Бъдете нащрек: Ваксино-тероризмът тепърва предстои

Преди три дни фармацевтичният министър Петър Москов направи едно изказване, от което (не за първи път) лъсна неспособността му да свърже няколко поредни изречения в логическа последователност.

Сякаш да докаже, че приликата му с Жокера от сагата за Черния рицар не е само външна, министър Москов, облечен като футболен лумпен (предвид заеманата от него позиция, може да се говори и за палячо), обеща да бори „простотиите в интернет“ относно ваксините. От следващото изречение обаче се разбира, че самият той не е наясно с това, което нарича простотии, понеже тепърва щели да проучват от какво се опасявали родителите. Забавно, нали? И макар да не знае какви са тези опасения, фармацевтичният министър все пак се ангажира с тяхното опровергаване и разсейване. С други думи, дори опасенията да са основателни, ще се похарчат доста пари, за да се осигурят и тазгодишните радостни счетоводни баланси за фармафиотските картели.

А сега и относно полезните сведения за бъдещите творчески планове на фармацевтичното министерство. Масовата кампания, обещава Москов, ще започне от септември и със сигурност ще включва „случайните“ изяви на „случайни“ лекари в също така „случайни“ медии. Още сега мога да назова поименно поне петима от ваксино-терористите в бяло, които ще гастролират в сайтове и печатни издания. Последните тоже са лесно предвидими, ако сме следили досегашната им редакционно-рекламна политика. И да не сме следили, е достатъчно да се загледаме в рекламите им на фармацевтични продукти. Както съм отбелязвал и по предишни поводи, например „Дневник“ си има даже цяла детска рубрика, спонсорирана от GlaxoSmithKline.

Голямо крякане ще падне — за предстоящата ваксино-терористична кампания ще се похарчат 2 милиона. Не знам какви са хонорарите на „загрижените лекари, милеещи за децата“, които ще се изявяват за N-ти път с обичайния си репертоар от лъжи, насаждане на страхове и опити за вменяване вина у „безотговорните родители, лишаващи децата си от едно от най-големите блага на цивилизацията“. Но знам горе-долу по колко вървят платените публикации. Та, като казвам, че крякането ще е голямо, разбирайте, че ще е едно от най-мащабните за последните години.

Ако тази година ще има нещо изненадващо, то ще е илюстративния материал към риториката. Миналата година NBC обяви резултатите от едно изследване, според което досегашният тип пропаганда на ваксините има обратен на желания ефект. А от тази година, поне на запад, символ веруюто на ваксино-терористите е: Don’t Argue The Facts, Show Scary Pictures! (По нашенски: „Не оспорвайте фактите, показвайте страшни снимки!“)

Предлагам на вниманието ви извадка от статия на Брайън Търбвил за Activist Post, в която се описва новият подход, прилаган в САЩ. Като се има предвид, че у нас са съвършено безидейни и на чужда хранилка, може да се прогнозира, че пропагандата ще е същата или много подобна.

* * *

„Не оспорвайте фактите, показвайте страшни снимки!“

Бъдете нащрек: Ваксино-тероризмът тепърва предстоиПроизводителите на ваксини, големите фармацевтични картели, и масмедиите предлагат съвет на фанатичните про-ваксъри, опитващи да притискат и да променят нагласата на родителите, които задават въпроси за сигурността или ефективността на ваксините — не спорете с фактите, а им показвайте страшни снимки!

Като имаме предвид, че разполагат с нещо, което може да се опише като ръководство за очерняне, тормоз и надвикване на хора, които просто имат различен възглед за това, кое е добро за децата им, става ясно, че религията на ваксините вече може да се нареди достойно до други секти, смятащи за свое изконно право да се саморазпространяват — като своего рода благовестие.

Новото ваксино-евангелистко движение си има цял свитък с инструкции какво да се казва и какво да се избягва в опитите да се спечелят други последователи на това вероизповедание. Както повечето религии, целта на водачите на тези фанатици е един свят, в който не съществуват различни мисли и в който чуждите мнения вече не ги карат да правят ревизии на мирогледа си.

Памфлетът „Как да се промени мнението на анти-ваксърите“, списан от Джефри Клогър за Time, е чудесен пример за новия тип пропаганда на масмедиите. Статията на Клогър веднага беше преписана и препечатана от други средства за масово осведомяване в цялата страна, особено в жлъчните среди на хипстърите.

Този нов пропаганден похват се основава на едно проучване, направено от Илинойския университет и публикувано в Протоколите на National Academy of Sciences. Не става ясно колко време и усилия са хвърлени в това изследване, резултатите от което отдавна са известни на първокурсниците по маркетинг, всеки що-годе обигран политик, търговец или социопат — че страховитите снимки въздействат по-ефективно на широките човешки маси, отколкото фактите, опитите за диалог или логиката. (Към пълната статия на Activist Post »)

* * *

Бъдете нащрек: Ваксино-тероризмът тепърва предстои

И така, про-ваксърите, част от които отдавна са заслужили епитета ваксино-терористи, лека-полека откриват нещо, което е близко до ума. Няма никакъв смисъл да спорят с някой, който е значително по-добре подготвен от тях, защото само правят още по-твърдо и без това отдавна взетото решение. Така че таргет-групата или хората, в които тепърва ще се целят с пропагандните си пасквили, са онези родители, които за момента са „на кантар“.

Ако обаче вече сте направили своя информиран избор и търсите насоки как да избегнете репресивните мерки на ваксино-терористите и на разни настоящи и бивши фармацевтични министри, запознайте се със съветите ми за спасение от „задължителните“ ваксини. — Иван „Стопанина“ Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Бъдете нащрек: Ваксино-тероризмът тепърва предстои"

 1. Стопанина  09.02.2016 г. | 13:42 ч.

  Най-накрая обявиха резултатите от проучването:

  https://news.bg/health/vseki-treti-roditel-s-pritesneniya-za-bezopasnostta-na-detskite-vaksini.html

  „Всеки трети родител у нас се притеснява и има съмнение по отношение на ваксинацията на детето си. Отново всеки трети родител мисли, че ваксините не са напълно безвредни. [А по-нататък се казва:] 43% от родителите биха имунизирали себе си и детето си срещу грип. Процентът на имунизация срещу грип обаче у нас обаче е едва 3%. 87 на сто от родителите са на мнение, че има полза от ваксините в задължителния имунизационен календар.“
  ––
  Само на мен ли ми се струва, че резултатите са абсурдно противоречиви и последните изречения нямат нищо общо с първите?

 2. Спиро  09.02.2016 г. | 15:48 ч.

  Според мен ако:
  13% са против ваксините
  20% мислят, че ваксините са полезни, но може да им дадат турски, които са вредни и да смятат, че другите ваксини не са вредни.
  67% които са твърдо убедени, че ваксините са полезни.

 3. Стопанина  09.02.2016 г. | 16:16 ч.

  „Всеки трети“ не е 13%.

 4. Спиро  09.02.2016 г. | 16:47 ч.

  Тези 20% които са за ваксините, но не са напълно сигурни, че няма да им пробутат „по-лошите“ ако се прибавят към 13те процента става точно всеки трети.
  И се казва, че всеки трети „се притеснява и има съмнение по отношение на ваксинацията на детето си.“ Което за мен поне означава, че не е нито 100 процента против, нито 100% за.

  Ако са ги питали хората „притеснявате ли се относно ваксинацията“ или „напълно ли сте сигурни“. Може да са дали такива отговори. На запад имат такива глупави въпроси за проучване на мнението на хора. Изобщо не ги харесвам, но не бих се учудил ако го въведат при нас. И този вестник да го е ползвал. Поне така си мисля.

 5. Van  09.02.2016 г. | 22:56 ч.

  След като прочетох в последния брой на „Строго Секретно“ списъка на убитите / самоубити и загиналите при „инциденти“ учени натуропатици, признавам, че останах изненадан от мащаба на убийствата. Което би трябвало да улесни значително решенията „за“ и „против“ употребата на „здравни“ продукти.

  Линк към статията във в. „Строго Секретно“:
  http://strogosekretno.com/249/3/%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8.html

 6. Стопанина  10.02.2016 г. | 15:12 ч.

  Кампанията „Ваксинко“ ще печели доверието на родителите за ваксините
  Кампанията се организира от Национална пациентска организация, съвместно с Българска педиатрична асоциация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, под патронажа на Министерство на здравеопазването. Мотото й е „Ваксинирай! Защитавай!“.

  Ново представително проучване показва че макара че мнозинството от българските родители (над 90%) одобряват задължителната имунизация, около една трета се опасяват, че ваксините може да са вредни. Това според експертите на форума е знак за необходимостта от мощна информационна кампания, каквато обеща и министърът на здравеопазването Петър Москов през август миналата година – за „размагьосване“ на митовете.
  ––
  Новината е публикувана в секцията на „Дневник“, спонсорирана от GSK. Тъй като сайтът на кампанията стратегически пропуска кой плаща проекта, можете да сте сигурни, че отново е фармафията или дори по-перверзния вариант: данъкоплатците плащат за куршумите срещу децата им.

 7. Спиро  10.02.2016 г. | 17:16 ч.

  Първо беше „87 на сто от родителите са на мнение, че има полза от ваксините в задължителния имунизационен календар“, сега стана „мнозинството от българските родители (над 90%) одобряват задължителната имунизация“. След една седмица може и 101% от българските родители да одобряват задължителната имунизация.

  „Ново представително проучване показва че макара че мнозинството от българските родители (над 90%) одобряват задължителната имунизация, около една трета се опасяват, че ваксините може да са вредни.“ Аз като го прочетох разбрах какви глупости съм писал по темата. Но ми е чудно как може хем да се опасяваш, че нещо е вредно, хем да искаш да се сложи на детето ти.

 8. Спиро  11.02.2016 г. | 22:00 ч.

  Започна се:
  Момиченце на 2,6 г. почина от грип „Виктория”
  Източник: http://frognews.bg/news_106859/Momichentse-na-2-6-g-pochina-ot-grip-Viktoriia/
  В действителност не са 2,6 а 2,5 години, но на кой му пука?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.