Проверени факти и вероятни слухове за Барак Обама (+ актуализации)

От няколко години в блогосферата и из социалните мрежи циркулира един списък с „особености“ на Обама. Твърденията се представят за факти – някои са такива, но има слухове и полуистини, които се нуждаят от потвърждение. Предлагам списъка с коментари за достоверността на информацията, включително с препратки към източниците и някои необходими пояснения за българския читател.

Барак Обама е…

1.    Първият президент, кандидатствал за финансова помощ в колежа в качеството му на чуждестранен студент, а след това отричащ, че е чужденец. (Не може да се потвърди. Това твърдение тръгва като първоаприлска шега, на която се връзват мнозина, вкл. журналисти. Документацията на Обама от колежа е засекретена.)

2.    Първият президент, който има номер за социална осигуровка от щат, в който никога не е живял. (Достоверно, но не е категорично потвърдено.)

3.    Първият президент, под управлението на когото беше понижен на кредитният рейтинг на САЩ. (Факт.)

4.    Първият президент, потъпкал законите, свързани с военните действия. (Частично вярно. Той не се съобразява с тези закони, но не е първият.)

5.    Първият Президент, замесен в заговор за незаконна продажба на смъртоносни оръжия, предназначени за мексиканските наркокартели. (Факт + видео.)

6.    Първият президент, порицан от съда за незаконно възпрепятстване на операциите, които можеха да предотвратят петролния разлив в Мексиканския залив. (Факт.)

7.    Първият президент, позволил си да не се съобрази със заповед на федерален съдия, която му забранява да имплементира здравната реформа. (Факт.)

8.    Първият президент, изискващ всички американци да закупуват продукти от трета страна. (Факт.)

9.    Първият президент, похарчил един трилион долара за „работа с лопати“1, преди да признае, че няма такова нещо като „работа с лопати“. (Факт.)

10.    Първият президент, който анулира Закона за фалитите, за да може да пренасочи властта над компаниите към собствените си поддръжници от профсъюзите. (Факт.)

11.    Първият президент, който не се съобрази с Конгреса, а своеволно и с авторитарен декрет се зае с имплементирането на проектозакона DREAM Act.2 (Факт.)

12.    Първият президент, който „заповяда създаването на тайна програма по амнистията, възпрепятстваща депортацията на нелегалните имигранти в САЩ, вкл. тези с присъди за криминални престъпления“. (Факт.)

13.    Първият президент, който настояваше една частна компания да даде 20 милиарда долара на един от неговите блюдолизци. (Факт.)

14.    Първият президент, посякъл възможността на Америка да изпраща хора в космоса. (Факт.)

15.    Първият президент, поощряващ расовата дискриминация и сплашването на места, където се провеждат социологически проучвания. (Факт.)

16.    Първият президент, подписал закон с „автоматична писалка“, без да присъства лично. (Факт.)

17.    Първият президент, който на своя глава определя съществуващ закон като противоконституционен и отказва да го прилага. (Факт.)

18.    Първият президент, открито заплашващ застрахователните компании, ако обявят публично причините за повишаването на техните рейтинги. (Факт.)

19.    Първият президент, който казва на водеща компания-производител в кой от щатите й разрешава да си построи фабрика. (Факт.)

20.    Първият президент, завел съдебни дела срещу щатите, които се е клел да защитава
(AZ, WI, OH, IN и др.) (Факт.)

21.    Първият президент, анулирал съществуващо разрешение за въгледобив, което е било издадено напълно правомерно. (Факт.)

22.    Първият президент, който уволни главен инспектор от Ameri-corps, понеже изобличи негов приятел в корупционен скандал. (Факт.)

23.    Първият президент, предложил авторитарен декрет, според който частните компании трябва да декларират политическите си дарения, преди да кандидатстват за договори с държавата. (Факт.)

24.    Първият президент, назначил 45 свои „царедворци“ в администрацията си, всичките на мястото на демократично избрани представители. (Може да се смята за вярно, само точната бройка е спорна.)

25.    Първият президент, напускал служба 90 пъти, за да играе голф. (Вярно е, но точната бройка не е сигурна, тъй като непрекъснато нараства.)

26.    Първият президент, който крие медицинските си данни, тези за образованието и пътуванията си. (Факт.)

27.    Първият президент, получил Нобелова награда за мир, без да е направил НИЩО, за да я заслужи. (Факт. Дори самият Обама признава, че наградата му всъщност е „поощрение за действия“.)

28.    Първият президент, който обгрижва враговете на Америка, докато отчуждава съюзниците на Америка. (Вярно.)

29.    Първият президент, наредил да убият трима от бившите му хомосексуални партньори в рамките на няколко дни. (Вярно е дотолкова, доколкото и тримата умират в рамките на месец и половина. Липсват твърди доказателства за вината на Обама.)

30.    Първият президент, който публично се покланя на враговете на Америка, докато отказва да уважи знамето на САЩ. (Факт.)

31.    Първият президент, който предприема множество „световни турнета“, за да се извинява за прегрешенията на американците и своите предшественици. (Вярно.)

32.    Първият президент, възхваляван от говорител на ООН, задето е роден в Кения и избран като президент на САЩ. (Факт.)

33.    Първият президент, повишил годишния бюджетен дефицит с $1 трилион в рамките на една година. (Вярно.)

34.    Първият президент, прокарал със сила проектозакон (ObamaCare) в Конгреса, макар да знаеше, че хората не го искат, а конгресмените се бояха да го одобрят. (Факт.)

35.    Първият президент, за който се спореше дори в Административен съд дали има право да бъде преизбран за президент, но въпреки това адвокатът му даже не се яви на заседанията! (Факт.)

* * *

Проверени факти и вероятни слухове за Барак Обама (+ актуализации)
Вероятно ви е направило впечатление, че списъкът като цяло се занимава с „първенството“ на Обама само през първия мандат на президентството му. Днес обаче той може да бъде допълнен със следните сигурни факти.

Обама е…

36.    Първият президент, направил противоконституционен новогодишен подарък на американците – закона NDAA, позволяващ на властите да задържат безсрочно гражданите, без да им бъдат повдигнати обвинения и без да им се полага непременно адвокатска защита.

37.    Първият президент, който официално разрешава безпилотните самолети (дронове) да се използват и срещу американски граждани.

38.    Първият президент, при който публично беше признат неограниченият и безконтролен шпионаж на американските граждани от страна на ЦРУ, NSA и над 100 частни корпорации. Обама няма нищо против тази противоконституционна практика и смята Едуард Сноудън за „хакер“ и „предател“.

39.    Първият президент, подразнил до такава степен американската армия, че много военнослужещи открито се обявяват против поредната „военна намеса“ в Сирия и се готвят за бунт.

40.    Първият президент, при когото влиза в сила Договор за екстрадиция между САЩ и България, даващ право на американските съдилища да осъждат българи въпреки съмнителните обвинения и още по-съмнителните качества на юридическата защита. Но при евентуална осъдителна присъда нашенците ще са със сигурен дълъг престой и експлоатация в корпоративните частни затвори на територията на САЩ.

Ако съм забравил нещо достойно за списъка, пишете ми или го добавете в коментарите отдолу.


 
Бележки:

 1. Ориг. термин: Shovel-Ready. Има се предвид нискоквалифициран труд по строителни обекти. – бел. Стопанина [^]
 2. DREAM Act дава шанс на нелегални имигранти, дошли в САЩ като деца, да живеят легално в страната, ако учат две години в колеж или служат две години в армията – бел. Стопанина [^]

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

16 коментара за "Проверени факти и вероятни слухове за Барак Обама (+ актуализации)"

 1. sky  09.09.2013 г. | 14:00 ч.

  Във всичко е пръв, ама май ще се окаже и последен : )

 2. House M.D.  09.09.2013 г. | 22:43 ч.

  Първият негър – президент на САЩ. /факт/
  Първият гей – президент на САЩ /факт/
  Първият травестит – президент на САЩ /факт, защото Бог го е създал мъж само на външен вид, но е пропуснал да му даде мъжественост/.

 3. Спиро  09.09.2013 г. | 22:59 ч.

  Това за хомосексуализма не го знаех. Но наистина работи с всички сили да вкара американците в гроба. И тези засекретени документи за него са много съмнителни и се чудя как американците го търпят това нещо. Щом са засекретени значи има нещо гнило.

 4. Снежанка Димитрова  10.09.2013 г. | 10:29 ч.

  Стопанино, добре дошъл обратно! Радвам се да видя нова публикация в сайта! И се надявам, че си оползотворил максимално дните на почивка извън лудницата на София.
  Има нещичко добро на хоризонта, ударът срещу Сирия се отлага! може и да се разминем само с международен контрол върху химическите им оръжия. Дали пък молбите на милионите разумни хора за мир не са надделели над Ариман този път!? Ще ми се да вярвам че е така. Една мъничка победа в голямата битка.

 5. Стопанина  10.09.2013 г. | 11:10 ч.

  ударът срещу Сирия се отлага

  Да. Чичо Збигнев Бржежински оня ден каза в интервю, че политическото пробуждане на хората по света затруднява бъдещите войни. Но лаконично добави, че все пак, каквото има да става, ще стане. И колкото и да го недолюбвам, не мога да му възразя. Засега се отлага неизбежното.

  надявам, че си оползотворил максимално дните на почивка извън лудницата на София.

  Максимално според ограничените ми възможности за движение. Надявам се да не съм бил в тежест на Оги и неговата стопанка, които бяха тъй мили да ме поканят и да изтърпят инвазията ми с фотоапаратно оръжие:  А с Оги ходихме и до едно много, много тайно място, в което се развива не малка част от действието в ИОП. Беше полезно. И опасно… щото „нашите“ военни стрелят на месо, ако не си Първанов, Станишев…

 6. Владо  10.09.2013 г. | 14:48 ч.

  Всъщност това, че е посякъл възможността на Америка да изпраща хора в космоса не е съвсем вярно. Да – става по негово време, но това е просто част от програмата заложена още при Буш преди него.
  Обявено е през 2004-та, по време на първия мандат на Буш.
  „In 2010, the Space Shuttle – after nearly 30 years of duty – will be retired from service.“

  http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=13404

 7. Владо  10.09.2013 г. | 14:54 ч.

  Това в линка на „факта“ не било за совалката. Но въпреки предложенията на Обама от 2010-та към този момент бюджета на НАСА пак е над 17 милиарда и тестовете с Орион (космическия им кораб който трябва да замести совалката и ще бъде използван и за полет до Луната) продължават. Догодина ще го тестват в полет, а през 2017-та се очаква и да го пратят в орбита за тестове.

 8. Gergana  12.09.2013 г. | 06:25 ч.

  @Владо
  Не сме сигурни, че въобще са били на Луната. На ниска околоземна орбита – да.

 9. Gergana  12.09.2013 г. | 06:29 ч.

  Каквото има да става може да стане не чрез военна намеса, а чрез милитарно предадена помощ.

 10. Evgeni_Mangurov  12.09.2013 г. | 10:43 ч.

  Според мен, ако е допринесъл с нещо по т.14, трябва да се отнесе към плюсовете за него, защото човек има работа в космоса само в развъплътено състояние.

 11. Астролог  13.09.2013 г. | 18:39 ч.

  Е, може да се изследват нещата в космоса и по време на земното прераждане, но трябва медитация и/или степени на свръхсетивно възприятие, А който няма такива развити може да работи за развиване.

 12. краси  17.09.2013 г. | 14:45 ч.

  Сега ако направите такъв списък и за нашия президент… Много ще е интересно.

 13. Анонимен  20.10.2013 г. | 16:18 ч.

  всичко добре относно информацията, но какъв е замисълът на този пост? Защо е извлечена тази информация, нещо имаш предвид? Пише за полуистини,факти, каква е целта на всичко това ме интересува.Нещо със Антихрист ли го свързваш?

 14. Стопанина  21.10.2013 г. | 10:26 ч.

  В увода съм отговорил на въпроса ти.

 15. Тарантула  01.07.2014 г. | 16:00 ч.

  Защо ли пък не сте се сетили да пуснете един такъв списък и за Путин. 😉 Май ви липсва обективност, защото ако направите и за него, сисъкът ще е доста по-дълъг и доста по-зловещ.

 16. Стопанина  01.07.2014 г. | 17:16 ч.

  @ Тарантула

  Изготви списъка и с удоволствие ще го публикувам.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.