На хартия: Митове и факти за имплантирането на чипове

Една моя статия за митовете и фактите относно RFID чиповете-импланти беше водещият материал във февруарския печатен брой на технологичното сп. HiComm. Медията разпространи материала ми и онлайн, като вече една седмица е в ТОП 10 на най-четените публикации. Безпрецедентно: този е първият ми материал, писан за тази медия, в която читателите не ме атакуват, понеже, наред с другото, засягам духовно-религиозни и/или морални въпроси. Обикновено се издигат лозунги: „Крайно време е да престанем да си говорим за Бог“, „няма морал, защото това е средство за контрол“ и т.н. Да се каже, че бях изненадан от изключително позитивните отзиви, ще е подценяване, понеже дори оборвам доста популярни конспиративни теории.

Архивирам статията за рубриката „На хартия“такава, каквато се получи в резултат и на чужд труд. Смятам, че дизайнерите на медията много добре са уловили посланието ми, особено с илюстрацията на „кукловодството“.

На хартия: 10 мита и факти за имплантирането на чипове

Изтегляне на статията:
„Имплантирането на микрочипове“
(PDF | 6 стр. | 1.7 MB)

* * *

Из статията: В нашите и чуждите масмедии се изтъква, че имплантирането на чип ще подобри медицинското обслужване по най-различни чудни начини.

Истината е, че информацията за здравния статус на пациента не може да се съдържа в самия чип, понеже чипът е с капацитет само за 16-цифрен код. Този код прави връзка с компютърна база данни, но тази връзка може да я направи и самият пациент – например, като си каже имената и ЕГН-то.

Понеже чиповете нямат сензори за кръвна захар или вградени лаборатории за изследване на хормонални и други биологични изменения, твърденията, че те били способни да помагат на диа­бетиците или да алармират навреме за онкологични болести, не са нищо друго освен измама. Дали са умишлени лъжи или от техническа некомпетентност на почитаемите колеги – отговорите на тези въпроси са извън темата на тази статия.

Доколкото RFID чиповете наистина могат да са полезни за медицински цели, това е в случаите, когато пациентът пострада при катастрофа и не е в състояние да каже името си и дали е алергичен към дадена субстанция. Но дори тази полза е само теоретична. Вече са регистрирани два случая, когато имплантираният чип се оказва безполезен. При първия причината са били смущенията от апаратурата в линейката, които пречели на RFID четеца. Има предположения и че чипът е бил увреден от използването на дефибрилатор. Във втория случай чипът е „мигрирал“ от първоначалното място, на което е бил поставен в ръката на пациента, и не бил намерен в допустимо кратък срок.

А сега най-важното: Както всички видове импланти с метални компоненти, RFID чиповете създават сериозни затруднения на пациен­тите, нуждаещи се от образна диагностика чрез ядрено-магнитен резонанс и други машини. Причините са сходни на тези, поради които в микровълнова печка не се поставят железни прибори за хранене. На чипирани хора ще им бъде отказано да влязат в ЯМР поради опасностите от вътрешни изгаряния и други трайни увреждания, което не подобрява, а възпрепятства съвременната медицина.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

26 коментара за "На хартия: Митове и факти за имплантирането на чипове"

 1. Даскал  01.03.2014 г. | 17:56 ч.

  Кукловодската илюстрация има ли я някъде или е на дизайнерите на медията?
  Много добро попадение!

 2. bbb  01.03.2014 г. | 19:10 ч.

  Като няма GPS как ми откриха кученцето което беше откраднато и локализирано?

 3. Стопанина  01.03.2014 г. | 20:06 ч.

  Като няма GPS как ми откриха кученцето което беше откраднато и локализирано?

  Хрумват ми 100 възможни сценария, като нито един от тях не включва GPS, понеже чипът не позволява спътникова локализация. 🙂

 4. bbb  01.03.2014 г. | 20:17 ч.

  Давай сподели с нас колко повече сме информирани толкова по-добре.Слушаме с удоволствие.

 5. Стопанина  01.03.2014 г. | 20:29 ч.

  Давай сподели с нас колко повече сме информирани толкова по-добре.Слушаме с удоволствие.

  Сега трябва да отгатвам въпроси ли?

 6. кара кольо  01.03.2014 г. | 20:44 ч.

  отдавна се знае че чиповете на кучетата /поне в Щатите/ имат нещо по което ги локализират от спътник в реално време….дали е джипи ес не знам но съществува
  знае се че и чипа в руските паспорти върши същата работа….възможно да съществува и друга технология за която не знаем
  да не забравяме че гривните на затворниците са със чип – но тях ги следят в реално време така че….тази статия е добре да не е толкова категорична….

 7. кара кольо  01.03.2014 г. | 20:48 ч.

  отдавна се слагат чипове на хора които се страхуват от отвличане…и местоположението им се следи в рамките на няколко метра има такива и в България от елита

 8. кара кольо  01.03.2014 г. | 20:50 ч.

  стопанина е пропуснал тези неща да ги прецени ….

 9. Gergana  01.03.2014 г. | 20:59 ч.

  Кара Кольо, не става ли въпрос за неимплантирани GPS, в твоето възражение? Например нашийник и т.п.?

 10. Стопанина  01.03.2014 г. | 21:02 ч.

  @ кара кольо

  Научи се да правиш разлика между „локализиране и проследяване чрез спътник“ и „локализиране и проследяване чрез гранични постове и тези на ветеринарни служби“. Ако твърдиш, че следенето е чрез спътник, искам източник за твърдението ти.

  Искам източник и за твърдението ти във втория ти пост.

 11. Стопанина  01.03.2014 г. | 21:05 ч.

  не става ли въпрос за неимплантирани GPS

  Да, забравих да коментирам това – явно някой хора не правят разлика между RFID имплант и GPS предавател, който, колкото и да малък, не става за имплантиране.

  Отделно май не се прави разлика между легални комерсиални чипове и експериментални. И в тази връзка очаквам някой сега да ми обяснява, че има чипове, които контролират моторните функции на тялото. 😡

 12. Георгиев  03.03.2014 г. | 00:40 ч.

  Поздравления за статията! Спомням си, че преди много време обсъждахме тези чипове тук и авторът защитаваше малко по-други позиции. Това иде да покаже единствено и само, че той е взел под внимание нашите/моите бележки по темата, проверил ги е и е направил този чудесен материал.
  Още веднъж поздравления

 13. Стопанина  03.03.2014 г. | 11:59 ч.

  @ Георгиев

  Ще ми припомниш ли какви различни позиции съм защитавал? Не се заяждам, наистина нямам спомен.

 14. Георги Георгиев  04.03.2014 г. | 11:16 ч.

  Поздрави!

 15. Георги Георгиев  04.03.2014 г. | 11:17 ч.

  Съжалявам, страницата ми изряза линка!
  Иде реч за вашата статия „Чиповете-импланти могат да се заразяват с вируси“

 16. Стопанина  04.03.2014 г. | 11:53 ч.

  Ясно. И на тебе, Георги, ще обърна внимание, че има разлика между експерименталните чипове и легалните за имплантиране с комерсиални и други цели. Статията ми горе разглежда единствено и само легалните решения. А експерименталните чипове, вкл. RFID чипове с разширени възможности, по никакъв начин не променят по-рано изказваните ми становища.

 17. Георгиев  04.03.2014 г. | 21:44 ч.

  И на тебе, Георги, ще обърна внимание, ….

  На такъв начин на изразяване само бих казал…..Аре, няма нужда!
  Достатъчно поспорихме в предната тема и нищо не се е променило от тогава.

 18. Стопанина  04.03.2014 г. | 22:05 ч.

  😯 Не съм ти враг и не мисля, че съм написал нещо, с което да те засегна. Даже смятах да те заредя с ентусиазъм след депресивния коментар под публикацията в „Хайком“, но явно не съм човекът, на когото си склонен „да обръщаш внимание“ и в когото да се вслушваш. Бъди жив и здрав. Що се отнася до мен, нямаме спор.

 19. Антар  08.03.2014 г. | 01:47 ч.

  Здравей Стопанино!

  Аз мисля за статията е добре написана – браво!
  Ама тя ми поставя една горчивина – за прилагането метода на “сварената жаба”.
  А да ни се разясни, а да посвикнем, и хоп! – току виж решили “елита” да ни поставят задължително и чипове с GPS, (за “решили” не се съмнявам). Аз така го чувствам и нищо не може да ме отклони в друга посока.
  А смятам също, че акцента в статията за възможностите на RFID чиповете, не е мястото и в от извора. А защо разсъждавам по този начин? – извора не е защитник – в случая поясняващ най – долното от долното…Защото едно ни се говори и представя, от “елита” а друго се получава накрая… и с пояснението си вероятно ставаш неумишлено защитник, макар и не пряк на чиповете, и техните за сега – преувеличени възможности.
  А сега тези чипове са “малкото зло” на идещото голямо такова! Прости, простете – така мисля…

 20. Стопанина  08.03.2014 г. | 12:23 ч.

  Антар,

  Съгласен съм с много от аргументите ти. Статията обаче не е писана за Извора, а за издание, читателите на което са много чувствителни към всякаква религиозна или изобщо верска тематика. Трябваше да акцентирам повече на чисто технологичната част.

  Но не съм склонен да приема упрека, че „ставам неумишлено защитник“ на човешките врагове. На три места съм уточнил, че статията не отхвърля схващането, че световните кукловоди искат чипиране на хората. Отхвърля се само теорията, че това ще става с RFID чип. А в религиозния параграф завършвам с: „Останете будни!“

  Този мой подход работи против Синдрома на сварената жаба. В негова полза работят изказванията на некомпетентни лица относно „белега на звяра“ – първо беше белегът на рамото от ваксини, после бяха баркодовете, сега най ми били RFID чипове… След толкова фалшиви тревоги човек става склонен да свали гарда, защото най-често си има работа с прибързаните умозрителни заключения на лъжливи овчарчета.

  Аз казвам: „Останете будни!“

  И смятам, че отправям правилното послание.

 21. Perdurabo  09.03.2014 г. | 10:57 ч.

  Привет, наистина си успял добре да напишеш статията, а и оборваш, както сам казваш „доста популярни конспиративни теории.“
  Което показва, че с подходящо търсене на технологична информация може да се направи успешно разследване.
  Коментарите в Хайком, обаче, показват, че човек харесва да вярва в това, което си е вярвал. Някак си е по-удобно по-сигурно е човекът да си се страхува от нещо си, да се оправдава, че е зает с притеснения за нещо, отколкото да се обърне към собствения си живот 🙂
  От една страна управляващи могат да използват синдрома на спящата жаба, но той се използва и от всеки искащ да обсеби вниманието.

 22. димитър  07.04.2014 г. | 08:28 ч.

  тези чипове според мен ще се използват като ретранслатори-приемници на дадена честота, така че и без собствено захранване ще могат да влияят. А като GPS със сигурност ще могат да бъдат използвани – на принципа на детектора за търсене на метали – те ще могат да отразят сигнали – ако засега това е технически трудно, след няколко години – едва ли

 23. Стопанина  21.05.2014 г. | 10:02 ч.

  Започват изпитанията върху хора на нов микрочип с дистанционно захранване. Имплантът ще може да действа и като електростимулатор, променящ невронните сигнали в мозъка.

  Успоредно се разработват и наноботи, които, щом влязат в тялото на човека, ще могат да се свързват мозъка с суперкомпютрите в интернет, предлагащи cloud („облачни“) услуги. Те ще са в състояние и да доставят медикаменти на определени клетки, както и да разпознават генетични маркери.

  http://www.activistpost.com/2014/05/wireless-microchip-implant-set-for.html

 24. Стопанина  12.02.2015 г. | 11:17 ч.

  Служители на бизнес сграда в Стокхолм, Швеция, масово бяха имплантирани с микрочипове, за да не им се налага да използват ключове или карти за достъп. В края на материала изрично се уточнява, че хората се подложили на манипулацията „изцяло доброволно“.

  http://www.euronews.com/programs/hi-tech/

 25. Богатир  12.02.2015 г. | 15:28 ч.

  Аз не се съмнявам, че е било доброволно. Или се съгласява и работиш или си търсиш нови офиси за работа.

 26. Емо  12.02.2015 г. | 22:55 ч.

  Боже прости ни, ние не знаем какво вършим…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.