Ода за Spotify: Вземи парите ми, удоволствието е мое

Ако само преди седмица някой ми беше казал, че днес ще напиша хвалебствено слово за платена музикална услуга, вероятно щях да завъртя очи с досада: „Аман от самонадеяни всезнайковци! Завалийките са толкова далеч от истината…“ Доколкото се познавам и ме познават хората в обкръжението ми, по-скоро бих разкритикувал всичко комерсиално и пошлите бизнес модели, особено тези, свързани с различните средства за забавление.

Но, ето, днес сядам да пиша тази ода за Spotify в приятния музикален съпровод на лирическия герой — необикновена музикална услуга, която, бързам да уточня, има и прилична безплатна версия.

Spotify разби всичките ми предразсъдъци, заради които по телешки твърдоглаво заобикалях това име и свързаните с него услуги. Представях си нещо като iTunes или произволна pay-per-view система, при която се плаща много за нещо, което никога не ме е задоволявало напълно. Това заобикаляне на Spotify може би е продължило твърде дълго, с години. Явно така е трябвало да бъде, за да открия новата си страст чак в нейната изпипана версия, богата на съдържание и възможности, вече доволно утвърдена…

Едва отскоро ползвам Spotify, но вече залагам на Premium версията на услугата — както ще се изясни по-нататък, не само заради липсата на реклами и по-добрия звук. Впрочем, засега не ми струва нищо, тъй като първият пробен (trial) месец е безплатен. Ако предлаганото не ми беше харесало, просто можех да се върна към безплатния вариант. Но за мен няма съмнение, че ще се разделям с 10 лева/месечно. И ще го правя на драго сърце – защо си струва всяка стотинка, ще се разбере от изложението по-нататък.

Тук само като любопитна подробност: 10 лева е сумата, която допреди два месеца давах за един пакет с тютюн или две кутии готови цигари. И я давах на няколко пъти в рамките на месеца. Вече не пуша. Правя тази донякъде произволна съпоставка в цените на цигарите и музиката, за да може всеки път, когато си пускам Spotify, да си напомням за подвига от окончателния отказ на миризливия порок.

Ода за Spotify

Мигновена синхронизация и кабели в историята

Откакто инсталирах софтуера на Spotify на домашния компютър, на служебния и като приложение за смартфона, не преставам да слушам навсякъде и в движение любимата си музика и невероятни нови открития. Правя си плейлисти, които се синхронизират между всичките устройства буквално за секунда, ако не и по-бързо, което позволява да използвате смартфона си като дистанционно управление на компютърния софтуер.

Най-сетне настъпи краят на досадата от ръчно прехвърляне на песни и компилации. Беше ми писнало от разправията с кабели, затова през последните две години слушах стотина едни и същи парчета. Беше ми станало и досадно да търся MP3-ки из „разни сайтове“, да ги каталогизирам в папки, да им правя бекъпи на външни дискове… По тази причина от бая време се задоволявах с наличното в YouTube, като прежалвах гадното звучене, както и факта, че не бих си позволил да пускам YouTube на мобилен интернет.

А така стигам и до една от ключовите особености на Spotify

Още не мога да повярвам, че услугата позволява свалянето на песни и цели албуми, за да се прослушват легално офлайн — без да имате непременна връзка с интернет. Това е невероятна екстра за мен, тъй като не държа постоянно включен интернет на телефона, а и принципно не искам музиката да „изяжда“ от ограничения ми месечен трафик.

Spotify стана достатъчно основателна причина да си направя лична страница във Facebook — може да се мине и без такава, ако имате крайна непоносимост към тази социална мрежа, но с нея е по-удобно в реално време да се осведомявам за парчета, които слушат приятелите и познатите ми. Съответно намирам и нова музика. И все пак никой не ни задължава да качваме повече от допустимата персонална информация във Фейсбук. Ако сме крайно параноични, бихме могли да минем и със съвършено фалшив профил. 😉

Ода за Spotify

Така изглежда програмата за настолен и персонален компютър, от която възпроизвеждате музиката, създавате плейлисти, слушате радио канали, следите какво вълнува приятелите ви и… още безчет функции, които разширяват погледа ви върху божествения свят на музиката.

Още една причина да използам Spotify Premium

Така подкрепям творците, които слушам, понеже им се плаща за това, че предоставят музиката си. С някои прежалими изключения, каквото съм търсил досега, съм го намирал в архива на услугата. И мога да се надявам, че, като ползвам платената версия, Spotify ще разполага с необходимите средства, за да мотивира и малкото останали музиканти, които все още не са убедени в най-доброто място за творбите им.

Нека този текст не се приема за рецензия на Spotify, тъй като дотук не съм разгледал и 10% от възможностите на услугата. А сигурно това, което съм написал, ще усмихне потребителите, които я ползват от години: „Иван е открил топлата вода.“

Осъзнавам, че текстът ми вероятно има звученето на продуктовите реклами в телешопите — „Откакто ползвам космодиск, забравих за болките в кръста“ и т.н., — но декларирам, че Spotify не са ме вербували за агент, както и че не печеля дори стотинка от тази доброволна реклама на чужда стока. Разбира се, ако не броим удоволствието да посветя и други бъдещи фенове на този тип „комерс“, както един приятел посвети наскоро мене. Смятам, че когато някой развива читав бизнес модел, заслужава похвалата и трябва да бъде сочен за пример.

Убеден съм и че, ако още не сте пробвали Spotify, трябва да го направите, като вероятността да останете разочаровани е почти нулева. По-скоро и на вас след това ще ви се прииска да пишете оди, освен ако някакъв зъл дух не успява да ви задържи в неудобствата на архаичното, неудобното, безперспективното.

Споделяне на публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

20 коментара за "Ода за Spotify: Вземи парите ми, удоволствието е мое"

 1. fcb  15.11.2014 г. | 20:02 ч.

  Ще прообвам продуктът , почти единственият начин да се чувстваш добре навън сред зомбирани физиономии,селски шофьори и храчения на всяка крачка е слушането на хубава музика посредством мъръ тройка или умен телефон – факт.

 2. Антар  16.11.2014 г. | 13:15 ч.

  Необичайно четиво се предоставя на читателя – Стопанино!
  Е, века в който се намираме можем лесно да му се хванем на “технологичната въдица”.

  Непрестанното слушане на музика и в движение води до отсъствие на собствени мисли.
  Е кабелите са си кабели – но те са защита ( един вид връзки ) …
  Смятам, че “ Одата” на Стопанина вероятно е провокация, по – скоро е изпить…
  Е, остава изпитващия да е прочел вица за изпита…

  Прости, простете това са мислите ми в момента…

  Поздрави

 3. Стопанина  16.11.2014 г. | 13:48 ч.

  Не е провокация, нито изпит.

  Непрестанното слушане на музика и в движение води до отсъствие на собствени мисли.

  À стига бе?! 😯 Горкият аз…

 4. Спиро  16.11.2014 г. | 15:46 ч.

  Ами аз лично предпочита да мисля, докато слушам музика, много ми помага. Но от време на време е да „останем насаме със себе си“ 😀

 5. Tihomir  16.11.2014 г. | 19:03 ч.

  Успя да ме зарибиш да го пробвам. От доста години съм заклет фен на конкурентната услуга от Last.fm и известно време бях абониран и за платените им услуги. Там имаш страхотна музикална общност от фенове; много инфо за артисти/банди/парчета/жанрове; генериране на нещо подобно на музикален отпечатък (аз го намирам за доста полезно, иначе може да се регулира от потребителя); но най-вече – страхотна система за намиране/препоръка на нова музика. Обаче пък са много зле откъм възпроизвеждане/стриймване на музика и Spotify предлага не огромни, ами направо космически подобрения в тази насока. А при положение че има и синхронизиране на двете, е все едно зимните празници са дошли по-рано! Благодарности и от мен!

 6. Gergana  16.11.2014 г. | 20:10 ч.

  Антар
  Необичайно четиво се предоставя на читателя – Стопанино!
  Е, века в който се намираме можем лесно да му се хванем на “технологичната въдица”.
  Непрестанното слушане на музика и в движение води до отсъствие на собствени мисли.

  Мисля, че драматизираш малко, Антар. Не става въпрос за технологично съществуване, а за използване на наличната технология. Колко по-добре, ако имаме избор и да си „слушаме”, когато и както искаме. А пък за мълчанието няма спотифай, виж и намери го 8).

 7. Стопанина  16.11.2014 г. | 20:35 ч.

  А при положение че има и синхронизиране на двете, е все едно зимните празници са дошли по-рано!

  И аз използвам last.fm, но само като App (плъгин) за Spotify – като средство за намиране на още музика според досегашните ми предпочитания.

 8. Tihomir  18.11.2014 г. | 23:53 ч.

  Това чудо обаче има огромен каталог. Е – липсва по някой и друг албум, за разнообразие. Тръгнах да търся руска музика и тъкмо си викам, „Е-е-e, няма пълно щастие“ – оказа се, че има – само че трябва да се търси с превода на песни/албуми на английски! Даже и български неща се намират!

 9. Стопанина  19.11.2014 г. | 00:15 ч.

  Тишо, да, безспорно липсват някои неща, но са прежалими на фона на наличното богатство.

  Специални предколедни поздрави за любители на руското музикално творчество с масоно-западно-натовски елементи:

  spotify:track:5EwFiBHc9Q7znGhXWzvOTC < ---това се копира в търсачката на Spotify. https://embed.spotify.com/?uri=spotify:track:5EwFiBHc9Q7znGhXWzvOTC

  😉

 10. len  20.11.2014 г. | 00:04 ч.

  Страхотно е, Иване! Сложих си го на таблета.

 11. Стопанина  20.11.2014 г. | 02:11 ч.

  Без да преувеличавам и да залитам към излишна сантименталност – тази услуга промени живота ми. Ако приемем, че музиката е физическо проявление на Истината без много фалш във физическия свят, Spotify е като физическото проявление на тесните двери към това тленно царство Божие.

  Ако днешните попове и разни лъжовни Синоди ме тласкат към беса, Spotify само тази вечер ме накара на няколко пъти да се разплача със сълзи, да се покая, да благодаря на Господа и да повярвам в Божествената премъдрост.

  Да не говорим колко пъти за пъти за последните дни се разшири музикалната ми култура и съзнанието ми като цяло – мисля, че още поне една година ще съм в шок, че такава услуга изобщо съществува.

  2 x 2 думи:
  Life changer

  и

  John Debney

 12. fcb  01.12.2014 г. | 17:07 ч.

  Ще го трия тва спотифай , използвах го докато беше безплатно , а сега дори не мога да си слушам песните които изтеглих без да си платя.
  Селяни.
  Има безплатни програми за решаване на задачи от Висша Математика, което ти помага в професионално развитие, а спотифай не ти помага по никакъв начин, освен чрез намаляване обемът на виртиалното ти финансово имущество, също така може да се зомбираш прекалено и да те блъсне някоя кола докаро се кефиш на произволна платена песен .

  Трия го с чиста съвест – факт 😉

 13. fcb  01.12.2014 г. | 17:18 ч.

  Препоръчвам ползването на shazam, а след това теглете от десетките безплатни сайтове.
  Дори не плащайте за интернет , а използвайте безплатният градски такъв или намерете закусвалня с Wifi, където може хем да се наядете за 1лв на топло, хем да свалите каквото ви е кеф – факт
  Извод: авантата си е чиста печалба

 14. badgad  09.12.2014 г. | 17:46 ч.

  Съжалявам, не можа да ме зариби някак..

 15. Gergana  11.12.2014 г. | 00:12 ч.

  badgad
  Съжалявам, не можа да ме зариби някак..

  Лошо е да подозираме в нечестни помисли своя брат, преди да сме го опознали.

  В съвременния, оголен до кокал, анонимен свят, къде останаха достойнството, честта, радостта от споделянето? Тук са си. Няма мърдене. Човечността, любознанието, дори неволните погрешки, ще ни напомнят, че тупкат искрени сърца зад екраните и чувствителни пръсти пулсират по тангентите.

  Не прерязвайте устрема, порицавайте само порочните резултати.

 16. Sprihav  13.12.2014 г. | 23:55 ч.

  Пробвах Spotify преди време, но не му обърнах достатъчно внимание. Беше просто едно от многото приложения, които тегля, не ме грабват веднага и ги трия. След като прочетох статията, реших да се разровя в настройките и… изненада- огромна база от песни, приемливо качество (много по- добро от mp3, но съвсем с малко по- лошо от FLAC), и невероятни плейлисти от стиловете музика, които слушам. Получи се така, че вече слушам единствено Spotify, и благодаря на Стопанина, че ме „открехна“ за този нов свят.:-D

 17. Емо  17.12.2014 г. | 15:53 ч.

  Опитах безплатния Spotify, директно през браузъра и намерих интересни попадения, приятно и лесно се борави. Обаче определено няма да дам 10 лева.

 18. fcb  18.12.2014 г. | 23:42 ч.

  Емо
  Опитах безплатния Spotify, директно през браузъра и намерих интересни попадения, приятно и лесно се борави. Обаче определено няма да дам 10 лева.

  Много ясно ,10 лв са си 10 лв – това са 10 екмека, 5 дюнера от 2 лв, или 5 стели артои – факт

 19. Анонимен  21.12.2014 г. | 19:12 ч.

  Много добра програма е и аз като автора ползвам премиум версията.

 20. anthany  12.03.2015 г. | 00:06 ч.

  Spotify е уникална услуга и всяко хубаво нещо струва пари. За всички, които не искат да плащат има и вратичка! През уеб плеъра можете да си джуркате песните както искате, няма досадни реклами, както при PC и android приложението – https://play.spotify.com. Работи идеално, поне засега!
  Вече забравих за архивите от песни, оправяне на тагове, търсене на 320 kbps mp3-ки, обложки и други глупости отнемащи изключително много време. Слушам си любимата музика навсякъде . . .стига да има интернет, което ме навежда мисълта за новите планове на родните мобилни оператори, но това е друга тема!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.