Подкаст: Гузните развлечения като нарочни грешки

Темата на този подкаст ще е относно „гузните развлечения“. Какво имам предвид под този термин? – Става дума за свободен превод на английския термин guilty pleasures – не се сещам за по-удачен негов български аналог. „Гузните развлечения“ обхващат всички онези неща, за които знаем, че са грешни, опасни или дори… греховни. Ние може и да знаем чудесно, че не е редно да ги правим. Но въпреки че осъзнаваме това и поемаме някакъв риск да си навредим, включително и духовно, все пак ги правим.

Нещо повече – тези „гузни развлечения“, в малка или по-голяма степен, ни доставят удоволствие или имаме определена полза от тях.

Подкаст: Гузните развлечения като нарочни грешки

Подкаст: Гузните развлечения като нарочни грешки
(MP3 | 13.6 MB | 14:12 мин.)

Всеки от нас има своите „гузни развлечения“ – независимо дали го признава, или не. Може би само светците и най-големите праведници нямат такива. За да не станат обърквания и недоразумения, още малко пояснения. Под „гузни разлечения“ нямам предвид изкушения и действия, на които не сме в състояние да устоим. Напротив – можем да им устоим, защото въпросът не опира до недостатъчна степен на духовно развитие или до дефицит на волята.

Саундтрак: Two Steps From Hell — Science (Miracles; 2014)

Към втора част: „Гузните развлечения като шантави социални експерименти“

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

42 коментара за "Подкаст: Гузните развлечения като нарочни грешки"

 1. Богатир  11.03.2015 г. | 02:53 ч.

  Аз нямам проблем с килограмите, защото в периодите на силна абстиненция се опитвах да задържам повече между храненията, за да прибавя към абстиненцията и физически глад и да объркам съзнанието, за кое гладува всъщност. Звучи странно, но мисля, че за мен това помогна.

 2. Петьо  11.03.2015 г. | 11:14 ч.

  Въпросът с килограмите е интересен и може би по-малко лесен.
  Движение трябва да има, на мисли чувства и тяло.
  Според мен каквито и диети и физически упражнения да се прилагат, те могат да само временно решение, докато човек не се освободи от истинските причини, за да яде повече, отколкото му е необходимо.

 3. Стопанина  11.03.2015 г. | 11:37 ч.

  От февруари, когато направих житния режим, много измених хранителните си навици. Ям половината на обичайното количество, често вечер пия само чай, а се лишавам и от тестени изделия. Свалих 5-6 кила само по време на режима, а след това – нито грам.

  Ходя по половин час на ден – прибл. 3 километра. При сегашната ми натоварена програма не мога да отделя повече време.

  За застоя в килограмите според мен има някакво външно влияние. Тежката зима или нещо такова. Знам го, защото обикновено свалям килца с доста по-малко усилия и с доста по-малко лишения. През лятото например олеквам с до 5 кила някак от само себе си.

 4. Богатир  11.03.2015 г. | 13:06 ч.

  Всъщност аз малко ви по излъгах, ама явно съм започнал да се приемам такъв, какъвто съм. Имам проблеми с килограмите откакто се помня, но при мен са с обратен знак. Кльощав съм от дете, а височината ми ме прави и по-хубава. 😆
  При мен застоя в юношеството водеше до загуба на апетит и слабеене, а при активна физическа работа до качване на килограми и укрепване на мускулатурата. Сега вече не е така. Стабилизира килограмите, въпреки че пак съм си слаб, не се движа и нямам голям апетит. Отдавам го на това, че преди съм имал много бърз метаболизъм, а сега навлизайки в средна възраст, той се забавя. На какво се дължи бързият метаболизъм от антропософска гледна точка?

 5. Богатир  11.03.2015 г. | 13:08 ч.

  Горе вместо по-хубава, да се чете по-хърбав. Телефона ми е със собствено мнение, какво трябва да пиша. 😉

 6. Антар  11.03.2015 г. | 17:31 ч.

  Относно качването на килограми по време на отказа от цигари.

  Ниско енергийните същества, които са се хранили / буквално / със съставките от дима, причиняват подуване на тялото. Възпалителен процес причиняващ покачване на килограмите. Съществата са ядосани, неистово искат своето.
  Друго, активират се “чистачите” на тялото. Рязкото задействане на пълни обороти за почистване, е друг причинител на възпалителен процес!
  Пиене постепенно много чиста алкална вода, чисти мисли, лягане за сън навреме и др. Помага!
  Методи много! Всеки индивидуално според мирогледа в първопричината, сам избира, кога, защо и какви способи да използува. Гарантирани от силата на намерението предшествано от избора!

  А това са споделените ми мисли към момента, дано са полезни!

  Поздрави на всички включващи латентните сетива, за намиране на “водоравното“

 7. Петьо  12.03.2015 г. | 14:02 ч.

  Една добра статия по този и други актуални въпроси:

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/03/11/2450155_zverovete_koito_ni_presledvat_ili_niakoi_misli_za/?ref=substory

  Зверовете, които ни преследват, или някои мисли за тоталната профилактика

  Най-общо казано, нужно е се справяме с вътрешните си и с различните външни „зверове“. Атаката е през главите към портфейлите ни. Защита има и може и трябва да се усили многократно. Но първо, основно и най-важно:

  За здравето си трябва да се научим да мислим сами.

 8. Varna Mapper  06.07.2018 г. | 12:43 ч.

  Опасно е да си го призная, но ще го направя (и все пак не напълно) Като видях отговора на въпроса на @НН[за зависимостта от ХХХ, то излиза, че съм години под смъртоносното влияние на асурите(и го осъзнавам, но при всеки опит да се откажа не става, като че ли не аз, а друг се разпорежда)… Но не съм станал напълно неконтролируем, все още имам морална преценка и не обичам жанровете с престъпна извратения. Наистина моля за съвет как да се преборя, защото съвестта не ми позволява да пренебрегна този проблем. Надявам се да не бъда отлъчен и приет като извартеняк, понеже ако бях такъв, нямаше съзнателно да се мъча да реша този проблем и още по малко да се интересувам от духовната наука.

 9. дана  07.07.2018 г. | 19:51 ч.

  Varna Mapper, човек се справя най-лесно с нещата, от които иска да се освободи, като ги заменя с нещо, което той е избрал по своя воля.В случая може да е някакво изкуство или скаутска организация, ако си по-млад/а/, където други имат нужда от теб и ти имаш какво да дадеш, да изявиш себе си…или каквото си измислиш. Аз,например, се справям с реални страхове или подобни ситуации с несигурност, като ги заменям с любов.По-горе в коментарите-заменят кафето с други субстанции…най-важното е първо да станеш наясно – защо го правиш, какви са твоите потребности и след това да потърсиш „противоположната страна на монетата“.

 10. Varna Mapper  07.07.2018 г. | 21:04 ч.

  Благодаря за съвета, дана. Всъщност, не ми е идвало на ум поради липса на какво се дължи тази зависимост(и с какво може да се замени). Сега остава наистина да размисля хубаво. Освен това съвета за някакво полезно занимание е тъкмо за мен (понеже наистина съм по-млад).

 11. дана  08.07.2018 г. | 10:42 ч.

  Моля, Varna Mapper, и не забравяй – важни са усилията,които полагаме, независимо от резултата тук и сега.Тях ние отнасяме със себе си.Също така, бих ти напомнила/по памет/, нещо, което пише в Космогонията на Розенкройцерите – Цветето е невинно-да, но то ще си остане винаги това, което е било. Ариманичните, луциферистични /а Сорат ползва за достъп до човешката душа тях/ духове и техните излъчвания са жертва на човешката еволюция.Заедно с това се дават и средствата за тяхното преодоляване. Ако искаш , гледай „Д-р Ху“ с Мат Смит. Там е казано нещо,което може да ти се окаже близко.И също, Щайнер има два много хубави текста в „Указание за езотерично обучение“, стр.111 и стр.103

 12. Varna Mapper  08.07.2018 г. | 12:07 ч.

  @дана
  Това ме подсеща за нещо… Като че ли злото те прави по-устойчив и опитен, след като го преодолееш.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.