Интервю с д-р Чилингиров: За историята и изкуството по наши и съседски земи

От Стопанина: По случай премиерата на новата творба от д-р Асен Чилингиров — „Произведенията на византийското изобразително изкуство и художествени занаяти от X-XII век и българското изобразително изкуство“ (линк за изтегляне) — взех отдавна отлагано интервю. В разговора ни, продължаващ почти един час, освен темата за неоснователното приписване на български художествени паметници към византийското изкуство, д-р Чилингиров говори и върху теми като:

„Ивановските стенописи и техните изследователи“

„Кой е дарителят на Ивановските стенописи“

Следващата подготвяна книга за Българската Църква, която ще включва някои вече познати материали.

Предишната книга „Гръцки дневник“

Приятно слушане! Подкастът-интервю можете да изслушате от плейъра по-горе. За сваляне на интервюто в MP3 формат използвайте линка по-долу:

Интервю с д-р Чилингиров
Интервю по Skype с д-р Чилингиров:
За историята и изкуството по наши и съседски земи

ИЗТЕГЛИ:
MP3 | 24.9 MB | 59:16 мин.

* * *

НОВАТА КНИГА

Произведенията на византийското изобразително
изкуство и художествени занаяти от X-XII век и
българското изобразително изкуство
1

PDF икона

Пълна версия на материала.
PDF формат: 94 стр. | 9.2 MB

Из увода: Въпросът за византийския художествен експорт и неговата роля при създаването и развитието на локалните художествени школи в Източна и Западна Европа заема от 1960-те години все по-значително място от проблематиката на изкуствознанието и средновековната археология. Капиталните проучвания на цяла поредица изследователи, на първо място Лазарев и Демус, поставиха на съществена преоценка значението на т.нар. провинциално византийско изкуство, а серията големи изложби, чието начало отбеляза организираната от ЮНЕСКО Византийска изложба в Атина през 1964 г., последвана от множество други регионални, национални и интернационални изложби, онагледиха с нов материал една твърде неясна доскоро картина на развитие.

Въпреки че и в българската научна литература през последните две десетилетия се появиха някои материали, засягащи отделни произведения на византийското изкуство и художествени занаяти, обобщаващи трудове на тази тема липсват, а отделните художествени произведения се разглеждат обикновено без най-близките им паралели и сведенията за тях често са противоречиви. Примери не е необходимо да посочвам, те са известни на всички, които се занимават с тази материя. Редица априорни съждения за византийските влияния, намерили място в съчиненията на най-значителните представители на българската наука, са възприети по инерция в обобщителните трудове върху изкуството на Югоизточна Европа и налагат една изопачена картина за приноса на България и нейните художествени творци.

Разбира се, не по-малко вредно за авторитета на българската наука е прибързаното обявяване на произведения на византийското изкуство за творби на български майстори, което също срещаме нерядко, като напр. провъзгласяването на школи за емаил и резба на слонова кост в Търново въз основа на единични находки, които при това могат да бъдат много точно локализирани в Константинопол. Всичко това създава необходимостта от едно внимателно проучване на отношенията между българското и византийското изкуство и художествени занаяти, което налага преди всичко тяхното разграничаване. Продължава в PDF »

 
Бележки:

  1. Доклад пред Изкуствоведското дружество в Западен Берлин (Кunstgeschichtliche Gesellschaft zu Berlin), изнесен на 27 януари 1978 г., и пред Секцията за средновековна археология в Археологическия институт при БАН, изнесен на 28 февруари 1978 г. Резюме от доклада е поместено в: Sitzungsberichte / Кunstge, schichtliche Gesellschaft zu Berlin, NF, Heft 26, 5–6. Българската версия не е публикувана и тук се дава в пълен текст в превод на автора. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

2 коментара за "Интервю с д-р Чилингиров: За историята и изкуството по наши и съседски земи"

  1. Goodman  28.02.2013 г. | 02:32 ч.

    Много положителен човек е д-р Чилингиров.
    Да е жив и здрав. И да работи още много години…

  2. Gergana  05.04.2013 г. | 01:40 ч.

    Carmina Bulgara 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.