Първи инициативи за безплатния хляб: за да няма глад по Земята

„А Иисус, като ги повика, рече: знаете, че князете на народите господаруват над тях, и велможите властвуват върху им, между вас обаче няма да бъде тъй; но който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб, както Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина.“
(Мат. 20:20-28)

Преди около две години група съмишленици от Варна преустроихме едно помещение в двора на православен храм „Св. Архангел Михаил“ в професионална кухня – тя осигурява ежеседмична топла храна на около 250 човека. Повечето хора са клошари, болни, с малки социални пенсии, самотници или просто трудно препитаващи се без чужда помощ. Всеки от участниците помогна с каквото може. Едни – със средства, други – с труд, трети – с инвентар. Така се сложи началото на една социална дейност, която продължава и днес, събират се на доброволен принцип хора, които даряват продукти, средства, а трети участват в готвенето или раздаването на храната.

Първи инициативи за безплатния хляб: за да няма глад по Земята!Тази година, водени от идеята за безплатния хляб, който следва в България да се раздава на хората, имащи нужда и желаещи да го получат, предприехме инициатива за събиране на жито и брашно, въобще – каквото е необходимо, за да стигнем и до раздаването на хляба. Ходихме от врата на врата, по житари, брашнари, пекари, искахме всеки от тях да участва с каквото може и му е на сърце в приготвянето на хляба. Един ще даде жито, от сърце и с Любов, друг ще го смели от сърце и с Любов, трети ще го замеси и опече с Любов. Трети ще участва с труд, четвърти – със средства, всеки с каквото може от сърце и с Любов.

Слава на Бога, намериха се достатъчно хора, които се съгласиха да подпомогнат тази инициатива. Намерихме хора, които дариха от собственото си жито, други пък дариха средства за закупуване на брашно, трети участваха в меленето на житото, четвърти се съгласиха да опекат хляба за хората. Накрая се получиха хубави хлебчета по 200 гр. за всеки, дошъл в съботния ден да получи своята топла порция храна. Така с дружни усилия само за няколко месеца осигурихме количество хляб за една година за тези наши сънародници и събратя, идващи да получат своята порция храна, макар и засега да е само в събота.

Идеята и желанието ни е тази инициатива да се запази и разрасне – не само един ден в седмицата, а всеки ден да раздаваме хляб на нуждаещите се. Ако имате желание и можете, посетете мястото или помогнете с каквото можете тази инициатива да продължи и да се развива. Ако пък можете да я приложите във вашите градове или села, би било още по-добре.

Нека да покажем, че напук на такива, като мизантропа Дейвид Атънбъро, световното човечество има и човеколюбива половина, която иска и може да помага на събратята си в неравностойно положение. На всеки подобен призив за мъчително избиване на „безполезните лапачи“ ние можем да отговорим с обратното – да нахраним още един човек, в когото живее братска душа. Задължително от сърце и с Любов!

* * *

Още по темата: Учителя Беинса Дуно за безплатния хляб — 1, 2, 3, 4

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

10 коментара за "Първи инициативи за безплатния хляб: за да няма глад по Земята"

 1. Стопанина  20.09.2013 г. | 21:08 ч.

  Преди някой да се е изказал, че с тази публикация Светльо се хвали, бързам да уточня, че тя беше по мое настояване и въпреки задръжките му. Убеден съм, че трябва да има и добри новини, които да служат за пример и мотивиращ фактор за подобни инициативи у други хора, които имат средствата и възможностите да правят такива добри дела, но просто досега не им е хрумвало.

  За мен е чест да те познавам, Светло, братко!

  Имаме и още един изворчанин, който стои достойно до Светльо във варненската инициатива, но няма да разкрия името му. Нека сам прецени дали да се разкрие. Ако той иска да сподели опита и мотивите си да работи за безплатния хляб, да се чувства свободен да го направи.

 2. Антиантихрист  20.09.2013 г. | 21:59 ч.

  „Ако искаш да нахраниш човек, дай му риба. Ако искаш той никога да не остане гладен, научи го да лови риба.“ (народна мъдрост)

 3. giordana  20.09.2013 г. | 23:35 ч.

  Браво, Светльо! Възхищавам ти се от сърце!
  Продължавай, смело, с твоята мисия! Дай Боже, да има повече такива хора, като тебе, в България!

 4. сф  21.09.2013 г. | 12:11 ч.

  браво за инициативата но по мъдрото е изказването на Антиантихрист, защото да храниш хора ,които са недъгави стари и немощни е похволнж ……и съвсем друго е да дадеш и земя семена да се осигурят складове и да впрегнеш здравите клошари да работят добре е и в тази посока да се помисли дали има ресурс

 5. сф  21.09.2013 г. | 12:12 ч.

  похволнж – да се чете – похвално

 6. Спиро  21.09.2013 г. | 13:12 ч.

  Честно казано не можеш да повярвам, че има хора, които са успели да се организират и да го направят. Браво за успеха! Наистина ме накарахте да се замисля, че човек може да постигне доста, ако се заеме сериозно.

 7. AZ  21.09.2013 г. | 15:12 ч.

  С Бога Напред!Да бъде Волята Божия!Успех!

 8. Savana Blue  21.09.2013 г. | 16:27 ч.

  Днес, на път за офиса ни в 11,30 минути, който е в близост до храм паметника Свети Архангел Михаил във Варна, минах покрай него. Вътре в градината цареше оживление, Имаше даже разположени маси със столове. Стичаха се хора, видимо извън обществото…. Светльо и приятелите му правят нещо уникално!

 9. Светльо  30.09.2013 г. | 15:09 ч.

  Още една подобна инициатива

  Ново- Важно- Сега Октомври 2013 се предлага нива от 800 декара на която всичко можем колективно да си отглеждаме лимец, като разходите са само 30лв на декар и в тази цена са включени всички разходи по обработката на нивата за засяване, както и жътвата с комбайн. Като цяло тези 30лв са за да се покрият разходите по горивото необходимо за обработката на земята и жътвата, така че нека всички се възползваме от това щедро предложение на човекът, който предлага нивата с тези условия и да участваме заедно в тази голяма нива. За да участвате влезте тук -> “Колективно Отглеждане”.

 10. Петър Матеев  30.09.2013 г. | 17:22 ч.

  Светльо, благодаря за поместването на информацията тук! Би ли могъл да сложиш инициативата и във съответната тема във форума? При мен (от работа) сайта на Иван Андонов не се отваря.

  Вчера имах възможността да се запозная с Иван лично и да споделим опит и виждания.
  Понеже нямам достъп до страницата му и не знам какво точно е написано там, ще споделя някои нещат аза които си говорихме. Неговото желание е нивата да се засее до две седмици, най-вероятно в периода 11-13 октомври. Семената са осигурени от него. Аз реших да се включа в съвместното отлгеждане и по възможност да участвам и в сеитбата. От това, което той сподели разбрах е, че желае хората да дарят половината от добития лимец (с цел рзпоространението му всред все повече хора в България), а останалата половина да запазят за себе си (В зависимост от района, годината и производителя, добивите от декар са между 120 и 350 кг., а за засяването на 1 декар са нужни около 18-25). Дори и при минимален добив, пак ще се получи достатъчно количество за един човек за една година (60 кг.). А сигурен съм, че с подкрепата на Вицшите Сили реколтата ще бъде много по-богата. Само да припомня, че повечето прозиводители на лимец в България държат цени от около 6 лв за кг. олющен лимец и 3-4 за неолющен (т.е. с/у 30 лв. от тях бихте си купили едва 5 кг. годно за консумация жито!), а Иван го дарява безплатно според възможностите си, на който иска да сее (отделно от инициативата за нивата).
  С оглед на краткия срок до засяването е добре тази информация да се разпоространва сред колкото се може повече хора – помагайки на Иван, помагаме на себе си, а и на много други хора в България. Иван възнамерява нивата да се засее на ръка, затова би било добре, хората, които искат да се включат да участват и в самото засяване. Мисля, че е излишно да пиша тук каква е разликата от засяване с тежки машни, които газят земята, която ни храни и една нива, засята на ръка с песни и любов.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.