Сготви си сам: Протеинова бомба „Златно слънце“

Откакто приключих житния режим за тази година, както и последващото го постепенно захранване, осъзнах какво удоволствие ми доставя готвенето. И преди съм си приготвял манджи, но винаги е било инцидентно и без постоянство – поради временно отсъствие на обичайните готвачи: бабите ми и майка ми. Тъй като съм единственият вегетарианец вкъщи, а и захранването след житния режим изискваше по-особено приготвяне на ястията, реших да се заема сам с работата около фурната и котлоните. Увлякох се до такава степен, че, ако не се окаже поредната преходна страст, ще си готвя сам и занапред. Вече го правя от две седмици и става все по-интересно.

Надявам се, че няма да отегча никого, ако периодично пускам рецептите за по-успешните ми кулинарни творби. Засега няма да правя специален раздел в „От Извора“, защото има предостатъчно специализирани сайтове за рецепти на гозби. Но, предполагам, не е излишно да обменяме опит. За себе си знам, че имам още мно-о-ого за учене, а ако съм полезен за околните със скромния си опит – какво по-хубаво от това?

* * *

Сготви си сам: Протеинова бомба „Златно слънце“

„Златно слънце“

(Яйца, приготвени по три различни начина)

Продукти за 1 порция:

? 3-4 яйца
? 1 ч. л. зехтин
? ? средно голяма глава червено цвекло
? 3-4 щипки чубрица
? щипка черна хималайска (или обикновена) сол и шарена сол
? малко кашкавал, няколко маслини и магданоз за украсата

Идеята за тази манджа ми хрумна след един наскорошен разговор с майстор-кулинар, в който стана дума за доскоро непознатото ми чудо, наречено забулено яйце, и бърканите пържени яйца – о, отново чудо – с много чубрица. Не бях правил и двете, реших да опитам тази вечер, а по щастливо стечение на обстоятелствата разполагах и с останали варени яйца от сутринта. Казано накратко, ястието се състои основно от яйца приготвени по три различни начина. Страхотно за всеки, който има недостиг на протеини.

За невежите като мен, за да „забулите“ яйце, трябва да го чукнете в тенджерка с бълбукаща, но още не вряща вода. Дълбочината на водата трябва да е около 3-4 пръста. По желание можете да сложите малко сол във водата и няколко капки зехтин и оцет. Не се притеснявайте, ако част от белтъка се отдели и се превърне на пяна – това просто означава, че водата най-вероятно вече е била вряла. Следващият път ще се справите по-добре. По-голямата част от яйцето, дори да направите грешка, ще остане цяла – трябват му броени секунди, за да се стегне, след което можете да го извадите, за да се изцеди водата.

В още врящата вода можете да сварите едно или повече яйца – в зависимост от порциите, които искате да направите.

Бърканите яйца също са лесни – загрявате тигана с малко зехтин и чуквате едно или две яйца. Бъркате внимателно, докато добавяте чубрицата. Аз сложих четири щипки за обилен аромат, наподобяващ този на кюфтетата. Не че ми липсва месото – просто чубрицата е любимата ми подправка, а и в случая придава по-особен аромат на яйцата.

Сготви си сам: Протеинова бомба „Златно слънце“

Настъргвате червеното цвекло в дъното на дълбока чиния. Можете да го оставите натурално, а ако не харесвате естествения му вкус – да му добавите зехтин и лимонов сок.

В средата на настърганото цвекло правите малко „кладенче“ (дупка), където поставяте забуленото яйце. Бърканите яйца с чубрицата внимателно се подреждат по периферията на „кладенчето“ – ако количеството им не е достатъчно, може да ги подредите около забуленото яйце или по друг начин. А третото яйце – обеленото, се нарязва, като парчетата се подреждат във формата на кръст.

Кашкавала, нарязан на лентички, използвах преди всичко декоративно – за да подчертая кръстчето (което може да се разглежда и като стилизирано златисто слънце). Подправките – хималайската и шарената сол – бяха главно за подобряване вкусовите качества на вареното яйце. Маслините и магданозът също бяха за украса.

Да се консумира без алкохол и с благодарност към Бога за хубавата храна. А ако не ви хареса „Златното слънце“, бъдете снизходителни към Стопанина – домакинът тепърва се учи.

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

11 коментара за "Сготви си сам: Протеинова бомба „Златно слънце“"

 1. giordana  06.03.2013 г. | 01:34 ч.

  Браво, браво! Добре дошъл в “клуба на любителите кулинари“! Да си готвиш сам,е по-здравословно, по-евтино и както сам си се убедил, по-забавно! Разбира се, звиси какво и как готвиш, но началото ти, е много обещаващо!
  Един въпрос: Кога е следващия благоприятен момент за житния режим? Поради тежък грип, с висока температура, изпуснах този на 27.02.

 2. Savana Blue  06.03.2013 г. | 01:48 ч.

  @ giordana,
  Е, хайде сега, сготвил Стопанина и хайде четки. Нека си готви, похвално е! Но това не е нищо особенно! За житния режим, освен този, който е специален през фефруари, може да се прави житен режим и през цялата година. Ето извадка от Сетослав Няголов ; Ако някой пропусне да направи Житния режим през февруари, може да го направи през март при разсип на Луната, когато Слънцето е в знака Риби. Така той ще се свърже с Христовия дух, ще разбере смисъла на милосърдието и жертвата, мистичното, скрито в мълчанието, и ще омекоти своята карма. Христос навремето пое половината от Кармата на човечеството, а другата половина я остави ние да си я носим. :http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/rejim2.html

 3. giordana  06.03.2013 г. | 09:32 ч.

  @Savana Blue
  Не са четки. Аз също като Стопанина, на млади години, не знаех да готвя почти нищо. После полека, лека, се научих. Увлякох, се, действа ми, разтоварващо и забавно. На моите близки и приятели, се харесва кухнята ми. Така, че, похвално, е, че Иван, е започнал да се учи да готви.

  За житния режим, ме интересува, има ли, някаква конкретна дата, през март месец, или стига, да е в зодия Риби? В петък е рожденният ми ден ( аз съм от зодия “Риби“). Мислех, да започна, веднага на следващия ден, въпреки, че, ще ми бъде доста трудно, и защото, заради работата ми, съм около 12, 13 часа, на ден. извън къщи.Твърдо съм решила, обаче, да пробвам.

 4. giordana  06.03.2013 г. | 09:40 ч.

  @ Savana
  Ще прочета тази вечер, всичко подробно, за житния режим, в сайта, който ми изпрати. Благодаря.

 5. Стопанина  06.03.2013 г. | 10:50 ч.

  Данче, някои твърдят, че житният режим се прави единствено и само през февруари. Други твърдят, че можело и през март, като тогава смисълът бил друг. А според мен няма проблем да се прави в удобно за тебе време от годината. Ако не ти понася добре, просто го прекъсваш.

  Препоръчвам, ако не си спряла месото, тази година да направиш това, а режимът – следв. февруари. Според мен житният режим е полезен преди всичко за вегетарианците.

 6. inranxan2000  06.03.2013 г. | 12:27 ч.

  6 намачкани сварени яйца 2 майонези малко саламурено сирене всичкото това объркано и става чудесно мазило за препечени филиики

 7. zaharia  06.03.2013 г. | 13:09 ч.

  Абе момчета, какви ги говорите – 6 яйца, 4 яйца!? 😯 Това е страшно много за една порция! Яйцата натоварват черния дроб. Според мен 2 яйца са напълно достатъчни на едно хранене, наблягайте повече на зеленчуците. Например варените яйца вървят чудесно със зелена салата. 😉

  Иначе, чудесно е човек да си готви сам, но нека да не се вманиячаваме по готвенето и рецептите, защото това са дребнавости.

  Съставляват ли все още кухненски рецепти на нови ястия, супи, баници, десерти една голяма част от вашите катадневни разговори и мисли?
  Кухнята още ли ви е светилище, огнището – олтарът, върху който вие правите кървави жертвоприношения на най-висшето, което боготворите? Стомахът още ли ви е слънцето на битието, около което постоянно се движи цяла система от множество времена за ядене в несмилаема дисхармония? Тогава дребнавостта е (за жалост) вашата пътеводна звезда.

 8. Стопанина  06.03.2013 г. | 14:39 ч.

  Захи, черният ми дроб не се тормози с 4 яйца всеки ден. А зеленчуците не са заместител на протеините в яйцата. Както съм написал, рецептата е протеинова бомба – по-добре 4 яйца, отколкото протеинов недостиг, който се изразява в желание за ядене на сладки изделия със захар, от които се пълнее.

  За вманиачването по рецепти и относно цитата, който си пуснала – не съм дал основание за тях. В момента при мен е просто ентусиазъм, за който нямам намерение да се извинявам, вкл. пред почитаемия Дух на новата раса.

 9. Savana Blue  06.03.2013 г. | 22:01 ч.

  Учителя Беинса Дуно

  По-велика музикална ария от храненето не съществува.

  Най-простото учение, което може още сега да приложите, е учението за правилното хранене.

  Храненето, условие за вечен живот
  http://triangle.bg/books/1921-03-13-10.1998/1921-04-03-10.html

 10. giordana  07.03.2013 г. | 00:26 ч.

  @ Стопанина
  Благодаря за съветите.
  Месото, почти съм го спряла. Не знам, дали и риба, не трябва да се яде? Рибата, още я ям, поне един път в седмицата. С месото, първо, ми беше трудно,но напоследък, като го видя, ме обвзема едно странно чувство, на отвръщение и апетита ми минава.

 11. Вяра  06.11.2015 г. | 17:58 ч.

  Да подбутна темата за храната и готвенето, тъй като ми е интересна.. Спазвате ли правилата на Учителя за това в кой ден какви храни да се консумират? И как това ви влияе?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.