Кримляни, добре дошли у дома!

За вас вече няма да има повече „волеизявления“

Е, здравейте, драги кримляни! Радвам се да се срещнем. И в първите редове на писмото си, ако ми позволите, ще ви поздравя с това, че проведохте последния референдум в живота си. За вас вече няма да има повече „волеизявления“. Вече няма да избирате – нищо и никога, даже цвета на бордюрите в родната ви къща. Запомнете това, като начало.

Второ, можете да се простите и със своята телевизия. Сбогом, предавания на живо, токшоута и дебати. Приветствайте мракобесието, политпросветата, тоалетния хумор и откровената дебилщина. Само Киселев, само хардкор! Е, ще имате „преки линии с Путин“.

Кримляни, добре дошли у дома!Трето, насадихте се на наборна армия. Това е много обширна тема. За двадесет и три години окупация, вие, разбира се, забравихте какво е да отвличат децата ви за войници. Е, нищо. Ще си спомните! А особено ясно ще си спомните, когато вашите деца в нашата армия – пардон, вече няма наша, тя сега е и ваша – започнат да измират от болести, от които в света са престанали да умират от сто години насам. От пневмония, да речем. След като сте свикнали с климата на Крим, ще видим как ще ви се отрази службата в Кинашир. Ще си спомните и за надписите „Сила на Кавказ“, изписани върху някои обръснати войнишки глави.

Да, сега е моментът, докато имате възможност, да си запишете този адрес: http://mright.hro.org/

Това е уебсайтът на Фондация „Майчино право“. Там вече двадесет години се занимават с набирания на помощи за семействата на загинали военнослужещи. Само за миналата година Фондацията е помогнала на 2465 такива семейства. Смъртните случаи на войници [за тази година] са както следва: двадесет процента – самоубийства („по лични мотиви“); двадесет процента – самоубийства („заради проблеми в казармата“); петнадесет процента – различни заболявания; пет процента – смърт след побоища (от стари войници и офицери, както и след разни извращения)…

Накратко – „недей да плачеш, девойче!“1

И още – помощите за майките със синове, станали инвалиди в казармата, възлизат средно на 40 долара/година. Да, правилно прочетохте. И ще трябва да се борите в съда за тези пари. Добрe дошли и в новата ви съдебна система.

За съдебната система, ако я подхванем, се очаква дълъг разговор. Само напомням: разпалването на ненавист, оскърблението на вярващите, оправдаването на тероризъм, радикалните изказвания, клеветата – всичко това са углавни престъпления. Отрицанието на официалната история, пресичането на пътя на хора, несанкционираното събиране на пет човека на едно място, аморалното поведение – всичко това, но и още много и много, са административни престъпления.

Ами, говори се, че вече се познавате с нашите казаци. Хубавци са, нали? Е, нищо де, нищо. Още не познавате нашите попове.

Тук при нас, както се казва, се провежда програма за повишаване на духовността – за запълване на духовната пустош. Лозунгът е „Да вдигнем църква на всяко плешиво2 място“. Така че, ако сте планирали някъде да имате нова детска градина или нова спирка на градския транспорт – на това място ще има нова черква.

О, да – като си вземете държавната заплата, не се чудете, ако част от парите ви са пренасочени за най-близкия храм. Ще ви научат бързо и на тази духовна иновация.

Кримляни, добре дошли у дома!

И като стана дума за заплати и квитанции, у нас тече реформа. Вече десет години. Сега сме в началото на втория цикъл на тези реформи. Докато приключи и почнете да взимате повече пари, наемът за квартирата ви ще е скочил трикратно.

Да, ама ще имате социални придобивки! Монетизираха ли вече социалната ви придобивка, че сте в Русия? Не? Е… Даже ви завиждам за изненадата. Защото тя е първата от многото, които ви предстоят.

[…]

Относно санкциите от нашите международни приятели – всъщност те в момента са ни врагове, – не забравяйте, че сега сте част от Русия. А това означава, че:

• нямате право на митинги;

• нямате право на съпротивление при незаконен арест и да се оплаквате от незаконно задържане;

• нямате право на ново национално самоопределение. Не можете да излезете вече от Руската Федерация. Сепаратизмът е забранен.

• забранено е осиновяването на деца от чужденци;

• забранена е пропагандатата на хомосексуализъм;

• забранени са концертите на Мадона и The Ocean of Elsa;

• забранени са несанкционираните плакати

• забранен е телеканалът „Дождь“;

• скоро ще бъдат забранени електронните пари;

• ще живеете с цени като тези в Москва, които са двойно по-високи от тези в Киев. Цените на всичко.

И сега, за финал. Алкохолът тук (което вече означава и у вас) е забранен от единадесет часа вечерта до осем сутринта. Сух режим, нали разбирате…

Кримляни, добре дошли у дома!

Изобщо – уелкам хоум.

Добро пожаловать.

* * *

Автор: Аркадий Бабченко

Превод: Иван Стаменов

Материалът е съкратен превод на: „Добро пожаловать, Крым!“


 
Бележки:

 1. Текст от популярна руска песен, продължаваща така: „Ще минат дъждовете и твоето войниче ще се върне. Ти само го почакай!“ [^]
 2. голо, незастроено – бел. пр. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

132 коментара за "Кримляни, добре дошли у дома!"

 1. Стопанина  04.04.2014 г. | 20:11 ч.

  Изключително добър анализ на Брандън Смит, който недвусмислено посочва, че едни и същи сили управляват както Запада, така и Путинова Русия.

  http://www.activistpost.com/2014/04/russia-is-dominated-by-global-banks-too.html

  Из материала: „Може би някои изказвания в речите на Путин и съществуването на алтернативни медии, като RT (Russia Today) са прелъстили хора от Liberty Movement да мислят, че Русия е „жертва“ на машинациите от страна на западната олигаргия и че Русия е истинският „бял рицар“, онеправдан герой, готов да се изправи срещу Новия световен ред. Съжалявам, че трябва да го кажа, но това е много далеч от истаната.

  Русия е просто друг инструмент на глобалисткия елит, какъвт беше и Болшевишката революция . А Владимир путин е същата марионетка, каквато е и Барак Обама. Нека проследим прераждането на Русия като регионална Федерация през 1990-е след края на Варшавския пакт (и т.н.)“

 2. FCB  04.04.2014 г. | 20:47 ч.

  Стопанина
  Изключително добър анализ на Брандън Смит, който недвусмислено посочва, че едни и същи сили управляват както Запада, така и Путинова Русия.
  http://www.activistpost.com/2014/04/russia-is-dominated-by-global-banks-too.html
  Из материала: „Може би някои изказвания в речите на Путин и съществуването на алтернативни медии, като RT (Russia Today) са прелъстили хора от Liberty Movement да мислят, че Русия е „жертва“ на машинациите от страна на западната олигаргия и че Русия е истинският „бял рицар“, онеправдан герой, готов да се изправи срещу Новия световен ред. Съжалявам, че трябва да го кажа, но това е много далеч от истаната.
  Русия е просто друг инструмент на глобалисткия елит, какъвт беше и Болшевишката революция . А Владимир путин е същата марионетка, каквато е и Барак Обама. Нека проследим прераждането на Русия като регионална Федерация през 1990-е след края на Варшавския пакт (и т.н.)“

  Ако ще Путин да е марионетка , важното е че там гей-обществото, педофилите и др.са заслужено наврени в миша дупка, само поради този факт , трябва да се избере Путин пред Хюсеин , ако изборът се сведе м/у тези двамата

 3. Стопанина  04.04.2014 г. | 22:06 ч.

  „Путин – изборът на примитивните хомофоби“

  Леденото човече може да сложи този лозунг на следващите си предизборни плакати и пак ще бъде избрано.

 4. Живко Маринов  10.04.2014 г. | 18:44 ч.

  😈 Статията е гола пропаганда на група без аргументи. Хозяй, ами това „нямате право на ново национално самоопределение. Сепаратизмът е забранен.“, че то не е лошо. Седя си 2х и хоп народност мохамедан… Ако митинга не е платен, ти можеш ли да протестираш. Случая с човека от Лясковец и юначната му 80 годишна майка, не е ли съпротивление при незаконен арест и оплакване от незаконно задържане, което е факт.

 5. Gergana  11.04.2014 г. | 06:06 ч.

  Живко Маринов
  Статията е гола пропаганда на група без аргументи.

  Коя ли е тази група, която притежава аргументи?

  Хозяй, ами това „нямате право на ново национално самоопределение. Сепаратизмът е забранен.“, че то не е лошо. Седя си 2х и хоп народност мохамедан… Ако митинга не е платен, ти можеш ли да протестираш.

  А де, можеш ли да протестираш без парична подкрепа? И докога? Докато стане „турско”?

  Случая с човека от Лясковец и юначната му 80 годишна майка, не е ли съпротивление при незаконен арест и оплакване от незаконно задържане, което е факт.

  А този факт аргумент ли е? В каква връзка?

 6. Петър Иванов  19.05.2014 г. | 19:12 ч.

  Какво ще кажете за финала на това клипче?

 7. Петър Иванов  11.06.2014 г. | 16:34 ч.

  10 июня состоялись похороны убитых боевиков в Славянске.

 8. Kotodo  10.07.2014 г. | 15:50 ч.

  Нещо интересно от покойната Анна Политковская http://www.spiralata.net/kn_bul/anna_politkovs.zip

 9. Стопанина  30.05.2018 г. | 08:54 ч.

  Дългата ръка на КГБ посегна и на Бабченко. 🙁 Значи, още има смисъл да се пише, да се говори…

 10. Стопанина  30.05.2018 г. | 09:06 ч.

  Това ще го броим за самопризнание:

  Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя смята, че Киев ще обвини Москва за убийството на руския журналист Аркадий Бабченко.На заседание на Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя отбелязва, че независимите и опозиционни журналисти в Украйна биват наричани „агенти на Кремъл“ и ги убиват, а престъпленията не се разследват.

  Всеки, който знае какво пишеше Бабченко и кого критикуваше, не би и помислил, че може да е „агент на Кремъл“. Кремъл негонен бяга – виноват!

  Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя смята, че Киев ще обвини Москва за убийството на руския журналист Аркадий Бабченко.На заседание на Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя отбелязва, че независимите и опозиционни журналисти в Украйна биват наричани „агенти на Кремъл“ и ги убиват, а престъпленията не се разследват.

  Руският депутат Евгени Ревенко:

  „Украйна се превръща в най-опасната страна за репортерите. Украинското правителство не може да гарантира основни свободи.“

  Виновати и… цинични до степен на пълно безбожие!

 11. Светльо  30.05.2018 г. | 10:08 ч.

  а съветът по правата на човека при президента Владимир Путин поиска подробно разследване и от Украйна.

  …. цинични до степен на пълно безбожие!

 12. Gergana  30.05.2018 г. | 11:06 ч.

  А, не, те си имат бог, само дето не е Благия… И на Запад, и на Изток от нас – все бесоглавци. Подло убийство (а за жена му, предполагам, кошмарно)!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.