„Дойче Веле“: Каква ти детска болест? „От Извора“: Каква ти журналистика?

Препечатвам в цялост една публикация в българската секция на „Дойче веле“. По правило е редно да се цитират само отделни изречения и абзаци, на които искаме да направим коментар. Но статията плаче за рецензия от първата главна буква до последната точка. Моите забележки, уточнения и опровержения на изнесената информация ще бъдат маркирани в синьо.

* * *

Тепература, хрема, обрив (В превод: Страхувайте се, страхувайте се, страхувайте се от „ужасните“ симптоми): случаите на дребна шарка в Германия се множат (Колко се множат? Звучи така, сякаш става дума за пандемия, която е и поводът за написването на статията. А истината е, че става дума за не повече от триста случая годишно, което е смехотворна и нормална бройка за такова заболяване, особено в страна, чието население е десетки милиони.). През юли дори цяло училище в Кьолн трябваше да прекрати занятия заради заразната болест (Чудо невиждано! Училища прекратяват занятия за няколко дни и ако възпитаниците им хванат въшки). Защо тази уж детска болест се завръща и сред възрастните? (Своеволно добавяне на „уж“ за целите на пропагандата, понеже статията е поръчков пасквил, а това ѝ личи от всеки ред. Болестта винаги е била разглеждана предимно като детска, понеже много деца, да не кажем – повечето, я прекарват през първите години от живота си. Това е и причината, когато станат възрастни, вече да са изградили естествен имунитет срещу нея. Нещо повече – няма нищо ново и неочаквано, че понякога заболяват и възрастни. Така е от памтивека! И по тази причина има стара като света практика бабите и родителите да водят внучките и щерките си при болни деца, за да ги заразят умишлено. Защото, ако не са изградили имунитет до омъжването си, има опасност да се разболеят, докато са бременни, а това е опасно за плода.)

Нямаш ли имунизация, не те приемат в училище: в много страни по света децата задължително трябва да са имунизирани срещу определени инфекциозни заболявания, за да ги допуснат до учебния процес. В Германия обаче имунизациите не са задължителни, а това води до необичайни последствия. През юли например едно кьолнско училище остана затворено за няколко дни заради заразата от дребна шарка (морбили) – много от децата там бяха заболели едновременно. Във въпросното училище имунизирани срещу вируса са били едва една четвърт от учениците (Ето тук почитаемата колежка трябваше да уточни какви са „необичайните последствия“, понеже не стават ясни от предходните изречения. А най-необичайното е, че сред заболелите деца има и такива, които са били ваксинирани! Необичайно, наистина… Уж си защитен от морбили, а все пак ваксината не те предпазва от неваксинираните ти съученици. Спестяването на този важен факт, който действително е „необичаен“, говори красноречиво за „редакционната политика“ на медията.). В Берлин и в провинция Бавария през последно време също се наблюдаваха необичайни нови изблици на болестта, която протича с типични кожни обриви, висока температура и дихателни оплаквания. (Манипулативно изказване, което внушава, че дребната шарка едва ли не е била „изкоренена“ в течение на десетилетия, когато истината е, че от нея всяка година преболедуват много деца по целия свят. За невежата журналистка вероятно е новост и че пиковете и спадовете в разпространението на всяка болест също са напълно естествени.)

„Дойче Веле“: Каква ти детска болест? „От Извора“: Каква ти журналистика?

Дребната шарка е една от най-силно заразните болести изобщо (Знаем, „Дойче веле“, повечето хора познаваме „ужасната“ болест от личен опит, като доживяваме да си я спомняме и десетилетия, след като сме я преборили за няколко дни.). „От 100 души, които се намират в едно помещение заедно с носител на заразата, се разболяват поне 99“, казва германският вирусолог Мартин Терхард. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Достатъчно е някой да кашля или киха в непосредствена близост, за да се заразят онези, които не са били имунизирани срещу морбили (Както и онези, които са били ваксинирани, стига да не са преболедували морбили, след като са се заразили с нея от самата ваксина. Струва ми се, че спестеното уточнение е доста важно.). При това не е вярно, че става дума за чисто „детска болест“. (Тук медията си измисля твърдението, че болестта била „ексклузивно детска“, и започва да спори със себе си.) Близо половината от случаите, които са регистрирани през тази година в Германия, са на хора над 20 години. (За това можем да виним „имунизационните програми“, които са забавили изграждането на естествения имунитет в детска възраст и съответно поставят млади хора в детеродна възраст в опасно положение.)

Това има връзка с непоследователните имунизационни кампании в Германия. „Първо – те не са задължителни, а само препоръчителни, и второ – отправяните в течение на годините препоръки към населението, също се променяха“, казва Терхард. (На какво се дължат тези промени в препоръките? На неустановени становища в науката, на това, че някой министър не си е получил навреме хонорара от фармацевтичните картели?…) Родените преди 1970 година често пъти са преболедували дребна шарка, поради което са си изградили имунитет срещу болестта. (Именно! Това е естественият имунитет, който е и най-сигурният.) Сред родените по-късно обаче има огромни различия, породени от различните имунизационни практики в разделената тогава Германия. (Именно. Обаче това говори против самите „имунизационни практики“ и „необичайните последствия“ от тях.)

През 1970 ГДР въвежда задължителното имунизиране на децата. Във ФРГ през 1974 обаче има само препоръка за имунизиране. (Само от тези две страхотни изречения можем да направим извод за диктаторската и тоталитарна същност на задължителните ваксинационни програми.) Свикналите да се имунизират източногерманци продължиха да го правят и след Обединението на страната. И до днес разликите между Изтока и Запада са големи и по този въпрос. В обединена вече Германия, през 1991 беше препоръчано повторно ваксиниране, защото при 5%-10% от хората ваксината не показва ефект (Именно! Но, за сметка на това, ваксините в малка или голяма степен показват страничните си ефекти.). В случая става дума не за реимунизация, а за коригиране на този дефицит, поясняват лекари. (Да, и през ум да не ви минава, че ваксините могат да са неефективни.)

Кои са хората, които не желаят да се имунизират?

„Дойче Веле“: Каква ти детска болест? „От Извора“: Каква ти журналистика?Скептични към ваксината са например голяма част от по-добре образованите (!) родители, които залагат на природната медицина. Децата от подобни семейства често посещават т.нар. Валдорф-училища, чиято концепция се основава на тясната връзка между човека и природата. Фактът, че затвореното училище край Кьолн е именно от този тип обаче, сочи, че поведението на подобни родители е безотговорно по отношение на всички останали. (Точно така. Изключително безотговорно е да си добре образован и да рушиш илюзиите на баламурниците сред родителите, лекарите и журналистите, които наивно вярват, че ваксинацията гарантира имунитет срещу която и да било болест.) Вярно е, че тежките усложнения вследствие на морбили са рядкост, но все пак ги има. (Вярно е също, че има и усложнения от тежките метали във ваксините, като последиците от действието на тези невротоксини напоследък дори не са рядкост.) Вследствие на усложнения от тази болест, през юни тази година почина едно 14-годишно момче.

(Е, колежке драга, ама не така – да бъдем по-професионални! Нека все пак разкажем повече за случая и тогава можем да направим други изводи. Твърди се, че въпросният Михаел от Вестфалия се заразил още като 5-месечно бебе в чакалнята на един лекарски кабинет. В резултат на това получава „нелечимо мозъчно възпаление“, за което се сочи морбили като главен виновник.

Обаче…

Добре известен е фактът, че другият от двата смъртни случая, свързани с морбили в Германия – да, те не са стотици или хиляди, както намеква статията – започва пак от чакалнята на същия този лекарски кабинет! Много интересно „съвпадение“, което по-скоро повдига въпроса не за пика на морбили „заради липсата на ваксинации“, а за хигиената и други проблеми на въпросното място.

Освен това не се оповестява информация дали Михаел е бил ваксиниран срещу морбили, преди да се разболее. Ако е бил ваксиниран, това отново повдига въпроса за ефективността на ваксината.

Спестена е информацията дали някой не е решил да го ваксинира, след като се е разболял от шарката, което само по себе си би било престъпно действие. Ако се окаже, че е така, това за мен е обяснение за усложнението на болестта. И няма да има нищо чудно, че е развил „нелечимо мозъчно възпаление“ (incurable brain inflammation), понеже такова е очаквано при въздействието на невротоксините във всяка ваксина, независимо от вида ѝ.

И също така се премълчава дали детето не е имало вродено или придобито съпътстващо заболяване, което да доведе до усложненията. За да има усложнения, трябва да има причина за тях, а такава причина НЕ може да бъде наличието на иначе безобидната болест или начините за нейното разпространение.)

Скептицизмът на някои германци по отношение на ваксинацията срещу морбили вероятно е бил подсилен и от теорията на един британски учен, според когото ваксината може да предизвика аутизъм. (Напълно в стила на пропагандните пасквили, позициите и доказателствата на безчет лекари от десетки страни са представени като „теория“ на „един учен“.) Това твърдение се смята вече за окончателно оборено (за окончателно оборено се смята само от фармацевтичните картели и хоноруваните от тях лекари и журналисти), но в някои социални мрежи и до днес се разпространяват слухове за това какви болести можели да предизвикат имунизациите. (За слухове отново може да говори само човек, който не си е направил труда да проучи и провери „слуховете“, както и причините да намират такъв отзвук не само в социалните мрежи, но и в специализираните трудове на учените, които са си направи труда да проверяват.) В отговор на последната (полит)просветна кампания на федералното правителство под мотото „Германия търси имунизационния си паспорт“, в социалните мрежи се появи група, наречена „Германия изгаря имунизационния си паспорт“. Над 2 500 души я бяха подкрепили.

АГ, ДПА, АФП, Б. Узунова/Редактор: М. Илчева (На ваше място, колежки, и аз не бих се подписал под тая помия с пълното или истинското си име.)

Рецензент: Иван Стаменов

* * *

Още по темата:

Безобидни ли са малките терористи д-р Кожухарова и д-р Кунчев

Спасението от „задължителните“ ваксини – съвети на много лош човек

Кой плаща милиони долари на сайтове за дезинформация относно ваксините

Хиляди лекари получават милиони за пропаганда на ваксини

Изобличение: Манипулират данни за връзката ваксини-аутизъм

Темида отсече: Има връзка между ваксините и аутизма

Зад кулисите на ваксините: Смес от бъбреци, смлян гръбнак, гной и…

На хартия: Днешните ваксини и ваксините на бъдещето

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

13 коментара за "„Дойче Веле“: Каква ти детска болест? „От Извора“: Каква ти журналистика?"

 1. Светльо  21.09.2013 г. | 15:42 ч.

  „През юли например цяло училище в Кьолн трябваше да затвори“.

  Я тез много учени бре и юли учат. Че там ваканция за учениците няма ли или журналята в Дойче веле, направо през просото са я подкарали да агитират за ваксините?

 2. Стопанина  21.09.2013 г. | 15:45 ч.

  Възможно е, ако училището наистина е било Валдорфско, да е имало занятия и през юли. Но и без това е ясно, че са го подкарали през просото – да бяха избрали някоя наистина сериозна болест, а не морбили. Аз и варицела съм карал, при която, наред със симптомите на морбили, има ужасно сърбене, което може да те влуди. Но не си заменям естествения имунитет, придобит от неудобството, за никоя ваксина.

  No pain – no gain!

 3. Elion  21.09.2013 г. | 21:27 ч.

  Светльо
  “През юли например цяло училище в Кьолн трябваше да затвори”.
  Я тез много учени бре и юли учат. Че там ваканция за учениците няма ли или журналята в Дойче веле, направо през просото са я подкарали да агитират за ваксините?

  Напълно възможно! В Германия ваканцията не е 15.06 – 15.09. Първо не е толкова дълга и второ – във всяка провинция е по различно време. Нарочно се разминават. Представете си цяла Германия по едно и също време да излезе лятна ваканция и всички да се юрнат по пътищата и влаковете на почивка или най-малкото на село при баба 😉

  А за статията – АМАН! Не очаквах и Дойче Веле да пострада от пропагандния вирус 🙁

 4. Стопанина  21.09.2013 г. | 23:00 ч.

  Не очаквах и Дойче Веле да пострада от пропагандния вирус

  Дойче Веле отдавна е болна медия. Достатъчно е да надушим две-три от българофобските диарии на другарката Бехар, а това с ваксините просто е поредният симптом – треска, която 1) или ще подпомогне излекуването, 2) или се явява тъжен предвестник за окончателната кончина на реномето.

  Надявам се да е първият вариант, но залагам на втория… Защото, изхвърлят ли те веднъж на бунището, трябва много чистене, преди да убедиш някого, че не си боклук. А воля за чистене се не вижда.

 5. Спиро  22.09.2013 г. | 06:15 ч.

  или се явява тъжен предвестник за окончателната кончина на реномето.

  За мен лично всички големи медии са еднакви. Единствените „медии“ които имат реноме за мен са или тези които са в ниша, или блогове, или са като този сайт.

 6. len  22.09.2013 г. | 09:21 ч.

  Въобще забелязали ли сте, че съвременната алопатична медицина /макар този термин да е въведен от Ханеман, в днешно време под него се има предвид медицината, осланяща се на химически лекарствени препарати и хирургия, тоест официалната медицина/ е нещо като свещена крава за официалните институции и медии, за жалост и за голяма част от населението с помътени от медиите и рекламите глави. Казали докторите нещо, а и във вестника го пише, и по телевизията казаха – и юруш на маслините, както се казва! Често съм разказвала на млади майки каква глупост аз самата извърших, когато бях двадесет годишна майка, поради втълпеното ни, че трябва да вярваме на официалната медицина. Книгата на д-р Спок още не беше преведена, а аз като образовано момиче, студентка, нали така, си купих една книжка за отглеждане на бебето и малкото дете, жълтичка такава, още я пазя, и чета, разбира се, буква по буква. Дъщеря ми, като всяко бебе, след ядене повръща по-малко. Ноо, в книгата пишеше, че ако е пресечено, било нам колко си страшно.

  И аз, „умницата“, повиках участъковия детски лекар. Той сигурно с пет-шест години по-голям от мен. Обяснявам аз майчинските си тревоги и … докторът изписа пеницилин! Инжекции! На бебе на 20 и няколко дни! И аз, защото съм била невръстна и затова глупава се съгласих. И го бодоха това бебче на краченцата та до две-три годинки имаше белези. Какво се оказа – като навърши един месец и я заведох на консултация да я теглят, беше наддала за 20 дни 900 грама! Още ми е съвестно за тази глупост, която направих тогава. Урокът го научих обаче, оттогава започнах да се вслушвам и да вярвам на бабешката медицина и да слушам какво ми казва майка ми. Тази същата моя дъщеря вече си има дечица и, слава Богу, не е глупава като мен тогава /защото аз се осъзнах та отворих очите и на децата си/ и отглежда внуците ми с минимална употреба на алопатични лекарства. Но голяма част от хората в днешно време, престъпно глупашки като мен отпреди много години, вярват на алопатичната медицина прекомерно много и тровят себе си и децата си. Тъжен факт, но факт. Има събудени хора и техният брой се увеличава, но масата, безрезервно вярваща и посягаща към хапчето при най-безобидния повод, наистина е голяма, уви.

 7. Стопанина  22.09.2013 г. | 11:43 ч.

  @ len

  Нищо повече не можем да направим, освен да споделяме личен опит и акъл. Умните и мъдрите се учат от чуждите грешки. Нашата съвест е чиста, че не сме мълчали.

  А глупавите нека си се учат по трудния начин. Не е като да няма кой да им преподава трудните уроци. Жал ми е за тях, понякога и бяс ме тресе заради вълците, които доят, стрижат и колят блеещите овце, но светът е така устроен. И занапред съм все по-малко склонен да наранявам себе си заради овчите грешки и глупост, заради вълчия егоизъм и месоядство. Запазвам си едно състрадание, но най-сетне ще прилагам философията, която ще ме облекчава от излишния емоционален товар върху болния ми кръст.

 8. Спиро  22.09.2013 г. | 12:06 ч.

  Стопанин, аз сега се сетих за чакръкчия. Имах малки болки в кръста и в пръста и винаги ми е помагал. Втората възможност която мисля, че може да ти помогне по-нататък е лятото да ходиш на луга – мисля, че помага за ставите, но за твоят кръст не знам.
  За лугата и печенето на слънце през лятото мога да гарантирам, че подсилват имунната система – вече 2 години не съм боледувал.
  Мисля, че е добре да се направи и пост във форума, за да може хора, които са имали здравословни проблеми и са ги разрешили да кажат какво им е помогнало. Например аз имах тежка форма на астма още от малък и навсякъде си ходех с „помпичките“. Започнах да плувам и до една година пристъпите ми изчезнаха. Но ако питаш доктор как се лекува астма, отговора е тя си е за цял живот, ти си вземаш медикаментите и в никакъв случай не спортуваш.

 9. Астролог  23.09.2013 г. | 10:56 ч.

  Журналистите Иван Бедров и Еми Барух вече няма да са коментатори за сайта на българската секция на германското радио „Дойче веле“ (Deutsche Welle)

 10. Eli  25.09.2013 г. | 19:37 ч.

  Цялата индустрия с лекарствата е една голяма и мръсна лъжа . За всяка болка си има билка . Аз доста си изпатих от тази индустрия заради нервно Разстройство и още се мъча да се очистя от боклуците с които ме натъпкаха . Една година вече се боря но малко остана да се преборя сама с волята си . Извинете ме ако малко съм се отнесла от контекста на статията но просто не се сдържам да го изкрещя това на целия свят.

 11. Стопанина  27.09.2013 г. | 12:02 ч.

  Ето го и поредното свидетелство, че публикацията е поръчкова и зад нея стои фармафията:

  http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zdravni-mediatori-zaradi-otkazite-ot-imunizacii-5994670

  Изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, се появява още една публикация, в която морбили се представя като страшна епидемиологична болест. Само наивник ще повярва, че това е „случайно“, а не част от кампания, обхващата различни медии. В контекста на безобидната шарка се говори за „намаляване на детска смъртност“. Внимателната подборка на думи ни занимава и с „уязвими групи“ (разбирайте децата), които трябва непременно да бъдат напълнени с живак, формалдехид, скуалин, ракови клетки и друга помия, за да им се „гарантира“, че няма да станат част от „заразни заболявания като морбили и рубеола в европейския регион“.

  За целта е обещана още пропаганда – с нея ще се занимават специално назначени пропагандатори (медиатори), които ще получават заплати от данъкоплатците.

  И накрая, колкото и да е комично, се признава, че инициативата е поръчкова от фармафията:

  Проектът „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ обединява усилията на държавния, частния и неправителствения сектор за подобряване на (и дрън-дрън)

  Тяхната инициатива е отговор на нашите инициативи. Има смисъл от информационната война и правим достатъчно, за да притесняваме мошениците. Сега само остава кукловодите да се светнат, че самото присъствие на Ангел Кунчев работи против всяка тяхна инициатива. Но медийното гастролиране на този мазнурко пък е полезно, защото физиономията му е червена сигнална лампичка за ТРЕВОГА!

 12. Светльо  03.02.2014 г. | 14:32 ч.

  3-месечно бебе почина след ваксинация

  3-месечно бебе почина в съня си няколко дни след вкасинация. Родителите обвиняват за случилото се лекаря на малкия Павел.

 13. Стопанина  18.03.2014 г. | 13:27 ч.

  Д-р Сюзън Хъмфрис: „Никога не е имало безопасни ваксини. Никога няма да има такива.“

  http://www.thedailysheeple.com/never-has-there-been-a-safe-vaccine-never-will-there-be-a-safe-vaccine_032014

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.