На хартия: Търси се човекът в трансхуманизма

Лудост ли е стремежът за безсмъртие под формата на (полу)машини или е повод за нещо още по-лудо?

Из статията: Три са нещата, които искат милиарди хора по света: здраве, щастие и вечен живот – или поне много, много години пълноценно съществуване. Едни се опитват да постигнат тази цел чрез вътрешно самоусъвършенстване и духовно повдигане. Други вярват, че могат да постигнат целите си чрез това, което предлагат материалистичната наука и технологичният прогрес – те се наричат трансхуманисти. И при двете групи се наблюдават крайности в методите и нетърпение за постигането на безсмъртието. Някои от тях могат да ви изумят. Но може би най-странното от всичко е как трансхуманистите си представят бъдещото устройство на човешкото тяло и съответното устройство на човешката цивилизация. Може да се спори дали в тях въобще има нещо хуманно…

Автор: Иван Стаменов

Стъпка по стъпка трансхуманизмът започна да придобива облика на философия. Привържениците на тази идеология обикновено са атеисти или агностици. Те вярват, че човекът поначало е повреден или поне несъвършен. А задачата на модерните технологии била да отстранят «дефектите», като по този начин подобрят здравето, удължат живота или поне го направят по-комфортен. С други думи, казват трансхуманистите, дори да съществува някакъв Бог, той ни е позволил да правим „корекции“ и „усъвършенствания“ на делата Му…

Търси се човекът в трансхуманизма

Цялата статия в PDF формат (5 стр. | 3.2 MB)

Философията трансхуманизъм включва задължителна промяна на етичните и културните норми в полза на технократичен елит, управляващ всеки аспект от живота на подвластните. (Продължава в PDF »)

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

5 коментара за "На хартия: Търси се човекът в трансхуманизма"

 1. FCB  05.03.2013 г. | 19:02 ч.

  Супер статия.

 2. Goodman  13.03.2013 г. | 03:32 ч.

  Хубава статия.

  Според мен трансхуманизма е скрита пропаганда на чип-ирането главна цел на социалното инженерство.

 3. Мислещ  26.02.2014 г. | 10:58 ч.

  В САЩ разрешават генното модифициране на деца
  В резултат на технологията малчуганите ще имат трима родители

  В САЩ започна разглеждането на биологични процедури за генетично модифициране на хора. Технологията е призвана да спаси децата от наследствени болести, от които страдат техните родители. The New York Times пише, че американското управление за контрол над храните и лекарствата вече е започнало да проучва възможностите за разрешаване за внасяне на промени в ДНК-то на децата още в зародиша. Експертите на ведомството наричат технологията „манипулация на митохондриите“. Според нея, от яйцеклетката или ембриона на жената с наследствени болести се отстранява ядрен материал и се присажда в здрава яйцеклетка или ембрион донор. По този начин новороденото дете ще бъде здраво и ще носи гените на трима души: баща, майка и донор.

 4. Светльо  26.02.2014 г. | 11:17 ч.

  В цикъла от лекции върху Откровението на Йоана, прочетени пред свещеници от Християнската Общност, Рудолф Щайнер цитира, в тази връзка, няколко стиха от него, в които се говори за скакалци с лица, подобни на човешките, излизащи от дима на бездната; пълчища под водачеството на демонично същество на име Авадон (в превод „погубител“), които, унищожавайки всичко наоколо, някога ще връхлетят върху човечеството. (гл.9). Разкривайки окултното значение на този имагинативен образ, Рудолф Щайнер посочва, че тези пълчища са не друго, а хора, напълно лишени от човешки Аз (Събр. Съч. 346, 17. ІХ. 1924).

  Именно от такива хора, заселвайки техните обвивки със служещи му духове, Сорат ще създаде на Земята своето сатанинско войнство, войнството на Антихриста, и ще подложи човечеството на такива колосални изпитания, пред които ще избледнеят всички ужаси на 20 Век.
  Съвременните научни опити в областта на клонирането и генното инженерство, сравнително малка част от които са станали достояние на обществеността (мнозинството от тях и днес се съхраняват в тайна), показват, че човечеството е съвсем близо до възможността за изкуствено „производство“ на физически тела за въплъщение на демони.

  Срещата със злото и неговото преодоляване чрез духовната наука
  Основополагащият камък на доброто

  Сергей О. Прокофиев

 5. Мислещ  16.04.2014 г. | 12:07 ч.

  Мичио Каку: „Скоро ще зареждаме в мозъка си програми като в „Матрицата“

  „През последните 10 години научихме за мозъка повече, отколкото през цялата предишна история на човечеството, и сега телепатията е реална“ – казва американският физик и популяризатор на науката Мичио Каку в интервю за кореспондента на El Mundo Мария Рамирес.

  “ Ние можем да местим предмети с мисъл, да записваме и“ изтегляме“ елементарни спомени, да снимаме сънища“ – казва Каку

  Човечеството се научи да свързва мозък с компютър , а след това – към интернет. „В крайна сметка интернет ще се превърне в мрежа от мозъци – brian-net. Ние ще можем да споделяме в мрежата мислите и емоциите си. Младите хора ще бъдат във възторг“ -прогнозира Каку .

  Според учения, в бъдеще всеки човек ще има два „диска“ – със запис на неговия геном и със запис на връзките на нервната система със спомени , чувства и личността“.

  „В това инвестират Обама и ЕС, като възможно най-скоро ще можем да разберем механизмите на психичните заболявания. В дългосрочен план може да се постигне безсмъртие. Дори и след смъртта нашият геном и карта на нашето съзнание ще се запазват“ – казва Каку .

  „През следващото десетилетие парализирани хора ще могат да се движат и да общуват с други“ – обещава Каку . Що се отнася до „изтеглянето на спомени“, това миналата година вече е правено с мишки в Северна Каролина.
  Непосредствена задача Каку нарича създаване на устройство, което ще помага на мозъка на тези, които страдат от болестта на Алцхаймер:
  “ Можете да натиснете бутона и да си спомните кой сте, къде живеете и как да намерите пътя“.

  Това десетилетие се провеждат експерименти с животни, а в следващото с хора. През 30-те години на XXI век , хората ще бъдат в състояние да „зареждат в съзнанието си“ умения за извършване на сложни дейности.

  Ще бъде ли човек роботът, в чиито мозък е зареден човешки разум? “ Може би, ако той говори като човек , и ако има личност като човек“ – казва Каку , като обещава, че в бъдеще ще се появи „библиотека за душите“.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.