Манихейството – антропософски извадки за същността и задачите му

„Тайната на манихеите се състои в това — те знаят, че в бъдеще ще има две групи хора, добрите и злите.“

Манихейството – антропософски извадки за същността и задачите му

„Ману“ идва от санскритския корен „ман“, означаващ „мислене“. В индийската теософска терминология това име означава високи духовни същества, които имат задачата да образуват нови култури и епохи. За по-нататъшни подробности относно Ману на Петата епоха вижте Щайнеровата „Космическа памет“, „Окултна наука“ и една лекция, държана в Хайделберг на 21 януари 1909 г., както и „Някои страни на прераждане и живот след смъртта“.

Извадки за манихейството от Събрани съчинения 931

Царството на тъмнината трябва да бъде победено от Царството на Светлината и то не посредством наказание, а чрез кротост; не чрез противопоставяне на злото, а чрез съединяване с него, за да се освободи самото зло. И поради това, че част от Светлината влиза в злото, самото зло ще бъде преодоляно и преобразено.

* * *

Манихейството – антропософски извадки за същността и задачите муШестата коренна раса ще има задача, доколкото е възможно, отново да включи злото в непрекъснатия поток на еволюцията чрез благост. Тогава ще се роди едно духовно течение, което няма да се противопоставя на злото, дори когато в света то ще се проявява в своята демонична форма.

При наследниците на „Синовете на вдовицата“2, ще се утвърди съзнанието, че злото трябва отново да бъде включено в еволюцията и да бъде победено не чрез борба, а само чрез милосърдие. Задачата на манихейското духовно течение е силно да се подготви за това. Това духовно течение няма да изчезне, то ще се прояви под много форми. То се появява във форми, които мнозина може би се досещат, но които не е нужно да бъдат разглеждани днес.

Ако това течение работи само за култивирането на едно вътрешно настроение на душата, то не би постигнало онова, което се очаква от него. То трябва да се изрази в образуване на общности, които преди всичко ще възприемат като техен модел за поведение мира, любовта и пасивното противодействие на злото, и ще разпространяват този възглед. Те ще трябва да създадат съсъди, форми за новия християнски живот. (Вижте пълната лекция от Рудолф Щайнер за манихеите — тяхното минало и бъдеще.)

* * *

Тайната на манихеите се състои в това — те знаят, че в бъдеще ще има две групи хора, добрите и злите. В петия еон (Юпитер) няма да има минерално царство, но ще има Царство на злото. [И през Средновековието] манихеите са знаели това. Затова са си поставили задачата още сега да възпитат хора, които по-късно да бъдат възпитатели на злите хора.

* * *

[Манихейският принцип е]: Трябва да оставите настрана всичко, което е външно откровение, получено посредством сетивата. Трябва да оставите настрана всичко, което ви се дава от външен авторитет. Тогава ще узреете да съзерцавате вашата собствена душа.

* * *

[Друг манихейски принцип е]: „Не бива да приемате никакво учение заради авторитет; ние искаме да приемем една доктрина само по свободна воля.“


Бележки:

 1. GA-93. „Легендата за храма и Златната легенда като символ на миналите и бъдещи тайни от развитието на човека“. Лекции пред членовете на Антропософското общество. [^]
 2. Прозвище за манихеите, богомилите, катарите и др. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Нели Хорински

nelih@otizvora.com | Нели Хорински е преводач на свободна практика и осигурява за „От Извора“ чудесни антропософски материали и тематични цитати. „Ние поемаме заедно наистина един труден път нагоре срещу течението, но пък към една велика цел, към духовната светлина, която трябва не само да ни се разкрие в мисли, но и да се превърне в реално изживяване.“

Всички публикации

4 коментара за "Манихейството – антропософски извадки за същността и задачите му"

 1. Богатир  03.09.2014 г. | 14:41 ч.

  Да разбирам ли, Царството на злото, като изостаналото човешко царство на Юпитер? И понеже следвайки развитието от предните еони, предположих че сегашните животни, трябва да напреднат към човешкото царство, а растенията към животинското, какво ще стане с „новите хора“? Те към царството на изостаналите човеци ли се присъединяват?

 2. Стопанина  03.09.2014 г. | 14:51 ч.

  На Юпитер ще има две човешки царства – на изостаналите (злите) и на напредналите (добрите).

  На Венера човешките царства ще са три – на напредналите, на спасяемите зли и на неспасяемите зли.

 3. Иван Д.  03.09.2014 г. | 19:57 ч.

  На Юпитер,не днешните животни ще образуват човешко царство,а духове,които се появяват в развитието на човека след 15 век. Те са с силно ариманична природа и пречат на рзвитието,така,както ние в миналия еон,сме пречели на днешните Ангели! Естествено не по същия начин. Поздрави!

 4. инж. д-р. Мъгърдич Съкъджиян  27.01.2018 г. | 18:30 ч.

  Мина времето, което с благинки можеше да се намали злото, то толкова нарасна, че време е да се намали драстично. Примерно да остане един Израел. Закона на равновесието в природата ЯН-ИН е нарушен и време е процеса на нормализация да тръгне унищожавайки го.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.