Искрено и лично: Чудовищните аромати на козметичната индустрия

Тази статия ще ви занимавам с парфюми, тоалетни води, одеколони и цялата плеяда продукти на козметичната индустрия. Поводът за написването ѝ е конкретен. Днес се случи нещо, от което и досега не мога да се освободя напълно, още ми е много лошо, но вече съм способен с що-годе трезви мисли да подредя текста.

Откакто спрях цигарите преди два месеца, постепенно се подобри обонянието ми. За чревоугодник като мен, обожаващ ароматите на безброй видове храна, това е добре дошло! Но от ден на ден забелязвам и повишена чувствителност към ароматите от парфюми и дезодоранти — някои от тях са ми приятни или безразлични, но други определено ми влияят зле. Правят ми впечатление на улицата, в метрото, у дома и на работното ми място.

Днес обаче беше кулминацията — освен ако през идните дни не стане още по-лошо.

Един колега, с когото работим в една стая за пореден път дойде накиснат с парфюм. Все едно се беше изкъпал с него, без после да го изплакне. И преди ми е било неприятно, когато се натрапва на обонянието ми по този начин, но сега беше брутално, непоносимо и надявам се: неповторимо, никога пак!

Искрено и лично: Чудовищните аромати на козметичната индустрия

Детайл от реклама на дамски парфюм Black Magic („Черна магия“)

Силната миризма на сладникавия парфюм сякаш разтопяваше ноздрите ми и се трупаше като тежък налеп в белите ми дробове. И тъкмо когато усетих, че дори очите ми се насълзяват, стана нещо, което трудно мога да опиша със светски думи, понеже беше преимуществено духовно явление. Стана ми лошо почти до припадък и тогава някак си се „раздвоих“ — в мен заживяха едновременно две съзнания, добро и зло. Едното беше моето обичайно. И другото беше нещо като моето, но сякаш беше обладано от невъобразимо пошли същества.

Искрено и лично: Чудовищните аромати на козметичната индустрия

Опаковките на тоалетна вода за мъже Black Magic или „Черна магия“

Отрицателно заредената половина на съзнанието ми си представяше, че прави хапливи забележки на колегата. В това време обичайното ми съзнание се опитваше да контролира зложелателния си двойник — повтарях си: „Недей, Иване, по никакъв начин не можеш да кажеш на човека, че е прекалил с парфюма и че този парфюм е отвратителен, без това да навреди на отношенията ви… завинаги!“ Няма как да стане това. И търпях, и търпях, и търпях — докато съвсем ми прилоша от смрадта и изтощаващата вътрешна битка.

Отворих вратата към терасата, която е на ръка разстояние от дясната ми страна. Но не можех да се проветрявам дълго, тъй като измръзвах в рамките на половин минута. Студено е вече навън. Гняв и неподозирана злоба изпълваха лошата половина на раздвоените ми мисли. И започнах да си представям неща, които обикновено не съм способен да извърша дори в мислите си, камо ли да ги превърна в реални действия. Злото в лепкавият аромат на парфюма, беше толкова силно, че едва му устоявах, едва му се противопоставях.

С разтуптяно от страх сърце и буквално пред припадък трябваше да се отдалеча от работното си място, да изляза, да избягам по-далеч от източника на този непознат ми доскоро терор

Още в момента, в който се отдалечавах от кошмарните миризми, почувствах облекчение. Присетих за нещо, което бях чел преди години. То гласеше:

„Видите ли красива, благородно представена картина, към вас протича не само това, което е видимо, но с това, което виждате, във вас навлизат духовни същества. Слушате ли чувствена музика, към вас се насочват също духовните сили от сатурновите същества.

Особено силно е въздействието на сетивните впечатления, които определяме като мирис. С миризмите човекът всмуква невероятно много действия на духовни същества. Можете съзнателно да въздействате върху някой човек чрез това, че го обгръщате с миризми, които са посредници на действията на ужасни същества. Някои парфюми не биха се използвали, ако се знаеше какви въздействия се упражняват върху хората.“ (Рудолф Щайнер, Събр. съч. 98, Природни духовни същества и действията им в сетивния свят, 1907–1908 г.)

О, Щайнер — сега вече чудесно разбирам за какво говориш!

perfume-bm-3

Реклама на дамски парфюм Magie noire („Черна магия“),
включваща знака Vesica Pisces, в който един от
кръговете е Черно слънце (Сорат), проникващо или
атакуващо светлодайното Слънце (Христос).

И след като трябваше да се върна на работното си място, превзето от сатурнови низши духове, продължих да размишлявам — преди всичко с ясната цел да разсейвам сатанинските мисли, които тези духове ми внушаваха. Не исках да ги слушам, затова се занимавах с пренебрегваните връзки между фармацевтичната индустрия и козметичната. Ако изобщо има разлика между двете, тя е незначителна. Но в доста случаи големите козметични производители са просто дъщерни фирми на фармафиотските концерни.

Мислех още как от толкова години се занимавам с фармафията, а почти не съм обръщал внимание на миризливия ѝ отпадъчен продукт — парфюмите. И нямаше как да помисля, че и едната стока, и другата стока, всъщност се разработва от едни и същи чародеи. Така си спомних и за друг антропософски цитат, който от днес ще виждам с нови очи:

„Георгевич разказва за необикновеното посещение, което трябвало да направи на Драга Машин, и посочва как обаянието, което тя действително упражнявала върху онзи, върху когото то трябвало да бъде упражнено, се излъчвало чрез точно определена парфюмна смес, нагодена по съответен начин към индивидуалността на сугестираната личност.

Ако прочетете с разбиране завоалираното изложение на Владан Георгевич в тази глава на неговата дебела книга, ще добиете важна представа за сферата на долнопробното чародейство. Ще бъдете изненадани колко много може да се постигне с това, че домогващите се до нещо остават на заден план, а онова, което предстои да се случи, се предоставя на изкусителните умения на една жена, владееща изкуството да смесва парфюми.

В някои дворци то още през XVII век играело голяма роля в политиката, а дадени исторически моменти всъщност не могат да се опишат достоверно, ако човек същевременно не е запознат с определени въздействия на парфюмите в историята на определени времена и периоди.“ (Рудолф Щайнер, „Карма на неистината“, четвърта лекция, 11 декември 1916 г.)

И така, днес научих със собствените си ноздри и бели дробове, оттам — чрез кръвта и нервната система, че козметичната индустрия може да бъде не по-малко сатанинска от фармацевтичната. Ако трябва да бъда по-точен, от фармацевтичните продукти мога да се пазя, като просто страня от тях. Но понякога или напоследък твърде често козметичната смрад ми се натрапва по брутални начини и може би от нея няма измъкване, освен ако не заживеем нейде по пещерите.

Искрено и лично: Чудовищните аромати на козметичната индустрия

Опаковките на тоалетната вода Gucci Guilty („Гучи Виновен“),
основен елемент от които е посечен знак Vesica Piscis.

От една страна, не искам колегата ми да ме трови и в бъдеще. От друга страна — осъзнавам, че, ако повдигна въпроса, това никога няма да бъде разбрано по правилния начин от човек, който няма и грам афинитет към духовна наука. Раздвоен съм. И търся съвети. Ако ви хрумват начини за максимално деликатно решаване на проблема, който взе да става хроничен и може да има непредвидимо трагична кулминация, споделете ги в коментарите.

Никога не съм предполагал, че едни парфюми могат да ме уплашат, както нищо друго досега! Но, ето, случи се. Не искам да се повтаря. Боже, не искам!

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

45 коментара за "Искрено и лично: Чудовищните аромати на козметичната индустрия"

 1. Спиро  25.11.2014 г. | 17:35 ч.

  Аз си мислех нямате ли нещо като мениджър/настойник. Някой на който да можеш да се оплачиш и той да поговори с колегата ти. Ако го имахте си мисля, че щеше да го си направил вече, но като се замисля – няма ли някой, който да трябва да разрешава конфликтите между служителите?

 2. Планинско поточе  25.11.2014 г. | 21:43 ч.

  Killing me softly…, колко изтънчено и на пръв поглед безобидно може да е оръжието днес!!!
  Живеем в социум и сме взаимно свързани, границата на личната свобода и свободата на другите в обществото е много условна. Посочената конфликтна ситуация е от поредицата аналогични примери с пушенето в затворено помещение, пускането на деструктивна музика, която са принудени други хора да слушат, порнографията на плажовете и други. И всеки път човекът на когото е потъпкана личната свобода в желанието му да не съучаства пасивно и да не бъде упражнявано върху него това вредно въздействие отвън е поставен пред дилемата дали да се противопостави или да направи компромис със себе си. Мисля, че второто не е приемливо, защото запазването чистотата на четирите тела е от първостепенно значение.
  Ако колегата се вслуша и проумее, това ще е крачка напред за него. Дано благополучно да се развият нещата, успех!

 3. fcb  26.11.2014 г. | 17:25 ч.

  Работата е само един от многото начини за изкарване на пари и в 90% от случаите работата е скапана.
  Има твърде много опции за изкарване на пари ,освен стандартна работа за мутри

 4. Спиро  28.11.2014 г. | 00:23 ч.

  Стопанин, какво стана? Има ли промяна?

 5. Стопанина  28.11.2014 г. | 00:33 ч.

  Стопанин, какво стана? Има ли промяна?

  Последните три дни работя от къщи – имам пълен контрол върху миризмите в стаята си. 😆

 6. Astrolog  28.11.2014 г. | 01:56 ч.

  имам пълен контрол върху миризмите в стаята си.

  :mrgreen:

 7. nellih  29.11.2014 г. | 01:50 ч.

  А какво би станало, Стопанино, ако излееш шишенце с етерично масло от лавандула или роза, но в такова голямо количество, че колегата ти да се почувства атакуван от миризмата? Може би подобното ще излекува подобното, той ще разбере, че и ти имаш същото оръжие.
  И вторият метод би бил вечер да му изпращаш топли чувства и да се обръщаш с молба към неговия аз, като си представяш, че той вече не употребява този парфюм?!

 8. Astrolog  29.11.2014 г. | 15:15 ч.

  Или голяма аромолампа, която да гори непрекъснато и да изпарява етерични масла + тамян 🙂

 9. Яна  06.12.2014 г. | 16:31 ч.

  „15 И ако ти съгреши брат ти, иди, покажи вината му между тебе и него самия. Ако те послуша, спечелил си брата си.“Матей 18 гл.
  Не намесвай трети човек, по-зле ще стане – разреши проблема само между вас тактично, насаме, обясни му например, че си алергичен към подобен род миризми и получаваш пристъп. Направи така, че причината да е в теб, а не в него – така колегата ти няма да се почувства засегнат и дори ще ти съчувстваи – ще видиш, ще престане да те трови.
  ………
  Аз също не вярвах, но се убедих сама колко зле действат парфюмите.
  Колкото пъти сутрин си сложа скромна доза и се кача в колата да шофирам, толкова пъти установявам, че карам „дървено“, разсеяно, непредпазливо…ставам опасна както за себе си, така и за другите…толкова бях шокирана от самонаблюденията си – явно има някаква връзка между парфюм, разсъдък, реакции, преценки и въобще всичко свързано с „главния ни компютър“.

 10. Gergana  06.12.2014 г. | 21:45 ч.

  @Яна
  Мисля, че този подход е напълно разумен.
  ………
  Интересно, и аз забелязвам подобно влияние, даже някои аромати, колкото и да ги харесвам, ме докарват до сънливост.

 11. Стопанина  07.12.2014 г. | 11:50 ч.

  Занесох на колегата един парфюм, който мога да понасям. Напомних му, че неговият буквално ме разболява. И предложих да приеме подаръка ми като компенсация за това, че няма да ползва своя. Все пак той не е виновен, че парфюмът му ми действа по този начин.

  Обърнахме го на шега и се надявам с това историята да приключи.

 12. Мислещ  07.12.2014 г. | 15:16 ч.

  @Стопанина,
  Много добра постъпка. Право в десетката.
  По този начин си го накарал от тук на сетне той да се съобразява, не само с теб и не само по отношение на парфюмите, а и по принцип. Такова действие напълно кореспондира с моите разбирания. 🙂

 13. fcb  07.12.2014 г. | 16:55 ч.

  Мислещ
  @Стопанина,
  Много добра постъпка. Право в десетката.
  По този начин си го накарал от тук на сетне той да се съобразява, не само с теб и не само по отношение на парфюмите, а и по принцип. Такова действие напълно кореспондира с моите разбирания.

  Зависи от цената на занесеният парфюм, ако е над 50 лева е обяснимо лицемерното поведение на колегата – факт.

 14. Кирил  07.12.2014 г. | 17:02 ч.

  Наистина много добра постъпка!

  @fcb никой не го спира човека да си ползва парфюма в неработните дни и извън работното място. Когато човек работи заедно с други хора е длъжен да се съобразява с отаналите – факт.

 15. бледоликия  12.12.2014 г. | 22:00 ч.

  А бе Барса, кога го запозна колегата му че и го определи веднага?! Той се е намирисал за да е хубаво и на тези около него, тоест с добра мисъл. От къде да знае горкия какво предизвиква (подобен гювеч от съставки) на по чувствителните от него. В средното училище имах една Учителка по география която не можеше да търпи въобще никакви аромати. Ако си се намирисал, не те бави, забива ти 2-3 сложни въпроса и….2.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.