Подкаст: Раждане човешко и такова по нашенски

Мине се, не мине време и в средствата за масова информация — печатните медии, радио или телевизионни предавания, — се провеждат кампании срещу свободомислещите родители. Може да става дума за домашното образование, за това какво трябвало да ядат децата в училище, за ваксините или за домашното раждане.

В този подкаст с моите гости ще обсъдим както болничното раждане, така и неговите алтернативи. Темата живо ме интересува, откакто през 2012 г. една млада майка — ако не ме мами паметта, тя беше от Търговище, — направо беше разпъната медийно на кръст, понеже си беше позволила да роди у дома. Неколцина лекари и медиите тогава се нахвърлиха върху нея като бесни хиени — бяха намерили сгоден повод за пропаганда, понеже бебето се беше родило с малък мозъчен кръвоизлив и се стигна до болничното му наблюдение. По-късно, когато пропагандата вече отшумяваше, лекарите признаха с половин уста, че този кръвоизлив щеше да го има и при болнично раждане, но обсъжданията вече отшумяваха.

А да сте чули в масмедиите да се говори за жените, които раждат у дома, без да имат какъвто и да било проблем? А да сте видели медиите да проявяват такова настървение срещу лекарите, в ръцете на които ежегодно умират бебета и майки?

Такива тенденциозности винаги са наранявали чувството ми за обективност и справедливост, затова оттогава замислям този подкаст. В основната си част ще е за — да ги наречем — „другите начини“.

Подкастът няма да е непременно за домашното раждане. Защото болничното раждане също може да е човешко — поне на някои места по света.

С мен са двама млади родители, които ще споделят и позитивния, и отрицателния си опит, както и наблюденията си върху опита на техни познати. Юлия е майка на две деца, изтъкнат природолюбител, когото някои може би познават задочно покрай протестите срещу шистовия газ, социално активна личност… А Петър може да ни запознае с руските болнични практики, силно наподобяващи тези в България, но и с познанията си за далеч по-ефективни начини за домашно и/или болнично раждане, каквито тези в Холандия. — Стопанина

Свали MP3: „Раждане човешко и такова по нашенски“  (63 мин. | 43 MB)

* * *

Още по темата: 10 причини да обмислите домашното раждане »

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

40 коментара за "Подкаст: Раждане човешко и такова по нашенски"

 1. Stoyan  22.04.2015 г. | 14:29 ч.

  Здравейте. Искам да ви попитам за адекватно мнение относно две частни болници в София, като вариант за раждане, понеже жената я е страх да ражда в домашни условия. Пък не ми се иска нещата да стават против волята й(все пак е бременна). Та идеята ми е да се постигне някакъв компромисен вариант. Някак си мисля, че когато отида при тях с моите пари те ще гледат на нас като на клиенти, а не като някакви натрапници, и ще бъдат склонни да се съобразяват с изискванията ни.
  Става въпрос за болница „д-р Щерев“, намираща се на ул. Христо Благоев 25 и другата „св. Лазар“, намираща се на бул. Симеоновско шосе 4А.
  Също така смятам провеждайки интервю с всяка една от тях да им дам въпросния списък, който жената от подкаста изброи накрая.

  Всяко едно мнение и препоръка от хората посещаващи този сайт ще ми бъде от огромна полза.

  Благодаря предварително!

 2. Стопанина  22.04.2015 г. | 17:14 ч.

  Stoyan, каквото и да ви посъветваме в интернет, всичко накрая ще опре до вашите лични преговори и договорки с въпросните болници. И колкото по-рано се ориентирате дали ще приемат изискванията ви, толкова по-рано ще можете да търсите алтернативни варианти. Когато започне раждането, няма да сте в позиция да водите каквито и да било преговори.

  Просто отивате сега и обсъждате желанията си с лекарите и/или ръководството на болницата. Това е моят съвет.

 3. Мислещ  22.04.2015 г. | 19:42 ч.

  Здравей Стояне,

  И двете болници са частни и са високо платени. Това, което искам да кажа е, че
  платено не означава по-специално внимание и по-добро обслужване. Така би трябвало да бъде, но не е. Разбира се, все пак си зависи и от екипа. Затова си направи детайлно проучване, преди да избереш такъв. Така или иначе си готов да плащаш, бих ти препоръчал Д-р Мазнейкова болница „Св.Анна“. Но ти си направи проучване все пак.

 4. Планинско поточе  22.04.2015 г. | 20:58 ч.

  Стоян, споменавате парите, а не ни казахте с какви убеждения сте относно раждането. Аз мисля, че второто е решаващо!
  Целта на този подкаст е да представи въпроса в общочовешки план; а наивните обещания за получаването на супер луксозна „стока“ (в случая услуга) срещу супер заплащане е комерсиален поглед на нещата, който за мен не е правилен.
  Щом сте от София, мисля, че можете да зададете този свой въпрос към Олга Дукат, някоя друга дула или хора, минали по този път. Също, прегледайте назад коментарите тук – има споделен положителен опит и споменато име на доктор от един баща, привърженик на естественото раждане. Успех!

 5. Stoyan  23.04.2015 г. | 10:51 ч.

  Далеч съм от идеята, че всичко се постига с пари. Идеята ми беше, че на частно докторите ще са по-склонни да се съобразяват с изискванията ни. Докато, ако отида в майчин дом, например, си мисля, че никой няма да вземе на сериозно нашите желания, дори има шанс да ни се накарат за това което искаме. Благодаря за отговорите. Имаме 5 месеца за проучвания, така че живи и здрави ще намерим най-добрия вариант за раждането.

 6. Stoyan  23.04.2015 г. | 11:09 ч.

  Само един пример да дам с един мой приятел.
  Той имаше проблем с белия дроб. Беше му се спукал или нещо такова. Човекът си беше здравно осигурен и реши да се лекува по здравната каса т.е. на държавно. След първата „успешна“ операция докторите му казват, че цял живот не трябва да вдига неща по-тежки от 3-4кг. , да се пази много, да не тича абе общо взето инвалид си го оставиха.
  2 седмици след операцията(не съм сигурен за времето с точност, но е някъде в този порядък) на моя приятел му се наложило да преобърне една празна(без джанта) автомобилна гума(не повече от 15 цола) с КРАК, и бум белият му дроб се пука отново.
  След което решава, че ще отиде на частно, където му искат над 2000лв. Това се случва преди около 5-6 години и до ден днешен човека си работи, вдига си тежко, тича, ходи на фитнес и т.н.

  Е значи явно можело и да се върши добра работа, но само срещу заплащане от страна на пациентите.
  Еми халал да са им тези пари тогава,стига да си вършат работата както трябва.

 7. Stoyan  23.04.2015 г. | 11:15 ч.

  Здравей Мислещ.
  За въпросната болница св. Анна не беше ли умряла една жена там по време на раждане?
  Мисля че преди болницата се казваше Тина киркова

 8. Една Вяра  13.05.2015 г. | 20:03 ч.

  Здравейте!
  Благодаря за полезната и необходима тема! Когато на мен ми предстоеше да раждам, с мъжа ми започнахме да се чудим защо повечето хора вървят срещу природните закони и защо в днешно време е толкова странно да искаш нещо толкова нормално и естествено.. Мога много да говоря и споделям по темата, защото много дълго време проучвахме варианти, болници, лекари, имаме опит с дули и т.н. Това, което исках обаче да споделя като цяло е, че естественото раждане е нещо много хубаво и е прекрасно преживяване, но не е за всеки! Не че е непоносимо или нещо подобно, просто е много важно според мен жената да има психическата нагласа за това, да знае защо го прави, да вярва, че това е най-доброто за нея и най-вече за бебето, да вижда смисъла на болката и да има разбирането и подкрепата на любящите я хора! Ако тези фактори не са налице, то тогава в много случаи за съжаление жената не може да изпита удовлетворението и радостта от едно такова раждане! Или се изпълва със страх и се оставя в ръцете на лекарите, вместо да бъде активната страна в този процес, вместо да послуша вътрешния си глас и собственото си тяло, а те говорят достатъчно красноречиво, за да се справи! За съжаление няколко пъти ставах свидетел на родилки, които описват раждането като кошмарно, болезнено и т.н., защото е било дирижирано и изпълнено с какви ли не в повечето случаи ненужни и травмиращи медицински интервенции, само защото те не са били запознати, информирани и с нужната нагласа. За жалост подобно е положението и с кърменето, което няма как да не спомена – пак поради горните фактори + грешни убеждения от други лица, много майки си мислят, че нямат кърма, че не могат да кърмят, не разбират колко е важно и не полагат усилия в тази насока. Като чуя изказване „Ох, знам, че много ще боли кърменето, ама какво да се прави, ще трябва да се мъчим” и ми става много болно.. За това говоря. За нагласата. За разбирането и информирания избор. За вярата в смисъла. За значението на всичко това. Дано все повече майки започнат да осъзнават тези неща, за да се раждат здрави и щастливи деца, отгледани хармонично и естествено.

 9. Една Вяра  13.05.2015 г. | 20:16 ч.

  Исках само да допълня нещо за д-р Киров. Той е страхотен професионалист и много човечен! Не прави нищо за и заради парите, а защото тази професия за него е призвание. Обаче и той не е за всеки! Смисъл – за някои е особняк като характер и начин на изразяване и общуване, така че не допада на всеки. Но знае какво и защо върши! След множеството проучвания на лекари, той е единственият, за който знам със сигурност от различни източници /лични разкази от познати и истории в интернет/, че при него може да се роди естествено: при седалищно предлежание /като също така той може да прави и мануално наместване на бебето за заемане на правилна позиция/, при преносване повече от седмица, при близнаци, след предишно цезарово сечение – все случаи, които другите лекари приемат за патология и означават веднага „секцио“. Който се интересува, има достатъчно информация за него из интернет.

 10. Стопанина  29.05.2015 г. | 12:21 ч.

  Родилка разказва за престъпна медицинска арогантност

  Завеждащата АГ-отделението в болницата, д-р Байчева, е крещяла през цялото време на раждането и накарала две от сестрите в стаята да седнат върху корема на родилката, за да избутат бебето.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.