Д-р Асен Чилингиров — „Гръцки дневник: септември 1989“

Цяла книга: д-р Асен Чилингиров — „Гръцки дневник“Ексклузивна онлайн премиера на книгата

От 1978 до 1989 г. българският изкуствовед д-р Асен Чилингиров предприема пътувания за изследване на художествените и архитектурни паметници от Първото и Второто българско царство. Понастоящем те се намират на територията на Албания, Гърция и Македония. При осем от тези пътувания той проучва паметниците на Света гора и заснема главните стенописни цикли, включително в българските манастири Зограф и Хилендар.

Откритите от него документи в архива на Зографския манастир му позволяват да идентифицира имената на всички членове на българското строително ателие, изградило най-значителните постройки от края на XVIII и началото на XIX век: от Света гора, през Албания, та чак до Съборната църква на Рилския манастир. Със съдействието на старейшините във Великата лавра на св. Атанасий прави и пълно заснемане на стенописите на Захарий Зограф в манастирската църква.

Тази книга съдържа дневник и изчерпателни бележки от пътуванията на д-р Чилингиров, а също и за сблъсъците му с видни представители на службите на комунистическа България, които не само постоянно спъват работата му, но му отнемат и над 500 цветни снимки, публикувани от тяхно име.

„Гръцки дневник: септември 1989“

Изтегли PDF | 001-182 стр. | 8.9 MB

Изтегли PDF | 183-323 стр. | 7.3 MB

Изтегли PDF | 324-445 стр. | 6.5 MB

Очаквайте подробности за дебюта на печатното издание.

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.