Лекции по история на българската култура

Изнесени от д-р Асен Чилингиров във Факултета по славянска филология при Хумболтовия университет в Берлин през 1998 г. Из предговора за българския читател:

Поради независещи от мене причини издаването на моите лекции се проточи повече, отколкото очаквах. За това време някои от темите, засегнати в лекциите, придобиха нова актуалност, без това обаче да измени моята гледна точка към тях, или пък да наложи тяхно ново разглеждане въз основа на новопридобитите данни от помощните науки.

Напротив, тези нови данни укрепиха у мене убеждението, че решаването на някои проблеми, на които ще бъде обърнато по-нататък внимание, е възможно и по друг начин, освен възприетия засега от науката. За да бъде българският читател запознат с по-нататъшното развитие на изследванията, на които беше посветена моята шеста лекция, давам в допълнение към нея във възможната най-кратка форма съответните сведения.

СВАЛИ PDF
(85 стр., 0.8 MB)

Лекции по история на българската култура

СВАЛИ PDF
(85 стр., 0.8 MB)

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Един коментар за "Лекции по история на българската култура"

  1. Gergana  17.01.2013 г. | 08:43 ч.

    Благодарности.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.