Антиядрено училище за граждани и политици

В разгара на учебната година Антиядреното училище за граждани и политици публикува всичките си оставащи уроци и ги прави достъпни за най-ученолюбивите си последователи. От „За Земята“ и „Грийпийс“ призовават депутати, министри, граждани и медии да прегледат учебния материал възможно най-скоро, за да се информират за рисковете на ядрената енергетика.

Антиядрено училище за граждани и политици

Целта на Антиядреното училище е да осигури информиран вот на референдума, както и разумни политически решения, които ще последват след него. Всички уроци са на страницата на „За Земята“.

Антиядрен урок 1: Колко време се строи една АЕЦ и колко реално ни струва това време?

Антиядрен урок 2: Как скача цената на АЕЦ

Антиядрен урок 3: Опасностите от АЕЦ

Антиядрен Урок 4: Сигурност и безопасност на АЕЦ

Антиядрен урок 5: Що е радиоактивност и как влияе върху човешкото здраве?

Антиядрен урок 6: Ядрена енергетика, климат и енергийна независимост

Антиядрен урок 7: Уранодобивът – тъмният източник на гориво за АЕЦ

Антиядрен урок 8: Радиоактивните отпадъци (РАО) и отработеното ядрено гориво (ОЯГ)

Антиядрен урок 9: Моралната страна или липсата на морал при ядрената енергетик

* * *

Сваляне на всички уроци тук.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

8 коментара за "Антиядрено училище за граждани и политици"

 1. Огнян (Мислещ)  17.01.2013 г. | 12:25 ч.

  До тук добре, от всички 9 Антиядрени урока разбираме колко е „Страшна“ ядрената енергетика.
  За съжаление на мен ми липсва урок №10 Алтернативни и Иновативни енергийни източници, които да заместят ядрената енергетика и с времето да я направят ненужна.
  Както например, почва да се случва в автомобилостроенето през последните 10 години. Предполагам вече всички сте убедени, че след 20-30 години, едва ли ще остане амтомобил, който да се задвижва с Двигатели с вътрешно горене.

 2. Светльо  17.01.2013 г. | 12:47 ч.

  Фотоволтаични покриви, малки ветрогенератори – за всеки дом и прекратяване на огромните кражби на електроенергия чрез т.н. търговия с ел. енергия (не говоря за битовите кражби на ел.енергия, а за официално узаконените кражби, чрез която частни дружества търгуват ел.енергия от АЕЦ Козлодуй на т.н. свободен пазар). Напрактика между 5-10 kw/h мощност може да си осигури всеки дом чрез монтиране на фотоволтачини покриви и батерии, както и чрез малки ветрогенераторчета. Изгаряне на боклуците и ко-генерация, отнова чрез тяхното изгаряне, т.е. производство на топло и ел. енергия. Има вероятно и много други такива, но те не са свързани с кражби, заробващи договори с ЕРП-та и масиран грабеж на природни ресурси, дадености и блага.

  39,4% от фотоволтаичната енергия в Германия през 2010 година е добивана от малки локални инсталации, разположени върху покривите на еднофамилните къщи. Към 2012 година този дял е дори още по-сериозен – около 50%, по данни на solarwirtschaft.de.

 3. Астролог  20.01.2013 г. | 22:20 ч.

  информацията ми е за цена на инвестиция около 300 евро за киловат фотоволтаична инсталация. А за инсталатацията по М.Кеше разбрах, че трябвало да си платиш установката от 10000 евро и да плащаш годишна такса, иначе ти я взимали(ако допуснем, че изобщо има такава и тя работи)

 4. Georgiev  27.01.2013 г. | 16:04 ч.

  Астролог
  информацията ми е за цена на инвестиция около 300 евро за киловат фотоволтаична инсталация. А за инсталатацията по М.Кеше разбрах, че трябвало да си платиш установката от 10000 евро и да плащаш годишна такса, иначе ти я взимали(ако допуснем, че изобщо има такава и тя работи)

  Ще Ви бъда много благодарен ако споделите от къде имате тази информация?
  Личните ми проучвания са, че момента работоспособна за 24 часа инсталация, каквато и трябва да бъде, струва около 10 лева за ЕДИН Ват …вкл. акумулаторите.

  А само фото панелът е около 2 лева на един Ват

 5. Астролог  02.02.2013 г. | 12:22 ч.

  предполагам, че е ставало дума за инсталация за производство (на едро), без батерии, а цените на фотоволтаичните елементи трябва да падат, доколкото знам има вече производство и в България на такива.

 6. Астролог  02.02.2013 г. | 12:52 ч.

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2009/10/09/797747_fabrika_za_slunce/ – тук дават 1 милион за мегават ->1ват/евро, но по.. тази технология! има и други.

 7. Астролог  02.02.2013 г. | 16:06 ч.

  http://greentech-bg.net/?p=8369 -> 10 цента на киловат час?

 8. Georgiev  02.02.2013 г. | 23:30 ч.

  Астролог, категориите „ще“, „може“, „би трябвало“ нямат нищо общо с реалността.
  Фабриката за слънце край Силистра фалира и я затвориха.
  Зелени рекламни сайтове просто не си струва да се вземат под внимание поради горните категории свързани с бъдещо пожелателно време.
  Също така е много добре да се прави разлика между Ват и Ват/час.
  Бъдещето може да е такова, може и да е онакова. В момента какво и на каква цена се продава на пазара? Това са фактите.
  Понеже първоначално сте споменали за „информацията ми е за цена на инвестиция около 300 евро за киловат фотоволтаична инсталация“, която аз смятам за споделен от Вас ФАКТ и за това Ви питам къде се продават тези неща? Понеже в цитата се говори за инсталация, а не за панел…все пак да уточним.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.