публикация в дългогодишната история на блога. Не съм се съмнявал, че позицията ми за „бежанците“ ще се хареса от повечето български читатели, защото тази позиция, изложена в 10 точки, обобщава техните въпроси и само загатва някои възможни отговори и прогнози, без да ги натрапва.

Покрай масовия интерес към статията дойде покана от „Часът на Милен Цветков“, но по лични съображение се наложи да откажа участие. След като сега имам първия опонент, който излага аргументирана критика, ще отвърна на инакомислието така, както бих го направил, ако бях участвал в споменатото телевизионно предаване. Ще разделя критиката на госпожата или госпожицата, нарекла се Бела, на отделни забележки и въпроси, като запазвам целостта на коментара ѝ.

Оригиналът на въпросите е тук. А това, което ще се получи сега, е

нещо като интервю:

В този текст прозира пълен отказ от човещина и от фактите.

И.С.: Не съм съгласен с вас. Бих искал да знам защо мислите така, като се аргументирате.

Турция приютява над 2 милиона бежанци. Ливан — още толкова. Хората, които бягат към Европа, са много по-малко.

И.С.: Напълно съм съгласен. Хората от Сирия, които бягат към Европа, са сравнително малко както спрямо оставащите в Турция и Ливан, така и спрямо спътниците им от Ирак, Афганистан, Египет и други страни от Близкия Изток. Дано в коментара ви да не се съдържа твърдението, че всички или повечето от мигрантите са етнически сирийци, защото това не отговаря на истината.

Казвате, че Турция приютява над 2 милиона бежанци. Когато говорим за Турция, нямам нищо против тези хора да се наричат бежанци без кавичките. В момента, в който те напуснат Турция обаче  това е държава, в която не се водят бойни действия,  те престават да бъдат бежанци, а се превръщат в икономически авантюристи или изобщо лица с някаква мисия. Като се има предвид, че те плащат на трафиканти, за да бъдат вкарани тайно в Европа и придвижвани незаконно във вътрешността ѝ, говорим за незаконни имигранти. Законният път е да докажат произхода си и да бъдат регистрирани във всяка държава, през която преминават. Ето защо хората, за които говорим, още с напускането на Турция престават да бъдат бежанци и повечето от тях стават престъпници.

Бих казал, че е престъпно невежество да наричаме хората, потъпкващи международните закони и законите на отделни държави, с умилителния, тенденциозен и не отговарящ на истината термин „бежанци“. Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но ще е по-ужасно, ако го премълча: невежите изказвания на хора като вас клонят към престъпен активизъм.

Не е тайна, че изпитвам дълбока антипатия към една публична личност, „проф.“ Божидар Димитров, но наскоро той написа нещо, с което истината ме задължава да се съглася. Става дума за 3-годишното дете, което се удави, а снимката на трупа му беше използвана за неверни внушения. Както писа „проф.“ Димитров, това дете и родителите му вече не са били бежанци. Те не са бягали, за да спасяват живота си. Целите им вече са били икономически и са предприели престъпни действия, като са правили уговорки с трафиканти за опасно и незаконно навлизане на европейска територия. За смъртта на това и много други такива деца трябва да се търси отговорност преди всичко от родителите им и трафикантите на нелегални имигранти.

Момчето, което беше намерено мъртво на брега до Бодрум е от кюрдско семейство но то също идва от Сирия, от Кобани град, който и в момента е бойно поле.

И.С.: Детето и другите като него могат да идват откъдето си искат. Ако са от кюрдски семейства, те са кюрдчета, а не „сирийчета“. Ако искаме да подчертаем, че те и семействата им идват от областта на Сирия, може да подчертаем, че са „сирийски граждани“… ако изобщо са такива и ако изобщо имат лични документи, с които да удостоверят произхода си.

Да ви кажа, г-жо или г-це Бела, никак не обичам такива етнически манипулации. И не съм само аз много българи отдавна им се дразнят и с основание отхвърлят лъжливата им същност. Защото, както не е едно и също дали някой е „сириец“ или „сирийски гражданин“, не е едно и също дали някой е „българин“ или „български гражданин“. За български граждани минават и циганите, които вършеят из Европа и си „берат“ нещата, които им харесват. Извънредно дразнещо е, когато определени медии излязат със заглавие „Българин направи еди-що-си еди-къде-си в Европа“. А от снимката на „българина“ става ясно, че „българският гражданин“ е с индийски произход.

Искам да бъда правилно разбран. Дори не намеквам, че няма и етнически българи, които правят пакости както у нас, така и в чужбина. Напротив има ги, даже повече, отколкото ми се ще да бъдат. Просто искам нещата да се наричат с истинските им имена, а не да се вадят дивиденти чрез своеволна употреба на думи.

Както и да е, малкият Айлан не е „сирийче“, а кюрдче, а в качеството му на (предполагаем) „сирийски гражданин“ е престанал да бъде „бежанец“ в момента, в който безотговорния му баща го е качил на лодката на алчните трафиканти.

Ако Вашата страна изпаднеше в гражданска война, в продължение на години вече, Вие какво щяхте да направите? Нямаше ли да продадете всичко, което имате, и да търсите мир и сигурност за семейството си?

И.С.: Всичките ви въпроси се въртят около едни и същи твърдения. А именно, че според вас бежанците продължават да са бежанци и след като прегазят няколко мирни държави, в които са можели да се заселят. Колкото и да повтаряте това, то няма да стане истина, а ще стане само банална лъжа. Те са намерили мир още в Турция. Това е фактът, който явно не искате да приемете, защото не ви изнася идеологически или разрушава предварително изградените ви мнения. Тези мигранти са намерили мир в Турция, след това в Гърция, после и в Македония, а сетне и в Унгария…

Те не спират там, а продължават напред, защото не търсят мир, а нещо друго.

Да твърдите, че тези хора търсят мир и продължават да са „бежанци“ чак в Гърция или Унгария, говори единствено и само, че имате було на очите, което ви пречи да виждате реалността. Затова живеете в някакъв фантасмагоричен свят, където мирът уж е налице само в Северна Европа.

Що се отнася до търсенето на сигурност за семейството, за което говорите, нека ви питам кой и къде има сигурност? Аз не смятам, че има държава по света, която истински да ми гарантира сигурност. Мога да се съглася само, че има държави, които по-успешно от други създават илюзорно такова усещане. Типичен пример е и темата, която разглеждаме. Илюзорното ви чувство за сигурност идва от това, че ви лъжат как идвали „бежанци, имащи право на по-добър живот“. Ако знаехте, че в страната ви нелегално нахлуват десетки хиляди лица, за които никой нищо не знае, а се знае, че някакъв процент от тях са сигурни терористи, пак ли щяхте да се чувствате сигурна?

Обиколил съм половин Европа, бил съм и в Русия, но най-добре ми е в България. Да, най-добре ми е тук, защото само тук се чувствам достатъчно свободен, за да мога да вирея. Вероятно в други държави бих се чувствал по-осигурен (различно е от „сигурен“) и по-добре устроен, но там нямаше да се чувствам така свободен. И ако трябва да избирам между сигурността и свободата, избирам свободата, без дори да се колебая.

Нямаше ли да тръгнете към най-безопасните места, където имате шанс да стъпите на крака и да знаете, че семейството Ви ще е спокойно – към Германия и Швеция?

И.С.: Съжалявам, но въпросът ви е инфантилен. Очевидно е, че не съм тръгнал. Очевидно е, че не всички българи изповядваме вашата „емигрантска култура“. Имам достатъчно добро образование и твърде много лични положителни характеристики, които ми позволяват да имам престижна работа, да водя приличен, макар и не богат живот тук, в икономически страдаща България. Така че, ако трябва да отговоря на въпроса какво щях да направя? отговорът ми е: не, не бих се изселил.

Единствената причина, поради която бих емигрирал, е, ако започнат да ме преследват като дисидент и заради верските ми убеждения, както преди векове са гонили, да речем, богомилите. Но бих напуснал България само ако съм убеден, че има страна, която ще ме приеме. Смятам, че днес Западна Европа е по-нетолерантна и от Средновековна България, като свидетелство за това, наред с много други неща, са вашите коментари по темата с мигрантите. Това ще проличи и по-нататък в интервюто, където съм сигурен, че ще прибегнете към лични нападки и маргинализиране на онези, които не споделят „политически-коректния възглед“. Толерантността на Европа е една фасада, която се руши и от най-лекото докосване с върха на пръстите.

Понеже в предишния въпрос имаше и контекст за „гражданска война“, нека кажа няколко думи и за това. Първо, войната в Сирия не е гражданска. Войната е забъркана и разпалена от големи световни сили, като воюващите страни не са непременно сирийци. Англо-американският свят финансира и тренира бойците на Ислямска държава. Самият лидер на ИДИЛ си има вземане-даване не с кого да е, а с Джон Маккейн. Това са документирани факти, които вече не се прикриват даже от корпоративните масмедии. От друга страна, режимът на Путин поддържа режима на Асад, което на свой ред показва какви световни интереси са съсредоточени в Сирия.

За щастие, не ми се налага да отговарям на хипотетичните ви въпроси, защото в България гражданска война не е възможна на този етап. Хората са достатъчно пробудени и негативно настроени към политиците и пропагандаторите, които евентуално биха опитали да им продадат такава война. Не е същото в Западна Европа, където, както личи и от коментарите ви, живеете във фентъзиленд и без съпротива се подвеждате по „теченията на масите“, които пък са насочвани в желаната цел по най-елементарен начин.

Щяхте ли да тръгнете към държави, които системно потъпкват човешки права (като Саудитска Арабия) и са в дълбока икономическа криза?

И.С.: Това, което пишете за Саудитска Арабия, е поредната нелепост. Какви права потъпква Саудитска Арабия и каква точно е икономическата криза там, че нещо не ми стана ясно? Ако имате предвид потъпкване, да речем, правата на жените, тези, които идват сега в Европа и се насочват към Германия и Скандинавия, по нищо не се различават от събратята си по кръв и вяра в Саудитска Арабия. Както бях писал и в статията, но вие не пожелахте да коментирате конкретни неща, нелегалните имигранти се избиват взаимно, понеже един погледнал жената на друг. Много от жените вече са изнасилвани и/или пуснати да проституират.

Българите сме се пръснали из света в търсене на по-добър живот като икономически и всякакви емигранти, а Вие отказвате да разберете шепа хора, които бягат от война, в търсене на същото! Били мъже. Били млади. Това грях ли е?

И.С.: Не ви позволявам да правите обобщения на българите и да вадите дивиденти или аргументи от това. Едни българи сте се пръснали по света по икономически причини. Други българи продължаваме да сме си в родината и криво-ляво се справяме икономически.

Вие, които сте напуснали страната и нямате намерение да се връщате, нямате и никакво морално право да участвате във вземането на решения относно евентуалното заселване в България на съмнителни лица и откровени престъпници, каквито са всички нелегални имигранти. Ако се питате „как така“, отговорът ми е: защото не вие, а ние ще трябва да живеем с тези хора и да плащаме социалните помощи на преобладаващата част от тях. А това, че ще тази част ще бъде преобладаваща, е сигурно покрай красноречивия опит на Германия и Швеция за последните 10 години.

Нелегалните имигранти не са бежанци, а престъпници

Също така не ви позволявам да изопачавате написаното в статията ми, където въпросите и коментарите ми не бяха свързани с това, че идват мъже. Естествено, че ще идват и мъже. Бях изтъкнал обаче, че идват „предимно млади мъже“ и с тях няма НИКАКВИ старци, били те от мъжки или от женски пол.

Явно сте неспособна да направите елементарна сметка, като съберете 2 и 2, затова направо ще обобщя: Вие не коментирате нито един от фактите, пряко показващи, че не става дума за „бежанци“, а за нелегални имигранти. Единият вариант е да го правите умишлено, което е осъдително, а другият е да се дължи на потресаващото ви невежество и когнитивната ви недостатъчност. Във втория случай получавате последно изречение по този въпрос, пожелания за скорошно проглеждане и снизходителна точка накрая.

Аман от комплекси, омраза и невежество!

И.С.: Наистина „аман“! Нападките ad hominem говорят не за мен, а за самата вас. От предходните ви изречения стана ясно, че вие сте тази, която проявява невежество и се изказва по въпроси, подготовката ви за които е единствено от таблоидите „Дейли Мейл“ и „Сън“. Бих ви препоръчал поне да разгръщате и „Гардиън“, понеже там хората държат на някакво ниво и не се ограничават само със захаросаните и сърцераздирателни истории за „бежанците“ и удавеното „сирийче Айлан“.

Понеже говорите за омраза, сякаш вие не проявявате такава към инакомислещите от народа, от който сте се отделила, ви отправям следното предизвикателство. Направете кампания във Великобритания за спасяването на българските цигани. Защото, ако някога има гражданска война в България, тя няма да е между българи и българи, а между българи и едни мургави „български граждани“. В резултат на тази война много „българи“ може да се наложи да тръгнат немили-недраги из Европа в търсене на по-благодатна почва, върху която да паразитират. Спасете ги превантивно! Офертата е следната: Нека страната, в която живеете и която ви е заразила с типичните си „морални ценности“, приеме 200 хиляди от българските цигани. В замяна аз ще направя кампания да приемем 200 хиляди истински сирийци — християни. Цигани срещу сирийци, да видим какво ще решат умните тикви от ЕС и как бюрократите ще прикрият безусловният факт, че България отдавна не може да си позволи да храни повече готованци.

Не го ли направите ще имате много здраве от мен и можете да ми спестите занапред морализаторските си тиради. Защото българите открай време хрантутим икономически мигранти, само дето разликата е, че нашите са се заселили преди столетия, а не в рамките на последните няколко месеца. Докато ние от векове живеем със същите тези мигранти, в Швеция например са ги избивали или стерилизирали. Да се чуди човек откога и откъде им дойде това състрадание към „бежанците“.

А като добавим, че разни евродепутати са се загрижили да дават пари за комфортния живот на новите заселници „от Сирия“, а от години нехаят как живее икономически местното население, нещата отдавна са преминали в зоната на безчовечната наглост. Оттам и пълната нетолерантност на повечето българи и източноевропейци към всевъзможни евробюрократи и техните нелегални протежета „от Сирия“.

И забележете, че дори по темата с циганите, за разлика от вас, не си позволявам да обобщавам. Защото има и свестни цигани, които си изкарват прехраната със занаяти, изкуство и в по-редки случаи с професии, изискващи висока квалификация. Но искам да видя как ще отречете факта, че непоносимо много от останалите цигани живеят на социални издръжки и запълват бюджета си с кражби, които често вървят за ръка с изнасилвания и убийства. Да, аз и останалите работещи българи храним едни търтеи — не от днес, не и от вчера. Същото ще бъде и със „сирийските“ „бежанци“. Около ядрото от истински нуждаещи се бежанци, дошли в Европа с намерение да работят и да изкарват честно прехраната си, се е прикачило цяло войнство тумба лица без документи, които май само ти знаеш откъде идват и защо.

Да ви се чуди човек на акъла.

Намирам за простотия и невежество, когато такива като вас проектират собствените си емигрантски блянове върху имигрантите от Близкия Изток, за които не е никаква тайна, че в притеснително голямо процентно съотношение всъщност са сигурни главорези и специално обучени бойци на Ислямска държава. Не е тайна, че ИДИЛ обучава даже деца. Проучете твърдението ми, това е добре документиран факт, и се върнете подготвена. За щастие, скоро или все някога тези ваши любими „бежанци“ ще ви освободят от илюзиите, които имате за тях, но и по отношение на „сигурните държави“.

Благодаря за вниманието.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

57 коментара за "Интервю: Нелегалните имигранти не са бежанци, а престъпници"

 1. House M.D.  23.09.2015 г. | 22:52 ч.

  Спиро
  House M.D. плащай социалните осигуровки, че политиците и търтеите трябва да ядът.

  Очевидно е, че колегата Спиро не е чел КСО. Поради което не мога да коментирам думите му!

  Да ти хрумва например да проучиш колко дават някои емигранти, за да осигуряват близките си в България, и дали не правят сумите на държавното осигуряване… смешни? Да ти е хрумвало, че някои от тях взимат пенсии от чужбина? Да ти е хрумвало, че цели региони се препитават именно от роднини в чужбина, което обуславя покупателната им способност и има ДДС, което е основният източник на приходи в държавата?

  Този разговор всъщност не сме ли го водили вече?

  Водили сме го. Затова тук само ще резюмирам.

  Съгласно КСО всеки, напуснал България, бърка в джоба на оставащите тук негови сънародници, независимо дали този някой праща или не праща пари.

  КСО /кодекс за социално осигуряване/ не бива да се бърка с КЗО /кодекс за здравно осигуряване/.

  Колега Спиро, политиците и търтеите могат да „ядат“ само постъпенията от Държавния бюджет и, по заобиколен път, от бюджета на Здравната каса. Парите в НОИ няма как да ги изядат.

  Уточнение 1: Не аз гласувам законите. В противен случай, при този КСО, бих спрял пенсиите на онези пенсионери, чиито деца са избягали в чужбина.

  Уточнение 2: Считам изворчаните за достатъчно интелигентни и достатъчно изкушени да търсят информация и да я осмислят.

  Уточнение 3: При сегашния политико-икономически строй, установен в България след 10.11.1989 г. реално не съществува друга причина да се напуска България, освен икономическата.

  Преди да коментирате, не забравяйте, че само минавам по повърхността на темата. Нямам претенции за изчерпателност.

 2. Светла Павлова  23.09.2015 г. | 23:33 ч.

  „Уточнение 1: Не аз гласувам законите. В противен случай, при този КСО, бих спрял пенсиите на онези пенсионери, чиито деца са избягали в чужбина.“
  Това като прочетох, онемях! Аман от комунисти в тази държава!!!
  И не, скъпи ми House M.D., много се лъжеш – дори и след 1989 г. има и други причини, освен икономическите, да се напуска България.
  Байгън от псевдопатриоти…

 3. House M.D.  23.09.2015 г. | 23:48 ч.

  Колежке Павлова, ако бяхте прочели КСО, щяхте да знаете, че това е най-справедливият вариант. Простете интелектуалната ми ограниченост, но какво, по-конкретно, ви е накарало да онемеете? И какво комунистическо видяхте?

  Днес България е една от малкото страни в света, където можеш да изразяваш позицията си свободно. Без страх, че може да те вкарат в затвора и/или да те екзекутират за думите ти. Ето защо няма друга причина да се напуска България.

 4. Спиро  24.09.2015 г. | 00:04 ч.

  Колега Спиро, политиците и търтеите могат да „ядат“ само постъпенията от Държавния бюджет и, по заобиколен път, от бюджета на Здравната каса. Парите в НОИ няма как да ги изядат.

  Защото политиците не пишат законите и не могат да напишат закон, който им позволява.

  Не аз гласувам законите. В противен случай, при този КСО, бих спрял пенсиите на онези пенсионери, чиито деца са избягали в чужбина.

  Ако родителите на някой заминал в чужбина са си плащали социалните такси пак ли ще им спреш пенсиите?

  Самото социално осигуряване е с много гнили основи:
  – Първо за депутатските пенсии законите не важат. А и няма значение стажа. Веднъж след като човек стане депутат взима пенсия много по-висока от възможната за другите. С други думи за тях законите за пенсиите не важат.
  – Хората на ключови позиции в БАН получават заплати колкото депутатите. А това са хора от ДС.
  – Идеята на първите две точки е как точно социалните осигуровки хрантутят депутатите.
  – За пенсионрването се отчитат само трите години с най-висока заплата. Много хора се възползваха от това. Врътката е за 3 години да ти надуят много социалните осигуровки и след това взимаш висока пенсия.
  – От 89 до сега има много хора, на които им се губят години стаж, защото шефовете им са решили да не ги осигуряват и да ги лъжат.
  – Никой от хората, които се осигурява в момента не знае каква пенсия ще получава. А и няма гаранция, че ще получава пенсия, но това много умело се премълчава.
  – В МОМЕНТА парите събирани за социални осигуровки са по-малко от сумата за пенсии. Разликата се покрива от държавния бюджет. С други думи пенсиите се плащат с ДДС. Или казано по-просто тези, които работят в чужбина по недиректен начин плащат осигуровките на българите в България.
  – Пенсионната система е измислена от Бисмарк. Тогава хората са се пенсионирали на 65 години. И продължителността е била 65 години. Разбираш ли каква е била основната идея?
  – Пенсиите не стигат за нищо! Почти всеки пенсионер разчита на финансова помощ от децата си.
  – Ако държавата е в криза, едни от нещата, които ще се намалят ще са пенсиите.

  Нещо, което май не разбираш – в някой области държавата много старателно ограничава работните места и хората са изправени пред избора да се молят да работят на минимална заплата или да заминават в чужбина, където ще могат да заработят нещо за техните семейства.

 5. Спиро  24.09.2015 г. | 00:06 ч.

  Съгласно КСО всеки, напуснал България, бърка в джоба на оставащите тук негови сънародници, независимо дали този някой праща или не праща пари.

  Въпроса е с колко бърка в джоба и колко вкарва в бюджета от чужбина. Може да бърка със 100 лева и да вкарва 300.

 6. House M.D.  24.09.2015 г. | 01:16 ч.

  Забелязвам, че колегата Спиро започва да проявява интелект. Окуражен от това, аз ще коментирам само най-грубите му грешки.

  Самото социално осигуряване е с много гнили основи

  Съгласен съм, напълно! Най-гнилата основа е, че те задължава да хрантутиш родителите си /ако си бил малтретиран по всевъзможен начин от тях – ще ме разбереш/. Като следствие, ако аз откажа да хрантутя родителите си, КСО те задължава да ги хрантутиш ти /продължавайки да хрантутиш и собствените си/. По-долу съм описал как изглежда това математически.

  – За пенсионрването се отчитат само трите години с най-висока заплата. Много хора се възползваха от това.

  Отчитат се последните 10 г. плюс 3 поредни, по избор на пенсиониращия се. Тези три години трябва да са преди последните 10 г. от стажа му. Т.е. ако се пенсионира през 2015 г. въпросните 3 поредни години трябва да бъдат избрани до 2005 г. включително.

  Уточнение: Това правило важи за родените до 31.12.1959 г. вкл. За родените след 01.01.1960 г. вкл. се взимат само последните 10 г.

  – От 89 до сега има много хора, на които им се губят години стаж, защото шефовете им са решили да не ги осигуряват и да ги лъжат.

  И затова взимат пенсии, по-ниски от тези на наборите им, чиито работодатели са ги осигурявали. Всъщност основната критика тук е, че обикновено работодателят те осигурява на по-нисък доход от реалния. Напр. плаща ти 1000 лв., а те осигурява на 250.

  – В МОМЕНТА парите събирани за социални осигуровки са по-малко от сумата за пенсии. Разликата се покрива от държавния бюджет. С други думи пенсиите се плащат с ДДС. Или казано по-просто тези, които работят в чужбина по недиректен начин плащат осигуровките на българите в България.

  Въпроса е с колко бърка в джоба и колко вкарва в бюджета от чужбина. Може да бърка със 100 лева и да вкарва 300.

  С първите две изречения съм съгласен. Що се отнася до останалите – в един друг коментар, под една друга статия на Извора, бях дал една математическа схема, в която цифрите бяха условни, но пък съвсем нагледно показваше колко пари от ДДС и Корпоративен данък влизат в Държавния бюджет от изпратените в България от вън пари /за примера – 1200 лв. получени отвън/ и колко пари влизат в НОИ, НЗОК и Държавния бюжет при същите условия тук /за примера – 1200 лв. изкарани тук/.

  1. В първия случай имаме 200 лв. ДДС плюс някой лев корпоративен данък /неговата ставка е 10%/
  2. Във втория случай имаме 600 лв. осигуровки /около 500 за НОИ, останалото за НЗОК/, 60 лв. ДДФЛ /бившят ДОД/ и около 90 лв. ДДС.

  Иначе казано, бъркаш с 500, вкарваш 200. И тъй като държавата няма да спре пенсията на твоите родители, останалите 300 ги взима от мен /чрез повишаване процента на осигуряването/, след като вече ми е взела 500.

  Нещо, което май не разбираш – в някой области държавата много старателно ограничава работните места и хората са изправени пред избора да се молят да работят на минимална заплата или да заминават в чужбина, където ще могат да заработят нещо за техните семейства.

  А-ха, значи пак държавата ви е виновна, че не проявявате инициатива, а бягате в чужбина /в повечето случаи – без връщане/. Държавата няма да помогне никому. Стига сте чакали на държавата. Защо вместо да бягате по чужбина /и след като държавата ограничава работните места/, не станахте самите вие работодатели? Ама за това се иска инициатива, а българинът е мързелив по природа. Още една причина да не съм оптимист за бъдещето на българите, за разлика от Стопанина и колегата Светльо.

  PS: С останалите точки на колегата съм съгласен, с уточнението, че в посочените от него групи влизат още военните и ушевите.

 7. House M.D.  24.09.2015 г. | 01:29 ч.

  Спиро

  Съгласно КСО всеки, напуснал България, бърка в джоба на оставащите тук негови сънародници, независимо дали този някой праща или не праща пари.

  Въпроса е с колко бърка в джоба и колко вкарва в бюджета от чужбина. Може да бърка със 100 лева и да вкарва 300.

  В бързината пропуснах да спомена, че това съображение също е чисто икономическо.

 8. House M.D.  24.09.2015 г. | 01:30 ч.

  Нещо, което май не разбираш – в някой области държавата много старателно ограничава работните места и хората са изправени пред избора да се молят да работят на минимална заплата или да заминават в чужбина, където ще могат да заработят нещо за техните семейства.

  Моя грешка! Имах предвид, че това съображение е чисто икономическо.

 9. Спиро  24.09.2015 г. | 02:38 ч.

  Всъщност основната критика тук е, че обикновено работодателят те осигурява на по-нисък доход от реалния. Напр. плаща ти 1000 лв., а те осигурява на 250.

  Аз съм си говорил с хора, на които шефовете им казват, че ги осигуряват и след няколко години разбират, че осигуровките им не са плащани. И на практика ти си работил и са ти казали, че са ти ги плащали но ти оставаш с пръст в уста. Не говорим за по-малки осигуровки, а за липса на такива.

  Математическата схема е много добра. Но забравяш няколко неща:
  – Колко човека в България взимат 1200 лева. Намери ми ги. А ако не живееш в голям град ми е още по-интересно откъде ще ги намерят 600 лева заплата. Тези хора какво да правят?
  – Колко хора ще се осигуряват на реалните доходи?
  – Ако ще си горовим реално помисли колко е средната заплата за българия, защото ние говорим за средния случай.
  1200 лева заплата звучи повече като блян отколкото реалност.

  Защо вместо да бягате по чужбина /и след като държавата ограничава работните места/, не станахте самите вие работодатели?

  Аз ще стана работодател и след една седмица ще дойде някой чиновник да ме рекетира. Пример -жена създава фабрика. Тя е инициативна. Но държавните служители веднага разбират и отиват – тук имаш пропуск, там имаш пропуск – плащаш или затваряме фабриката? И така за няколко месеца като се изредят държавни чиновници от няколко различни агенции и жената се вижда в чудо и изнася фабриката извън България.
  Аз каквато и инициатива да проявя държавните чиновници винаги могат да ми затворят бизнеса. Ако решат все ще намерят нещо за което да се заядат. За мен отиването да работиш в чужбина е инициатива – не си седиш на задника.
  А и е достатъчно човек да види хората живели по комунизма какви мизерни пенсии взимат и да се запита за какво ще ги плаща тези пари.

  Политиците колко откраднаха. В момента не им стигна и започнаха да теглят кредити.И най-накрая ти обвиняваш хората, които са се принудили да работят в чужбина, че те крали. Не е сериозно просто.

 10. Петьо  24.09.2015 г. | 11:20 ч.

  Въпросът за мен не е дали някой ще се върне или не, а как се отнася към родината си, след като е попаднал в друга среда. В това отношение за мен има два обособени типове хора, ако не броим и онези, които сигурно са някъде по средата.

  Това, е че дори и да може да се направи някакво обособяване (такова виждам и аз междувпрочем), има и много, които са някъде по средата. Един човек, който поначало не уважава родината си, поради каквито и да е прични, това едва ли ще я се промени и при други обстоятелства. По-скоро би се засилило, поне по мои наблюдения. Разбира се, изключения са възможни. В това отношение, може би е по-добре такива хора да си останат в чужбина. Тогава съм съгласен, че не би трябвало те да определят какво се случва у нас.

 11. Петьо  24.09.2015 г. | 11:30 ч.

  House M.D., струва ми се, че от тези кодекси и математики са изпада прекалено много в буквалистика и така от дърветатат вече не се вижда гората.

  Ще дам само един пример за това, кое може да накара човек да напусне България (временно или за постоянно, това вече ще зависи от последвалото развитие). Завършваш гиманзия и имаш определни интереси. Искаш да се развиваш в определена посока, да получиш знания и опит, свързани с тези интереси в светлината на собственото ти развитие. Обичаш си родината, ходил си и навън, но искаш да си останеш у дома. Да, обаче в България не намираш подобна специалност. Появява се такава в чужбина, както и възможност да отидеш да следваш там. Решаваш, че това ще е една добра възможност да развитие и заминаваш. Без да късаш връзките с родината. Вместо това пренасяш каквото и колкото можеш от нея там. И живо се интресуваш от ставащото се тук. Това е само една възможна съдба. Има и много други.

  Друг случай – как точно ти бърка в джоба пенсионер, който работи в чужбина, за да изхранва семейството си, защото пенсията за над 30 годишен стаж в родината едвам стига за покриване на елементарни нужди?

 12. Светльо  24.09.2015 г. | 12:51 ч.

  House M.D. Абсолютно не съм съгласен, че българите не са инициативни Първо не малка част от сънародниците ми имат свои частен бизнес. Това им позволява да водят относително независим живот. Нима тези хора не са инициативни? Второ над 2 млн. българи живеят и работят зад граница. Като изключим мургавите всеки работи. Нима това не е инициатива? Трето, у нас почти всички хора имат някакво стопанство – на село, лозе, вила, място. Това помага на хората да произвеждат част или цялата си храна. Нима това не е инициатива? Мисля, че в това отношение сме в пъти по осъзнати от западно европейците.

 13. Стопанина  24.09.2015 г. | 13:02 ч.

  Да се твърди, че българите не били инициативни в тази политическа среда, е същото, като да стегнеш зверски някого с корсет и да го упрекваш, че не дишал като хората. Българите са инициативни дори в тези условия, а една проява на инициативността е работата зад граница за самоиздръжка и семейна помощ. Българите не са цигани, издържащи се изцяло на помощи и запълващи бюджет с кражби.

  Ако имаше условия, щяха да станат чудеса. И ще станат, ако направим всичко възможно за промяната на средата до няколко години.

 14. Светльо  24.09.2015 г. | 13:07 ч.

  Още нещо от мен House M.D. това за пенсиите, КСО-та сметки, проценти, тинтири минтири въобще не важи. Какво значение има КСО, проценти, данъци, закони и т.н. след като кацата няма дъно. Пряк виновник за това НЕ са българите, а алчната измет, която ги управлява. Косвен може би да – за да се учат на това да се самоорганизират и да не овластяват самозвани алчници и вълци. Въобще да намесваш държава, съвременна в ред, законност и всякакви човешки ценности е нелепо.

 15. бате Бино  24.09.2015 г. | 14:14 ч.

  Стопанино , привет. Мисля , че излишно хабиш енергия да доказваш правотата си ..:)
  Който е в час с това, което се случва в света , ще те разбере и от половин дума. Даже .. – всичкото , което казваш, той вече ще го знае . И няма да има нужда дори да го чете .. :))))
  А който е предубеден ( най-вече защото е леко ОГРАНИЧЕН и силно НЕИНФОРМИРАН . ) , него и 2 години да го убеждаваш – не ще успееш :))))
  В нашия форум бях пуснал преди време една нелоша темичка за предубедеността , някой би могъл да взаимства нещичко от нея :
  http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7455.msg66112#msg66112

 16. Стопанина  24.09.2015 г. | 14:41 ч.

  Бате Бино, нали не мислиш, че отговарям на Бела, за да формирам нейното мнение? Не, просто я използвам, за да си кажа, каквото имам да казвам, на онези, които имат уши да слушат. Нямам намерение да убеждавам никого. Но е грешка и да се твърди, че няма нужда от говорене и аргументиране на позиции.

 17. Астролог  24.09.2015 г. | 17:54 ч.

  Доколкото съм запознат, парите вкарвани от българи-имигранти са огромна маса, на моменти превишаваща „чуждестранните инвестиции“ – от порядъка на стотици милиони до над милиард (ЕВРО).
  Несериозно е да се твърди че тези пари нямат значение и дори да са просто похарчени, в един милиард ДДС-то е над 166 милиона.

 18. Астролог  24.09.2015 г. | 17:56 ч.

  Едно от причините да се толерира вноса е именно постъпленията от ДДС, а при износа държавата трябва да го връща, „логично“ изглежда, че няма особен интерес от повишаване на родното производство за износ. Но да се реже клона, на който се стои, особено на по-високо, е меко казано, нездравословно…

 19. len  24.09.2015 г. | 18:58 ч.

  Чудесно интервю, Иване! Който има уши, да слуша. А който страда от „когнитивната недостатъчност“ /открадвам си този израз!/, ами то Айнщайн го е казал – за вселената и за глупостта…Нещата, които говориш, ги мислят и говорят мнозинството от българите, за съжаление мутрите, които ни управляват, работят в посока влошаване на нещата. Не знам кога ще се преодолее синдрома на „преклонената главица“… Както някой беше коментирал доматените протести на Босия – защо Босия хвърля домати? – защото няма гранати…Не че призовавам към такъв вид насилие, но имаме нужда да изринем тази паплач, изплувала на повърхността и тикаща навътре в блатото народа ни.

 20. Спиро  24.09.2015 г. | 19:21 ч.

  len, тази паплач рано или късно ще ни накара да надигнем „преклонената главица“. Въпрос е на време. Ако може да се вярва на Слава Севрюкова, то до 2018 политиците ще си платят.

 21. Светльо  24.09.2015 г. | 20:13 ч.

  Спиро
  len, тази паплач рано или късно ще ни накара да надигнем „преклонената главица“. Въпрос е на време. Ако може да се вярва на Слава Севрюкова, то до 2018 политиците ще си платят.

  Работя за Видов ден и аз!

 22. House M.D.  28.09.2015 г. | 02:55 ч.

  Колега Светльо, както и Стопанинът неведнъж е постулирал, вкл. и в поредицата за Ариман, да се правят изчисления на база пророчества, е методологична грешка.

 23. Светльо  28.09.2015 г. | 07:18 ч.

  House M.D.
  Колега Светльо, както и Стопанинът неведнъж е постулирал, вкл. и в поредицата за Ариман, да се правят изчисления на база пророчества, е методологична грешка.

  Не те разбрах? Поясни ако обичаш?

 24. Светльо  28.09.2015 г. | 07:20 ч.

  Аха, ясно. Аз говоря за Видов ден, не за години. Спиро споменава година и кой какво е казал. А Видов ден ще дойде, без значение кога!

 25. Стопанина  28.09.2015 г. | 10:13 ч.

  както и Стопанинът неведнъж е постулирал, вкл. и в поредицата за Ариман, да се правят изчисления на база пророчества, е методологична грешка.

  Доколкото си спомням, бяха казал нещо малко по-различно. 🙂 Че не трябва да се предоверяваме на споменавани години или да си правим някакви точни сметки. Но ориентировъчни години е възможно да се дават.

 26. Стопанина  30.09.2015 г. | 21:21 ч.

  Бежанците у нас отказват работни оферти с 1200 лева заплата

  Обучението по български език е основното в интеграцията на бежанците според Никола Казаков. Няма обаче държавен механизъм, който да задължи бежанците да си пращат децата на училище. Смущаващо е по думите му това нежелание на мигрантите у нас да учат български език.

  Едно от условията на квотите е бежанците да декларират желание да останат за определен период на територията на дадена членка. Тогава те ще са длъжни да се съобразяват със законите на страната.


  Значи, има държавен механизъм, който задължава българите да си пращат децата ваксинирани на училище, но няма механизъм за навлеците?

  И правилно ли разбирам, че… преди те да декларират, че имат желание да останат в държавата, която ги е приютила, не са длъжни да спазват законите?

  Гиди сопо неокастрена! Това ако не е лудост – кое?! Още малко и ще трябва да им се молим да останат. Екстрадиция без право на обжалване – да ги връщат в Турция, а оттам да вървят където си щат.

 27. Спиро  30.09.2015 г. | 23:09 ч.

  Екстрадиция без право на обжалване – да ги връщат в Турция, а оттам да вървят където си щат.

  Подкрепям с две ръце и два крака. Даже в момента ми се струва прекалено добро за да е истина, но като нищо до няколко години да ги екстрадираме тия.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.