„Труд“: Надига се православен фанатизъм

Грозното лице на верския фанатизъм ни се озъби от пропастта, която зейна между Русия и Запада след анексирането на Кримския полуостров. Експанзионистичната, антидемократична политика на Путиновия Кремъл получи мандат „от горе“ и бе грижливо опакована като възвишена кауза на интернационалното православие. В лабораторията на пропагандата започна старателна реставрация на идеята за антропологичното и духовно превъзходство на Великата Рус.

Плътно подкрепян от мрачните фигури в Руската православна църква Владимир Путин си сложи импозантния „ботокс“ на единствен морален център и изразител на традиционните ценности в разпадащия се, развален от прекалено много демокрация, човешки права и свободно слово глобализиран свят.

Започна да се говори за панславянско обединение на всички православни народи под скиптъра на Путин, които заедно да противостоят на „педерастките“ западни ценности. Внимание получават опасни лунатици като „евразийския философ“ Александър Дугин и гласът на кремълската пропаганда Димитрий Кисельов.

Първият ментален клетник пише:

„Днес в света има само два народа: руси и неруси. Руси означава свобода. Неруси – робство. Това е финалният бой на войските на Архангел Михаил със западния дявол.“

А вторият мълви:

„Само Русия може да превърне САЩ в купчина радиоактивна пепел.“

И това не са някакви окаяни случайници, с гъст борш вместо мозък, накиснати във водка и в последна фаза на цироза. Тези трагикомични образи са важни руски общественици с престижни постове и огромно влияние.

[…]

Православната инвазия в светските по конституция държави от Европа, естествено, има свои франчайзополучатели в България. „Атака“ твърдо се позиционира като войнстваща православна рота срещу „педерастията“ на Европа, а някакъв депутат от БСП дори честити на всички православни славяни победата в Третата кримска война. Продължава »

* * *

„Труд“: Надига се православен фанатизъм

Бел. Стопанина: А сега можете да се запознаете и с една интересна „критика“. В нея някой си Григор Симов, поради липса на съществени и обосновани контра-аргументи, залага изцяло върху нападките ad hominem срещу автора на „Надига се православен фанатизъм“. Той звучи хем православно, хем фанатично — с което се подписва под материала на опонента си.

Статията в „Труд“ можеше да е написана и от мен, доколкото споделям над 90% от написаното в нея. И като изключим твърдението за „свободите на Запад“, което не поддържам, Григор Симов и всички онези, аргументиращи се като него, щяха съвсем да увиснат. Защото аз, за разлика от автора на „Надига се православен фанатизъм“, нито съм атеист, нито съм какъвто и да било привърженик на Запада и неговите „ценности“. И все пак бих написал доста сходен материал. Следователно, проблемът не е в автора на „Надига се православен фанатизъм“ (както много им се ще на Григор-Симовците), а в нещата, описани в статията.

И по други поводи пред последните две седмици съм задавал въпроса: В какво се състои „путиновото възкресено православие“? Нима православието е синоним на хомофобията? Или пък се изразява в антихристиянското бойно кръщение на наборници? А може би в строежа на черкви, в които няма ни Христос, ни Бог, ни Дух, но пък е пълно със служители на кесаря Путин, с попове-педерасти и владици-наркодилъри?…

Въпросите ми остават и нямат давност.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "„Труд“: Надига се православен фанатизъм"

 1. Спиро  31.03.2014 г. | 16:44 ч.

  Този Григор като му видиш погледа на снимката ти става ясно, че е фанатик. Но всичко което е написал има само една единствена тема – омраза. От всички негови статии, ако могат така да се нарекът, лъха на омраза. Не мисля, че трябва да се акцентира толкова върху мнението на негативни хора.

 2. Стопанина  31.03.2014 г. | 17:03 ч.

  И двамата автори са част от двуполюсния модел с противопоставянето на Изтока и Запада. Все пак е интересно да се види как се аргументира единият и как – другият. Важно беше да се отбележи и че статията в „Труд“ запазва валидността си, ако се „съблекат“ от нея личните пристрастия на автора. Обаче, направиш ли същото с материала на ортодокса-фанатик, не остава нищичко.

 3. бате Бино  04.04.2014 г. | 00:02 ч.

  Спиро драги, понеже се изказа за Г.Симов – „ВСИЧКО , което е написал“ , следва, че си му прочел всички постинги.
  1. Ще бъдеш ли любезен да цитираш тези от тях, в които основната тема е „омраза“? Или поне един постинг..Но и да поясниш също така – към кого (или към какво ) е омразата му точно. )
  2. Малко въпросче: Означава ли , че ако някъде някой мрази , то той не казва истини? (или интересни факти) :):)
  3. Това, да се правят логически изводи и умозаключения само на база емоция , възникнала заради симпатия или антипатия към конкретният субект, е повече характерно за нежния пол ..:):)
  ( И стопанина е понякога критикуван за ФОРМАТА на негови изказвания, но по отношение на СЪДЪРЖАНИЕТО, всички знаем, че е железен..:) )

 4. Спиро  04.04.2014 г. | 13:55 ч.

  @Бате Бино на него съм му чел нещата периодично през наколко месеца и от там съм си извадил извод за цялото му творчество. Не мога да гарантирам за цялото му творчество, така, че да се поправя: от всичко което съм чел от него.
  Ами ако можеш да немериш една статия, в която да се дават съвети какво да се прави или има нещо положително ще се радвам да ми я покажеш, защото аз не намерих.
  2. Министъра на пропагандата на нациска Германия Гьобелс беше казал – ще казваме винаги само и единствено истината, но никога цялата истина. Истината за мен е много относителна величина.
  3. Не е на база „симпатия или антипатия към конкретният субект“ а към статиите му. Преди няколко месеца пишеше само и единствено негативни статии и сега продължава.

  Само с омраза и негативизъм не знам някой да е постигнал нещо добро, а и най-вероятно няма да науча за такъв случай. Просто човека е прекалено жлъчен за мен. Наистина казва много повече истини отколкото по новините, но и негативизма му е по-голям.

 5. Мамуний  12.04.2014 г. | 23:44 ч.

  Поразиите ,които комунизма нанася показва ,че той няма националност.Тук образува македонска нация -там предаде Крим на Украйна без да е пълен с украинци.Поправянето на тези грехове определено ще носи много отрицателни емоции и полярни настроения.Но не стане ли, значи че си затваряме очите пред безродните му деяния и лъжата е станала истина.Относно Путин и църквата-паството трябва да е оградено,пазено от лоши овчарски кучета,ако ли не -западните педали ще разложат душите му и овците ще тръгнат с розови гащи.

 6. Стопанина  24.04.2014 г. | 19:10 ч.

  Православен фанатизъм е доста меко казано:

  Това за развъдници на Ариманови последователи!

 7. Тодор  13.05.2014 г. | 18:28 ч.

  Вижте, нещата имат двата полюса… Не трябва да наблюдаваме само единия… Ето например в Славянск има изпратени елитни US снайперисти, които убиват въстаналите, но убиват и деца… За това искам да кажа да не се придържаме полярно, а да търсим човешкото в взаимоотношенията между народите… Видно е, че има сблъсък на коренно различни идеи, но вярвам, че разумът ще надделее…!

 8. gglhf  30.07.2014 г. | 13:27 ч.

  Нека да поясним православието ли направи майдана? защото точно майдана беше спусъка за всички останали събития и нека не коментираме отделните събития които се случиха след това а да коментираме първо корена който е майдана и стоящите зад него американски агенти….

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.