Докога ще произвеждаме, продаваме и сеем смърт?

„Случайният взрив“ на полигона на ВМЗ Сопот през уикенда отново повдигна много въпроси, които от доста време занимават мнозина експерти, журналисти и общественици в България. Няма да навлизам в подробности за „инцидента“, защото събитието не е инцидент, нито пък ще го коментирам професионално, тъй като не съм специалист по боеприпаси и „безопасното“ боравене с тях.

Както при този, така и при предишните „инциденти“ (в Челопечене, Иганово, Анево, Горни Лом) най-често задаваните и обсъждани въпроси в медийното пространство бяха: Може ли частна компания да наема полигон за военни цели? Безопасно ли е утилизирането на боеприпаси от частни компании; и не е ли време отново държавата да се заеме с тази си дейност?

На тези въпроси не мога да отговоря, не ми е работа, не съм специалист, слава Богу!

Но ще попитам не само тези, които се занимават с този бизнес, а и работещите в заводите за производство и утилизация, както и на полигоните за изпитанията им. Въпросът ми е също и към тези, които се цанят за войници и техните командири.

Докога, мили мои, ще участвате или съучаствате пряко и косвено в производството, продажбата и сеенето на СМЪРТ?

Не се чудете, ама никак не се дивете на новината за следващия „инцидент“, било у нашата мила татковина или някъде по маковите полета на Афганистан, пустините в Ирак, Сирия или степта на Украйна. Никак не се чудете, ако някъде ви застигне това, което сте посели.

Не ви плаша, просто ви приканвам — да се замислите с какви пари изхранвате семействата си.

Защото казано е: „Който нож вади от нож умира“, „Който гроб копае другиму, сам пада в него“, „Сеете ветрове, жънете бури“.

Мислете, моля ви, работещите, ангажираните и имащите някакви допирни точки с тези дейности. Мислете, докато е време. Небето достатъчно предупреждения дава, но в един миг ще спре и ще се изсипе така, както никой не Го е виждал. Не винете никого после и не питайте — има ли Бог и защо точно на мен се случва точно това. Още сега можете да си отговорите, ако имате очи за Провидението и ранните предупредителни знаци.

Докога ще произвеждаме, продаваме и сеем смърт?

Оръжието, произвеждано и изпробвано в България, се използва от отрядите на Ислямска държава и други главорези. В тази връзка и като знаем, че български войници ходят на „миротворчески мисии“ в Близкия Изток, дали не е лицемерно да роним крокодилски сълзи за тях, когато ги посрещаме обратно в ковчези, след като са били застреляни или разпарчетосани с… български пушкала, мини и гранати?

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

23 коментара за "Докога ще произвеждаме, продаваме и сеем смърт?"

 1. Светльо  11.06.2015 г. | 08:44 ч.

  В изявление, изпратено до Ройтерс, американското посолство в София казва, че подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма „Пърпъл шовъл“ (Purple Shovel), спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции. Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия.

  В прав текст ни се казва, кой финансира ИДИЛ! Мислете, хора работещи в тази система и вие т.н. профи войници (ако те не могат да мислят, поне близките им). Сеете смърт заради мизерните си пари и вие които отивате уж да борите „тероризма“ – грешен вие е адреса. Срещу вас се стреля и ви убиват с оръжие произведено от тези които ви изпращат!!!!

 2. Стопанина  11.06.2015 г. | 09:35 ч.

  Светльо, много искаш да мислят. По-лено е сопотчани да продължат произвеждането на висококачествени гранати, които гърмят в ръцете на търговците на смърт. 😉

 3. Спиро  11.06.2015 г. | 13:25 ч.

  Аз лично имах възможност да говоря с един професионален войник. Като цяло човека отиваше в една арабска страна, окупирата от САЩ, където изкуствено беше вкарана в гражданска война. И човека си каза, че отива там заради парите. Нямаше никакви амбиции да бори терорирзма или тем подобрни. Аз си мисля, че на хората, които отиват там трябва да се обясни, че това не е работа. И ако не ги интересува какво става с местното население в окупираните страни, да се замислят, че там е напълно възможно да ги убият и е напълно възможно да развият един синдром на пост травматичен стрес и после и всичките пари на света да не могат да ги накарат да се чувстват добре.
  А за хората, произвеждащи оръжия – те трябва да се замислят, че работата им е кървава и един ден те или техните наследници ще трябва да си понесат последствията от делата.

  САЩ съвсем официално си признават, че ги спонсорират. Само медиите още не го разбраха.

 4. Светльо  12.06.2015 г. | 12:00 ч.

  Хората са притеснени, че хиляди ще останат без заплати. Заради затворените цехове в Иганово производственият процес е спрял и голяма част от военните поръчки се бавят драстично.

  http://news.ibox.bg/news/id_1746826507

  Е, повече поръчки, повече парички….

 5. Спиро  12.06.2015 г. | 15:36 ч.

  „Е, повече поръчки, повече парички….“
  За жалост това е мотото на всички в оръжейната ни индустрия, заедно с военните ни. Докато това не се промени просто не виждам да има доброволна промяна.

 6. Мислещ  12.06.2015 г. | 16:31 ч.

  Към заглавието на тази статия – „Докога ще произвеждаме, продаваме и сеем смърт?, ще добавя и следната информация:

  Москов изненада финансовия министър с приватизацията на болници

  Здравният министър Петър Москов е внесъл в последния момент и изненадващо за останалите министри предложението за приватизация на държавни болници в Закона за лечебните заведения, който беше приет от кабинета миналата сряда……………………

  На пръв поглед ще каже някой – какво общо има приватизацията на болниците с оръжейната индустрия?
  За мен имат общо, и двете водят до смърт на населението. При едните по мирен, а при другите по военен път.
  Като превърнат болниците в Търговски дружества, това с какво ще повиши здравеопазването?
  Те и сега, въпреки че са държавни гледат на пациентите, като на ходещи банкноти, а станат ли частни хептен. ще ни дерат на живо, при това бавно и по възможност за по дълго. Да ни изстискат до последния дъх..

 7. Светла Павлова  12.06.2015 г. | 19:04 ч.

  Докога ще произвеждаме, продаваме и сеем смърт?
  Дотогава докогато ежедневието ни има нужда от петрол. Замислете се и се опитайте да изброите три неща, за чието производство не е нужен петрол.

 8. Спиро  12.06.2015 г. | 20:02 ч.

  Светла Павлова, за петрола не се иска да се убиват хора или да се води война. И петрола не е нито толкова рядък, нито толкова скъп ресурс, колкото ни го представят. А и има много сфери, в който се ползва само и единствено за печалби – пластмасови продукти, козметични продукти, земеделие – всичките имат безпетролни алтернативи. В момента един варел петрол колко струва? Дали според теб тази цена е такава, защото е ценен ресурс?

 9. Светла Павлова  12.06.2015 г. | 20:14 ч.

  Мда, с петрол се произвеждат и компютъра, на който пишеш; колата, която караш; умния телефон, който ползваш и пр. Но не изброи три неща, които днес могат да се произведат без петрол.
  П.П. Да, не е нужно да се убиват хора изобщо, за каквото и да е. Но дори и за производството на съвременните оръжия пак е необходим петрол. Всъщност, кой и защо избива хора? И само в наши дни ли е така?

 10. Спиро  12.06.2015 г. | 21:12 ч.

  Пластмасовите компоненти могат да се заменят – цялата пластмаса в компютъра, умния телефон, колата. Щом толкова искаш – компютър, кола, телефон са три неща, които могат да се направят без петролни компоненти. Всичко пластмасово – шишета, торбички, опаковки, кутии… може да се произведе без петрол.
  Коли направени без петрол : https://www.youtube.com/watch?v=srgE6Tzi3Lg
  И преди да е имало петрол пак е имало войни и убийства – проблема не е в петрола.

 11. Светла Павлова  12.06.2015 г. | 22:08 ч.

  Аз може би трябваше да се изразя по-разширено. Не само за производство, но и за придвижване от една точка до друга е нужен петрол, а така също и за пренасяне на товари. Да, проблемът не е в петрола, не е само в него. Но и в други жизнено важни за днешните времена суровини. А най-големият проблем е в едно друго нещо, наречено „съзнание“.

 12. Мислещ  13.06.2015 г. | 00:39 ч.

  Светла Павлова
  А най-големият проблем е в едно друго нещо, наречено „съзнание“.

  Точно за това иде реч. Осъзнаването на повече хора от материалното към Духовното е от съществено значение..

 13. Светла Павлова  13.06.2015 г. | 06:46 ч.

  И кога, бе, Оги, ще стане това осъзнаване на повече хора от материалното към духовното? Човечеството върви към гибелта си от момента, в който е излязло от пещерите и е разбрало, че камъкът служи не само като оръдие на труда, ами и като оръжие. Е, докъде сме стигнали до този момент с осъзнаването?! Дали ще са войни за петрол, храна и вода, дали ще е битка за доказване коя религия е най-правилна, дали ще е надмощие на нечие его над друго… Тя край няма.

 14. Стопанина  13.06.2015 г. | 12:31 ч.

  Човечеството върви към гибелта си от момента, в който е излязло от пещерите

  До какви изводи води маймуно-пещерняшката теория. 😀

 15. Спиро  13.06.2015 г. | 15:13 ч.

  Сега малко новини:

  „Ние не издаваме разрешения за краен потребител Сирия. Как попада такъв вид въоръжение от България в Сирия, трябва да отговарят официалните американски власти, защото ние изнасяме оръжие, включително и руско, за Америка“, коментира икономическият министър.

  източник: http://news.ibox.bg/news/id_1479479233
  И един много добър коментар под тази лъжа на нашия лъжец на икономиката:

  Ами да изнасяме за сащ – 51вия щат – исис

 16. Спиро  18.06.2015 г. | 14:00 ч.

  Сирийци протестират срещу въоръжаването на терористите с БГ боеприпаси

  Стотици сирийци се очаква да се съберат днес на протест пред Министерство на отбраната. Чужденците се изправят срещу поголовното въоръжаване на терористите в Сирия с български боеприпаси.

  източник

 17. House M.D.  22.06.2015 г. | 23:57 ч.

  Уважаеми Стопанин, маймуно-пещерняшката теория води до извода, че homo homini lupus est.

 18. Стопанина  19.11.2015 г. | 08:08 ч.

  Съвсем по темата: Автоматите на атентаторите в Париж били българско производство

  http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/avtomatite-na-atentatorite-v-parizh-bili-bylgarski-6045717

 19. Стопанина  21.12.2015 г. | 14:59 ч.

  Пострадалият тежко работник от ВМЗ Сопот почина

  Пострадалият при трудова злополука работник от ВМЗ-Сопот почина тази сутрин. Ангел Манолов бе настанен в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с изгаряния по тялото, след като на 14 декември при почистване на работното си място пада във вана с химикали.


  Събитие, което буквално онагледява „който гроб копае другиму сам пада в него“, но, като гледам коментарите в Блиц, глупендерите продължават да не правят верните изводи и да си вадят правилните поуки.

 20. Стопанина  21.12.2015 г. | 16:12 ч.

  Военни печалби: Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток

  По време на своето 45-годишно управление, Българската комунистическата партия развива и добри търговски отношения с Близкия изток и Африка, които много търговци, включително и тези в оръжейния бизнес, продължават да поддържат и до днес.

  Въпреки че производството и продажбите са само една малка част от нивата до преди 1989 година, търговията с оръжие в България си остава високо доходен бизнес. „Това все още е по-доходен бизнес от контрабандата на наркотици“, казва Николов.

  България винаги се консултира с посолството на САЩ за потенциално противоречиви оръжейни сделки. На въпрос на BIRN от посолството отказаха да отговорят дали знаят за други страни, които купуват български оръжия, предназначение за Сирия.
  ––
  Без коментар.

 21. Спиро  27.12.2015 г. | 17:53 ч.

  „Повече от 10 години Тодор Станков е извън редовете на Българската армия. Днес бившият снайперист е висококвалифициран наемник, който изпълнява бойни и охранителни задачи в различни точки на света.“
  Той отива да убива хора, после казва, че причината за случката в Индия е лошото обучение не войниците. А самото им пращане там изобщо не се поставя под въпрос…
  Източник: http://news.bg/politics/armiyata-ni-tryabva-da-ima-po-dobra-podgotovka-savetva-snayperistat-ot-kerbala.html

 22. Светльо  28.12.2015 г. | 15:58 ч.

  В Ирак, не в Индия. Повредени хора като въпросният ще има да теглят доста.

 23. Спиро  28.12.2015 г. | 18:14 ч.

  Прав си, че е в Ирак. Аз се обърках, защото базата на нашите военни в Ирак се е казвала Индия… да се смееш ли, да плачеш ли…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.