Разходка до Огигия-Преслав вместо обичайното за 24 май

Увод от Стопанина: Още в края на този абзац ще намерите обновения вариант на един текст, който преведох… и аз не помня кога, но беше преди много години. Статията „Орбини и Одисей в Огигия-Преслав“ на Георги Сотиров е част от сборника Elementa nova pro historia Macedono-Bulgarica,1 писан в Канада на английски език за тамошните студенти по славистика и история. Но този текст би трябвало да е най-интересен за самите българи (и македонци), тъй като се занимава с историята на предците им и специално с един град, за който определени среди искат да вярваме, че започвал от цар Симеон Велики и нямал преславна предистория.

Разходка до Огигия-Преслав вместо обичайното за 24 май

Връзки към обновения превод:
ОРБИНИ И ОДИСЕЙ В ОГИГИЯ-ПРЕСЛАВ

ПЪРВА ЧАСТ | ВТОРА ЧАСТ | ТРЕТА ЧАСТ

А сега и обяснения за неблагородните ми и доста зловещи мотиви да публикувам точно този материал за тазгодишния 24 май…

Сигурно сте чули, че наскоро в монголската столица Улан Батор беше открит паметник на кирилицата. Догодина пък сигурно ще научим, че кирилицата е изконно монголска писменост, която с посредничеството на „средноазиатските прабългари“ е била донесена на Балканите. Струва ви се преувеличено до абсурдност? Аз не мисля така, защото фалшификаторите на историята отдавна работят по този начин, като поставят каруцата пред коня. Подобни глупости за произхода на кирилицата например от години са в репертоара на проф. Пламен Цветков, за което е отнасял заслужено сарказма ми и не една или две (не)премерено остри думи.

И друго…

Докато откриваха паметника на кирилицата в Монголия, проф. Николай Овчаров, явяващ се част от антуража на „нашия любим президент“, за пореден път се изгаври с всичко българско, като заяви, че тези хора…

Монголски шаман Монголски шаман
Монголски шаман Монголски шаман

…са единствените, които били способни да ни (по)кажат нещо повече за Мадарския конник и сакралните археологически обекти в Шуменско околие. Затова, видите ли, ги поканил да дойдат тъдява — да си фишкат парцалите, докато баят заклинания в „прабългарски ритуали“. Може би с надеждата, че шаманите от „нашата прародина“ до такава степен ще ни омагьосат, че ще забравим някои истини, основната от които е, че Овчаров-младши отдавна е задминал баща си по проклетия и изопачаване на българската история. Явно изкривяването на истинското име Перперек в измисленото, но пък по-гърциозно Перперикон е било само началото. Сигурен съм, че горещата монголско-мадарска афера няма да е последният хит на лъжливото Овчарче, а просто пореден фрагмент от мозайката на цялостното му фентъзи творчество.

Освен ако… освен ако… (Да го напиша ли, да се въздържа ли… Ще го напиша…)

Когато е крайно нужно да се уравновесят теченията в този свят, се намесват едни висши Сили, които правят така, че глупаците и/или наглеците, дето твърде много прекаляват с невежеството и/или с престъпната си наглост, просто ненадейно пукват. За да не бъда голословен, ще напомня, че на няколко пъти медийно венцехваленият и идолизиран Георги Китов, също виден „траколог“, гъркоман и манипулатор, искаше да забранява със закон издирването на тракийска писменост. Какво обаче стана накрая? С една от тракийските писмености българските медии оповестиха (не)навременната му кончина. Казано инак, въпросното писмо го надживя.

Винаги накрая се възцарява това, което някои наричат poetic justice. Ако тази идеална справедливост още не е възтържествувала, значи историята просто не е дописана до самия край. Ще има да си почакаме щастливия завършек. Защото: Каквото горе — такова и долу. Не може лъжите да съскат от всеки клон на официалната наука и във всяка сфера на обществено-политическия живот, а да очакваме, че ще струи светлина от устите на археолози и пишман-историчари.

Mutatis Mutandis, или по нашенски: отново работя и в тази сфера, за промяна на нещата, които отчаяно се нуждаят от промяна! Благодаря ти, лъжливо Овчарче, за отдавна чакания импулс, бил той и нещо като досаден шут отзад. — Стопанина

* * *

Още по темата и във връзка с празника
(каквото и да се празнува точно на този ден):

Чие е писмото Линеар Б?
Светите братя са реформирали анатемосаната глаголица
Глаголицата е от четвърти век
Бележки:

 1. Нередактиран вариант. PDF, 0.5 MB [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Разходка до Огигия-Преслав вместо обичайното за 24 май"

 1. Петьо  25.05.2015 г. | 11:07 ч.

  Стопанино, благодаря за усилията!

  Иначе монголците ползват кирилицата (взаимствана от руснацита и с някои добавки) като официална азбука. Имат си и традиционно монголсо писмо (дори няколко), за мен лично доста красиво.

  Монголците, които познавам като цяло са хубави хора и мног оуважават българите и България. И въпреки, че не са ми казвали открито, според мен гледат малко с някаква вътрешна насешка на напъните откъм България за сродяването ни в миналото. И по добре. То и там е малко сложно с историята, защото откъм източници е малко оскъдно, ама който се интресува знае.

 2. Стопанина  09.06.2015 г. | 16:38 ч.

  Психозата на Николай Овчаров вече е толкова тежка, че във всяко изображение на вулва му се привижда някаква „прабългарска богиня Умай“. Мога да му препоръчам да се лекува с Рисполепт или да върви на Умайка си у таковата.

  Тези, които се интересуват от божествата на разни монголци, башкири и киргизи, тук могат да видят как изглеждат ритуалните камъни, свързани с Умай, както и че нямат нищо общо със статуетки и влагалища.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.